První doba porodní

Anonymní
31.7.10 13:19

I.doba porodní

Asi se budu opakovat, možná už tady to téma je založené…Ale ráda bych si nějak sesumírovala myšlenky a měla pocit,že jsem aspoň trochu připravená. Za chvíli mě čeká první porod a jsem vystrašná spíše z toho neznáma. Snažím se na porod nemyslet, myslím na miminko, které z něj bude. Ani si moc nedokážu celý porod představit, jak tam dojedu, jak budu reagovat, jak lékaři, jak …všechno ostatní. Raději nemyslet, překonat to a mít ten poklad už u sebe. Vím, že pro II.dobu porodní je dobré pít malinikový čaj. Ten piju pravidelně, několikrát denně (doufám, že nevadí i studený). Ale docela by mě zajímalo,jestli je možné si co nejvíc ukrátit i I.dobu porodní. Je mi jasné, že na každého působí něco jiného..Jen v tom mám opravdu docela guláš. Někde se píše to, někde to, někde dokonce že maliník je i na I.dobu. Asi už blbnu pár dní před porodem a hlava mi jednoduché věci nebere :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3086
31.7.10 13:27

Otázky dobré, ale já na ně neodpovím, protože jsem na tom stejně…Nicméně budu s tebou čekat na odpovědi :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.7.10 13:28

Ahoj,
tak jestli se nemýlím,tak maliník je na to aby ses rychleji otevírala,čili na 1.dobu porodní :wink: 2.doba porodní je už tlačení..
Vím jaký máš v hlavě zmatek..taky jsem letos rodila poprvé.. důležité je být v pohodě, poslouchat co ti radí sestřičky a uvidíš že vše zvládneš :andel:
Všechno příjde samo..a určo budeš vědět kdy do porodnice jet.. Já měla porod celkem rychlí a bez komplikací..v 7 ráno praskla voda,v klidu jsem se doma osprchovala,připravila,nasnídala..a jeli jsme.. kontrakce byli pravidelnější a intenzivnější.. a malá se narodila v 15:45 :srdce: Maliník jsem taky pila a myslím že pomohl.. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65402
31.7.10 13:35

Tak já na příjmu předala papíry,dostala přidělený „boxík“ a že prý rodit nebudu,až někdy dopoledne---bylo asi půl 1 ráno,tak jsem dostala nějakou injekci,at si zdřímnu.To ale nešlo,měla jsem bolesti po 3 minutách…
Takže mi pak sestřička doporučila sprchu…ale být tam opravdu dlouho,aspon půl hodiny a teplo hlavně na bříško.
Kroutila jsem se,myslela jsem,že to nevydržím,ale samo vydržela a malej se narodil ve 4.43 ráno.....
takže sprchu nebo vanu doporučuju.
tatínek nám dorazil akorát,když jsme jeli na sál :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65402
31.7.10 13:35

Joooa maliník jsem nepila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
31.7.10 13:45

Trošku se tu usmívám pod fousy nad tím, že si chceš „krátit první dobu proodní“. Jo, to je naprosto v pořádku. Ale jak sama poznáš, až se to rozjede a bude to postupovat a kontrakce se prodlužovat a čas mezi nimi zkracovat, budeš hlavně odpočívat. Možná sedět, možná ležet, možná ti bude dobře ve vaně, ve sprše, to asi poznáš sama, to si musíš vyzkoušet :-) Celé to bude celkem dřina. No, bříško a děložní svaly dostanou zabrat, vždyť dostat ven na svět dítě …

Opravdu, na každou zabítá něco jiného, každé se „líbí“ něco jiného. 1. dobu (konec) už jsem byla v porodnici a chtěla jsem chodit. Zvláště při kontrakcích! Pomáhalo mi to, ale asistentka mi to nedovolila. Naopak mě štělovala do „úlěvových pozic“, které se mi teda vůbec nelíbily. Třeba na bok. Pak když jsem si povídala s holkama, říkaly, že chodit by je vůbec nenapadlo - vždyť to nesmírně unavuje!

Takže to uvidíš. ZKus si nastudovat, co je všechno monžé dělat, zkus si vypracoat něco jako porodní plánb, co bys asi chtěla, ale věz, že ono to bude jinak. Zvláště pokud jsi prvorodička. Je to jasné, že nevíš, do čeho jdeš. Tohle se moc nedá přiblížit, to se musí prostě zažít a prožít, a hlavně, každá z nás to má prostě jinak.

Hlavně - žádný strachy předem! Je to přirozený proces, jen občas se tomu trochu musí pomoct. Je to trošku nepříjemné, trošku bolavé (trošku víc …), ale příroda nás obdařila tím, že to prostě vydržíme. Zvládneme.

Suam sumárum bys asi měla odjet do porodnice, až budeš na8 až 5 minutách. (Čas mezi kontrakcemi). Tam zjistí, na kolik jsi „otevřená“. Pokud to bude 8 cm a dál, umístí tě patrně na porodní box a budou čekat, jak se bude porod vyvíjet. Asistentka by tě měla seznámit s tím, jak to postupuje. Pokud ne, buď drsná ty nebo tatínek (nebo jestli budeš mít někoho u porodu) a ptejte se a chtějte vědět, co se děje. Ony ty holky taky někdy zapomínají, kvůli komu tam jsou!!!! Až TO nastane, budeš zřejmě cítit tlak jako na velkou, bude se ti chtít tlačit. měla bys s tím okamžitě seznámit asistentku a pak ostupovat podle jejích pokynů. Pokud bude vše v pořádku, patrně to bude START a s pomocí asistentky nebo lékaře začneš rodit - tlačit, dýchat, atd. Když to nepůjde, můžou použít i nějaké trošku možná drastičtější metody, jako přímo zatlačit na dítě přes tvé břicho (je to drastické víc pro tatínky … ), ale tím tě nechci strašit.

No, věz, že mě se porod na konci úplně zkomplikoval, úplně zamotal, a po 26 hodinách jsem skončila na operačním sále. A taky jsme to zvládli a neodradilo mě to od toho mít druhého pootmka. I když se vesměs zážitek z proodnice opakoval … :think: :potlesk:

Prostě sháněj si informace, hlavně o porodnici, kde se chystáš rodit, to určitě, ale zbytečně se neboj, zbytečně si nedělej hlavu z toho, co kdyby. Od toho jsou tam právě doktoři, aby kdyby, tak aby zasáhli. :kytka: :hug: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22061
31.7.10 14:03
Ivy.mystery píše:
Ahoj,
tak jestli se nemýlím,tak maliník je na to aby ses rychleji otevírala,čili na 1.dobu porodní :wink: 2.doba porodní je už tlačení..

Nic ve zlém, ale to se mýlíš :wink: … je to přesně tak, jak píše zakladatelka.
Maliník nemá urychlit otevírání, to máme každá v genech a nic moc se s tím bohužel nenadělá… Maliník má zkrátit a především usnadnit DRUHOU dobu, tedy fázi tlačení, podporuje stahy hladkého svalstva a připravuje porodní cesty k průchodu miminka…

Jinak k tomu usnadnění a urychlení první doby se doporučuje co nejvíce pohybu, pokud možno neležet, ale chodit, kroužit pánví apod. Co takhle nějaký předporodní kurs…? Tam člověk načerpá hodně užitečných informací…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20840
31.7.10 14:09

Ahoj, jak píše Bohunka, I.DB by měl zkrátit pohyb, chodzení, kroužení pánví - to mě obrovsky pomáhalo o od bolesti. Ale mě by to nenapadlo, pomáhala mi s tím PA, co jsem měla jako doprovod - já seděla na míči, ona klečela za mnou, držela mě za boky a dělala krouživé pohyby.
Taky mi pomohla tahle animace porodu … klidně na to koukni, není tam žádná krev, jen počítačová simulace. Je tam krásně vidět, co se děje s děložním hrdlem i jak rotuje miminko. Aspoň jsme pak věděla, co se dějě „uvnitř“ :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.10 14:44

Emilie, super popis. Docela jsem teď v obraze. Onse totiž o porodu málokdo chce bavit :nevim: . Ale docela chápu, že ono ten porod potom není až tak důležitý, důležitější je to mimi. Snad se budu tedy moct hýbat v I.době, aspoň na začátku, to by mohlo trochu pomoci, že? A co křížové bolesti? Na ty nepomáhá asi nic. Sice nevím jestli je budu mít, ale případně ať jsem připravená.
Jinak jsem si celkem dost věcí prostudovala, ale všude se to píše tak nějak strojeně, jako by to nepsaly ani lidi, nebo to píšou chlapy, kteří ať se na mě nezlobí, to prostě nemůžou vědět.

• Citovat
  • Upravit
424
31.7.10 14:44

Taky jsem se snažila připravit na porod, vědět, jak dýchat a jak si ulevit od bolestí. Nicméně pak všechno bylo jinak a já lezla po zdi :roll: Strašně jsem už chtěla rodit, myslím tím druhou dobu porodní, to už mi přijde jako brnkačka. Maliník jsem pila, ale nebylo to k ničemu.Pomáhala mi od bolestí sprcha. Každá to máme jinak a každá to zvládneme :wink: tak se nestresuj, všechno bude O.K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.7.10 14:47
Novire píše:
Ahoj, jak píše Bohunka, I.DB by měl zkrátit pohyb, chodzení, kroužení pánví - to mě obrovsky pomáhalo o od bolesti. Ale mě by to nenapadlo, pomáhala mi s tím PA, co jsem měla jako doprovod - já seděla na míči, ona klečela za mnou, držela mě za boky a dělala krouživé pohyby.
Taky mi pomohla tahle animace porodu … klidně na to koukni, není tam žádná krev, jen počítačová simulace. Je tam krásně vidět, co se děje s děložním hrdlem i jak rotuje miminko. Aspoň jsme pak věděla, co se dějě „uvnitř“ :wink:

Tak to video je super :palec: . Jen ten poslední otvor je teda hodně malý :think:

• Citovat
  • Upravit
31.7.10 16:12
BohunkaP píše:
Ivy.mystery píše:
Ahoj,

Nic ve zlém, ale to se mýlíš :wink: … je to přesně tak, jak píše zakladatelka.
Maliník nemá urychlit otevírání, to máme každá v genech a nic moc se s tím bohužel nenadělá… Maliník má zkrátit a především usnadnit DRUHOU dobu, tedy fázi tlačení, podporuje stahy hladkého svalstva a připravuje porodní cesty k průchodu miminka…

Jinak k tomu usnadnění a urychlení první doby se doporučuje co nejvíce pohybu, pokud možno neležet, ale chodit, kroužit pánví apod. Co takhle nějaký předporodní kurs…? Tam člověk načerpá hodně užitečných informací…
..tak to se omlouvám,,já až do ted myslela že pomáhá při otevírání :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8297
31.7.10 16:44

Uvolnit panevni dno pri kazde kontrakci, nejlepe se to dela na zachode, protoe se clovek snadno uvolni jako na curani. Kontrakce pak mohou pracovat a posouvat miminko vpred, tim tlaci na spodni cast delohy, tim se produkuje vic oxytocinu, kontrakce nabiraji na sile.

Nesetrvavat v jedne poloze vic jak 20min.

Epidural- muze pomoct pri nepostupujicim porodu, pomuze uvolnit panevni dno. Dobre rozjety porod muze naopak zpomalit.

Vana, ne horka, ale do 37,5 stupne, tez pomaha na uvolneni. Casto se stane, ze rodici zena vleze do vany s mirnymi kontrakcemi, ty se tam rozjede, ale tolik je diky nadnaseni vody neciti, pak si stoupne a astane ten pravy hukot :lol:

1.dobu porodni samozrejme zkrati i pripravenost porodnich cest, tudiz jejich mekceni uz pred porodem.

Porod muze na jednu stranu urychlit napriklad pichnuti vody. Ale muze ho naopak prodlouzit a zkomplikovat. Pokud se voda pichne moc brzo, dite sice sestoupi, ale na druhou stranu muze sestoupit ve spatne poloze a pak se musi ruzne nechavat dorotovat v krkolomnych polohach, kdy kontrkce po pichnuti vody velmi zesili. Stejne tak oxytocin muze porod urychlit, na druhou stranu muze zpusobit tisen ditete, nedovoli mu rotovat kvuli prilis castym a silnym kontrakcim.

Kazdy zasah do porodu bych zvazila, protoze na jeden se nabaluje druhy a z relativne klidneho porodu se muze stat bes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
31.7.10 18:16
Anonymní píše:
Emilie, super popis. Docela jsem teď v obraze. Onse totiž o porodu málokdo chce bavit :nevim: . Ale docela chápu, že ono ten porod potom není až tak důležitý, důležitější je to mimi. Snad se budu tedy moct hýbat v I.době, aspoň na začátku, to by mohlo trochu pomoci, že? A co křížové bolesti? Na ty nepomáhá asi nic. Sice nevím jestli je budu mít, ale případně ať jsem připravená.
Jinak jsem si celkem dost věcí prostudovala, ale všude se to píše tak nějak strojeně, jako by to nepsaly ani lidi, nebo to píšou chlapy, kteří ať se na mě nezlobí, to prostě nemůžou vědět.

Křížové bolesti … švagrová, než měla rodit, tak se mě ptala, jaké jsem měla bolesti. Popsala jsem je jako velmi silné křeče v děloze, podobné prostě jako velmi silná menstruace. Prostě břicho v jednom obrovským lisu. Když pak porodila, ak říkala, což o to břicho, to šlo, ale ty záda … měla takové bolesti, že se jim tam pozvracela .....

… Když to trvalo šest hodin, říkala jsem si, furt dobrý. Když to trvalo deset hodin, říkala jsem si, už bych to docela NĚJAK stopla. Když to trvalo 20 hodin, už jsem začínala být velmi, velmi unavená. Když to trvalo těch 26 hodin a doktor mi řekl, že prostě neporodím, tak jsem mu férově řekla, že už prostě nemám sil na samotný porod. Už jsem normálně omdlévala. A on mi odpověděl, že to vidí …

… tak jsem jen chtěla napsat, že každou nás to bolí jinde. A některou víc a některou míń. A některá nemá problém, a některá jo. A ještě je tu jistý faktor, snášení bolesti jako takové, což je taky neporovnatelné. Některá snese mlčky 15 hodin rodit, jiná má za sebou relativně „stejný“ tříhodinový prood a je totálně zničená a řve jak hysterka …

Samozřejmě existují úlevové věci, jak už bylo napsáno, jako sprcha, pohyby na míči, atd., existuje taky epidurál, ale to nelze takhle předem říct - jo, zakotač si na míči a pak si to nech píchnout.

A ještě něco. A´t tě to bude bolet sebevíc, ať si budeš říkat, tohle už nikdy, tak si to klidně zakřič, ale věz, že to prostě přejde, a pokud snad uvažuješ o větší rodině, tak až na výjimky, jeden , byť velmi bolestivý a problematický porod, většinou (pokud nebyly ve hře zravotní problémy) nebyl důvodem tento sen splnit … :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27305
31.7.10 18:16

ahoj, holky tu už všechno napsaly, hlavně o tom chození, mně teda pomáhalo.
Já se taky všechno strašně bála a nakonec zpětně to hodnotím jako velmi lehký porod, měla jsem štěstí :-) Vlastně jsem měla ty velké bolesti až tak 45 minut před narozením a asi na 6 zatlačení byl prcek venku. Ona ti porodní asistentka bude říkat, ukazovat, navádět, neboj se. Zvládneš to určitě, i když se bojíš, že ne, ale prostě zvládneš :palec:
Nic se nedá dopředu naplánovat, já nakonec nepotřebovala ani epidurál, ani žádné injekce, ani prostě nic. Nikdy nevíš, jaké to bude a třeba zrovna u tebe to bude taky v pohodě :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí

Babylove Prsní vložky

• (2.4) + 40 recenzí