Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj,
letos nás čeká konečné období fixace v KB a máme možnost přejít do jiné banky.
Chtěla jsem poradit jestli někdo měnil při fixaci banku,co všechno k tomu bylo potřeba(myslím třeba nový odhad) a jestli se to opravdu vyplatilo??
děkuji moc ![]()
jdi do KB, zjisti si po slevach jaky urok muzes mit a pak se informuj jinde - ale ne jen na holy urok ale taky na moznost splaceni, mimoradnych vkladu atd - muze byt nizky urok ale nulova moznost pak s hypo „hybat“ a ve finale te to muze vyjit jeste draz..
jo my to měnili před rokem a vyplatilo se, ale zařizoval nám to poradce
eliskaanezka píše:
Ahoj,
letos nás čeká konečné období fixace v KB a máme možnost přejít do jiné banky.
Chtěla jsem poradit jestli někdo měnil při fixaci banku,co všechno k tomu bylo potřeba(myslím třeba nový odhad) a jestli se to opravdu vyplatilo??
děkuji moc
My jsme refinancovali loni na jaře, hypotéku jsme navýšili o sto tisíc a za ty vyměnili okna, současně jsme splatnost zkrátili o rok - a přesto platíme o několikset měsíčně méně. Vše jsme podnikali s finanční poradkyní z Partners a nelituji.
Ovšem pozor, do aktivit je nutné se pustit několik týdnů před koncem fixace - my měli jen 30 dní a bylo to šibeniční. Ideální je 6-8 týdnů.
Pracuji v bance, takze z praxe-obejdete si banky, nechte si udelat nabidky. Pak s tim bezte do KB a reknete jim, ze pokud vam nedaji nizsi sazbu (lepsi podminky, opravdu ne vzdy je nejnizsi sazba ta nejlepsi volba, bacha hlavne na plovouci sazby napr. od Unicredit atd.), nez konkurence, jdete pryc. Refinancovani hypoteky je jednoduche, ve vetsine pripadu jde o tzv. zjednodusene refinancovani, kdy neni v podstate potreba dolozit k vyrizeni temer nic, ani novy odhad. Opravdu je lepsi zacit co nejdrive, aby bylo dost casu. Pokud se rozhodnete prejit k jine bance, budete potrebovat od KB potvrzeni o zustatku hypoteky a muze jim nejakou dobu trvat, nez to vydaji (budou delat drahoty).Pocitejte s tim, ze by jste si v te nove bance museli otevrit ucet. Ty nabidky fakt dobre projdete, bacha na ruzne zaludnosti typu „sleva 0,3% ze sazby“ bez nejakeho vysvetleni, za co je-casto se zatim skryva, ze nesmite tu hypoteku uz nikdy refinacovat jinam, jinak by jste pak doplaceli ten rozdil. Bacha taky na rozdily ve vysi vydaju na pojisteni schopnosti splacet…Nechte si to vsude dobre vysvetlit.
pri refinancovani u jine banky je nutne zas uplne vse znovu, proste nova zadost o hypoteku, dokladani prijmu, odhad na byt atd., prave to mam za sebou a cekame uz jen na uvolneni penez a opravdu to chvili trva, i kdyz u nas do toho jeste zasahly vanocni svatky, 23.12. jsem financnimu poradci odsouhlasila refinancovani dle jeho navrhu, on to nahlasil bance po novem roce se u nas stavila odhadkyne, my dolozili nove danove priznani, vyplnili zadost o hypo a cekali, 27.1. se podepisovala uverova smlouva a zbyvalo oznamit prvni bance, ze chceme uver splatit, aby dodala podklady a vyridit zastavu na katastru, vinkulaci pojisteni a vcera sem tedy dodala podklady k cerpani a zacatkem pristiho tydne by melo dojit ke splaceni puvodniho uveru uverem novym, takze v podstate jak uz tu bylo psano tech 6-8 tydnu alespon na to mit
Jolynko, neni to uplne pravda. U toho refinancovani to zalezi na tom, jetsli se delaji na te nove hypotece nejake zmeny. Pokud mate napr. hypoteku u KB a refinancujete ji do nove banky a nedela se zadna zmena, jako napr. navyseni hypoteky nebo jiny spoluzadatel, tak je to jednodussi a vetsina bank nevyzaduje ani odhad ani dolozeni prijmu. Musi byt ale ta puvodni hypoteka uz nejakou dobu radne splacena, coz u zakladatelky diskuze jiste je, kdyz uz mjai refix sazby (pokud teda nemeli rocni fixaci). Co se tyce casove narocnosti-pokud se cerpa jiz na navrh na vklad zastavniho prava, tak se vlastne neceka na katastr, az se zastava zapise a muze se cerpat cca o 14 dnu driv. Zase zalezi na bance, jetsli toto umozni a je to za poplatek.
My jsme se před koncem fixace stěhovali (vyloženě jsme to tak časově naplánovali) a vypověděli v bance hypotéku, splatili z prodeje a udělali si novou hypotéku na novej byt. V jiné bance, v té staré nám lepší podmínky nenabídli - šli jsme tam a řekli, co a jak a zároven jsme měli nabídky jiných bank. A v té nové máme o dost nižší úrok.
Vše šlo přes finančního poradce z Partners ![]()
Ahojky,nám ted bude taky končit fixace a už jsme měli schuzku s finančním poradcem a budem uvěr refinancovat,máme ho u ČS a je pro nás nevýhodný…urok máme 6%…kám to dáme ještě nevíme,teprve vše zjištujem…ale chtěli jsme KB
Děkuji,
dost píšete finanční poradce Partners????Opravdu se vyplatí svěřit se na tyto poradce???Manžel stále nechce,nějak k nim nemá důvěru a říká,že si banky obejdeme sami.Budeme mít ještě nějaké peníze co budeme chtít splatit dluh a tak mě osobně se to zdá docela složité!!!!Vím,že konkrétně KB dost otálí s tím aby dala svoje návrhy co a jak?Vyčkávají do poslední možné chvíle ![]()
anonymni tak my konkretne jsem refinancovali od RB do KB a museli jsme tedy zadat komplet znova vcetne odhadu, u RB jsme meli zatim predhypotecni uver na druzstevni byt bez zastavy a nyni kdyz se byt prevedl do OV tak se uver mel preklopit na klasicky hypouver, ale jelikoz jsme tam nemeli diky tomu predhypo uveru moc dobry urok tak jsme refinancovali, uver byl na stejnou castku, cely rok jsme poctive platili uroky
eliskaanezka píše:
Děkuji,
dost píšete finanční poradce Partners????Opravdu se vyplatí svěřit se na tyto poradce???Manžel stále nechce,nějak k nim nemá důvěru a říká,že si banky obejdeme sami.Budeme mít ještě nějaké peníze co budeme chtít splatit dluh a tak mě osobně se to zdá docela složité!!!!Vím,že konkrétně KB dost otálí s tím aby dala svoje návrhy co a jak?Vyčkávají do poslední možné chvíle
tak nám se to vyplatilo. Fakt je, že jsme měli štěstí na člověka, kterej je +- v našem věku, čili přes 35, má manželku, dvě malé děti, čili žádnej mladej kluk. Má naši důvěru a myslím, že se stará dobře, celkem nás do ničeho netlačí a prosadíme si i svůj názor. ![]()
Řekla bych, že Češi obecně se této služby velice bojí a poradce má tak 10% z nich, protože se bojí, že z nich budou poradci tahat prachy nebo je přemlouvat jak nějací pojišťováci, ale takhle to nefunguje, aspoň ne u našeho poradce. ![]()
Vsechny smlouvy zarizuje on, zaridil nam hypoteku, my jsme to meli hooodne ulehčené a navíc nám všechno vysvětloval, co to znamená, obíhal za nás úřady apod.
a řekla bych, že k fin.poradci si banky tolik nedovolí, jako k obyčejnýmu člověku, bo finančáka rohlíkem neopijou ![]()
Nám se poradce vyplatil - jednak refinancování hypotéky - pozor na plovoucí sazby případně na skryté sviňárny v podmínkách - typu nespíš refinancovat, v dalším fixu musíš přijmout úrok dle nabídky banky atd.
K tomu například manžel má možnost čerpat z práce jisté příspěvky - díky poradci (ale je fakt, že jsem ho navedla přímo na tuto možnost přímo já) máme životní a úrazové pojištění celá rodina, k tomu spoření (kapitálové pojištění), platíme zhruba o polovinu méně než se nám spoří - tudíž je to díky příspěvkům zaměstnavatele velmi výhodné.
Já nyní splácím jistou částku v rodině, ještě související s rekonstrukcí loni v létě, po splacení jsem rozhodnutá tuto částku pravidelně investovat - toto spoření bude určeno na předčasné splacení hypotéky… Také mám v plánu rušit stavební spoření…
Měli jsme doma i jinou poradkyni od Partners - ta nás naváděla na všemožná pojištění, ale každého člena rodiny zvlášť - podle jejích rad bychom platili stejně jako platíme nyní, ale spořili bychom výrazně nižší částku… Chce to přemýšlet, mít nějaký vlastní názor a zvažovat různé možnosti.
U všech produktů si dáváme pozor na variabilitu - kdyby se nedejbože dařilo hůř - no a k tomu se snažíme udělat nějaké rezervy… Což je pro nás asi nejtěžší.
Jo a byla jsem rozhodnuté pro penzijní připojištění - po výrocích ze strany levice (ČSSD) nedám už ani korunu navíc do ničeho, co se jmenuje PENZIJNÍ - nevěřím, že se tato spoření nepokusí nějak zneužít… Nevěřím jim.