Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
To, že pracuješ 3 měsíce, není pro banku plus ale mínus. (Kde bereš jistotu, že tě nevyhodí?)
Co se týče nájmu, tak asi jak která banka. Kdyby podle pohybů na účtu zjistili, že neumíte hospodařit s penězi, může to být pro nějakou banku důvodem vám hypotéku nedát. Čistě teoreticky by je ale měl zajímat jen příjem, ne výdaje.
@Anonymní píše:
To, že pracuješ 3 měsíce, není pro banku plus ale mínus. (Kde bereš jistotu, že tě nevyhodí?)
Co se týče nájmu, tak asi jak která banka. Kdyby podle pohybů na účtu zjistili, že neumíte hospodařit s penězi, může to být pro nějakou banku důvodem vám hypotéku nedát. Čistě teoreticky by je ale měl zajímat jen příjem, ne výdaje.
Tak samozřejmě vyhodit mě můžou, stejně jako kohokoliv jiného, o tom žádná, stát se může cokoliv
Já to myslela tak, jako že jsem právě po škole nastoupila do práce, tj. mám zatím opravdu jen nástupní mzdu, která časem poroste. ![]()
Každopádně díky za radu ![]()
@Anonymní píše:
Tak samozřejmě vyhodit mě můžou, stejně jako kohokoliv jiného, o tom žádná, stát se může cokolivJá to myslela tak, jako že jsem právě po škole nastoupila do práce, tj. mám zatím opravdu jen nástupní mzdu, která časem poroste.
Každopádně díky za radu
Myslím, že nájem se započítává - nám tam totiž napsala, že bydlíme u rodičů, aby nám takhle ty měsíční výdaje uměle snížila.
Pokud nemáš smlouvu na neurčito, počítej s tím, že to může být problém. Banky na to koukají hodně, i když je to vlastně blbost..
A s potenciálně rostoucím příjmem - na to banka fakt nekouká, oni chtějí vědět jaké příjmy a výdaje máš teď. Musíte se prostě vlézt do těch jejich podmínek.
@Anonymní píše:
Tak samozřejmě vyhodit mě můžou, stejně jako kohokoliv jiného, o tom žádná, stát se může cokolivJá to myslela tak, jako že jsem právě po škole nastoupila do práce, tj. mám zatím opravdu jen nástupní mzdu, která časem poroste.
Každopádně díky za radu
My když žádali o hypotéku, tak je nezajímalo, že jsem začala od poloviny měsíce a tím pádem mi to snížilo částku pro výpočet hypotéky. Takže jsme s manželem museli měsíc počkat, aby se mi započítaly 3 celé měsíce. Byla to Raiffka, nevím, jak to mají jiné banky.
Ale jestli máte 60 000,– čistého, tak vám 4 mil dají bez problémů.
@Anonymní píše:
Ahoj,omlouvám se za anonym z důvodů financí.
Bereme si s přítelem hypo, akorát jsme zažádali a momentálně čekáme na vyjádření banky, kolik nám poskytnou. Žádáme o 4 miliony a ručíme jinou nemovitostí. Zatím ale momentálně bydlíme v nájmu, který však ve chvíli, kdy dostaneme hypotéku, budeme pouštět. Dohromady máme měsíční čisté příjmy cca 60 000. Já zatím pracuju pouze 3 měsíce, tudíž příjmy nám porostou (na to prý banka také hledí).
Vzhledem k tomu, kdy banka vypočítává, zda naše měsíční náklady a splátky hypotéky nepřesáhnou nějakých stanovených X %, zajímalo by mě, zda se do toho započítává i výše nákladů na nájem? Momentálně tam bydlíme, ale samozřejmě nebudeme najednou splácet hypotéku i nájem..Máte s tím někdo osobní zkušenost? Na netu jsem se dočetla, že prý se nájem počítá do měsíčních výdajů, náš hypoteční poradce říká, že ne, že banky na to nehledí. Tak jsem lehce zmatená
Oni si to nějak prepocitaji. Určitě jim řekněte, že jakmile nemovitost koupíte nájem platit nebudete. Na to že pracuješ krátce se divajijak u koho. U mě chtěli obor, kde pracuji, vzdělání atd. Brala jsem si první hypo ve 4. na VŠ, prijmy jsem měla z brigády na 1/2 úvazku plus další brigády na dpc. A hypo mi tenkrát dali. Právě brali v potaz, že příjem má tendenci se zvyšovat.
Banka chce primárně dostatečné příjmy, aby nebyl problém se splácením. Pokud tedy je dostatečná výše zástavy.
Zaměstnanost pouhé 3 měsíce je pro banku poměrně výrazné negativum, pokud by toto mělo mít výrazný vliv na příjmy posuzovaných. Pokud by stačily příjmy jen toho druhého, je to „jedno“.
Opravdu by bylo vhodné se obrátit na HYPO poradce (nikoli jednobankovního) a s ním to řešit ještě před ofiko podáním žádosti do banky.
@Ivan PPZ píše:
Banka chce primárně dostatečné příjmy, aby nebyl problém se splácením. Pokud tedy je dostatečná výše zástavy.
Zaměstnanost pouhé 3 měsíce je pro banku poměrně výrazné negativum, pokud by toto mělo mít výrazný vliv na příjmy posuzovaných. Pokud by stačily příjmy jen toho druhého, je to „jedno“.
Opravdu by bylo vhodné se obrátit na HYPO poradce (nikoli jednobankovního) a s ním to řešit ještě před ofiko podáním žádosti do banky.
Máme právě hypotečního poradce, který se specializuje na vše, ne pouze jednobankovní, tak předpokládám (doufám), že tomu opravdu rozumí, máme ho přes známé - věnuje se tomu 30 let. Zároveň mi jím bylo řečeno, že pracuji v oboru, kdy bych bankou měla být považována za velmi bonitního klienta. Když jsem si ale spočítala, podle všech bankovních limitů, kolik máme zapsáno, že platíme za nájem + můj nástupní plat a k tomu odpracováno pouze 3 měsíce, tak jsem se lehce zhrozila, jestli vůbec na něco dosáhneme ![]()
Brali jsme si hypoteku necele 3 roky zpatky - v te dobe jsme byli jeste v najmu (soubezne se splacenim hypoteky asi cca 4 mesice, nez jsme dodelali rekonstrukci), banku to nezajimalo.
Chteli jen dolozit ciste prijmy za posledni rok. Ale hypoteku jsme si brali u banky, kde mame s manzelem oba ucty, takze jsme pro ni nebyli velka neznama. Navic nam to vse zarizoval hypotecni poradce, aby vse proslo v pohode.
@ anonym
Ale ten poradce udělá tu modelaci ve stejném kalkulátoru a za „stejných " podmínek, jako by dělala rovnou banka. Resp. by to měl udělat tak u 3 různých ústavů. Takže to jemu vyjde/ nevyjde a sám vám řekne, jestli to má smysl, nebo jestli třeba budete muset ještě "pronajímat garáž“.
@Ivan PPZ píše: @ anonym
Ale ten poradce udělá tu modelaci ve stejném kalkulátoru a za „stejných " podmínek, jako by dělala rovnou banka. Resp. by to měl udělat tak u 3 různých ústavů. Takže to jemu vyjde/ nevyjde a sám vám řekne, jestli to má smysl, nebo jestli třeba budete muset ještě "pronajímat garáž“.
Díky za info
Podle jeho výpočtů bychom na to měli v pohodě dosáhnout, ale já jsem trochu skeptik, člověk nikdy neví, dokud to nemá černé na bílém přímo od banky. Takže momentálně čekáme, jak nám vyjde skóring ![]()
Jasně, konečné slovo má risk. Ale jestli to poradci vychází, tak nějaký další „skoring“ se nemusí řešit. Pokud tedy někde nevyběhne NĚCO, o čem poradce neví- třeba nezaplacená pokuta v tramvaji před 8 lety.
@Ivan PPZ píše:
Jasně, konečné slovo má risk. Ale jestli to poradci vychází, tak nějaký další „skoring“ se nemusí řešit. Pokud tedy někde nevyběhne NĚCO, o čem poradce neví- třeba nezaplacená pokuta v tramvaji před 8 lety.
Vše by mělo být v pořádku. Jen mě znejistilo to naše placení nájmu a teď nám do toho max může hodit vidle fakt, že jsem zatím zamestnana jen krátce 😁
Ale tohle ten poradce musí zohlednit a MUSÍ vědět, jak se k tomu konkrétní banka staví. Takže ví, že u banky A je to problém, zatímco banka B to vezme. Proto je vhodné/ až nutné v takových případech použít solidního poradce, co nedělá pouze pro banku A. Protože on ani nenabídne možnost u banky B.
Jasně, lze podat žádost rovnou v bance A, ale když to neklapne, registry s tím nebudou hezčí a další žádost v bance B už nemusí být tak veselá. Třeba to projde, ale přiskočí třeba 0,3%.
@Anonymní píše: Více
Ale já vlastně nějak nechápu co řešíš, buď hypo dostanete nebo ne. Nebo máš nějaké možnosti, jak si upravit příjmy? ![]()
Ahoj,
omlouvám se za anonym z důvodů financí.
Bereme si s přítelem hypo, akorát jsme zažádali a momentálně čekáme na vyjádření banky, kolik nám poskytnou. Žádáme o 4 miliony a ručíme jinou nemovitostí. Zatím ale momentálně bydlíme v nájmu, který však ve chvíli, kdy dostaneme hypotéku, budeme pouštět. Dohromady máme měsíční čisté příjmy cca 60 000. Já zatím pracuju pouze 3 měsíce, tudíž příjmy nám porostou (na to prý banka také hledí).
Vzhledem k tomu, kdy banka vypočítává, zda naše měsíční náklady a splátky hypotéky nepřesáhnou nějakých stanovených X %, zajímalo by mě, zda se do toho započítává i výše nákladů na nájem? Momentálně tam bydlíme, ale samozřejmě nebudeme najednou splácet hypotéku i nájem..
Máte s tím někdo osobní zkušenost? Na netu jsem se dočetla, že prý se nájem počítá do měsíčních výdajů, náš hypoteční poradce říká, že ne, že banky na to nehledí. Tak jsem lehce zmatená