Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Mně se právě líbí malé baráčky stačil by mne klidně i 3+1 s malou zahrádkou. Naco velkou barabiznu když vni ve finále zakončíme sami? Ale tady ty pozemky jsou fakt drahé. Vím že musíme počítat stim, že kdyby jsme si vzali baracek za 3 Mega tak ještě do něho musíme něco investovat ale vše se dá platit postupně právě jen jestli bude z čeho. Člověk když kolem vidí exekuce nebo maminky, lidi co počítají jak uvařit ze 100 na den tak má strach. Okolí mi říká že nad tím moc přemýšlím a tak mít nikdy nic nebudu
Tak přece nemusíš mít hned barák. Můžete koupit byt, pak třeba časem až bude zase něco nasetreno prodat a jít do domečku. Přece každý nemusí bydlet v domě.
Máme hypo 2 mil, asi 700 000,– a pozemek jsme měli, postavili jsme za to novostavbu svépomocí. Jsme spokojeni. Já jsem teď na mateřské, dá se to ale my třeba dáme 30 000,– měsíčně na takový ty nutný věci - hypotéka, voda, elektřina, auta, pojistky, internet, základní jídlo, základní drogerie, pes, spoření proste věci bez kterých to nejde, ze zbytku se potom řeší oblečení, večeře, věci pro malou, nám pro radost, dovolená apod. Musíte si sami spočítat nějaké reálné budoucí náklady
@Anonymní píše:
Ahoj holky chtěla bych se zeptat na zkušenosti s hypotékou. Vydelam si cca 25 tisíc, manžel má přes 30 něco málo. Chtěli by jsme si vzit hypotéku na baracek za 3 miliony. Šli by jste do toho. Nic neplatime. Manžel má stavebko cca 300 000 a 200 000 na účtě. Chtěla bych baracek ale mám strach. Každý říká že musí zbýt po zaplacení hypo plus vše kolem tzn voda, elektřina vyplata a půl na žití kdyby náhodou jeden plat vypadl. Je mi přes 30 a chci mimčo takže do budoucna mě čeká mateřská jestli se povede ale chtěla bych jít tak v půl roce pracovat na malý úvazek. Má to někdo podobně a šel do toho? Jsem od narození pesimista takže vidím veškeré černé scénáře ????Na druhou stranu vidím v okolí že někteří mají méně a šli do toho a zbývá jim třeba 8 tisíc na měsíc což mi přijde strašné. Děkuji za odpovědi a pěkný večer
Ahoj,
my jsme do toho šli asi takto:
Na učtu 250tis, hotově cca 200tis a hypo 1,8mil, resp 200tis hotově a 1,6mil cca 100tis padlo na vybavení a zbytek jako záloha. Do domu jsme v průběhu 4 let investovali 600tis na hotovosti.
Muž bere 30tis a já jsem na rodičovské. A zvládáme uplně v pohodě, vždy máme zálohu 200tis na učtu, kdyby náhodou.
Já bych se toho nebála
Lepší jak platit nájem, takto platš hypotéku a jde to do tvé kapsy ![]()
Anonym kvůli financím ![]()
@Anonymní píše:
Mně se právě líbí malé baráčky stačil by mne klidně i 3+1 s malou zahrádkou. Naco velkou barabiznu když vni ve finále zakončíme sami? Ale tady ty pozemky jsou fakt drahé. Vím že musíme počítat stim, že kdyby jsme si vzali baracek za 3 Mega tak ještě do něho musíme něco investovat ale vše se dá platit postupně právě jen jestli bude z čeho. Člověk když kolem vidí exekuce nebo maminky, lidi co počítají jak uvařit ze 100 na den tak má strach. Okolí mi říká že nad tím moc přemýšlím a tak mít nikdy nic nebudu
No a to je právě ten vtip. STAČIL by mi 3+1. Vám stačí 2+kk o 40 m2. Udělat tak, aby šla přistavět místnost dvě. Milion pozemek, milion max domeček a jste v suchu.
@Lucie_Sx píše:
No a to je právě ten vtip. STAČIL by mi 3+1. Vám stačí 2+kk o 40 m2. Udělat tak, aby šla přistavět místnost dvě. Milion pozemek, milion max domeček a jste v suchu.
A je to opravdu reálně i s novou legislativou? Navíc domek 40m2 moc nevím jak by měl vypadat. To v životě neprojde na normy ![]()
@Nimie 40m2 je na domek silene maly, to jsme meli byt 2kk a bylo to stisnene. Nej kamarad ted stavi 100m2 3+1 a prijde mi to strasne maly, jakoze do pokoju fakt jen postel a mala skrinka, do detskyho maly stolek a je to nahecmany:roll: ![]()
@Peggy54 píše:
@Nimie 40m2 je na domek silene maly, to jsme meli byt 2kk a bylo to stisnene. Nej kamarad ted stavi 100m2 3+1 a prijde mi to strasne maly, jakoze do pokoju fakt jen postel a mala skrinka, do detskyho maly stolek a je to nahecmany:roll:
@Lucie_Sx píše:
Jako dum 40m2,jo?
to je dobrej vtip ![]()
Ono je úplně neco jinyho byt a dum.. To by ten barak za chvili vyuzivali jako zahradni domek a vedle postavili poradnej dum..
A postavit maly domek s tim, ze casem pristavim mi prijde taky na hlavu
U nas jedni maj celkem malej dum, ale ne 40m²
a nemaj podkroví, ale je to tam na něj připraveny, ale komu se bude chtit zas si delat bordel, a stavet.. V jejich pripade bordel se sadrosema atd. Ja bych byla rada, ze uz mam vsechno hotovy a ne zacinat nanovo..
My nemáme zadnej obr dum cca 125m² uzitkova plocha, a zrovna manzel rozmlouva kamaradovi postavit malickej dum cca do 100m²
V dome jsou prostě potreba nejaky úložný prostory. A to se mi nas dum zda celkem malej, jako 40m² maj bezne lidi obývák s kuchyni, my bysme do nich nacpali maximálně jeste koupelnu, víc ani tuk
Takze aby se dalo pristavej, musel by ten dum bejt jedna místnost, protože bych fakt v dome nechtěla mit kuchyň s obyvakem na max 20m² nebo pristavovat novou kuchyn
@Anonymní píše:
Jako dum 40m2,jo?![]()
to je dobrej vtip
Ono je úplně neco jinyho byt a dum.. To by ten barak za chvili vyuzivali jako zahradni domek a vedle postavili poradnej dum..
A postavit maly domek s tim, ze casem pristavim mi prijde taky na hlavu
U nas jedni maj celkem malej dum, ale ne 40m²a nemaj podkroví, ale je to tam na něj připraveny, ale komu se bude chtit zas si delat bordel, a stavet.. V jejich pripade bordel se sadrosema atd. Ja bych byla rada, ze uz mam vsechno hotovy a ne zacinat nanovo..
My nemáme zadnej obr dum cca 125m² uzitkova plocha, a zrovna manzel rozmlouva kamaradovi postavit malickej dum cca do 100m²
V dome jsou prostě potreba nejaky úložný prostory. A to se mi nas dum zda celkem malej, jako 40m² maj bezne lidi obývák s kuchyni, my bysme do nich nacpali maximálně jeste koupelnu, víc ani tuk
Takze aby se dalo pristavej, musel by ten dum bejt jedna místnost, protože bych fakt v dome nechtěla mit kuchyň s obyvakem na max 20m² nebo pristavovat novou kuchyn
presne no, 40m2 ma manzel garaz a dilnu
my mame barak skoro 400m2, na uklid je tió makacka, ale me to bavi, a kazdy mame soukromi, a dve toalety jsou k nezaplaceni ![]()
Pokud to umíte s financemi, chcete spolu strávit celý život šla bych do toho. Tady někdo argumentuje, že spolu nemusíte zůstat, ale to ani manželé po deseti letech
určitě je lepší splácet svoje a něco budovat, než neustále hnit někde v nájmu. Kolem me má spoustu rodin v našem věku (27 a 30) dům na hypotéku a všichni to zvládají a dokonce mají i menší příjem než vy
akorát opravdu pozor na dům, který pořídíte. A ještě něco, je to někdy peklo práce, makacka na zahradě, děti atd, ale do bytu do nájmu bych už nešla nikdy!!!
@Lucie_Sx on je v podstatě největší problém v tom, že v domě nemáš žádné společné prostory + musíš někam uskladnit techniku. Proto taky dům i o velikosti třeba 80m2 je pekelně miniaturní i když byt o této velikosti je úplně na pohodu.
@Nimie píše:
@Lucie_Sx on je v podstatě největší problém v tom, že v domě nemáš žádné společné prostory + musíš někam uskladnit techniku. Proto taky dům i o velikosti třeba 80m2 je pekelně miniaturní i když byt o této velikosti je úplně na pohodu.
Jenže když na to nemám, tak na to prostě nemám. A je dost rozdíl postavit zateplený dům nebo obyčejný technický prostor. Ten se dá „slepit“ za levno.
A dělat si bordel? Proč? Udělám v chodbě ještě jedny vchodové dveře, později za ně dostavím další část a pak ty vchodové vyměním za interiérové a hotovo dvacet.
Dneska chtějí mít všichni všechno naddimenzovaný, i kdyby pak měli mít jen jedno dítě místo dvou a nikam nejezdit, protože na to nemaj.
@Lucie_Sx no tak kdyz nemam tak nestavim… oni ti tu pristavbu taky nemusi schvalit.. oni ti nemusi v obci schvalit i vzhled a material toho domu, vse musi byt a je zaneseno ve stavennim planu..prijde mi ze si to predstavujes jak hurvinek valku
@Peggy54 píše:
@Lucie_Sx no tak kdyz nemam tak nestavim… oni ti tu pristavbu taky nemusi schvalit.. oni ti nemusi v obci schvalit i vzhled a material toho domu, vse musi byt a je zaneseno ve stavennim planu..prijde mi ze si to predstavujes jak hurvinek valku
Nemyslím si. Přístavba je pak normálně na ohlášení. Nebo ji můžeš mít předem už v projektu a stavět postupně. Vše se dá.
(samozřejmě vzhled musíš mít jasný předem podle norem dané obce, ale to musíš mít u velkého domu přece taky)
@Lucie_Sx ano, ale lepsi si je fakt nasetrit a udelat komplet, nez furt nekde vybehavat po uradech, klepat se jestli sezenu to a to
povoleni, a otrocit baraku cely zivot, byla bych rozumnejsi a ne hrrr do maleho domku.. ja bych do stavby nesla, znama stavi uz 4 roky a stehovani, dokonceni v nedohlednu, furt nejaky problemy… at uz s firmami nebo obci