Téma: jak rozdělit peníze

52
1.9.17 11:44

téma: jak rozdělit peníze

Ahoj, teď doma řešíme ošemetné téma. Peníze.
Bydlím s manželem v domě, na který má on hypotéku, ta dělá cca 7 tis za měsíc. Máme syna.
5 let jsme měli společný účet. Od dubna jsem si zřídila vlastní kvůli půjčce. Všechny společně vložené peníze za celou dobu investoval do domu a mě bohužel až teď došlo, že bez záruky v tom s ním napůl nepojedu. Tak to teď doma 2 dny řešíme a dohadujeme se a zatím to nikam nedospělo. Mít společný účet je super řešení, ale hypotéka + alimenty dělají 9 tis a na tom se prostě podílet nechci. Bez nějaké jistoty ne. Nenavrhl mi např to, že sepíšeme papír o tom, že se na tom též podílím. Spočítala jsem si náklady, které za mě měsíčně odvádí (pojištění + energie = cca 2 tisíce) Tak bych mu mohla posílat měsíčně např 5 tis, s tím, že o ostatní výdaje jako jídlo, drogerie budeme platit napůl. Nevím, nechce se mi celou mou výplatu posílat na společný účet s tím, že se z toho zaplatí hypotéka, alimenty a bude se investovat do domu, na který já nárok nemám. Achjo, co si o tom myslíte? Díky za názor a radu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
52
1.9.17 11:53

dodatek

Ještě dodatkem. On mít rozdělené peníze nechce. Říkám mu, ať si sebe představí na mém místě, kdybych já měla dům s hypotékou a další výdaje, podílel by se na tom napůl bez nějaké záruky? Na to mi už ale neodpoví. Jen chci mít svoje peníze pod kontrolou. Dřív kvůli tomu nebyly problémy to ne. Já jsem celkem skromná a nekupuju si každej měsíc nějaký hadry apod. Takže jsem kupovala jen jídlo a myslím, že je od něj nefér to po mě chtít. Abych se na tom podílela rovnocennným dílem, ještě když vydělává dvakrát víc než já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3780
1.9.17 11:55

@kajka101 při případném rozvodu máš máš na půlku investic vložených do domu během manželství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
1.9.17 12:35

Sepsala bych dokument, ze v pripade rozchodu ti vyplati placnu pul mega za investice do domu, ktery je jeho a fungovala dal spolecne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
1.9.17 12:36

Kazdopadne kdybys bydlela nekde sama, tak taky musis platit najem, takze pul energii + treba 1.000kc prispevek bys platit mohla. Ze ma povinnost platit alimenty jsi vedela kdyz sis ho brala. Jako jasne neni to tve dite, ale tak sis ho nemela brat, kdyz ho nechces se vsim vsudy. Navic aliky 2.000 jsou vic nez smesne. Ten dum tedy chapu to je jasny

Příspěvek upraven 01.09.17 v 12:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44197
1.9.17 12:38

A kdo je majitelem toho domu? Pribuzna to ma taky tak, hypoteka je jen na jejiho muze, plati ji ze sveho stropniho platu manazera, ale ona mu na ten zaklad prispela velkou finanční castkou, kterou vydelala v zahraničí. Majiteli jsou oba dva, jestli maji jeste něco právně sepsane, bych se musela zeptat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
1.9.17 12:39

V případě rozvodu máš nárok na polovinu investovaných peněz. Co se týče placení alimentů, tak s tím si měla počítat, když sis našla dětného.

Jestliže to chlap nechápe, tak jedině navrhnout kolik budeš přispívat a mít vlastní účet. Ale v případě rozvodu on bude mít nárok na tvoje naspořené peníze. Protože si je budeš spořit už v manželství.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10256
1.9.17 12:42

@kajka101 Společný účet je často zlo. Každý má mít nárok na finanční svobodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
1.9.17 12:47
@Premek_Orac píše:
@kajka101 Společný účet je často zlo. Každý má mít nárok na finanční svobodu.

ta se společným účtem nevylučuje. Pokud oba souhlasí a jsou s tím na 100 procent ztotožněni. Což v tomto případě není. Je mi jasný, že kdyby byl manžel prachatej a zakladatelka mohla čerpat dle libosti a uvážení, tak by jí společný účet nevadil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10256
1.9.17 12:54

@Šarlota4 Nevylučuje, ale koukat partnerovi na výdaje mi přijde podobný, jako mu koukat do mobilu apod. Pokud chtějí např. hradit náklady v poměru, kolik činí jejich příjem, tak ať mají kromě svých účtů ještě nějaký společný. Ale nějak si nedovedu představit, v čem může spočívat výhoda jednoho společného účtu.

PS: Z toho co píšeš na konci bych zakladatelku nepodezříval.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
1.9.17 12:57

@kajka101 No já vidím problém hlavně v tom, že to roky fungovalo, a ona teď jakoby „dělá problémy“. Já být jím, začnu si myslet, že má nějaké zaječí úmysly. Pokud mu to jen tak servírovala, tak myslím, že musí bejt dost vykolejenej.

(Co byste řekly holce, co by sem přišla s tím, že manžel po pěti letech chce nějaké zajištění ve financích… že má ženskou, že?)

Tohle je na místě vyjasňovat v začátku vztahu, ne takhle.

Za mě jsi to zakladatelko trochu podělala.

Měla bys mu začít velmi opatrně vysvětlovat, že to je tak a tak, že Tě vyděsily různé rozchodové historky, že by sis myslela, že adekvátní by to bylo jinak. A přijít s návrhem: kolik chceš platit Ty, kolik by měl platit on a proč, a být otevřená jiným návrhům a jeho argumentům - ne stylem „cywe já tahám za kratší konec provazu a to teda ni!“

Ty chceš změnu něčeho, co funguje a s čím jsi doteď neměla problém, takže Ty musíš citlivě vysvětlit, proč to chceš jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
185
1.9.17 12:58

Chtěli jsme oba společný účet již před svatbou. Manžel dostal dům od babičky. Po svatbě mi půlku daroval aniž bychom o tom mluvili :) Chtěli jsme a stále chceme mít vše společně, proto jsme spolu. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481

No, tak právně to jde pořešit jedině tak, že prostě rozdělíte SJM. A každý pojedete za svý. On si bude platit hypotéku, ty jemu nájem ( abys neměla pocit, že platíš hypotéku), on alimenty, zbytek na půl.
Pokud to právně nerozdělíte, tak stejnak to, co ty našetříš při dělení SJM v případě rozvodu budete dělit na půl, jako společné, ne, že to je tvoje. Nebo to je kvuli dědictví, či co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32158

Jestli je barák napsanej jen na něj, na hypotéku bych mu fakt nepřispívala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
1.9.17 13:00

@Premek_Orac tak vyhoda je prave na materske treba. Nevim nam to max vyhovuje, ale veskery zavazky jsme si poridili az spolecne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty

Ikona - Zbyněk Vorel

Zbyněk Vorel