Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Jura007 píše:
Hypotézu o prolomení pohoří v místě budoucí Bosporské úžiny - a „napuštění“ Černého moře - znáš?
Juro, znám ![]()
@Antonie Bolavá píše:
Ale když to nebudu brát doslova, tak vlastně není třeba věřit ničemu. Protože když si to jen volně přeložím, tak to můžu už překroutit jakkoli
A to jsme právě u toho, o čem jsme se tady už jednou bavily, že víra je dar. Ona je to taková omílaní fráze, já vím, ale je až neuvěřitelně pravdivá. Věř mi, vím, o čem mluvím.
No a já začínám mít pocit, že každé náboženství je jen snůškou polopravd a odkazů na „něco“ v minulosti, které si v „dobré víře“ národy upravovali podle toho, jak se jim to hodilo.
@Antonie Bolavá píše:
Ale když to nebudu brát doslova, tak vlastně není třeba věřit ničemu. Protože když si to jen volně přeložím, tak to můžu už překroutit jakkoli
joo, ani křesťanství nezná jednotný výklad NZ
@Black Cat píše:
No a já začínám mít pocit, že každé náboženství je jen snůškou polopravd a odkazů na „něco“ v minulosti, které si v „dobré víře“ národy upravovali podle toho, jak se jim to hodilo.
nepleť si knihy a víru
@Black Cat píše:
Tak nějak, v těch knížkách bude spousta smyšlených věcí, co si tam kdo dodal, holt lidský faktor. Kdyby to tak lidi brali, bylo by na světě líp. ![]()
Pokud to není vymyšlené celé
ale to už je věc víry, ne faktů. Je to znát i na tom, jak je někdy obsah poplatný době ve které vznikl.
@ospalámyš píše:
Tak nějak, v těch knížkách bude spousta smyšlených věcí, co si tam kdo dodal, holt lidský faktor. Kdyby to tak lidi brali, bylo by na světě líp.
Pokud to není vymyšlené celéale to už je věc víry, ne faktů. Je to znát i na tom, jak je někdy obsah poplatný době ve které vznikl.
V tomto s Tebou ale úplně souhlasím. To jsem tady taky několikrát už psala, že člověk musí mnoho věcí z Bible i z Koránu chápat v kontextu doby, v které ti lidé žili. Viz. sv. Pavel z Tarsu, například o ženách napsal pár, pro nás dnes, nepěkných věcí, ale lepší je to vzít, tak jak to skutečně bylo myšleno, než se v tom snažit najít nějaké vysvětlení tak, aby to bylo přijatelné i pro lidi dneška. Pavel byl Žid prvního století a podle toho i uvažoval. ![]()
Bůh je jen jeden. Víra je víra. Knihy, náboženství a církve stvořil člověk. A podle toho to vypadá.
Zajímavé filozofické otázky tu nyní probíráte. Mám za sebou rozhovor s maminkou, který shrnu asi takto:
Proč je mi vlastní smrt ukradená? Protože:
1. Žádný Bůh není, a tedy smrtí pro mě vše končí, smrt je jedno velké nekonečné nic, ve kterém zcela zaniknu. Nebudu mít potuchy o tom, že už nejsem, protože prostě nebudu. Definitivní šlus.
2. Bůh existuje a jakožto nejvyšší forma moudrosti, vědomosti a lásky nutně zná i „absoloutní odpuštění“, čili můj život je nějak zhodnocen, vyhodnocen z hlediska zkušenosti, ponaučení.. a já okamžikem smrti přecházím do ráje, čili se nějak rozpouštím a stávám součástí Boha, tak jako se procesu odpaření vody do mraků, deště a následně podzemními prameny a řekami kapka moře vrácí zpět do něj a stává se jeho součástí.. Čili tím, že se po smrti „rozpustím“ a sliju v nejvyšší celek, získávám automaticky i jeho vlastnosti.. Jsem bezčasá a bezhranic, chápu veškeré souvislosti a tedy jsem „v klidu“ - z hlediska malého lidského ega jsem si významně polepšila, čili nelituji odchodu ze Země a ani netruchlím po pozůstalých..
Tedy - ať tak, či tak, má vlastní smrt mi bůže být buřt, nicméně, myslím si, že ta druhá varianta je tak nějak zajímavější, nebo ne? Tak proč na Boha nevěřit?
@Sluka bez legrace, to jsi na nejlepší cestě si smrt „vyzkoušet“ ![]()
@Sluka já spíš myslela, že podobné myšlenky mají uvědomělí sebevrazi, ti co mají chuť si smrt vyzkoušet, aby věděli…jestli a co je na druhé straně ![]()
@bozska-mrcha píše:
@Sluka já spíš myslela, že podobné myšlenky mají uvědomělí sebevrazi, ti co mají chuť si smrt vyzkoušet, aby věděli…jestli a co je na druhé straně
Jo aha, tak to děkuji, ale byť na něj nevěřím - co kdyby přeci jen existovalo i něco jako peklo ![]()
Jeden blbější než druhej. Fakt nechápu, co na tom bojování furt mají. Člověk to vychová a pak umře kvůli hovnu. Jestli je tam ty matky ještě posílají, tak jsou vadní všichni.
Prosím Tě, nic jsem Ti neprovedla, ani jsem na Tebe nijak neútočila. Tohle mi není vlastní. Jen mám prostě na věci naprosto odlišné názory než Ty a umím se zasmát. Nikoho tady za tupce nepovažuji.