Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Podívej, pokud je tvé rozhodnutí postaveno na tom, že by těhotenství bylo vysoce rizikové tak to chápu. Pokud je to ale kvůli penězům, tak těch na dítě nebude nikdy dost a jak už bylo řečeno, spoustu maminek skončilo nakonec jen s rodičákem - chlap přišel ze dne na den o místo - to se může stát každému - jistoty v tomhle neexistují. Nakonec ta ženská z rodičáku živila nejen sebe a dítě ale ještě toho chlapa. Život není peříčko a kolikrát se s ním musíš poprat - teď máš podporu rodiny, až ta situace nastane příště budou rodiče už starší, budou mít míň energie a pokud budou v důchodu nebudou mít ani peníze a veškerá zodpovědnost bude od začátku ležet jen na tobě, protože chlap, ten si prostě odejde kdy se mu zlíbí a to i ten do kterého bys to v životě neřekla.
Hele Jani, je to Tvoje volba. Podle mě je i blbost se na něco takového ptát, protože jedna Ti řekne „Já BYCH si to nechala.“ (a sama třeba děcka nemá, žije si ve vatě s milujícím manželem a ví houby, co by tě čekalo) a stejně tak Ti třeba druhá napíše: „Šla by na potrat.“ (a sama nikdy na interrupci nebyla a nikdy ani samovolně nepotratila). Je to Tvoje volba, Tvůj život, Tvoje dítě a Tvoje odpovědnost a poneseš si ji sama…
Držím Ti palce, ať to ustojíš co nejlíp, ať už se rozhodneš jakkoli.
@Lucinka_Kla píše:
Hele Jani, je to Tvoje volba. Podle mě je i blbost se na něco takového ptát, protože jedna Ti řekne „Já BYCH si to nechala.“ (a sama třeba děcka nemá, žije si ve vatě s milujícím manželem a ví houby, co by tě čekalo) a stejně tak Ti třeba druhá napíše: „Šla by na potrat.“ (a sama nikdy na interrupci nebyla a nikdy ani samovolně nepotratila). Je to Tvoje volba, Tvůj život, Tvoje dítě a Tvoje odpovědnost a poneseš si ji sama…Držím Ti palce, ať to ustojíš co nejlíp, ať už se rozhodneš jakkoli.
Výstižně napsaný - je to tvoje rozhodnutí - to jak radíme my ostatní to jsou pouze rady, ale rozhodnutí je na tobě.
Jen mi přišlo že nejdříve jsi byla spíše rozhodnutá si mimi nechat a pak zase že ne…ještě si možná vše promyslete at pak ty i přítel máte pocit že je rozhodnutí definitivní.
a finannce - až ná pár lidí který opravdu jsou „za vodou“, mám pocit že všichni musíme šetřit, sledovat akce, slevy, vymýšlet kde se dá ještě přividělat. Já sama jsem se v těhu rozhodla že své několikaleté podnikání akorát časově omezím a budu podnikat dále - účtuju z domova, s klienty komunikuji po tel a nebo netu, jde to, sice jsem v jednom kole, ale jde to, díky tomu jsou penízky navíc který strkáme do staršího baráku, který jsme ted po letech už celý předělali. A taky jsme zažili, žejsme čekali až přijdou peníze na účet aby se mohlo jet nakoupit.
Ale s penězma je boj vždy a tuším že to bude jenom a jenom horší a rozhodnutí jestli mít nebo nemít dítě kvůli penězům mi přijde v něčem přehnané - ono uživit jedno dítě se vždy dá. A jen malý příběh na ukázku - je to moje vzdálenější příbuzná - asi před lety se vdala za chlapíka z dobře situované rodiny - tatínak starosta v menším městě, peníze jim nechyběly. Její manžel do pár let rozjel poměrně slušnou firmu - když se ve městě kde pak bydleli řeklo jeho příjmení - tak asi 90% obyvatel vědělo o kom je řeč. Luxusní vila, super auta, luxusní chata, luxusní dovolené, dětičky naoblíkané jen ve značkovém. Prostě opravdu pohoda a nadhled…pak ale došlo k jedné velké akci pro velkou společnost kde prodělal opravdu hodně. Vzal si půjčky aby to pokril a firma přežila, půjčka za půjčkou, rok za rokem, firma krachla, ručil všim majetkem - momentálně oba dělají co můžou aby každý měsíc aspon něco splatili bance - exekuce je opravdu na vlásku a stačí neposlat jednu splátku a jsou opravdu pod mostem!!! Takže nervy na dranc, totální beznaděj. To je malá ukázka toho co se může stát a nakonec jiná rodina, která prostě jen žije od výplaty k výplatě si prostě žije, má co potřebuje a jde to. a někdo si pár let žije v luxusu a nakonec může skončit jako bezdomovec. Finannční jistoty nejsou!!!
Ahoj, před 5 dny jsem měla s přítelem nechráněný sex je mi 16 a bojím se abych nebyla těhotná, dneska jsem si dělala těhotenský test a měla jsem tam jednu čárku což je v pohodě ale říká se že test působí po prvním měsíci nebo když nedostanu měsíčky ovšem podle toho to já nemůžu brát protože mám měsíčky strašně nepravidelný, ke všemu nejsem vůbec svá cítím se divně nevím jestli je to nervama nebo ne ale vážně se strašně bojím
prosím poradte mi někdo
![]()
Nelze poradit nic jiného, než test zopakovat za nějakých 10 dní, případně místo toho navštívit svého gynekologa. O něco dříve už by bylo možné detekovat těhotenství z krve, ale na tom stejně nic neuspíšíš. 5 dní po styku ti žádný těhotenský test nic neukáže. A hlavně nesoulož bez ochrany, pokud už se stalo, byl řešením i Postinor (na ten už je ale pozdě).
Hele na test je brzo nic ti neukáže, zkus ho tak za 14dní a pak si taky zajdi na gyndu.
Hlavní je klid, příznaky si vsugeruješ snadno…pro příště je lepší samozřejmě se chránit
a nebo hned do lékárny pro tabletku po- např. postinor (ale je to dost driják), takže na to nespolíhat…
držím palce a dávejte si bacha! ![]()
Tak řešíš to pozdě. 1. ve tvém věku bys měla něco vědět o druzích antikoncepce 2. měla sis dojít pro postinor, který se bere mám dojem, do 72 hodin 3. teď už je na vše pozdě, musíš počkat, jestli dostaneš MS nebo ne a pak si zkusit udělat test.
Já vím je pozdě, měla jsem to právě s přítelem poprvé a nejsem tak zkušená nevěděla jsem to a on taky ne že poprvý může hned dojít k těhotenstvý ale mám strašný strach
Nedokážu si představit abych měla v 16 dítě ještě nejsem připravená a hlavně si nedokážu představit ani že bych měla jít na potrat
Jsem hrozně neštastná a hlavně známí gnekolog je na dovolené a vrací se až v příštím týdnu ![]()
Já vím je pozdě, měla jsem to právě s přítelem poprvé a nejsem tak zkušená nevěděla jsem to a on taky ne že poprvý může hned dojít k těhotenstvý ale mám strašný strach
Nedokážu si představit abych měla v 16 dítě ještě nejsem připravená a hlavně si nedokážu představit ani že bych měla jít na potrat
Jsem hrozně neštastná a hlavně známí gnekolog je na dovolené a vrací se až v příštím týdnu ![]()
Nezlob se, ale v dnešní době, kdy na netu najdeš naprosto všechno, že by 16náctiletí nevěděli o sexu základní věci a nebyli tak zodpovědní, že si informace seženou než do toho šlápnou… to si fakt nedovedu představit. A když už je naprosto pitomý ten Teď s tím nic neuděláš a za týden doktor taky ne, musíš počkat ty 4 týdny a pak zkusit test.
Ne v pohodě
Uznám to i sama že jsme byli hloupí
Děkuji vám za radu ![]()
Hele ještě by pomohlo v jaké fázy cyklu k tomu došlo…nestresuj, už se stalo a poučení už asi jste ne? ![]()
V jaké fázy cyklu? Já tomu moc nerozumím, nemohla by jste to napsat trošku víc abych to pochopila?
No poučení už jsme na 100 % S přítelem jsme na nervy už víme že nic neuděláme ![]()
Hele napiš mi SZ (soukromou zprávu když mrkneš na můj profil, jako klikneš na moje jméno) ![]()
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.