Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Máme dům 3+kk, velikostně jako normální 3+kk v jakémkoliv bytovém domě ve městě, cca 75 m2. 10 minut autem na hranici Prahy, cena 3,5 mio vč pozemku. Tragicky řešený, bez úložného prostoru, technické místnosti (resp. je půda, ale…). Jen chodba, dva malé pokoje a poměrně velký, hezký obývací pokoj s kuchyní. Totální kompromis, ale jako pražští patrioti jsme prostě dál od Prahy nechtěli a tohle byla v době koupě opravdu jediná pro nás finančně dostupná možnost. Každopádně, ať si každý říká co chce, zahrada je fakt super záležitost. Ne každý to chce, ale dá se vymyslet SKORO bezúdržbová (stojí to hodne dobrý nápad a peníze, ale pak už je to pohoda). V tuto chvíli čerpám už jen výhody. Vlastni jahody, rajčata…, bazén, buřty na ohni, různé vyžití pro děti…a ten pocit že když chceš jít ven, tak jdeš a jsi venku hned, nemusíš se oblékat, ve výtahu zdravit sousedy, prostě jdu ven, dam si kafe na terase v pyžamu, třeba. Dítě se zabaví, pes se zabaví..pohoda. Dalších milion pro mě malých výhod ani nezmiňuji. Ale je to samozřejmě i práce. Klidně bych tu bydlela i ve 2+kk, nebo 1+1, pokud bych měla tu zahradu. Myslím, že doba, kdy lidi mají barák jen pro ten pocit mít barák, už pominula. V dnešní době si už dost lidí umí uvědomit, co chce, respektive do čeho chce vrazit x mega, jestli byt, nebo dům a jestli dům, tak jak velký.
Prosim o respekt anonymu, pro mě citlivé údaje. Díky.
A deti mate?
@Anonymní píše:
A deti mate?
Jo pardon, o dětech tam neco pises, takze asi jedno dite.. A dalsi planujete? Ono s jednim ditetem to je doatacujici s druhým uz to s malyma pokojickama bude problém, jeste jedli budou různýho pohlavi..
Jen pro zajímavost, jedni lidi poblíž si postavili na zahradě právě ten pididomek, je to myslím 2+kk, vzhledově je to velké maximálně jako dvougaráž, nabídli to na pronájem nějak za 14 tis. plus poplatky a bylo to hned pryč.
@Lucie_Sx píše:
Ale to není pravda, k hotovému RD můžeš postavit na pozemku stavbu do 25 m2 bez jakéhokoliv papíru a z prakticky z jakéhokoliv materiálu.
Na pozemku, malou stavbu, která není spojená s domem. Takže přistavíš dětský pokoj, do kterého se bude chodit venkem? Ložnici? Obývák? Nebo postavíš přístřešek z pár prken a budeš tam skladovat oblečení a učebnice? Mimochodem takto samostatnou stavbu udělat tak aby byla plně vytápěná tě opět vyjde na nemalé peníze, určitě dráž než když to rovnou postavíš větší.
@Lucie_Sx píše:
K novostavbě taky můžeš přistavět, jen musíš mít projekt na rozšíření a nebo ještě lépe, mít to v projektu už od začátku.
Ano, ale to jaksi stojí nemalé peníze a vzhledem k požadavku na NED je to těžší a dražší než bývalo.
A docela zásadní a klíčová otázka je: tys tvrdila, že stačí 40 - 80m2 a teď tu celou dobu řešíš nějaké přístavby. Přístavba je téměř vždy dražší a čím později je postavená, tím dražší je. Tudíž pokud jde o úsporu peněz, nechápu proč za každou cenu stavět pidi dům když pak stejně utratíš hromadu peněz za přístavby. Tak to postavíš rovnou dostatečně velké, ne?
@Lucie_Sx píše:
U nás se teď prodávají nové byty v rekonstruovaném domě, a za 1+kk (tj. totální krcálek) chtějí několikamilionovou částku, to mi ten pididomek vyjde rozhodně za míň.
Opravdu tě ve stejné lokalitě vyjde pozemek + dům + nutný exteriér + vybavení navíc + poplatky navíc levněji než „několik milionů“? A kolik je to těch několik milionů?
Dám ti příklad… zrekonstruované 1+kk jde v Praze sehnat za 2 miliony (občas i pod). Za tuto částku nekoupíš ani pozemek několik km za Prahou, natož abys za to postavila byť pidi domek. A pokud je to někde, kde je všechno včetně pozemků extrémně levné, tak se tam většinou neprodávají pidi 1+kk za několik milionů.
Nebo kde je ta oblast, kde jsou byty drahé a pozemky se stavbou levné?
@Lucie_Sx píše:
Asi se jednoduše nechápeme. Já s tím mám reálnou zkušenost a jde to v pohodě. A stavět novostavbu, tak bych měla výhodu, že si to můžu vymyslet jak chci.
Já taky, proto mi to nepřipadá reálné no
i ten pidi domek tě něco bude stát a abych pravdu řekla, tak to nebudou úplně malé peníze.
@Lucie_Sx píše:
Například postavím dům za 3 miliony se super úložnými prostory. Nebo postavím domeček za 1 milion a k tomu si nalepím dvě super nové zateplené unimobuňky po 200.000,– na všechny ty věci, které jmenuješ. Vidíš úsporu? Já jo.
Jenže problém je v tom, že ani ten tvůj pidi domek za milion dneska prostě nepostavíš. To bys přinejmenším musela stavět svépomocí, mít přístup k levnému materiálu a neplatit pozemek. To ale není srovnatelná situace, žejo… i ty pidi domečky potřebují plnou techniku aby splňovaly normy, i ty pidi domečky potřebují pozemek, vybavení…
Nebo tak dobře, píšeš že s tím máš zkušenost, tak mi prosím doporuč kdo mi a jak postaví domek, i kdyby pidi, se vším všudy co k tomu náleží, za 1 mil.
@Lucie_Sx píše:
6×10×2,5 m při ceně 7.000,– za metr3. Třeba. Ale to by nám sousedi dostatečně nezáviděli, tak to lidi nestaví.
To je ale cena stavby (a to je ještě otázka jak moc reálná), to není cena domku. Těžko můžeš tohle srovnávat s hotovým kompletním bytem.
Mimochodem nemáš půdorys takového domku? Tak aby se tam teda vešla rodina a plnilo to normy? A pro jaké vytápění je to stavěné?
Příspěvek upraven 20.11.19 v 20:50
@Lucie_Sx píše:
Jde to, jen musíš vědět, jak.
Prosím o postup jak legálně postavit dům na pozemku menším než je minimální velikost daná obcí. Protože když už jsme u těch zkušeností, tak vím hned o několika obcí, kde jsou už několik let zamrzlé stavby přesně kvůli tomuhle. Tvůj postup by těm lidem ušetřil spoustu nervů a peněz ![]()
@Lucie_Sx píše:
Jen pro zajímavost, jedni lidi poblíž si postavili na zahradě právě ten pididomek, je to myslím 2+kk, vzhledově je to velké maximálně jako dvougaráž, nabídli to na pronájem nějak za 14 tis. plus poplatky a bylo to hned pryč.
A v tom bydlí rodina s dvěma dětmi s veškerými věcmi? Mohou tam mít TP? Jak to vytápí? ![]()
@Nimie My si prostě naprosto nerozumíme.
Podle tebe nic nejde. Ale ono jde, spousta věcí jde obejít, přizpůsobit, dobře vymyslet.
Mohla bych teď tady rozpitvat každou tvoji otázku, ale vůbec se mi nechce. Zase to pak odstřelíš, že to nejde.
@Nimie píše:
A v tom bydlí rodina s dvěma dětmi s veškerými věcmi? Mohou tam mít TP? Jak to vytápí?
Tak jen tuhle jednu.
Absolutně netuším, kdo tam bydlí. Ale jelikož spousta lidí bydlí v bytech 2+kk, tak asi někdo takový, jako v těch bytech.
TP záleží na pronajímateli.
A vytápí nevím, znění inzerátu si nepamatuju, ale buď tam bude elektrický nebo plynový kotel, brutálně jednoduché.
@Nimie jo, to mas pravdu.. Ve finale ty pristavky vyjdou dráž.. My stavěli pred cca 5ti lety dum cca 125m² do dvou milionu včetně okoli, plot atd. No dneska by nam nejspíš dva miliony nestačili ani na ten barak a to jsme se snazili ty naklady stlacit co to slo.. Takže mame dostatečně velky dům za celkem dobrý peníze.. Ale kdybysme tenkrát za milion postavili pidi domek a ted pristavovali určitě by nas ten dum vysel mnohem draz.. A kde bysme na to vzali? Cekali bysme az nasetrime? Nebo si zvedali hypoteku? Za me proste blbost.. Nehledě na to, že behem tech peti let jsme budovali zahradu atd. A neumim si predstavit tyhle věci delat s vedomim ze nekdy nekde něco mozna pristavim.. A teda pak si tu pracne vybudovanou zahradu rozkopat, dělat si bordel pred barakem, v baráku.. Ja uz se tesim az bude fakt vsechno komplet hotovy, jeste par dodelavek nam chybi.. A představa, že az to dokoncime, budem zas neco pristavovat
no z toho mi je uplne špatně ![]()
@Anonymní píše:
@Nimie jo, to mas pravdu.. Ve finale ty pristavky vyjdou dráž.. My stavěli pred cca 5ti lety dum cca 125m² do dvou milionu včetně okoli, plot atd. No dneska by nam nejspíš dva miliony nestačili ani na ten barak a to jsme se snazili ty naklady stlacit co to slo.. Takže mame dostatečně velky dům za celkem dobrý peníze.. Ale kdybysme tenkrát za milion postavili pidi domek a ted pristavovali určitě by nas ten dum vysel mnohem draz.. A kde bysme na to vzali? Cekali bysme az nasetrime? Nebo si zvedali hypoteku? Za me proste blbost.. Nehledě na to, že behem tech peti let jsme budovali zahradu atd. A neumim si predstavit tyhle věci delat s vedomim ze nekdy nekde něco mozna pristavim.. A teda pak si tu pracne vybudovanou zahradu rozkopat, dělat si bordel pred barakem, v baráku.. Ja uz se tesim az bude fakt vsechno komplet hotovy, jeste par dodelavek nam chybi.. A představa, že az to dokoncime, budem zas neco pristavovatno z toho mi je uplne špatně
Jenže vy jste na to měli, tak jste to zrealizovali. Pořád se tady pohoršuje někdo s velkým domem, že v malém by to nezvládl. To jsou ale všechno lidi, kteří ty prostředky mají a jsou v pohodě.
Vás se tohle téma tedy netýká. Týká se to těch, kteří na velký dům prostě nemají, třeba čekají, až bude žena po mateřské zase v práci, krčí se někde v nájmu 2+kk. A pro ty je to řešení. Budou to mít stejně malinké, ale bude to vlastní a ve výhledu to mohou zvětšit.
(btw kamarádka teď stavěli technickou „budovu“ těch povolených 5×5 m a jsou v tom asi za 70 tis, to fakt není dražší než dům)
@Anonymní píše:
No a nebo treba rodina 40+ s bud uz odstehovanymi dětmi, nebo téměř dospelymi..
U nas ma par lidi maly domy a tim maly ale porad nemyslim 40m2to snad ani nejde
jsou to domy do 90m² a je ro fakt maly.. Dokud to clovek vidi jenom na papire, nezda se mu to tak tragicky ale realita je pak jina.. Jo v jednom domě zije jen pani s dcerou, tak to je idealni takový maly domek.. Jenže v jinym bydlí par co ted ma miminko, ano s jednim ditetem furt dobry, ale jestli planuji dve, tak se sotva do toho pokojicku vejdou.. My mame dva pokojicky v prumeru 13m² a zadny obři to teda nejsou.. V tom mensim si dve deti s hrackama, postelema, pscim stolem, nebo radsi dvouma, ze s skrinema na oblečení pro oba fakt představit neumim.. A to mám kluky.. U holek to musí byt snad jeste horsi
Proč by nemělo jít bydlet v domě, kde budou mít dvě děti pro sebe pokoj 13m? Běžně tak vyrostla spousta lidí, kteří bydleli v paneláku. Nebo kolik myslíš, že mají rozlohu pokoje v bytech?
@lucenka píše:Pisu v průměru, jeden pokoj je vetsi, jeden mensi, takze mensi ma asi 12,ale to je jedno..
Proč by nemělo jít bydlet v domě, kde budou mít dvě děti pro sebe pokoj 13m? Běžně tak vyrostla spousta lidí, kteří bydleli v paneláku. Nebo kolik myslíš, že mají rozlohu pokoje v bytech?
@Lucie_Sx píše:
Jenže vy jste na to měli, tak jste to zrealizovali. Pořád se tady pohoršuje někdo s velkým domem, že v malém by to nezvládl. To jsou ale všechno lidi, kteří ty prostředky mají a jsou v pohodě.
Vás se tohle téma tedy netýká. Týká se to těch, kteří na velký dům prostě nemají, třeba čekají, až bude žena po mateřské zase v práci, krčí se někde v nájmu 2+kk. A pro ty je to řešení. Budou to mít stejně malinké, ale bude to vlastní a ve výhledu to mohou zvětšit.(btw kamarádka teď stavěli technickou „budovu“ těch povolených 5×5 m a jsou v tom asi za 70 tis, to fakt není dražší než dům)
Tak meli, mame hypoteku, ze
s pozemkem cca 2,5milonu. Dnes ma hodnotu tak 5 minimálně, jen ten pozemek by nas stal tyhle penize.. Takže dneska by i ten tvuj mini dum s pozemkem vysel dráž než ten nas (ne velkej) dum..
A o tom to je, ty ceny rostou.. Nekdo postavi maly dum, ze bude pristavovat, ale nez na to usetri tak ty ceny můžou bejt zas nekde jinde (samozrejme nahoru i dolu) ale realnejsi je, ze se bude zdržovat.. Pisku a vseho je prostě nedostatek.. Takze o pet let pozdeji přístavek je muze stat par desítek i stovek tisic navic oproti tomu, kdyby to postavili najednou.. A pokus ty peníze nemam, nemam něco nasetreno tak prostě nestavim.. Pokud je nekdo na tom takto, nezachrání ho ani ten maly dum
@Lucie_Sx píše:
@Nimie My si prostě naprosto nerozumíme.Podle tebe nic nejde. Ale ono jde, spousta věcí jde obejít, přizpůsobit, dobře vymyslet.
Aha, takže na černo… tak to je fakt super. To můžeš rovnou navrhnout ať jdou vykrást banku když nabádáš k porušení zákonu (za což mimochodem může být trestem i povinnost zbořit stavbu, víš to?)
@Lucie_Sx píše:
Mohla bych teď tady rozpitvat každou tvoji otázku, ale vůbec se mi nechce. Zase to pak odstřelíš, že to nejde.
Protože jsi nenapsala nic konkrétního a nebo když už, tak jsi popřela své vlastní tvrzení (jako třeba s tou cenou domu, která i tobě vyšla na víc než milion). Ptala jsem se tě i na doporučení firmy, která mi za milion obstará vše, tys mi bohužel neodpověděla. Tak se pak těžko můžeš divit, že říkám že to nejde…
Ani si nemyslím že by to bylo o neporozumění, já jen furt čekám že teda ukážeš cestu, nějakou konkrétní. Já fakt nemám problém uznat že máš pravdu, ale těžko to tak může být když vlastně nic moc nenapíšeš kromě „ono to jde, jen se musí chtít“. Svět nefunguje mávnutím kouzelného proutku, chtít můžeš víc pracovat, víc se učit, ale těžko ti někdo dá něco zadarmo jen protože „chceš“.
Mě by opravdu třeba zajímalo jaké máš zkušenosti s takto malým prostorem pro rodinu v rodinném domě s ohledem na výstavbu teď. Já jsem třeba doteď z doby kdy jsme nad tím sami uvažovali ve skupině s lidmi, kteří se snažili o miniaturizaci domku pro rodinu. Využíval se opravdu každý centimetr. A víš jaký je po těch letech závěr? Téměř tam není člověk který by si to zkusil a neskončil v jiném domě nebo v bytě, protože ty pidi domky jsou prostě problém a místo tam chybí. Tolik k „přizpůsobit“ a „dobře vymyslet“.
@Lucie_Sx píše:
Tak jen tuhle jednu.
Absolutně netuším, kdo tam bydlí. Ale jelikož spousta lidí bydlí v bytech 2+kk, tak asi někdo takový, jako v těch bytech.
TP záleží na pronajímateli.
A vytápí nevím, znění inzerátu si nepamatuju, ale buď tam bude elektrický nebo plynový kotel, brutálně jednoduché.
A to je právě to. Pokud řešíš bydlení pro pár, pro mě za mě, těm stačí klidně jedna místnost a je to opravdu jedno. Pokud jde o bydlení pro rodinu (což je dovolila bych si tvrdit většina velkých hypotékařů), tak je to úplně o něčem jiném.
Jen tak pro příklad… znám spoustu rodin kteří s dětmi bydlí v 2+kk, akorát ty byty mají 40 - 60m2 a k tomu 1 - 2 sklepy, kočárkárnu, kolárnu, společnou chodbu (která zrovna u těchto rodin je obvykle plná věcí i když se to nesmí) a často mají ještě i balkon, kde mají věci. A i tak je to dost o omezování se.
Ekvivalentní dům by byl výrazně větší než ten byt aby se mu aspoň trochu vyrovnal.
Kotlem, to je supr… akorát na vytápění kotlem musíš mít místo a jsme zase tam kde jsme byli. Doteď šlo aspoň postavit elektrický dům a tam toho místa uspoříš opravdu hodně. Teď už ani to nejde.
Dotaz k TP byl o tom jak je to zkolaudované, protože samozřejmě si můžeš spoustu věcí postavit a pak v tom oficiálně nebydlet. Ale ani to není tak úplně legální cesta…
@Lucie_Sx píše:
Jenže vy jste na to měli, tak jste to zrealizovali. Pořád se tady pohoršuje někdo s velkým domem, že v malém by to nezvládl.
Pokud na to nemají, nebudou mít ani na přístavky, protože jsou dražší. Že je žena na RD přeci není důvod se hned hnát do baráku, ještě když na to nemám peníze
na RD ten prostor stejně nepotřebuje a potom můžou normálně postavit aniž by museli utrácet hrozné peníze za jakési přístavky.
Jinak já fakt nevím proč furt argumentuješ tím, že to někdo „nezvládne“… ptala jsem se tě na legální cesty a na faktické provedení, to není o zvládne/nezvládne.
@Lucie_Sx píše:
Vás se tohle téma tedy netýká. Týká se to těch, kteří na velký dům prostě nemají, třeba čekají, až bude žena po mateřské zase v práci, krčí se někde v nájmu 2+kk. A pro ty je to řešení. Budou to mít stejně malinké, ale bude to vlastní a ve výhledu to mohou zvětšit.
Asi k tomu musíš začít psát nějakou rozlohu, protože 1+kk a 2+kk jsou podle tebe pidi prostory, zatímco dům klidně 40 - 60m2 ![]()
@Anonymní píše:
A o tom to je, ty ceny rostou.. Nekdo postavi maly dum, ze bude pristavovat, ale nez na to usetri tak ty ceny můžou bejt zas nekde jinde (samozrejme nahoru i dolu) ale realnejsi je, ze se bude zdržovat.. Pisku a vseho je prostě nedostatek.. Takze o pet let pozdeji přístavek je muze stat par desítek i stovek tisic navic oproti tomu, kdyby to postavili najednou.. A pokus ty peníze nemam, nemam něco nasetreno tak prostě nestavim.. Pokud je nekdo na tom takto, nezachrání ho ani ten maly dum
Jako chápu to v některých lokalitách (většinou vesnice), kde typicky třeba i někdo zdědí pozemek, často je schopen si to i postavit sám nebo má pozemek hned vedle rodičů a může skutečně udělat přístavbu a ušetřit vysáváním hlavního domu. Ale to jsou všechno stejné výhody jako když někdo dostane našetřené peníze nebo má jinou výhodu oproti jiným.
Běžný člověk musí jít, koupit pozemek, zajistit projekt, postavit dům (často ne sám), zajistit veškeré papírování a podřídit se podmínkám dané oblasti, zajistit základní vybavení té zahrady (plot, povinné stání, potenciálně povinnou dešťovku atd.). To ho opravdu nevyjde na milion…
@Lucie_Sx tady je v podstatě opravdu skoro větší problém ne ta plocha, ale to že tvrdíš že to vše postavíš do milionu. Píšeš, že s tím máš zkušenosti, takže jsi opravdu v posledních třeba 2 letech postavila malý dům a se vším všudy jsi se vešla do milionu? A projde ten dům teď novou legislativou aby ten postup šel zopakovat i teď?
No a nebo treba rodina 40+ s bud uz odstehovanymi dětmi, nebo téměř dospelymi..
to snad ani nejde
jsou to domy do 90m² a je ro fakt maly.. Dokud to clovek vidi jenom na papire, nezda se mu to tak tragicky ale realita je pak jina.. Jo v jednom domě zije jen pani s dcerou, tak to je idealni takový maly domek.. Jenže v jinym bydlí par co ted ma miminko, ano s jednim ditetem furt dobry, ale jestli planuji dve, tak se sotva do toho pokojicku vejdou.. My mame dva pokojicky v prumeru 13m² a zadny obři to teda nejsou.. V tom mensim si dve deti s hrackama, postelema, pscim stolem, nebo radsi dvouma, ze s skrinema na oblečení pro oba fakt představit neumim.. A to mám kluky.. U holek to musí byt snad jeste horsi 
U nas ma par lidi maly domy a tim maly ale porad nemyslim 40m2