Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Zdravím, hledala jsem hledala ale nenašla to co potrebuju vedet. Jsem v insolvenci, tri roky jiz mam za sebou. Došlo k nečekané veci a ja po otci zdedila, v usneseni je ze mam podíl dvacetjedna osmdesatin (barak, nějaké pozemky, apod.) v dome bydli sourozenci a mamka. Tak me zajímá, jak bude resit ins. spravce, nechá tak nebo bude chtít můj podíl zpenezit, ikdyz je dum obyvan dalšími dedici? Nikdo mi neni schopny odpovědět na mou otázku ????
Vzdej se dědictví a domluv se s ostatními dědici, že ti poměrnou část, která by ti připadla (o něco asi poníženou), vyplatí v hotovosti
@hudečice píše:
A co se rovnou zeptat insolvenčního správce?
Ironie je ze jsem se ptala a nevěděl jak to jeste bude ![]()
Rozhodně informuj insolvenčního správce a insolvenční soud. Nejlépe tak, že jim pošleš usnesení o dědictví. S největší pravděpodobností se nestane nic. Může se stát, že insolvenční správce jej nabídne ostatním spoluvlastníkům k prodeji, ale pokud nebudou chtít, tak žádná třetí osoba si to asi nekoupí. Takže to bude nezpeněžitelné. Takže nic. Ale svou povinnost o dědictví informovat insolvenčního správce a soud splníš.
@Halamka píše:
Zeptat se a nebo se dedictvi vzdat?
Vzdát se nemůžu, kdyz jsem v insolvenci, vzdát se muzu jedine se souhlasem spravce.
@S.Berankinová píše:
Rozhodně informuj insolvenčního správce a insolvenční soud. Nejlépe tak, že jim pošleš usnesení o dědictví. S největší pravděpodobností se nestane nic. Může se stát, že insolvenční správce jej nabídne ostatním spoluvlastníkům k prodeji, ale pokud nebudou chtít, tak žádná třetí osoba si to asi nekoupí. Takže to bude nezpeněžitelné. Takže nic. Ale svou povinnost o dědictví informovat insolvenčního správce a soud splníš.
Insolvenčního správce jsem informovala, zatim na email nereagoval. Soudu jsem zatim neposlala, ale samozřejmě poslu.
V insolvenci nelze dědictví odmítnout. Zděděná část nemovitosti půjde do dražby.
Otázkou je, jestli je nějak samostatně využitelná a tedy jestli se vydraží a zároveň ostatní spolumajitelé budou chtít riziko nevydražení podstoupit. Mohou se také dražby zúčastnit. Nejspravedlivějším řešením by asi bylo podat návrh na vydání souhlasu se zpeněžením MP mimo dražbu a vyrovnat se v rodině.
@JTom píše:
V insolvenci nelze dědictví odmítnout. Zděděná část nemovitosti půjde do dražby.
Otázkou je, jestli je nějak samostatně využitelná a tedy jestli se vydraží a zároveň ostatní spolumajitelé budou chtít riziko nevydražení podstoupit. Mohou se také dražby zúčastnit. Nejspravedlivějším řešením by asi bylo podat návrh na vydání souhlasu se zpeněžením MP mimo dražbu a vyrovnat se v rodině.
Ano vim ze dědictví nemůžu odmítnout.
Zdedena cast nemovitosti neni samostatne vyuzitelna. Kdyby nebylo insolvence bracha s mamkou by jinak počítali ze ja se dědictví vzdám v jejich prospěch, protože „doma“ ( ve zděděné nemovitosti) nebydlím uz 11let.
Dobrý den,
Vycházíme z předpokladu, že Vám bylo schváleno oddlužení plněním splátkového kalendáře. V takovém případě, platí že ve smyslu §412, ods.1. písmeno b, zákona 182/2006 (Insolvenční zákon, hodnoty získané dědictvím je dlužník povinen vydat insolvenčnímu správci ke zpeněžení a výtěžek použít k mimořádným splátkám nad rámec splátkového kalendáře. Současně ve smyslu §412, ods.3 zákona 182/2006 platí, že právní úkon, kterým dlužník za trvání účinků schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře odmítne přijetí daru nebo dědictví bez souhlasu insolvenčního správce, je neplatný.
Z uvedeného tak plyne, že dědictví nemůžete odmítnout bez souhlasu insolvenčního správce, a současně přijaté dědictví má být zpeněženo a výtěžek použít ke splátce nad rámec splátkového kalendáře.
O dědictví proto neprodleně písemně (doporučeně a na dodejku) informujte soud a insolvenčního správce, každého zvlášť. Dodejku si pečlivě uložte a vyčkejte na informaci o dalším postupu od IS nebo soudu.
Ahoj, obnovuji téma. Situace 4 dědicové mají zdědit polovinu domu. Matka a 3 děti. Jedno z dětí je v insolvenci. Může se dítě v insolvenci zříct dědictví ve prospěch matky? Předpokládám, že ne. A jak se tato situace dál řeší? Budou muset dům prodat?