Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
kattkka píše:kimbrly píše:
Myslím že takové hypotéky většinou chcou poplatek předem za vyřízení půjčky. Údajně na pokrytí různých úkonů kdyby se žadatel rozhodl odstoupit. Ale takové jsou podvodné.Nebo je to taky takzvane americka.
amerika je hypotéka bez účelu.
Bez příjmová jde, hodně bank jí nabízí, ale musíš mít o hodně vyšší zajištění nemovitostí ( vysokou odhadní cenu ) a hlavně je tam o dost vyšší úrok ![]()
edit: v případě že budeš refinancovat jinou hypo u jiné banky, tak nemusíš u některého typu dokládat příjmy, ale to je specialita
Zrovna loni jsme žádali o hypo. Nejdříve v bance u přítele, kde jsme teda nepochodili a pak v mojí bance, kde jsme hypo měli vyřízenou za 14 dní. Měla jsem předschválenou hypo v určité výši, kterou jsme nesměli překročit a nechtěli po nás vůbec doložit příjmy. Ptala jsem se, z jakýho důvodu mi to předschválili, prý že podle pohybů na účtu. Zastavili jsme jak kupovanou nemovitost, tak i náš byt.
Jde o normální a běžný nástroj Finančního trhu, poskytují je i banky, úrok je vyšší, ale nižší než spotřebitelský úvěr, v tomto případě záleží na zastavované nemovitosti. M.
@rybana75 píše:
Zrovna loni jsme žádali o hypo. Nejdříve v bance u přítele, kde jsme teda nepochodili a pak v mojí bance, kde jsme hypo měli vyřízenou za 14 dní. Měla jsem předschválenou hypo v určité výši, kterou jsme nesměli překročit a nechtěli po nás vůbec doložit příjmy. Ptala jsem se, z jakýho důvodu mi to předschválili, prý že podle pohybů na účtu. Zastavili jsme jak kupovanou nemovitost, tak i náš byt.
v jaké bance?
Přečetla jsem si diskuzi, a jen potřebuji doplnit ![]()
Přišla nám nabídka na hypotéku z naší banky, až do výše 5 milionů bez doložení příjmů. Než s nima začnem jednat, tak bych potřebovala pár informací, aby jsme nebyli za úplný pitomce ![]()
Ručím tedy tou věcí na kterou si půjčím? můžu si půjčit třeba o 200 tisíc víc než je cena nemovitosti? s tím že bych ručila ještě jinou nemovitostí? že zaplatím víc než u klasické hypo s doloženými příjmy je mi jasné, to neřeším.
Děkuji za odpovědi.
K.
JJ, většinou se ručí nemovitostí, na kterou si bereš úvěr, pokud tedy nemáš jinou (s vyšší odhadní cenou). Víc si půjčit můžeš, to není problém, samozřejmě adekvátně víc zaplatíš, proto bych třeba na reko nebo vybavení volil jinou formu úvěru, pokud bude výhodnější.
Chtel bych videt banku, ktera pujci vic penez, nez je hodnota zastavy.
Mam byt ke koupi za 3 mega a pujcim si 4 mega.
Pak by mi uplne stacilo prestat splacet a at ten byt propadne?
Navic, pokud by mi „moje“ banka predschvalila hypoteku (aniz bych o ni zadal) na 5 mega, tak bych byl velice hloubavy, proc asi… No, protoze chce moje penize (uroky) a ty asi nebudou male.
@napresdrzku děkuji, samozřejmě se budem zajímat co bude nejvýhodnější, jestli vzít hypo větší, nebo si vzít třeba úvěr na tu částku 200 tisíc, mě šlo o to jestli budu moct ručit i tou druhou nemovitostí.
@Ivan PPZ
nauč se číst a pak mudruj
nikdo nic nepředschválil, pouze nabídl, banka je to důvěryhodná, žádná rychlokvaška, a nepsala jsem nic o tom že bych ručení na vyšší částku neměla, úroky jsou snad logické ne?
K.
@Anonymní píše:
Ručím tedy tou věcí na kterou si půjčím? můžu si půjčit třeba o 200 tisíc víc než je cena nemovitosti? s tím že bych ručila ještě jinou nemovitostí?
@napresdrzku píše:
JJ, většinou se ručí nemovitostí, na kterou si bereš úvěr, pokud tedy nemáš jinou (s vyšší odhadní cenou). Víc si půjčit můžeš, to není problém, samozřejmě adekvátně víc zaplatíš…
Prvni cast meho prispevku s vztahovala k temto prispevkum.
Druha cast- pokud je nabidka od banky na MOZNOST HYPO na 5 mega, tak to vzhledem k bonite klienta PREDSCHVALILI.
Z toho prispevku jsem nikde nevycetl, ze by ANONYMNI o HYPO zadala. Pokud to byla odpoved banky na zadost o HYPO, tak to v prispevku mohlo byt napsane.
Pokud bez zadosti prisla nabidka konkretni osobe, tak v ramci PRESCORINGU banka klienta jiz vyhodnotila. To je proste predschvaleni.
Příspěvek upraven 16.05.13 v 14:10
@Anonymní píše:
Přečetla jsem si diskuzi, a jen potřebuji doplnit![]()
Přišla nám nabídka na hypotéku z naší banky, až do výše 5 milionů bez doložení příjmů. Než s nima začnem jednat, tak bych potřebovala pár informací, aby jsme nebyli za úplný pitomce
Ručím tedy tou věcí na kterou si půjčím? můžu si půjčit třeba o 200 tisíc víc než je cena nemovitosti? s tím že bych ručila ještě jinou nemovitostí? že zaplatím víc než u klasické hypo s doloženými příjmy je mi jasné, to neřeším.
Děkuji za odpovědi.
K.
pochybuji, že vám banka půjčí víc, než je hodnota zástavy. pokud banka dá tzv. 100= hypotéku, tak ji dává do 100 % LTV, jinak samozřejmě můžeš ručit i jinou nemovitostí, opět je ale nutné dodržet, aby její hodnota nebyla nižší, než kolik bude výše hypotéky
Zastava se da navysit zastavenim dalsi nemovitosti.
Ale pokud treba kupuji byt v cene 3 mio a banka pripusti odhad jen na 2,8 mio, tak 200 tisic schazi.
Je ovsem na povazenou, pokud kvuli tem 200 tisicum zastavim napr. dalsi byt v hodnote 1,5 mio.
@Ivan PPZ píše:
Prvni cast meho prispevku s vztahovala k temto prispevkum.
Druha cast- pokud je nabidka od banky na MOZNOST HYPO na 5 mega, tak to vzhledem k bonite klienta PREDSCHVALILI.
Z toho prispevku jsem nikde nevycetl, ze by ANONYMNI o HYPO zadala. Pokud to byla odpoved banky na zadost o HYPO, tak to v prispevku mohlo byt napsane.
Pokud bez zadosti prisla nabidka konkertni osobe, tak v ramci PRESCORINGU banka klienta jiz vyhodnotila. To je proste predschvaleni.Příspěvek upraven 15.05.13 v 20:50
no je fakt že loni jsem o hypo žádaly
nakonec se to vyřešilo, jen spotřebním úvěrem, měli jsme skoro celou částku v hotovosti, chybělo nám cca 150 tisíc. Tak možná proto nadízejí ![]()
@BaraBu chápu že ručení musí mít hodnotu té půjčky, nebo nejlépe vyšší.
@Ivan PPZ píše:
Zastava se da navysit zastavenim dalsi nemovitosti.
Ale pokud treba kupuji byt v cene 3 mio a banka pripusti odhad jen na 2,8 mio, tak 200 tisic schazi.
Je ovsem na povazenou, pokud kvuli tem 200 tisicum zastavim napr. dalsi byt v hodnote 1,5 mio.
to mě zajímalo, jestli jde k ručení té nemovitosti případně přidat druhou nemovitost, a když by mi těch dejme tomu 200 tisíc chybělo tak to udělat musím, nemám žádné příbuzné kteří by nám půjčily. Jak by jsi to řešil ty?
Samozřejmě nejsme blázni, nejdřív všechno prokoumáme
a necháme si poradit, v bance máme účty cca 15 let, možná víc, tak vidí jací jsme klienti.
Pokud by neco chybelo, da se pouzit i dalsi (i cizi) nemovitost do ruceni. Do smlouvy pak vstupuje i vlastnik te dalsi nemovitosti.
Hloupa je situace, pokud nekdo vlastni treba idealnich 50% nejakeho RD a ten spoluvlastnik nebude chtit tu svoji polovinu zastavit.
Pokud bych kupoval byt za trznich 3 mio, ale odhad banky byl na 2,8 mio. a ja proste tech 200 tisic nemel, tak bych s nejvetsi pravdepodobnosti takovy byt nekupoval.
Navic i kdyby se dalo rucit jen tim bytem, vyslo by to na LTV 100% a tudiz by to bylo o nekolik % drazsi, nez treba u 70-80%.
Pokud chci HYPO 100% a znamena to, ze nemam zadne uspory, pak HYPO v takove chvili je pomerne riskantni. Radeji rok pockat a sporit.
Hypoteky delam a obcas maji klienti docela zkreslene predstavy. Prijmy na hranici, zadne vyrazne uspory. Prescoringem sice projdou, ale najemni bydleni o rok, dva dele by situaci vylepsilo.
Pojisteni schopnosti splacet take neni vsezachranujici…
@Ivan PPZ chápu jak to myslíš. Tak jen osvětlím naši konkrétní situaci. Bydlíme v nájemním bytě(obecní) kde jen nájemné je skoro 11 tisíc, takže za 10 let, zaplatím 1 320 000, teď mám možnost koupit nemovitost, barák v dosahu MHD
za 800 tisíc(hned teď obyvatelnou) stačí vymalovat. Samozřejmě rezervu máme, ani já ani manžel nejsme blázni, aby jsme utráceli víc než můžem, nemáme nic na splátky, mimo toho úvěru 150 tisíc, který letos doplatíme, nemáme žádný dluh. Vlastně by jsme mohli úvěr doplatit celý možná už teď, ale byli by jsme na nule. A pak by se 100% něco potento, třeba auto
a nebylo by na opravu, nebyl by manželův výdělek.
Co se týče té druhé nemovitosti, kterou by se teda ručilo, pokud by se hypo brala vyšší o těch 200 tisíc, tak ta je naše. A nechat si utéct „kup“ života proto že nemám třeba těch 200 tisíc nevím. Ale je fakt že podkroví není nutnost, dům je obyvatelný, celkem velký tam by jsme se vešly v pohodě, to podkroví byl spíš můj nápad, udělat to, než se tam nastěhujem, protože žít zase na stavbě ![]()
Těch 200 tisíc navíc byl můj nápad, manžel to ještě neví
![]()
K.
V tom najemnim byte platite 11.000 + jeste energie? nebo total 11.000 (coz spis predpokladam). Pak by najem nebyl 11t, ale treba 7.
Spousta lidi uvazuje podobnym smerem- pokud platim vyssi najem, vyjde to skoro stejne s hypotekou. Odhledneme od zamenovani NAJMU a platby komplet vcetne energii.
Pokud se vse dari, oba vydelavaji a hypoteku splaceji „v pohode“, tak OK. Rozdil oproti najmu jsou znatelne vyssi naklady na udrzbu nemovitosti, nemluve o placeni pripadnych havarii.
Ale v pripade, ze se neco pokazi v oblasti prijmu, tak porad z drazsiho najmu mohu (i kdyby jen docasne) jit do levnejsiho najmu. Coz hypoteka neumozni. Pokud by doslo k nejhorsimu a zastava propadla bance, pak vyvstane veliky problem- prodej zastavy nemusi pokryt dluznou castku… a pak nabehne dluh treba ve vysi 500.000, pritom klient nema na splaceni HYPO 9.000.
Nerikam, ze se to stane kazdemu, ale uplna vyjimka to take neni.
Jsem zprostredkovatel HYPO, takze mym zajmem je, aby si to klient uzavrel.
Ale nektere pripady jsou proste tak na hrane, ze to nelze doporucit.
Co se tyka tech 200.000 navic. Zalezi, jakou cenu ma ta druha nemovitost. Jestli treba 400.000, tak tim rucit za 200t asi jo. Pokud je to RD za 1,5 mio, tak na ruceni za celou HYPO pouzit jen tu druhou nemovitost a nezastavovat ten RD za 800.000.