Indukční deska - velikost
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Indukční deska - velikost
Ahojte, do nové kuchyně budeme pořizovat indukční desku.
Mám dotaz týkající se její velikosti, hlavně šíře.
Teď mám plynovou desku š.60 cm a když vařím oběd, tak často řeším problém, že se mi tam prostě 4 hrnce nevejdou.
Tak teď uvažuji o desce širší. ALE když jsou indukční zóny dány maximálním průměrem (18cm, 21cm apod). Má to smysl? Jde vůbec - funkčně - vařit na širších hrncích? Třeba papiňák mám 25cm. Velkou pánvičku mám 30cm… To se mi zahřeje jen ten daný průměr a kraje hrnce budou chladné? Resp. zbytkové teplo se tam taky bude šířit, ale netuším, zda se to nebude připalovat.
Prosím o radu ty z vás, které již indukci máte. Vyplatí se šiřší deska, když varné zóny jsou stejné jako u standardní 60cm?
Děkuji mnohokrát!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Já si indukční desku právě objednala a myslím, že nevadí, když je hrnec větší, sice podle mě se zahřeje celý hrnec i když v místě dotyku asi více, ale jestli sis nekoupila ty hrnce „magnetické“ velké, tak bych to nřešila. Já mám malé i velké a myslím že je použiju všechny. A pokud jde o to jestli koupit širší desku tak pokud často vaříš na velkých tak určitě, já tam ty hrnce vždycky tak naskládám, že se mi na 60cm krásně vejdou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, mám indukční desku a hrnec je některý větší a v pohodě to ta varná plocha pobere…nevšimla jsem si, že by některá část vařila méně…asi nejvíce to bude znát na pánvi, ale to nevím… ![]()
A to ti vždycky na těch čtyrech plotýnkách něco bublá ??
Já se učila vařit na DVOUplotýnkovém vařiči, takže pro mě jsou 4 plotny dost ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Neříkám, že vždycky na 4, ale polívka, omáčka, příloha - a 3 jsou plný… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, obnovuji diskusi. Co se stane, když dám pánev 25 cm na plotýnku 21 cm?
Hrnec 21 cm na plotýnku 18,5?
Bude to fungovat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PaníBovaryová Bohužel nemám kde zkusit. Jde mi o to, jestli když dám pánev 25 na plotýnku 21 - bude se to smažit rovnoměrně?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@adusinka nebude. To je princíp indukce - že to hřeje jen pod tou danou plochou. A když je „plotýnka“ 21 a pánev 25 tak se to nebude ohřívat rovnoměrně. Ale indukce nemá plotýnky, ne? Resp. my máme indukci a tohle prostě neřeším, vejde se mi tam i velký 7 l hrnec - má to takovou tú přídavnou plochu, kterou si zdetekne sama deska a připojí…
A jestli jsou zony 21 cm široké a máš dno pánve, tak se to prostě nebude ohřívat stejnoměrně…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@adusinka indukce funguje na principu civky, ne horke plochy, takze ano, melo by. Samozrejme z duvodu setreni energie je vhodne si vybrat podobne siroke nadobi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@PaníBovaryová tak to máte jinou indukci. Neříkám, že to na krajích teplé nebude, ale kor na to smažení je to znát, že je pánev mimo ohřívací plochu… vlastní zkušenost.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@iwa83 píše:
@PaníBovaryová tak to máte jinou indukci. Neříkám, že to na krajích teplé nebude, ale kor na to smažení je to znát, že je pánev mimo ohřívací plochu… vlastní zkušenost.
Ja nevim
dnes jsem delala maso na grilovaci panvi, ta je o dost sirsi, nez moje “plotynky” a samzilo se i po krajich. Uplne rovnomerne samozrejme ne, ale topodle me nikdy nebude. To teplo se drzi vic uprostred vzdycky, protoze nema kam uníkat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My mame novou aeg s moznosti propojeni dvou „plotynek“ nad sebou a kdyz tam dam panev 28cm, tak levy a pravy kraj panve se neohriva. Je moc velka. Hrnci s vodou nebo kdyz das vic oleje to nevadi, ale jinak ano a to dost. Nehlede na to, ze panev musim mit kvalitni, protoze se nam jich uz nekolik vyboulilo a tim padem olej stekl do prohlubne (okraj) a vybouleny stred pripaloval. Jina panev se zas vyboulila opacne. Vyhodou je urcite velice rychle vareni, ale pipa to, kdyz pohnes s panvi mimo, vypina se to, kdyz z hrnce vystrikne voda.
- Citovat
- Upravit
@adusinka my máme Siemens EX875LYC1E.
souhlasím s @Myssicka - kvalitní nádobí je důležité. Vyměnili jsme na komplet. Ale ve finále zjistíš, že stejně vaříš ve dvou-třech hrncích + 2 pánve. Nám se teda neděje, že by to při posunu mimo zónu pípalo nebo když něco převře. Zrovna včera mi utekla voda když jsem vařila těstoviny a v pohodě. Hodně využívám i odložené vypnutí - to je za mě super věc. No a booster.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@iwa83 to máš blbou pánev, taky jsem takovou měla. Byla napsaná na indukci a přesně tohle dělala. Hřála jen uprostřed jako třeba na plynu.
Koupia jsem jinou a funguje v pohodě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit