Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den. Byli jsme s dvouletou dcerkou na dovolené v Bulharsku, celý den se nám nedařilo srazit vysoké horečky, Nurofen zabral malinko, Panadon vůbec (nereaguje na něj nikdy). Po prodělaných febrilních krečích v březnu tohoto roku a následném týdenním pobytu v nemocnici, jsme raději v Bulharsku vyhledali hotelového lékaře. V tu chvíli měla už 39. Kroutil hlavou, že nic na sražení teploty nefunguje, ani zábaly, ani vlažná sprcha, prostě nic a tak jí píchl (i kvůli riziku dalších křečí z horečky) injekci do stehýnka. Byla to dvousložková injekce, napsali jsme si názvy léků i množství, ale papírek nemůžeme najít. Je fakt, že horečka pak po asi dvou hodinách od injekce klesla, ale pořád mi vrtá hlavou, jestli jí nedal nějaké svinstvo. Čeští lékaři se nad takovým postupem podivovali, volali jsme z Bulharska i na Bulovku, tam nám dr. řekl, že u nás se injekce na snížení horečky používají výjimečně, praktická lékařka takový postup neznala. A tak se chci zeptat, jestli někdo máte podobnou zkušenost jako my?
Píchnout (na horečku) se dá ledasco, včetně injekčního „Paralenu“ nebo obdoby Ibalginu, i jiné látky, včetně kortikoidu. Ale určitě se to nedělá často, perorální nebo rektální preparáty většinou spolehlivě zabírají.
Najdi lístek a napiš látku, víc Ti nikdo neporadí.
Dcera měla ve 2 letech horečku 40,4 po odečtení, měla nějakou angínu, bacila, na který nereagovala běžná ATB. Dostala v ordinaci od doktorky injekčně kortikoidy a potom hned do nemocnice..Ale než jsme se do té nemocnice dostaly - cca hodinu, sbalit věci, zařídit hlídání pro starší dítě, tak měla horečku sraženou, okamžitě se jí ulevilo(už po 20 minutách, než jsme došly domů). V nemocnici ještě dostala injekci na noc v den přijetí a ATB v kapačkách po celou dobu léčby. Na přesné složení látky jsem se neptala, dr. ale říkala, že jsou to kortikoidy a píchá se to u život ohrožujících stavů, což horečka 40,4 po odečtení je.
Kéž bychom ten papírek našli, ale patrně zůstal v Bulharsku v lékárně, kam jsme šli s receptem, chjo.
Paralen ani Ibalgin to nebyl, byly to dvě látky, jedna myslím začínala na Ar…, ale víc nevím, děkuju za snahu poradit ![]()
@Lama Lama píše:
Napadá mi Novalgin
Novalgin tipoval i dr. na Bulovce, ale ten to nebyl, to bych si vybavila, nebo muž… Bulharský dr. vzal dvě ampulky s průzračnými tekutinami, namíchal a píchl, v lékařské zprávě od něj ty názvy taky nejsou
@Jana206 píše:
Dcera měla ve 2 letech horečku 40,4 po odečtení, měla nějakou angínu, bacila, na který nereagovala běžná ATB. Dostala v ordinaci od doktorky injekčně kortikoidy a potom hned do nemocnice..Ale než jsme se do té nemocnice dostaly - cca hodinu, sbalit věci, zařídit hlídání pro starší dítě, tak měla horečku sraženou, okamžitě se jí ulevilo(už po 20 minutách, než jsme došly domů). V nemocnici ještě dostala injekci na noc v den přijetí a ATB v kapačkách po celou dobu léčby. Na přesné složení látky jsem se neptala, dr. ale říkala, že jsou to kortikoidy a píchá se to u život ohrožujících stavů, což horečka 40,4 po odečtení je.
a byla po těch kortikoidech ok? Herdek, to mě štve, že nevím, co jí dal ![]()
Jen pro příště, jak dávkuješ ty léky na horečku? ono je to lepší, než podle flašky(krabičky) podle příbaláku, spočítat přesně podle hmotnosti a dát tu max. dávku.
Tak mě osobně přijde injekce při horečce 39 stupňů dost zbytečná. Naopak, horečka plní svoji důležitou fungci a 39 ještě není taková hrůza. Já jsem jednou měla dlouhodobě čtyřicítky, do toho tři malé děti, z nichž jedno čerstvé miminko, a vůbec jsem to nedávala. To už přijel můj doktor přímo k nám domů a taky mi píchl injekci. Nevím, co to bylo, ale pomohlo to. Během chvilky se mi ulevilo. Mohlo to být ledacos… Tak snad to tvé malé aspoň pomohlo, ale přijde mi to zvláštní no…
@Aretaa Tak potom hned v nemocnici udělali krevní rozbory, aby zjistili, co má za angínu, byl to agresivní typ streptokoka a dostávala nějaké silné peniciliny v kapačkách..Chvíli po podání byla OK, ale ona jí to píchla, aby nezkolabovala, než dojdeme do nemocnice - byla už dehydrovaná, vyčerpaná a zvracela. Vysoké horečky(ne tak vysoké) trvaly už týden, měla nasazená ATB na angínu, ta ATB nezabrala, měli i podezření na infekční mononukleozu nebo virovou angínu, ale měla vysoké CRP, což se zjistilo už v ordinaci.
Potom při nasazení léčby se rychle zotavovala.
Dr. ale říkala, že to byly kortikoidy, látka podobná, jako je v čípku Rectodelt.
@Aretaa píše:
a byla po těch kortikoidech ok? Herdek, to mě štve, že nevím, co jí dal
dcera má periodické horečky, každé tři týdny, jediné, co na to zabírá je jednorázová dávk kortikoidů, prednisonu. sníží to v podstatě horečku jakéhokoli původu, prostě to vyřadí imunitní systém a tím i reakci v podobě horečky.
@Aretaa
Tak to asi nevyšpijoníš, leda tak napsat dotaz do Bulharska - na zprávě bude kontakt, ne? Ale určitě ji nepíchl nic škodlivého, neboj.
@Lama Lama píše:
Jen pro příště, jak dávkuješ ty léky na horečku? ono je to lepší, než podle flašky(krabičky) podle příbaláku, spočítat přesně podle hmotnosti a dát tu max. dávku.
2,5 ml po 6 hod - Nurofen, malá má 10 kg. Bulhar navýšil na 5 ml po 3 hod., Bulovka se třemi hod. nesouhlasila, s krátkodobým navýšením dávky ano.
@sao píše:
Tak mě osobně přijde injekce při horečce 39 stupňů dost zbytečná. Naopak, horečka plní svoji důležitou fungci a 39 ještě není taková hrůza. Já jsem jednou měla dlouhodobě čtyřicítky, do toho tři malé děti, z nichž jedno čerstvé miminko, a vůbec jsem to nedávala. To už přijel můj doktor přímo k nám domů a taky mi píchl injekci. Nevím, co to bylo, ale pomohlo to. Během chvilky se mi ulevilo. Mohlo to být ledacos… Tak snad to tvé malé aspoň pomohlo, ale přijde mi to zvláštní no…
po febrilních křečích dcerky při 38,3, bezvědomí, nedýchání, záchrance… musíme snižovat i mírnou horečku
@BellinkaX píše:
@Aretaa
Tak to asi nevyšpijoníš, leda tak napsat dotaz do Bulharska - na zprávě bude kontakt, ne? Ale určitě ji nepíchl nic škodlivého, neboj.
jj, kontakt tam je, ale bojím
Tím spíš, že když do hodiny po injekci horečka neklesala, chtěl jí píchat další…