Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Úplně jsem si vzpomenlě na sebe, když jsem chodila do školy. Jak já to tam nenáviděla! teda nepamatuju si, jak to bylo, když mi bylo 3 a první den … ale stejně. Byla jse ochotnější slíbit mámě, že když mě vezme sebou do práce, tak celou směnu budu sedět někde v koutě na židli (dělala v malém lahůdkářství … ). Samozřejmě že by to nešlo a samozřejmě že bych to nevydržela,a le já nenáviděla to, že odchází. Jakoby mě opouštěla. Jakoby odcházela někam, kde jsou lidé/děti lepší než jsem já. Proč by mě taky jinak odkládala, že jo?
No, jasně, že tomu tak nebylo, ale já si prostě úplně přesně vybavuju své pocity. Nevnímala jsem školku jako místo, kde se můžu bavit, ale kde jsem jakoby za trest. I když mi nikdo nikdy školkou nevyhrožoval!
Synek mi jde do školky až za rok, tak sama uvidím. Zatím nemám zkušenost. Ale zkus tuhle mojí vzpomínku nějak použít, no.
U nás to bylo někdy asi až po měsíci,začal ráno u snídaně a vydrželo mu to až do třídy.Tam ho ode mě odervali(moc příjemné to nebylo) po týdnu jako když utne a zase rád tam chodí
Chce to vydržet ![]()
Betusko,
my jsme úplně to stejný zažívali před rokem, malá je taky v říjnu, takže do školky nastoupila v necelých třech letech.
První týden to bylo napohodu, ale pak to nastalo, 14 dní hysterických scén, pláče, řvala jen co ráno otevřela oči, že nechce do školky, řvala cestou, dvakrát se dokonce z toho hysterickýho pláče poblila
řešila jsem s učitelkama, jestli mám vydržet nebo si ji nechat doma (doma jsem měla měsíčního syna - možná proto ty scény), jestli je vůbec psychicky na školku připravená, ty mě řekly, že mám ještě vydržet, tak jsem vydržela a vyplatilo se, do školky chodí ráda, první den prázdnin řvala, že chce jít do školky ![]()
Takže vydrž!!! Malej si zvykne, já vím, že je to strašný, když z tebe učitelka strhává řvoucí dítě, ale malýmu se tam začne líbit ![]()
Pevný nervy!!!!
Emilie píše: Úplně jsem si vzpomenlě na sebe, když jsem chodila do školy. Jak já to tam nenáviděla! teda nepamatuju si, jak to bylo, když mi bylo 3 a první den … ale stejně. Byla jse ochotnější slíbit mámě, že když mě vezme sebou do práce, tak celou směnu budu sedět někde v koutě na židli (dělala v malém lahůdkářství … ). Samozřejmě že by to nešlo a samozřejmě že bych to nevydržela,a le já nenáviděla to, že odchází. Jakoby mě opouštěla. Jakoby odcházela někam, kde jsou lidé/děti lepší než jsem já. Proč by mě taky jinak odkládala, že jo?No, jasně, že tomu tak nebylo, ale já si prostě úplně přesně vybavuju své pocity. Nevnímala jsem školku jako místo, kde se můžu bavit, ale kde jsem jakoby za trest. I když mi nikdo nikdy školkou nevyhrožoval!
Synek mi jde do školky až za rok, tak sama uvidím. Zatím nemám zkušenost. Ale zkus tuhle mojí vzpomínku nějak použít, no.
Pamatuji si stejné pocity. Brácha (mladší), ale tento problém neměl. Tak nějak si myslím, že to u mě bylo i tím, že jsem byla ve školce až od 4 let (začala jsem chodit, až když začal i mladší brácha). Takže jsem byla s mamkou dlouho a hůř jsem si zvykala. Vybavuji si svůj řev každé ráno - máma říkala, že to byl jenom týden. ![]()
Nevím jestli tě to uklidní, ale syn brečel skoro 3/4 roku. Hodně marodil, takže pokaždý všechno nanovo, akorát on brečel celý den, nejedl…Dneska? nechce domů ze školky, těší se tam. Naštěstí učitelky to s ním zvládli. Ale brečel jim fest, třeba i když měli jít na procházku, na oběd…nevzpomínám nato ráda, ale už je to pryč a i teď po prázdninách je veselej a ok.
Vydrž, brečí fakt 95% dětí.
Ahoj holky,tak to dopadlo tak, že mám malýho doma,a je po všem.Asi bych to psychicky nevydržela,přes poledne půjde ke tchánovi,a odpoledne s taťkou a babi.Asi to nakonec skončí tím,že bude u mých rodičů,nebo nu tchána.Tam to ale nepůjde pořád,jelikož je zatim bez práce,ale brzo už půjde.Naši jsou v důchodu,tak si myslím že to asi bude lepší varianta,než takový scény.Dyžtak uvidíme za rok do klasický,tam bude i víc dětí,tady byli zatim 2,zítra další a v říjnu další.
Já dávala holku ve dvou letech do jeslí. Scény každé ráno, ale jak jsem odešla, tak i já jsem slyšela přes zavřené dveře, že přestala. Učitelky říkaly, že je otálně v pohodě, hraje si, jí a spí úplně normálně jako ostatní. Ještě jsme to měly komplikové kvůli tomu, že byla první 2 měsíce stále nemocná, takže týden jesle a 14 dní doma. Po nemoci to bylo, jak kdybych ji tam vedla poprvé. Taky mi z toho nebylo dobře. Vydržely jsme ale a teď je totálně v pohodě! Já si u svýho dítěte myslím, že by jí ani ten rok odkladu nepomohl. Ona nemá ráda změny a myslím, že by takhle řvala i ve třech letech. Ve čytřech už by možná tak nehysterčila, ale tu změnu by nesla taky těžce.
Dneska jsem zrovna četla na nástěnce ve školce,že se nemá couvnout,že tak dítě zvítězí a vy mu prakticky ustoupíte
Já bych jěště zkusila vydržet.Jak píšeš je tam 3 den…
Já chodím do práce od Adámkovo roku,využívali jsme všechny co mají ruce a nohy a musím uznat že to pro všechny bylo těžké.Není to jako poňuňat si vnoučka o víkendu.Zlatá školka,jak jsem psala taky jsme měli období pláče,separačku ale školku miluje a chodí tam moc rád.Jde asi jenom si to uvědomit a odpoutat se od tebe ![]()
Když byla dcera malá a nastoupila do školky, tak se divila, proč všechny děti vyvádí a brečí, nechápala, co dělají
. No a po měsíci, kdy ostatní dětičky přicupitaly do školky a začaly si hrát, naše mladá mi visela na nohavicích, učitelky ji rvaly násilím a já si připadala jako ta nejhorší mrcha ze všech
. Učitelky se jen smály, že prý jedno dítě ze sta má takové obrácené reakce, ale o to prý je to horší a delší. No užila jsem si to
.
Ahoj holky, tak mi máme bohužel opačný problém.Začali jsme chodit do školky od 1.9.,tak je tam dnes třetí den.První den koukal nechápavě na děti co plakaly a nechtěly se pustit maminky a když odcházela držely je za nohu.Náš Toník to nechápal a byl z toho celý rozhozený.To jsem ovšem netušila co nastane,až pro něho půjdu odpoledne.Jelikož on je bezproblémový,tak ráno se s námi rozloučil,dostali jsme všichni od něho pusinku,zamávala a my mohli jít domů.Odpoledne,jen co mně uviděl začal plakat,držel se stolu a dupala a vztekal , že domů nepůjde.Prý abych přišla až bude tma a pak posléze mně začal přemlouvat , že by tam i spinkal.Tak že pláče cestou domů,nebo když jdeme ven na procházku.Je celou dobu zaražený, nemluví,je protivný,vzteklý.Včera dostal už na zadek,jelikož byl ošklivý i na svého malého brášku.Taky nevím co s tím.Zatím se snažím vydržet,i když popravdě je mi to tak nějak samotné líto. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.