Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Ahoj, jsme tři vlastníci zděděného domu. Jeden nechce prodat a zatím nás ani vyplatit, tak uvažujeme o návrhu na zrušení spoluvlastnictví. Máte někdo zkušenost, jak dlouho to třeba trvá? A ještě mě zajímá další věc - ten jeden, který nechce prodat, chce do domu investovat (tepelné čerpadlo, dalsi drobné věci), s čímž ale nesouhlasíme. Může pak nějakým způsobem vyžadovat po nás část investice? Musíme to nějak písemně ošetřit, že si nepřejeme zásahy do nemovitosti?
Neřešte to přes internet, ale společně u právníka, případně mediátora, pokud se vám nebude dařit najít dohodu.
@new.doc píše:
Ahoj, jsme tři vlastníci zděděného domu. Jeden nechce prodat a zatím nás ani vyplatit, tak uvažujeme o návrhu na zrušení spoluvlastnictví. Máte někdo zkušenost, jak dlouho to třeba trvá? A ještě mě zajímá další věc - ten jeden, který nechce prodat, chce do domu investovat (tepelné čerpadlo, dalsi drobné věci), s čímž ale nesouhlasíme. Může pak nějakým způsobem vyžadovat po nás část investice? Musíme to nějak písemně ošetřit, že si nepřejeme zásahy do nemovitosti?
Vždycky mají výhodu ti, co chtějí prodat, i kdyby měli sebemenší podíl. Třetí buď prodá, nebo vás musí vyplatit, právo není na jeho straně.
My kupovali dum, kde 4 dedici chteli prodat a 2 ne. Slo to pres soud, ten naridil prodej.
Jak jako nechce vás vyplatit? On tam bydlí, že tam chce investovat? Pokud ano, pak jedině přes soud. Určí se cena nemovitosti a jako první bude možnost odkupu nabídnuta dědicům. Pokud tam bude chtít být, bude vás muset vyplatit ![]()
@new.doc píše:
Kdyby jsi chtěla pomoci, dělám v realitách a mám právníky, kteří jsou schopný to vyřešit, řešíme to několikrát ročně. Takže se na cokoliv klidně ptej, ráda pomůžu.
Díky všem. Snažíme se jít cestou nejmenšího odporu, ale dohoda je velmi složitá, protože ten jeden nepřipouští žádný jiný návrh než svůj. A soud? Tím se už tak téměř neopravitelný vztah mezi námi neurovná, což právě odrazuje druhého spolumajitele od konání. Zatím tedy zjišťuji co a jak.
@new.doc píše:
Díky všem. Snažíme se jít cestou nejmenšího odporu, ale dohoda je velmi složitá, protože ten jeden nepřipouští žádný jiný návrh než svůj. A soud? Tím se už tak téměř neopravitelný vztah mezi námi neurovná, což právě odrazuje druhého spolumajitele od konání. Zatím tedy zjišťuji co a jak.
ale to stejnak nemá řešení. Buď to necháte tak a stejnak z toho ve výsledku nebude mít užitek a radost nebo prostě to takhle roztnout. K čemu ti je třetina něčeho do čeho nechceš investovat čas, a ani peníze.
@new.doc píše:
Vás vztah je stejně evidentně naprd, když dotyčný není přístupný jednání by huba s vlastními sourozenci
Nic jiného vám nezbyde.
@new.doc píše:
A jaký je teda ten jeho návrh? Že si každý necháte třetinu a do domu se bude investovat? Chce tam investovat sám, nebo chce, aby se vše platilo na třetinu? Má v plánu tam bydlet? Nebo má v plánu, že by se dům pronajímal? Nebo ho chce opravit a pak prodat za lepší cenu a peníze si rozdělit opět na třetiny?
@new.doc píše:
u spoluvlastnictvi rozhoduje o onvesticich do domu nadpolovicni vetsina, takze po vas chtit neco muze, ale pravo je na vasi strane
Než se hrdě a s velkým sebevědomím začnete posílat k soudu, tak si zjistěte, kolik vás bude stát soudní poplatek, právníci a kolik za dům dostanete ve veřejné dražbě. Možná, že pak lépe dosáhnete dohody.
@JTom píše:
Než se hrdě a s velkým sebevědomím začnete posílat k soudu, tak si zjistěte, kolik vás bude stát soudní poplatek, právníci a kolik za dům dostanete ve veřejné dražbě. Možná, že pak lépe dosáhnete dohody.
U nas soud nenaridil drazbu hned. Nechal majitele do urcite doby prodat samotne. Troufam si tvrdit, ze dneska si kazda nemovitost najde kupce. U nas se prodal dum s deravou strechou bez napojeni na kanalizaci a plyn, urceny k celkove rekonstrukci za 2.200.000,– a to jsme jen vetsi obec. Takze porad se mozna vyplati soudni poplatky, nez se starat o dum, ktery udrzovat nechci.
@uzivatel666 Ona je trochu nestandardní situace, za které odešel zůstavitel (to bych ale nerada zacházela do podrobností).
Nejdřív si myslel, že mu barák prostě necháme jen tak 🤷 Teď už teda uznal, že na nej máme taky právo (ale v hloubi duše si beztak myslí, že by to měl mít on celé), ale peníze na vyplacení nemá (hypo už má jinde) a prodat to dobrovolně nechce.
Jako já chápu, že si ten dům chce nechat, ale zas nechci čekat x let, než si našetří na vyplacení.
Nejhorší je, že s ním prakticky nejde komunikovat. A já jsem z toho unavená a chtěla bych to mít vyřešené a za sebou.