Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Crazzi, zásadně jinak vydím realitu toho, co jsi nazvala „investicí“ a popsala jako např. i drobné opravy…
Pokud vezmu poměr částek, které pro příklad uvádíš, tak realitou by bylo doplnění:
„a každých cca 10 let rekonstrukce, renovace atd. za cca 500 tis“
Jasně, že tu můžeme polemizovat a jasně že se může stát, že tam máš dokonalého nájemníka, který tam bydlí celých 20 let, stará se o to jak o vlastní, je to byt, takže až tak se neřeší budova…bla bla…ale tomu se pak říká „velká klika“.
Reality je ta, že - nemovitost jako taková sakra stárna, pokud není uržovaná s určitou pílí, což nájemník nedá - jedním slovem - vybydlí se to
, zestárne to.
Cena roste, pokud se do toho stále investuje a udržuje se to. (pak jsou ty šťastné výjimky, že koupíš dům kus za Prahou a za pár let ti přivedou metro skoro k domu, tak ten samo na ceně vzroste i jako vybydlený
)
Já to ani tak neobhajuju jako super nápad, protože ono hlavně po dvou tisících za dvacet let vydělat milion, na to stačí 8% úrok, a v takhle dlouhým horizontu to není nic nemožného, to lze získat i v někým fondu, stačí trvalej příkaz a odpadne hromada starostí okolo. Šlo mi spíš o to, že v těch vašich příspěvcích argumentujete těmi osmi tisíci jako samotnou investicí, a to mi nedávalo smysl. Spíš jakože z principu.
Vulpes, to máš asi pravdu, že údržbu jsem zanedbala. Na druhou stranu si ale myslím, že i ten výnos, pokud si tu nemovitost samozřejmě nenechám zchátrat a spadnout na hlavu, bude někde jinde.
Před pětadvaceti lety koupili prarodiče dům za padesát tisíc. Před pětadvaceti lety bylo padesát tisíc hrozně moc peněz. Dnes má ale cenu tak dvou milionů.
Rodiče koupili dům před deseti lety, stál čtyřista tisíc, dnes má odhadní cenu milion dvěstě.
Ani jeden z nich do toho rozhodně neinvestoval víc než ty průběžné „drobné opravy“.
Nehádám se, nejsem odborník, proto diskutuju a ráda se něco přiučím, ale takhle to hodnotím svým selským rozumem ![]()
Urcite zalezi na tom, jakym zpusobem chces vydelat, pokud jednou detem nechat byt, ktery se ted relativne plati sam najmem, tak potom je na koupi s hypotekou vhodny cas.
Kdyz ho pronajimam, necham si zaplatit kauci a z toho popripade hradim najem, kdy najemnik zacne delat problemy.
Pokud ale chces koupit bytovy dum, nemyslim si, ze by hypoteka, jeste kdyz nemas ani cast kupni ceny, byla vyhodnou investici.
Dale si nemyslim, ze by se jen tak na trhu objevily nemovitosti s tak uzasnou cenou, aby to byla opravdu vyhodna investice, kdyz pripoctu naklady. Takoveto nemovitosti se nejvyhodneji kupuji u exekutoru, popripade od dluzniku kteri jsou v exekuci, to uz s tim clovek ale jo musi umet pracovat.
Ja osobne razim heslo: vlozit, rychle pracovat, rychle prodat. Cim mene chces vydelat, tim rychleji obchod uskutecnis a jedes dal… ale to uz je ta verze, kdy to nekoho (nas) zivi…