Islámský stát

• Fotoalbum (4)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
16.1.15 19:30

@ospalámyš tak ja zas az tak zbehla v Biblii nie som, ale bezpecne viem ze v ktoromsi z listov sa pise, ze ‚vlazny vo viere‘ je horsi nez neverec, a v inom ze je zakazane brat si za manzela/lku neveriaceho… ale musela by som hladat na nejakom ‚biblickom‘ webe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
16.1.15 19:34

@Bábi Zlopočasná Ne, opravdu v Bibli není zakázáno vzít si za manželku nevěřící. Je dovoleno se s nevěřící manželkou/manželem rozvést, pokud sis ji vzal jako nevěřící, uvěřil/a jsi v průběhu manželství a on/ona ti teď brání ve víře - je to takzvané Pavlovské privilegium. Ale žádný zákaz tam není.
Pokud se pletu tak se budu divit, protože jsem listy četla zrovna nedávno, ale samozřejmě nejsem neomylná :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.1.15 19:35

@Reginaa heh, mne sa podarilo v Brne splasit manzela stvrtinoveho vychodnara :mrgreen: s babickou z Presova :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
16.1.15 19:37
@AndilekOli píše:
@ospalámyš Jako hlavní rozdíl vidím, že Nový zákon staví křesťanům žebříček morálních hodnot, ale nedává rigidní návod na život (až na pár zcela specifických situací), ale Korán řeší veškeré (téměř) aspekty života, i ty nejvíce podružné, včetně postihů za jejich neplnění. Tam se potom sekulární stát buduje jen s velkými obtížemi.

Asi tak no. Nejde o soukromou víru jednotlivce, ale o ideologii ovlivňující vše až po politiku a řešení celospolečenských záležitostí.
Snahy o vybudování Islámského státu nikdy nepřestanou, proto tu je Taliban a IS a budou zase další a další, třeba i barbarštější pokusy. Utopická vize dokonalé společnosti řízené zákony seslanými bohem, oni tomu věří, mně ta utopie připadá nebezpečná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
16.1.15 19:41

@ospalámyš Ono je to stejná utopie jako když měli západní politici počátkem 90. let pocit, že teď už budeme všichni na světě žít v celosvětovém míru a prosperitě. Když je tehdy, mnou už zmiňovaný, Huntington upozornil na nabubřelost a nereálnost této vize s tím, že západní civilizace je jen jednou civilizací na Zemi a nemůžeme svojí představu ideálního světa vyvážet tam, kde o ní nestojí, byl za pesimistu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.1.15 19:45

@AndilekOli 2. list Korintskym 6:14 - teraz pozeram ze to nie je priamo na manzelstvo, ale my sme to preberali aj s manzelstvom, tak som si to zapamatala ako som si to zapamatala… a takisto mam z anglickej verzie (ja som to citala v NIV), tak mozno aj chyba prekladu… toho mojho sukromneho :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
733

Kdyby tak vsichni sedeli u sebe doma na pr**li, byl by klid… Aachjo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
@AndilekOli píše:
@ospalámyš Jako hlavní rozdíl vidím, že Nový zákon staví křesťanům žebříček morálních hodnot, ale nedává rigidní návod na život (až na pár zcela specifických situací), ale Korán řeší veškeré (téměř) aspekty života, i ty nejvíce podružné, včetně postihů za jejich neplnění. Tam se potom sekulární stát buduje jen s velkými obtížemi.

Asi tak, Nový Zákon je pro mně osobně směrodatný. Když si člověk přečte třeba „jenom“Janovo evangelium, tak tam je tolik lásky, odpuštění, naděje a zároveň úžasná svoboda i pro ženy, mimo jiné.. Dokonce v Novém Zákoně není až tak striktně zakázané vzít si nevěřícího, spíše je to formou doporučení, ale když už někdo má nevěřícího manžela, tak se nemá rozvádět, protože už na základě víry jednoho z manželů na ně i na děti Bůh pohlíží jako na celek a tím pádem, že je i ten druhý z manželů „posvěcený“. Krom toho, se tam píše, že nikdy neví ten věřící, jestli se třeba na základě jeho příkladného života neobrátí nakonec i ten nevěřící z manželů. Je to zkrátka úplně jiný „level“. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
16.1.15 19:48
@ospalámyš píše:
Asi tak no. Nejde o soukromou víru jednotlivce, ale o ideologii ovlivňující vše až po politiku a řešení celospolečenských záležitostí.
Snahy o vybudování Islámského státu nikdy nepřestanou, proto tu je Taliban a IS a budou zase další a další, třeba i barbarštější pokusy. Utopická vize dokonalé společnosti řízené zákony seslanými bohem, oni tomu věří, mně ta utopie připadá nebezpečná.

To je pravda, v koránu je na všechno striktně přesný návod, i kterou rukou si můžete s prominutím vytřít z…k.. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
16.1.15 19:52

@Bábi Zlopočasná Tak jsem si to otevřela :) tyto verše jsem vždycky chápala tak, že by se člověk neměl zamotat do něčeho co by v důsledku odporovalo víře. Já mám ekumenický překlad, do kralického jsem se nekoukala, protože to mám i problém přečíst natož tomu rozumět :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
16.1.15 19:52
@Bábi Zlopočasná píše:
@Reginaa heh, mne sa podarilo v Brne splasit manzela stvrtinoveho vychodnara :mrgreen: s babickou z Presova :mrgreen:
@Bábi Zlopočasná píše:
@Reginaa heh, mne sa podarilo v Brne splasit manzela stvrtinoveho vychodnara :mrgreen: s babickou z Presova :mrgreen:

Tak vidíš, jak je ten svět malý… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16.1.15 19:56

@AndilekOli tak ja som to pochopila „Boh hovori nebudte v jarme (jarmo=chomut-manzelstvo?) s neveriacim“, a v dalsej kapitole „ja, Pavel, hovorim, ked uz ste sobaseni s nevercom, nerozvadzajte sa kvoli tomu“.

Tudiz ako vystraha pred snatkom s neveriacim. Ale moze to byt tym, ze sme to preberali v hodine o manzelstve ako takom :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
16.1.15 20:02

@Bábi Zlopočasná Zeptám se kamaráda faráře a dám vědět jak to vidí odborník :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
16.1.15 20:09
@Bábi Zlopočasná píše:
@AndilekOli tak ja som to pochopila „Boh hovori nebudte v jarme (jarmo=chomut-manzelstvo?) s neveriacim“, a v dalsej kapitole „ja, Pavel, hovorim, ked uz ste sobaseni s nevercom, nerozvadzajte sa kvoli tomu“.Tudiz ako vystraha pred snatkom s neveriacim. Ale moze to byt tym, ze sme to preberali v hodine o manzelstve ako takom :nevim:

Jasně, je to logický, když mají manželé stejný řebříček hodnot, tak je to pro ně i pro celou rodinu velmi přínosné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5073
16.1.15 20:17
@Reginaa píše:
Jasně, je to logický, když mají manželé stejný řebříček hodnot, tak je to pro ně i pro celou rodinu velmi přínosné.

Vnímám to ale jen jako doporučené, nikoliv jako povinné. Tam cítím ten jemný rozdíl mezi Islámem a křesťanstvím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová