Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Menora mame dve vlastnosti… vsade pchame slovicko ‚tak‘, a sme lenivi hovorit co nie je nevyhnutne.
Onen vtip - tato, tak to ty si sa az tu dostal? - Tak vidis, tak to ja som sa az tu dostal.
Ale tak my sme narod, co vytvoril perpetuum mobile - ulej, bo vypito - vypi, to naliato… a to nie je vtip, ked sa dostanes na vychodniarsku oslavu, tak uvidis, ze to skutocnost ![]()
@Bábi Zlopočasná
Slovíčko „tak“ používám taky, pořád, už mě to štve a někdy, když po sobě čtu příspěvek, ještě to promažu od slovíčka „tak“.
Tím perpetum mobile myslíš neustálý průtok alkoholu? ![]()
@Reginaa
Můžu mít taky otázku za tu muslimku? ![]()
Proč jsi psala česky? Žiješ v ČR?
@Reginaa píše:
Ja som tiež zo Slovenska, ale nevedela som, že to je podošva.Je to tak ako som už písala, tu si človek rozšíri obzory. Len tak mimochodom, pozdravujem v Šariši, aj v Maďarsku…
Ja som uz pisala, som cistokrvna Slovenka, ale zaroven Kosicanka
a po madarsky viem akurat tak nem tudom hore pujdom bo drabiny niet ![]()
Ale ja celkom slusne hovorim po sarissky a rusinsky, pretoze babicka nebozka sa narodili este za ferencjozka, 1912 a spisovna slovencina na nich ziadne stopy nezanechala.
@Reginaa Ále, teď už to beru s humorem a jenom jako životní poučení… No prostě stál jsem mu v cestě a on byl v ten moment (obrazně řečeno) silnější. Tak vyhrál.
Příště budu třeba silnější já;nebudu ale druhé připravovat o živobytí.
Takže omlouvat se není fakt potřeba. Holt strejda Darwin měl pravdu ve více věcech… ![]()
@Menora píše:
@Bábi Zlopočasná
Slovíčko „tak“ používám taky, pořád, už mě to štve a někdy, když po sobě čtu příspěvek, ještě to promažu od slovíčka „tak“.
Tím perpetum mobile myslíš neustálý průtok alkoholu?
Jo. Jak sedis pred plnym poharikom, tak prudia, ked uz je raz naliate, tak vypij, vsak sa to nevyleje, tolka skoda. No a ked vypijes, tak hned zavolaju niekoho s flaskou, bo sediet pred prazdnym poharikom je hostitelova hanba ![]()
@Menora píše:
@Bábi Zlopočasná
Tím perpetum mobile myslíš neustálý průtok alkoholu?
TAK URČITĚ… ![]()
@micha.bello píše:
Počet muslimů je cca 1,6 miliardy, jinými slovy 23% světové populace, což z islámu činí po křesťanství druhé největší náboženství světa a jedno z nejvíce rostoucích hlavních náboženství.@Menora: Já začínám mít nutkání si ten Korán přečíst, abych pochopila jejich chování a víru.A to myslím opravdu vážně.
To si přečti
. Já strávila v diskuzích s muslimy a četbou dost času a názor jsme si udělala. Není zrovna extra pozitivní, i když úplně černě to taky nevidím a některé věci se mi na té víře líbí.
Já vidím problém bohužel v samotném Islámu, je proti sekularismu a má totalitní tendence a to já nesnesu. takže i kdyby bylo vše ostatní prudce pozitivní, tak tohle mě odradí, to samé je s komunismem. Taky to mělo jistoty a pozitiva, ale celek byl totalitní mašinerie.
Tak je logicke, ze je viera proti sekularizmu. Aj krestanstvo je proti tomu. Biblia varuje veriacich napriklad pred zvazkom s neveriacim - pretoze vedla toho neveriaceho ochladnes vo viere aj ty. A to je z pohladu viery/cirkvi ta najmenej ziaduca vec.
@Bábi Zlopočasná píše:
Ja som uz pisala, som cistokrvna Slovenka, ale zaroven Kosicankaa po madarsky viem akurat tak nem tudom hore pujdom bo drabiny niet
Ale ja celkom slusne hovorim po sarissky a rusinsky, pretoze babicka nebozka sa narodili este za ferencjozka, 1912 a spisovna slovencina na nich ziadne stopy nezanechala.
Takže pro ty co nevědí, co je to „drabina“,u nás na Kysuciach to je řebřík, ale jestli i v Šariši, tak to nevím..
To jsme ale pěkně odbočili od témy, ale asi to chtělo už trochu „odlehčit“ ![]()
@Bábi Zlopočasná píše:
Tak je logicke, ze je viera proti sekularizmu. Aj krestanstvo je proti tomu. Biblia varuje veriacich napriklad pred zvazkom s neveriacim - pretoze vedla toho neveriaceho ochladnes vo viere aj ty. A to je z pohladu viery/cirkvi ta najmenej ziaduca vec.
No jo, je to všechno jedna banda ![]()
Jenže křesťanství si už dalo říct a dokázalo přijmout odluku církve od státu, asi k tomu byli spíš donuceni, ale máme od nich klid. A kde je v bibli psáno, že je striktně proti sekularismu?
Islám sekulárnost odmítá, navíc má ideu Islámského státu, kde vládne Islám a šaria, tam nějaká svoboda, liberální demokracie místo nemá. Islám neprodělal reformaci a otázka je jestli někdy na to dojde.
A ještě jedna věc, co mi hodně vadí je trest smrti pro odpadlíky od Islámu, to je totalitní a ve víře, která sama sebe hodntotí jako veskrze tolerantní a dokonalou tohle nemá místo. Vychází to z učení mohameda a další textů. Samozřejmě je i skupina liberálních muslimů, kteří toto odmítají, ale značná část muslimů je pro.
@ospalámyš Jako hlavní rozdíl vidím, že Nový zákon staví křesťanům žebříček morálních hodnot, ale nedává rigidní návod na život (až na pár zcela specifických situací), ale Korán řeší veškeré (téměř) aspekty života, i ty nejvíce podružné, včetně postihů za jejich neplnění. Tam se potom sekulární stát buduje jen s velkými obtížemi.
@Menora píše:
@Reginaa
Můžu mít taky otázku za tu muslimku?
Proč jsi psala česky? Žiješ v ČR?
Já jsem Slovenka, ale žiji v česku už 32 let, i když popravdě se cítím spíše jako „čistokrevný čechoslovák“, protože naše rodiny jsou asi z 50% promíchané a k tomu jsem se ještě jako dítě několikrát stěhovala z jedné republiky do druhé, takže plynule přecházím ze slovenštiny do češtiny a zpět. Nejvíc mě pobaví, když mi příjde do salonu klientka ze Slovenska a já s ní mluvím slovensky a ta další, která jde po ní mi řekne:" teda ja zírám, jak umíte skvěle slovensky" a já jim říkám - no spíše bych řekla, že umím skvěle česky… takže tak ![]()