Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Peggy54 píše:
@Lucie_Sx ano, ale lepsi si je fakt nasetrit a udelat komplet, nez furt nekde vybehavat po uradech, klepat se jestli sezenu to a to
povoleni, a otrocit baraku cely zivot, byla bych rozumnejsi a ne hrrr do maleho domku.. ja bych do stavby nesla, znama stavi uz 4 roky a stehovani, dokonceni v nedohlednu, furt nejaky problemy… at uz s firmami nebo obci
Jenže „něco si našetřit“ může být dost neřešitelná situace.
Skoro nikdo u nás nestaví malé domky a je to škoda. Obrovské množství lidí má pak kvůli tomu problém s hypotékou, protože si nakládají něco, co nemůžou zvládnout.
Tak jsem chtěla zakladatelce naznačit, že cesty jsou, jen je potřeba je hledat.
My to mame tak, vzhledem k tomu, ze jsem na mateřské, mame měsíční prijem 37tis, hypo a pujcky platime 7 tis mesicne, k tomu jeste elektrika, topeni, voda, pojistky atd a jsme na tom tak, ze platit vse zvladame a to mame celkem 3 deti, ale zijeme skromně, hodne premyslim, co koupit k jidlu a tak. Ale je to jen dočasně, az se vratim do prace, budem se mit zas lépe, chce to sednout a spocitat pravidelne naklady…
@Lucie_Sx no jak jsem psala kamosova sestra 100m2 a je to fakt krabice… a v tom zit nikdo moc nechce tak ptoto nikdo nestavi maly dum, my mame skoro 400m, 9mistnosti +2×kk a nevyuzita mi prijde jen jedna mitnost a to jsme dva, ale ta sestra si za kazdou cenu si proste hned musela postavit dum a ne pockat par let az bude na vetsi, ted to vidi, ze s manzelem a trema detma to nejde, nemaji pro sebe ani jidelni stul, protoze se jim tam nevejde, nemaji kam dat uklizeci veci, sezoni veci, ale jsou upsany na 30let hypo…takze zivot horsi jak v kralikarne
@Lucie_Sx píše:
Jenže „něco si našetřit“ může být dost neřešitelná situace.
Skoro nikdo u nás nestaví malé domky a je to škoda. Obrovské množství lidí má pak kvůli tomu problém s hypotékou, protože si nakládají něco, co nemůžou zvládnout.
Tak jsem chtěla zakladatelce naznačit, že cesty jsou, jen je potřeba je hledat.
Ale to není vůbec pravda
schválně jsen koukla do katastru, my mame zastavěnou plochu 83m², patrovej dum, takže užitkovou nakych 125cca.. A jako fakt to není velky dum, postavili jsme ho za nakych 1 850 000, kdyz to beru jen dum ne okoli, ale i s tim jsme do dvou milionu.. Stehovali jsme se cca 2,5roku od prvního kopnuti do zeme..
Okolni domy, všechny od jedny firmy tu maj patrovy nejakych 55m² zaatavenou a jsou to fakt domečky pro panenky, sice jsou na klic ale cena jednou takova co nas, ano, bydli cca za pul roku od kopnuti, ale netuším jak dlouho cekali nez se koplo..
Pak tu jsou nízký (jednopodlažní) domy do 90m²
Tohle vsechno jsou pro me maly domy, my tu mame jeden z největších a to si myslim, ze je jeste dost malej teda ![]()
Naopak se dneska staví hodne maly domy.. Kdo ma dneska dvougenerační dum co se staveli dřív? Nikdo.. Pred 30ti lety takovy stavěl kazdej
@Peggy54 píše:
@Lucie_Sx no jak jsem psala kamosova sestra 100m2 a je to fakt krabice… a v tom zit nikdo moc nechce tak ptoto nikdo nestavi maly dum, my mame skoro 400m, 9mistnosti +2×kk a nevyuzita mi prijde jen jedna mitnost a to jsme dva, ale ta sestra si za kazdou cenu si proste hned musela postavit dum a ne pockat par let az bude na vetsi, ted to vidi, ze s manzelem a trema detma to nejde, nemaji pro sebe ani jidelni stul, protoze se jim tam nevejde, nemaji kam dat uklizeci veci, sezoni veci, ale jsou upsany na 30let hypo…takze zivot horsi jak v kralikarne
Dobre, tak par výjimek který je staví se jeste najde
. Ale je to fakt minimum.. Vetsinou vidim fakt malicky domy, zrovna jsme se bavili se sousedkou, maj kolem tech 100m² přesně nedokážu říct, protože maj garaz, tak to z katastru úplně nevyctu.. A kdyz jsem ji rikala kolik mame úložných prostoru, ruznym komurek.. Tak rikala no, to ja mam jen malou technickou.
A samozřejmě garaz narvanonou, ze tam auto nezaparkujou ještě hodne dlouho
@Anonymní píše:
Dobre, tak par výjimek který je staví se jeste najde. Ale je to fakt minimum.. Vetsinou vidim fakt malicky domy, zrovna jsme se bavili se sousedkou, maj kolem tech 100m² přesně nedokážu říct, protože maj garaz, tak to z katastru úplně nevyctu.. A kdyz jsem ji rikala kolik mame úložných prostoru, ruznym komurek.. Tak rikala no, to ja mam jen malou technickou.
A samozřejmě garaz narvanonou, ze tam auto nezaparkujou ještě hodne dlouho
My prave dvougenerecni dum koupili, jednak ze oba potrebujem mit svuj pokoj, a jednak ze mame radi prostor, po 8 letech v ziti ve 38m2 kde jsme po sobe slapali, nemeli kde ventilovat hadky a meli veci uskladnene v troube, a po vsech certech, precpany sklipek, jsme si rekli dost, ze jdem sice daleko od prahy ale do velkeho, sice si maknu ale stoji to za to
Ale spousta lidí žije v garsonkách, ve 2+kk a podobném, pak je jednoznačně lepší si pořídit 2+kk v podobě pididomečku.
Mám na to prostě jiný názor, jasně, že každému je líp v nějakém velkém prostoru, ale když to vezmu do důsledků, tolik věcí prostě není potřeba, minimalistická domácnost má obrovské výhody, navíc věci se dají uskladnit v tomu určeném technickém prostoru, který zdaleka nebude tak finančně náročný, jako dům, prostě jak píšu, když nejsou peníze, tak řešení nemusí být velká hypotéka, ale ubrat na nárocích. A ono to jde. Vlastní zkušenost.
Nehledě na to, že ve chvíli, kdy po mateřské přibude další plat, nebo zemřou staří rodiče/prarodiče a najednou člověk něco zdědí (dost příkladů z okolí), tak se dá krásně budovat a rozšiřovat, pokud ovšem na tu možnost člověk myslel už při projektu původní pidistavby.
Je jasné, že současné domy na klíč jsou z tohoto hlediska nepoužitelné, jdou špatně nebo nejdou vůbec například po odchodu dětí zmenšit nebo rozdělit na dvě jednotky.
Když je člověk chytrý a na tohle všechno myslí dopředu, dá se spousta věcí vychytat a pak z toho těžit.
@Lucie_Sx tak to je z blata do louze, odejiz z bytu a poridit pidi domek… to uz je lepsi jit do vetsiho bytu nez jen mit pidi mistnosti, kde se ti ani deti nepojrajou,..ja si nedovedu predstavit jak tam das poradnou kuchyn, stul a gauc, kde se budete schazet, to je pro nas zaklad, ja mam kuchyn asi 4,5m a klidne bych brala vetsi,.. vzdy jsem chtela ostruvek, ale casem snad vse bude
Je mi 30. Jsem tehotna, za chvili mam termin. V praci vydelam 35tis plus. Manzel 25tis. Mame hypoteku na 5mil. Kazdej mesic nam z uctu musi bezpodminecne na hypo a poplatky odejit asi 27tis. Rezervu mame presne 0. Nemeli jsme stavebka ani zaklad do hypoteky, pujcili jsme si ho. Uprimne, nebudu si vybirat, jestli zit celej zivot v pronajmu nebo ho stravit bez deti. Davame to uplne v klidu, mame vsechno co chceme mit. Na MD to zvladneme taky, po MD se budu muset na castecnej uvazek vratit do prace, manzel bohuzel nevydela to co ja i kdyby se rozkrajel. Nenoj, jde to. Clovek musi jen trosku chtit ![]()
@Anonymní píše:
Je mi 30. Jsem tehotna, za chvili mam termin. V praci vydelam 35tis plus. Manzel 25tis. Mame hypoteku na 5mil. Kazdej mesic nam z uctu musi bezpodminecne na hypo a poplatky odejit asi 27tis. Rezervu mame presne 0. Nemeli jsme stavebka ani zaklad do hypoteky, pujcili jsme si ho. Uprimne, nebudu si vybirat, jestli zit celej zivot v pronajmu nebo ho stravit bez deti. Davame to uplne v klidu, mame vsechno co chceme mit. Na MD to zvladneme taky, po MD se budu muset na castecnej uvazek vratit do prace, manzel bohuzel nevydela to co ja i kdyby se rozkrajel. Nenoj, jde to. Clovek musi jen trosku chtit
Jen se chci zeptat jak to chcete zvládnout když pak budete brát přes 7 tisíc mateřskou? To vám bude zabývat přes 5 na vše? Co když se něco vyse… A nebudete moct nastoupit do práce?
@Peggy54 někdo prostě v bytě žít nechce. Tak bych to nesnesla, je to pro mě jak ve vězení. To bych radši měla pidi domek, než velky být. My máme dům cca 170m2 a přijde mi to moc, klidne bych ubrala. Stačili mi roky na škole, kdy jsem musela být v bytě, už nikdy víc.
![]()
@Lucie_Sx píše:
Ale spousta lidí žije v garsonkách, ve 2+kk a podobném, pak je jednoznačně lepší si pořídit 2+kk v podobě pididomečku.
Mám na to prostě jiný názor, jasně, že každému je líp v nějakém velkém prostoru, ale když to vezmu do důsledků, tolik věcí prostě není potřeba, minimalistická domácnost má obrovské výhody, navíc věci se dají uskladnit v tomu určeném technickém prostoru, který zdaleka nebude tak finančně náročný, jako dům, prostě jak píšu, když nejsou peníze, tak řešení nemusí být velká hypotéka, ale ubrat na nárocích. A ono to jde. Vlastní zkušenost.
Nehledě na to, že ve chvíli, kdy po mateřské přibude další plat, nebo zemřou staří rodiče/prarodiče a najednou člověk něco zdědí (dost příkladů z okolí), tak se dá krásně budovat a rozšiřovat, pokud ovšem na tu možnost člověk myslel už při projektu původní pidistavby.
Je jasné, že současné domy na klíč jsou z tohoto hlediska nepoužitelné, jdou špatně nebo nejdou vůbec například po odchodu dětí zmenšit nebo rozdělit na dvě jednotky.
Když je člověk chytrý a na tohle všechno myslí dopředu, dá se spousta věcí vychytat a pak z toho těžit.
Prosimte a ty si postavila kolik domu?
ndbo v kolika domech si bydlela? Nebo si presne ta, co je celozivotne v 40m²? Protoze za me pises uplny nesmysly..
Pises přesně jako clovek kterej nikdy nic nedostavil..
Mimochodem, ono postavit hrubou stavbu se opravdu levne..
Zbytecny se postavit pididum v podobě vvjedny místnosti a pak pristavovat.. To bys jako nekolik let nedala na dům fasadu? Nevo bys pak mela v interiéru fasadni barvu?
A jak myslis, ze je jednoduchý na hotovej dum přestavět další část? Muset dělat zas zakladovku.. Pravděpodobně by se musela delat kousek od stávajícího baraku a mezeru vyplnit polystyrenem..
A jak pisu, hrubá stavba se da fakt za hubicku a je zbytečný stavět pidi dum on totiz i dum 120m² uzitkovy plochy je fakt spis mensi dům..
Tak je lepší to postavit hned, udělat si teda dve mistnosti na cisto-kuchyn, obývák pripadne mistnusku na spani a dodělávat postupne..
Urcite výhodnější než postavit jednu mistnost a pak zacit od nuly nejlip s miminem
to je fakt sen kazdyho ![]()
@Anonymní píše:
Je mi 30. Jsem tehotna, za chvili mam termin. V praci vydelam 35tis plus. Manzel 25tis. Mame hypoteku na 5mil. Kazdej mesic nam z uctu musi bezpodminecne na hypo a poplatky odejit asi 27tis. Rezervu mame presne 0. Nemeli jsme stavebka ani zaklad do hypoteky, pujcili jsme si ho. Uprimne, nebudu si vybirat, jestli zit celej zivot v pronajmu nebo ho stravit bez deti. Davame to uplne v klidu, mame vsechno co chceme mit. Na MD to zvladneme taky, po MD se budu muset na castecnej uvazek vratit do prace, manzel bohuzel nevydela to co ja i kdyby se rozkrajel. Nenoj, jde to. Clovek musi jen trosku chtit
Kocko, ty jeste nemuzes hlasat, ze to jde, pet mega je ranec a s tim co ted budete mit to bude o nervy..
Jeste jste si to nezkusili, z doby když jsi mela 35 jste nasetrili presne 0, a myslis si, ze to hravě date s rodicakem.. Tak preju hodně štěstí ![]()
Z md na rd je to finančně fakt veeeeelkej sesup
My teda s pujckou na pozemek mame hypo cca 2 350 000 a do vyssi bysme rozhodně jit nechtěli, proto spoustu veci delame postupně, ale dneska bysme za tuhle cenu koupili jen pozemek.. Ale my neco meli nasetreno na pozemek, takže na nej jsme si brali 500 000, zbytek dum, schválně jsme staveli mensi aby hypo nemusela bejt tak obri v tom souhlasím s @Lucie_Sx jen mame trochu jinej pohled na to, co je malej dům
pro me minimum 100 pro ni dům velikosti jedna místnost a koupelna ![]()
A podivej se jaky mame prijmy (najdi si kopretinu nebo co to je) jsem na rodicaku se 7000 a usetrime.. Letos nejspíš umorime pulku pozemku ![]()
Hypoteka 5 mega a mesicni prijem cca 60 tisic a nulova rezerva? To bych nespala.
@Anonymní píše:
Vy jste dobře finančně negramotní. To jsem zvědavá, jak to chceš financovat během MD a RD, když jste do teĎ s relativně slušným příjmem nebyli schopni našetřit ani korunu.