Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ahoj vsichni inspirujte me prosim vasemi osvedcenymi jidly
po cem se vase rodina muze „utlouct“ tocime doma 20 jidel a uz mi to leze krkem. Navic jsem ted tehotna a maso nemuzu ani citit..
takze pro me recepty na jidla bez masa
internet je plny receptu ale ja bych rada to co frci u vas doma
dekuji
Já zrovna dneska měla v práci na oběd těstoviny a naše nejrychlejší rajčatová omáčka: Na pánvi na oliv. oleji lehce nechat zezlátnout nakrájený česnek, přihodit k němu 2-3 lžíce lehce nakrájených kaparů, lžičku rozdrceného čerstvého pepře a potom k tomu přidat nakrájená rajčata a ještě přidat 1-2 lžíce oliv oleje a osolit. Je to hotové za 15 min i s těstovinami, čerstvé a výborné. A když tomu dáš na vršek nastrouhané pecorino, pak není co přidávat než skleničku červeného (ne v těhu
).
Je to recept od našeho budhistického kamaráda a já bych v životě neřekla, že kapary můžou dodat omáčce takový šmrnc.
Bezmase budu varit zitra. Koprovku s bramborama a s vajickem na tvrdo. Pak mam jeste rada spenat, brambory, vejce. Zapecene testoviny se zampionama, porkem a slehackou. Brokolicove kulicky (jsou podle Brichace Toma a ty milujeme
). Kvetakove placky, kvetakovy mozecek. Ted jsou dyne, tak treba dynova polevka. Bramboraky, cuketa zapecena s cimkoliv
No a pak sladka jidla, ktera ja teda nemam rada, mam po nich vzdycky hned hlad ![]()
Slaný dýňový koláč - nyní je sezona dýní, tak se to nabízí. Dále bramborové placky nebo klasický bramborák. Klasické zapékané brambory se zeleninou a vajíčkem.
Jinak třeba dobrý je taboulleh, nebo verze kuskus, bulguru (quinou moc nemusím). Pak taky vietnamská kuchyně - různé variace na bumbo nambo můžeš udělat třeba s tofu nebo jen zeleninu, či s vajíčkem nebo rybou.
Co jsem nedávno zkoušela tak květák pečený v troubě v celku marinovaný v takové pálivo indické omáčce (recept net) jen s bílým jogurtem.
Celkově recepty s rýžovými nudlemi, udon nudle jsou dobrá změna. Sushi jen se zeleninou, místo masa můžeš použít seitan nebo tak, rybí curry s kokosovým mlékem a zeleninou, smažená rýže nebo různá variace na rizoto (české i italské - se sušenými rajčaty, houbami..)
U nás právě česká kuchyně moc nefrčí, proto radím spíš takovou mezinárodní.
K te rajcatove omacce na testoviny - udelej ji ze susenych rajcat, zalij smetanou a omacka je hotova a vyborna, o moc lepsi nez z cerstvych
podobne delame i houbovou (jen cibule, zampiony, smetana)
jinak ja delam ted treba dynovou polevku, ktera s chlebem zasyti a na obed bohate staci (navic dyne ted sezenes vsude asi za dvacku a udelas z toho hrnec polivky)
chutna mi taky kuskus zamichany s jakoukoli zeleninou
casto delam jahly/pohanku + syr (ovci, balkan), rukola, rajce, popr. jina zelenina…
nebo nejake zeleninove placky, falafely apod.
@Lejlinka88 mohla bych poprosit o recept na ty brokolicove kuličky? ![]()
@Klarča.K kdybys to nemohla precist, tak ti to prepisu
ja je miluju, tak snad budou chutnat ![]()
Často děláme pečené brambory a k tomu salát (třeba šopský). Teď, když je sezona dýní, tak pečenou zeleninu v troubě (brambory, dýně, cuketa, mrkev, petržel), případně taky se salátem. Máme rádi taky zapečené brambory s brokolicí a sýrem. Na bezmasá jídla hledám inspiraci na stránkách Kuchařky ze Svatojánu. Pak u nás celkem frčí luštěninová jídla, kromě klasické čočky na kyselo, třeba čočka se zeleninou (mrkev, petržel, rajčata), čočka s uzeným tofu a kyselým zelím, fazole v rajčatovo-mrkvovo-jablečné omáčce.
@Mišuna Prosím recept na tu cizrnu se sušenými rajčaty. Případně i o tipy na další jídla s cizrnou ![]()
@Miichaella28 U nás taky točíme některá jídla pořád dokola
Dnes jsem např. dělala zapečené brambory se smetanou a vajíčkem (u nás teda s uzeninou, ale můžeš vynechat), ty máme rádi všichni, je to rychlé a skoro žádné nádobí
.
Jinak mezi naše nej jídla řadím určitě rajskou omáčku, řízky se salátem nebo kaší, milujeme kuřecí maso na všemožné způsoby.
Patrner má rád těstoviny s tuňákovou omáčkou (na oleji orestovat cibulku a česnek, vyklepnout tuňáka ve vlastní šťávě, zalít konzervovanými rajčaty, přidat zeleninu podle chuti, papriku, pórek,.. podusit a dochutit solí, pepřem, bazalkou,..). Celkově těstoviny máme rádi a milujeme špagety Carbonara..
S bezmasých jídel u nás frčí určitě koprovka (tu dělám s vařeným vejcem a bramborem) a tvarohové knedlíky (hlavně jahodové).
Jo a ještě květákové nebo brokolicové placičky (nebo klidně to i to). Květák a brokolici uvařit v osolené vodě, rozmačkat vidličkou, přidat vajíčko, mletý kmín a majoránku, podle chuti dosolit, zasypat strouhankou a troškou hladké mouky. Dělám od oka. Vypracovat těsto a smažit placičky. K tomu brambory nebo bramborovou kaši.
@happiest tak teď jsi mě pobavila
jak může být bum bo nam bo vegetariánský?
když už samotný název obsahuje slovo hevězí.
Jinak bezmasá jídla: květák - smažený, placičky, obalovaný, čočka s vajíčkem, různá sladká jídla (teď naposled to byly buchtičky s pudingem).
TeĎ mám v oblibě studený salát z malých konzervovaných tmavých fazolí + hromada cibule + petrželka + olivový olej + sůl + pepř.