Islámský stát

• Fotoalbum (4)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
9128
27.3.15 08:32
@Menora píše:
Nechceš se o nějakou z nich podělit? :)

Já byla jako au-pairka v rodině ortodoxních židů, takže mám určitou představu. Oni nebyli ultraortodoxní, k takovým bych se bála :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
27.3.15 08:34
@ospalámyš píše:
To je pravda, jenomže rozdíly mezi městy a venkovem jsou v zemích třetího světa daleko výraznější, než třeba v Evropě. Má na to vliv i chudoba, nevzdělanost, tradice a náboženství.
Dejme tomu Pákistán, mají nebo měli premiérku, stíhací pilotku, ale o nějaké rovnoprávnosti nebo slušném postavení žen se v té zemi nedá moc mluvit. Ta lepší situace se týká úzké elity nejbohatších a vzdělaných žen z velkých měst. Jakmile zajedeš na venkov a do odlehlejších oblastí, je to jiný svět.
Což se třeba o Francii nebo Švédsku říct až tak nedá, i když mírné rozdíly jen v rámci některých rodin být můžou.

Já přeci vím, nesrovnávám Pákistán s Francii, vím, jak vypadá francouzský venkov a jak vypadá venkov někde na jihu Egypta. Chtěla jsem jen říct, že změny se obecně dějí na venkově pomaleji.

• Citovat
  • Upravit
Menora
27.3.15 08:35
@ospalámyš píše:
Já byla jako au-pairka v rodině ortodoxních židů, takže mám určitou představu. Oni nebyli ultraortodoxní, k takovým bych se bála :mrgreen:

Já měla před mnoha lety nápadníka :mrgreen:, který byl z hodně ortodoxní židovské rodiny, ale konvertoval k nějaké křesťanské letniční církvi. Upřímně, vydržím hodně, ale vím, že tohle bych opravdu nevydržela.

• Citovat
  • Upravit
9128
27.3.15 08:42
@Menora píše:
Já přeci vím, nesrovnávám Pákistán s Francii, vím, jak vypadá francouzský venkov a jak vypadá venkov někde na jihu Egypta. Chtěla jsem jen říct, že změny se obecně dějí na venkově pomaleji.

Reagovala jsem třeba na tvůj příklad Maroka nebo Tunisu, kde jsou ženy v parlamentu atd, tyhle argumenty se ojevují často, ale pro mě to není vždy až tak směrodatné, kolik mají kde vysokoškolaček a kolik poslankyň. Proto zmiňuji ten rozdíl mezi vesnicí a městy, protože o celkové situaci žen v dané zemi to nemusí moc vypovídat. I když změnu postojů to ukazuje, to jo, ale někdy je spíš vnucená svrchu…

I když třeba Tunis je země docela moderní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20155
27.3.15 08:47
@ospalámyš píše:
To je pravda, jenomže rozdíly mezi městy a venkovem jsou v zemích třetího světa daleko výraznější, než třeba v Evropě. Má na to vliv i chudoba, nevzdělanost, tradice a náboženství.
Dejme tomu Pákistán, mají nebo měli premiérku, stíhací pilotku, ale o nějaké rovnoprávnosti nebo slušném postavení žen se v té zemi nedá moc mluvit. Ta lepší situace se týká úzké elity nejbohatších a vzdělaných žen z velkých měst. Jakmile zajedeš na venkov a do odlehlejších oblastí, je to jiný svět.
Což se třeba o Francii nebo Švédsku říct až tak nedá, i když mírné rozdíly jen v rámci některých rodin být můžou.

Při vší úctě, i u nás se takto dá zobecnit společnost. Dramaticky jiné chování a zvyky panují v Praze mezi intelektuály a na venkově mezi dělníky. (mluvíme všeobecně, čili výjimky typu intelektuál na vsi neberu v potaz).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
27.3.15 08:53
@Sluka píše:
Při vší úctě, i u nás se takto dá zobecnit společnost. Dramaticky jiné chování a zvyky panují v Praze mezi intelektuály a na venkově mezi dělníky. (mluvíme všeobecně, čili výjimky typu intelektuál na vsi neberu v potaz).

už jsem to vysvětlovala výše. Rozdíly jsou, ale někde dost zásadní, jinde jen malé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
27.3.15 09:03
@ospalámyš píše:
Reagovala jsem třeba na tvůj příklad Maroka nebo Tunisu, kde jsou ženy v parlamentu atd, tyhle argumenty se ojevují často, ale pro mě to není vždy až tak směrodatné, kolik mají kde vysokoškolaček a kolik poslankyň. Proto zmiňuji ten rozdíl mezi vesnicí a městy, protože o celkové situaci žen v dané zemi to nemusí moc vypovídat. I když změnu postojů to ukazuje, to jo, ale někdy je spíš vnucená svrchu…I když třeba Tunis je země docela moderní.

Jenže tyhle argumenty jsou směrodatné, protože o něčem vypovídají, minimálně o tom, že postavení žen v muslimské společnosti není černobílé, že je země od země, dokonce oblast od oblasti značně rozdílné. To bychom pak mohli říct, že o ničem ani nevypovídá statistický fakt, že ČR je tradičně na jednom z posledních míst v rovnoprávnosti můžu a žen v Evropě a přitom vypovídá a dost.

• Citovat
  • Upravit
66800
27.3.15 09:05

@ospalámyš jo aha, já myslela, že máš přímou zkušenost, tak to joo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
27.3.15 09:08
@Menora píše:
Nechceš se o nějakou z nich podělit? :)

Ty vogo, to bych musela perlit jako virginian :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
27.3.15 09:22
@blecha72 píše:
Ty vogo, to bych musela perlit jako virginian :mrgreen:

Tak pojmout se to dá i inteligentně a slušně, ne?  :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
845
27.3.15 09:37
@Menora píše:
Já měla před mnoha lety nápadníka :mrgreen:, který byl z hodně ortodoxní židovské rodiny, ale konvertoval k nějaké křesťanské letniční církvi. Upřímně, vydržím hodně, ale vím, že tohle bych opravdu nevydržela.

Můžu se zeptat, co to je letniční církev?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
27.3.15 13:29
@Arcanum píše:
Můžu se zeptat, co to je letniční církev?

Ono jich je dost. Je to docela „novodobá“ záležitost ( pokud dobře vím, původ má v USA). Jsou to křesťanská hnutí, která navazují na novozákonní událost v Bibli o Letnicích, kdy byl apoštolům seslán Duch Sv. a jeho dary. Je jich vcelku hodně. Většinou se jejich bohoslužby vykazují hodně extatickými projevy, hysterii, silnými emocemi, vypjatými modlitbami vedoucími například k mdlobám a tak dále.
V Česku je o jednom takovém sboru natočený i docela zajímavý dokument „Ježíš je normální“. Alespoň ukázka pro představu:
 https://www.youtube.com/watch?…

• Citovat
  • Upravit
845
27.3.15 13:41
@Menora píše:
Ono jich je dost. Je to docela „novodobá“ záležitost ( pokud dobře vím, původ má v USA). Jsou to křesťanská hnutí, která navazují na novozákonní událost v Bibli o Letnicích, kdy byl apoštolům seslán Duch Sv. a jeho dary. Je jich vcelku hodně. Většinou se jejich bohoslužby vykazují hodně extatickými projevy, hysterii, silnými emocemi, vypjatými modlitbami vedoucími například k mdlobám a tak dále.
V Česku je o jednom takovém sboru natočený i docela zajímavý dokument „Ježíš je normální“. Alespoň ukázka pro představu:
https://www.youtube.com/watch?…

Děkuji. Já znám ty tradiční. To video je dost síla 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Menora
27.3.15 13:42
@Arcanum píše:
Děkuji. Já znám ty tradiční. To video je dost síla 8o

Proto jsem to sem vložila, to se musí vidět, popsat to úplně nejde. Myslím, že tohle je zrovna Triumfální centrum víry. :think:

• Citovat
  • Upravit
845
27.3.15 13:47
@Menora píše:
Proto jsem to sem vložila, to se musí vidět, popsat to úplně nejde. Myslím, že tohle je zrovna Triumfální centrum víry. :think:

Aha, tak o tom jsem ještě v životě neslyšela. Asi bych se dost vyděsila, když bych tam přišla a nevěděla, že to takhle prožívají :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová