Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Tak vybrat dobrou nemovitost není žádná sranda.Tak zkusit to můžeš ale nikdo ti neřekne,zda to prodáš a vyděláš.
levmah28 píše:
Tak vybrat dobrou nemovitost není žádná sranda.Tak zkusit to můžeš ale nikdo ti neřekne,zda to prodáš a vyděláš.
nechtěla bych hned prodat,spíš to nějakou dobu udržet,pronajímat
Urcite to hloupost neni.
Musis mit finance (to vyresis hypotekou), nicmene je treba pocitat i s nemalymi naklady. Dane z prevodu nemovitosti, dane ze zisku, naklady na rekonstrukci a mnoho dalsich… ![]()
Takze nemovitost musi byt koupena hodne pod cenou, pokud mozno v drazbe, ale to nekdy neni s hypotekou mozne.
Zisk neni nikdy zarucen, ma zkusenost??? Koupila se nemovitost, polovina v drazbe, polovina za minimalni penize od druheho majitele. |Pozemek mela 7000 m2. Byla zahrnuta do uzemniho planu, slo rozparcelovat. Asi za mesic tama prosla voda, bylo to oznaceno jako zaplavove uzemi a nakonec jsme byli radi, ze se to prodalo a my nebyli ztratni… ![]()
Anonymní píše:levmah28 píše:nechtěla bych hned prodat,spíš to nějakou dobu udržet,pronajímat
V tom pripade bych hlavne vzala v uvahu na jak dlouhou dobu, nemovitosti prozatim s cenou neporostou a dat do najmu je vzdy risk. Jestli ti najem bude kryt splatky hypo, koupit byt a pronajmout si myslim, ze moc vydelecne neni. ![]()
Barca12345 píše:
Urcite to hloupost neni.
Musis mit finance (to vyresis hypotekou), nicmene je treba pocitat i s nemalymi naklady. Dane z prevodu nemovitosti, dane ze zisku, naklady na rekonstrukci a mnoho dalsich…
Takze nemovitost musi byt koupena hodne pod cenou, pokud mozno v drazbe, ale to nekdy neni s hypotekou mozne.
Zisk neni nikdy zarucen, ma zkusenost??? Koupila se nemovitost, polovina v drazbe, polovina za minimalni penize od druheho majitele. |Pozemek mela 7000 m2. Byla zahrnuta do uzemniho planu, slo rozparcelovat. Asi za mesic tama prosla voda, bylo to oznaceno jako zaplavove uzemi a nakonec jsme byli radi, ze se to prodalo a my nebyli ztratni…
Děkuji.Jde o to,že se zde ve městě rozprodávají různé byty pod cenou třeba dům se 6byty apod..Počítám se vším co jste uvedla,takže i s rekonstrukcí apod.No budu to muset opravdu zvážit a vyhledat veškerá info.
Lepší bude koupit pod cenu-opravit co nejlevněji-a prodat.S tím podnájmem je to složitější podle mého.Nemáš jistotu jestlh ti budou platit na čas,jestli ti to tam nezničí atd atd.
Anonymní píše:Barca12345 píše:Děkuji.Jde o to,že se zde ve městě rozprodávají různé byty pod cenou třeba dům se 6byty apod..Počítám se vším co jste uvedla,takže i s rekonstrukcí apod.No budu to muset opravdu zvážit a vyhledat veškerá info.
Urcite to hloupost neni.
Musis mit finance (to vyresis hypotekou), nicmene je treba pocitat i s nemalymi naklady. Dane z prevodu nemovitosti, dane ze zisku, naklady na rekonstrukci a mnoho dalsich…
Zisk neni nikdy zarucen, ma zkusenost??? Koupila se nemovitost, polovina v drazbe, polovina za minimalni penize od druheho majitele. |Pozemek mela 7000 m2. Byla zahrnuta do uzemniho planu, slo rozparcelovat. Asi za mesic tama prosla voda, bylo to oznaceno jako zaplavove uzemi a nakonec jsme byli radi, ze se to prodalo a my nebyli ztratni…
Hodne zalezi na lokalite, v nasem meste jsou byty skoro „neprodejne“ zbozi a proto bych do takoveto investice nemela absolutne zajem jit, to uz by musela byt jooo exktra cena, abych i tak mela moznost byty dale prodat.
Ja osobne (firma s kterou spolupracuji) se zabyvam v 90% rodinnymi domy, jeste se nestalo, aby byl obchod prodelecny, je treba spravne nacasovani a znalost trhu - prehled co muzu a nemuzu ocekavat a tak dale.
Také to byly jedny z myšlenek,které jsme doma řešili.
První úvaha byla pozemek-nechat ho,až děti vyrostou,tak se prodá a oni budou mít peníze na svoje bydlení.Že cena pozemku bude kopírovat tržní cenu,že cena ev. bytu a pozemku bude mít přímou úměru.Ale manžel říkal,že by se pozemek musel udržovat,minimálně sekat plevel,sousedům se jistě nebude líbit,že mají cca 15 let zaplavelený prostor okolo jejich RD.Takže od této myšlenky jsme ustoupili.
Další naše úvaha byla koupit byt.Ale když vezmeme cenu bytu a ceny nájmů,tak je to investoce spíše tratná.Hodně záleží na nájemníkovi,kterého se podaří sehnat.Často si mladí zkusí bydlet v bytě,třeba půl roku a berou si hypotéku a kupují si vlastní bydlení.Nebo jsou to lidé,kteří nemají trvalou práci,nemají dostatek peněz,nedostanou hypotéku,ale tím jsou rizikový.A pokud neplatí,tak je složitý to z nich dostat.Když nic nemají-majetek,příjem…tak kde brát?
I když jsme měli možnost koupit za hotové peníze /aby nebyly úroky z hypotéky,které by to dosti prodražily/ byt,který byl cenou úplně super,tak jsme po dlouhatánské úvaze do toho také nešli.V místních realitkách jsme se poptávala,jak to vypadá s pronájmy,bylo mě řečeno,že špatně,pokud máme byt,třeba pro děti a chceme ho používat třeba za 5 let,tak je lepší ho nyní prodat a potom zase koupit.Známý pronajímá dva byty,také říká,že to nyní není žádná sláva.Že průměrná doba nájemníka je 7 měsíců.
Ale kdo máte jakékoli zkušenosti,tak pište,ráda uvítám každý nápad.
Zakladatelko, nejjednodušší je - podle ceny vyhlédnuté nemovitosti si spočítat výšku hypotéky a pak zkusit dobře a reálně odhadnout, kolik ti ta budova může vydělat.
Rozdílem hned vidíš, jestli se to vyplatí nebo ne.
Důležité je uvědomit si 2 věci:
Myslím si, že investice od jakékoli nemovitosti nebo pozemku rozhodně není od věci. Záleží tedy, ale na tom kde se daná nemovitost nachází a zda je pak pro případný prodej místo dost lukrativní. Pokud nejsou k dispozici vlastní peníze, tak si myslím, že i hypotéka se určitě v dnešní době vyplatí tedy pokud na ni člověk dosáhne. Úroky nejsou tak vysoké jako například před třemi lety, ale zpřísnily se podmínky pro udělení.
Ale rozhodně si myslím, že to není špatný nápad.
Brumlik píše:
Investice do nemovitosti je dobrá věc, ale:1. musím sehnat dobré nájemníky
Když budete mít splátku hypotéky třeba 8.000,– na 20 let a od nájemníků vyberete taky 8.000,– (+ energie) tak z toho 20 let zisk mít nebudete. Proto musíte vědět, že je třeba hypotéku splatit co nejrychleji a pak už je to lepší. Pokud nemáte nic naspořeno, tak bych osobně raději počkal a spořil si penízky a pak nakombinoval s úvěrem, tak, aby Vám po zaplacení splátek ještě zbylo
2. splátku hypotéky musí pokrýt nájemné
Trochu poopravím-pokud je hypotéka 8 tisíc a nájemné se vybere 8 tisíc + poplatky,tak jste v mínusu.Investice do nemovitosti se nezapočítává do nákladů,ale příjmy musíte zdanit všechny.A vzít si nájemníka nečerno,bez smlouvy,to přináší větší rizika,než zaplatit daně.A také nájemníci mají nárk určité malé opravy požadovat po vlastníkovi bytu.
A další věc-dnes se nedávají stoprocentní hypotéky-tzn. musíte investovat vlastní peníze,které se vám v tomto případě vůbec nevracejí.
Je to spíše o tom,pokud mám doma peníze,které nepotřebuji,mám je jako rezervu,k tomu podnikatelského ducha-ne že se nechám ošidit hned prvním nájemníkem-tak potom proč ne.Ale jít do investice s úvěrem,to asi není dobrý nápad.
Nějak té matematice nerozumím, třeba mi někdo vysvětlíte jak to myslíte.
Přece investovat znamená vložit někam nějaký obnos, aby se zhodnotil.
Pokud si vezmu hypotéku se splátkou 8000 a zároveň 8000 bude nájem, co tedy vlastně investuji?
Kdyby to takhle fungovalo, bylo by to až moc jednoduché, a proto nefunguje.
Jak píše Lasička, příjem z nájmu musím danit, nájemníkovi platit drobné opravy, počítat s tím, že občas může být byt taky prázdný a platím hypotéku sama.
Pro zjednodušení, dejme tomu že další 2000 měsíčně mě to v průměru stojí.
Tak podle mě pak právě ty 2000 jsou moje investice, ne těch 8000 hypotéky, co mi pokryje nájemník.
No a když si pro zjednodušení odmyslíme inflaci, růst nájemného, cen nemovitostí apod…
Tak pokud je hypotéka třeba na milion na dvacet let, a stojí mě to 2000 měsíčně navíc, stálo mě to reálně 480 000Kč, ale po splacení hypotéky je můj majetek v hodnotě milion - mám padesátiprocentní zisk.
No a když do toho tu inflaci a růst nájmu zahrneme, mluví jen v náš prospěch, protože nájemně s inflací poroste, hodnota nemovitosti poroste, ale můj dluh ne. Takže za deset let může být situace taková, že na nájmu vybírám měsíčně deset tisíc, ale hypotéku platím pořád osm, a za dvacet let byt neprodám za milion, ale třeba za mega a půl.
Jak to vidíte jinak?
Zakladatelka píše,že nemá vlastní finance,tzn. investovala by nápad.
Crazzi-je to sice hezky spočítané,že hypotéku zaplatí nájemník a to co do toho dám sama jsou investované peníze,které po zaplacení hypotéky dostanu ev. prodejem bytu,či peníze budou uložené v nemovitosti.
Ale je tu několik ale-nikdo nám předem neřekne,jaká bude cena nemovitosti po zaplacení hypotéky.Také nám nikdo neřekne,jak budou vypadat úroky za 5 či 10 let.Aby zakladatelka nebyla ve stavu,kdy nájemník platí 8 tisíc / strop v té dané oblasti,víc nikdo nedá/ a díky úrokům splátka bude třeba 12 tisíc.
Za další-do nájmu jdou často slušní lidé,kteří nemají našetřené peníze a nedostanou hypotéku.Tzn. v této samé situaci je zakladatelka.Šance že jí banka půjčí celou částku se rovná téměř nule.
A dlaší sorta lidí jsou sociálně slabší spoluobčané,ktří nemají kde bydlet.Naslibují hory doly,nakonec neplatí a ještě se jich tam nastěhuje podstatně víc,než je ve smlouvě. ŘEkni si jedno-pokud by to bylo alespoň trochu výdělečné,tak by se po bytech jen zaprášilo,takové investice bez vlastních peněz by dělalo víc lidí.
Dobrý večer.Omlouvám se za anonymitu,ale nechci aby se vědělo co bych ráda uskutečnila pokud by to šlo.
Chtěla bych se zeptat zda nemá někdo osobní zkušenost,popřípadě rady,tipy,názory.Ne odsuzování nebo psaní,že je to nesmysl.Sama o tom ještě moc věcí nevím,takže potřebuji opravdu názory a zkušenosti někoho kdo do toho šel.Pár týdnů si pohrávám z myšlenkou investice do nemovitostí-u nás v městě jsem jich za poslední dobu pár našla a za výhodné ceny,ale háček je v tom,že nejsou vlastní finance,tak mě jako možnost napadlo,vzít si úvěr,hypotéku a jednu takovou nemovitost koupit,byty/kanceláře pronajímat,upravit/prodat.Možná je to nereálné,ale jak jsem psala na začátku moc info nemám.Děkuji za příspěvky