Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ač mám děti pořád ve vajíčku a ještě chci mít co nejdéle, potřebuji být připravená (hlavně finančně) na nákup dalších sedaček. Pročetla jsem pár diskuzí a ač to bude pro obě děti drahé, chci koupit teď sedačky 9-18 a pak zase další, nechci univerzální sedačku do 36kg. A asi nové.
Obě auta máme vybavená úchyty isofix a mě by zajímalo, jestli se i na tyhle větší sedačky dělá báze, která se namontule zvlášť do auta a na to se přiklapne sedačka - anebo zda tu bázi obsahuje už samotná sedačka? Přeci jen ta sedačka zůstává (většinou) v autě a nenosí se domů jako vajíčko - tak mě napadlo, zda ten systém na uchycení do isofixu (do těch ok v autě) není u některých sedaček přímo na sedačce? Jak to je, prosím? Jak to vypadá cenově?
U vajíček jsme se spálili, koupili jsme taková, která se nedala do báze dát, pak jsme to složitě měnili (vše jsme kupovali použité), nechci udělat stejnou chybu.
u většiny sedaček 9-18 pokud jsou isofixové tak již mají isofix zamontovaný ve spodní části, takže se jen vysune a zcvakne do auta, jako např. u Römeru, Besafe, Chicco…
a pak jsou sedačky, které využívají základnu jako byla na vajíčku, a na tu se nasazuje sedačka 9-18, a to je třeba u STM, Recaro,nebo Maxi-cosi Pearl.
mezi nejlepší 9-18 patří mezi isofixovými: Römer Safefix plus, Römer Duo plus, Besafe IZI Comfort X3 Isofix nebo Maxi-cosi Pearl s FamilyFix, - všechny mají 4 hvězdičky z bezpečnosti
cenově od cca 4999,– za Chicco, až do cca 9000,– za komplet Maxi-cosi se základnou, koukněte třeba zde: http://autosedacky.mimishop.cz/katalog.php?…
děkuju moc za rychlou odpověď.
Existují nějaká hodnocení, crash testy a podobně na tuhle kategorii a tyto isofixové sedačky?
ano, všechny testy sedaček najdete třeba zde: http://www.autosedacky.estranky.cz/…a-videa.html
ale jinak ty co jsem vypsal nahoře tak mají 4*, takže jsou to ty nejlepší z bezpečnosti
zatím díky moc, v klidu se to projedu a kdyžtak bych zase obtěžovala s nějakým dotazem ![]()
A je podle Vás lepší, když je ta isofixová základna zvlášť anebo je to jedno? Udělala jsem si dneska chvíli čas a prohlížím si uvedené sedačky a pokud tomu dobře rozumím, ty, co mají základnu již obsaženou v sobě, nemají tu opěrnou nohu. Nebo to není pravda?
S ohledem na to, že jezdíme dvěma auty - zhruba půl napůl, je lepší varianta, aby měla sedačka isofix již v sobě?
všechny nové isofixové sedačky mají buď podpůrnou nohu,nebo zadní pás Top Theter, musí mít vždy kromě 2 isofixových ramen ještě třetí jistící bod.
podle mě je lepší mít sedačku, která má isofix již v sobě, snižuje se riziko špatné montáže, u těchto sedaček se jen vystrčí isofixová ramena a zacvaknou se do isofixových ok v autě, u sedaček které mají zvlášť základnu se nejdříme musí montovat základna a na ni se montuje sedačka, tedy dvojitá montáž, dvojí riziko špatné montáže
Dobrý den, s dovolením se připojím do diskuze. Máme jedenáctiměsíční, skoro devítikilové a hlavně zvědavé dítě. Tak se moc těšíme, až nebude ve vajíčku. Chtěla bych se zeptat - jakou výhodu má sedačka 9-18 kg oproti 9-36?
Steeve, zmínil jste čtyři konkrétní autosedačky - má některá nějakou výraznější výhodu nebo nevýhodu? Moc děkuji za odpověď.
Já jsem zatím přečetla minimum diskuzí o sedačkách, ale pochopila jsem třeba to, že sedačka 9-18 kg je více polohovací, tím pádem lze dítě dostat více do zdravějšího pololehu (polosedu) z méně zdravého sedu (z hlediska dlouhého cestování).
A i zdravý rozum mi tak nějak říká, že lepší (vhodnější) bude sedačka určená na menší rozptyl váhy než univerzální.
Poslední věc, která u mě rozhodla - v jakém věku dosáhne dítě 36ti kilo? Dejme tomu v osmi, devíti letech? Pokud dítě jezdí v té sedačce od roka, tak během používání sedačky se překročí životnost sedačky (ta bývá tak pět, šest let) - a v sedmi letech dítěte, kdy bude vážit třeba teprve jen 25 kg, budu muset kupovat sedačku novou. Tím pádem vůbec těch 36 kilo (tu horní hranici) neocením.
MPavla píše:
Dobrý den, s dovolením se připojím do diskuze. Máme jedenáctiměsíční, skoro devítikilové a hlavně zvědavé dítě. Tak se moc těšíme, až nebude ve vajíčku. Chtěla bych se zeptat - jakou výhodu má sedačka 9-18 kg oproti 9-36?
Steeve, zmínil jste čtyři konkrétní autosedačky - má některá nějakou výraznější výhodu nebo nevýhodu? Moc děkuji za odpověď.
ohledně výhod 9-18 nad 9-36 již většinu napsala sovicka, a je to hlavně, proto, že 9-18 jsou většinou bezpečnější než 9-36, dají se více a lépe polohovat, a tyto malé děti přeci jen více spí, a i z hlediska výdržnosti sedaček, jedna sedačka nevydrží na celou dobu potřeby dítěte. Jestliže ji koupíte dítěti na roce, když má 9 kg, a dítě musí mít sedačku do 150cm a 36 kg, což je 10–12 leté dítě, tak to je na dobu 9–11 let, to žádná sedačka fakticky nevydrží. Nejen že se má po 4–6 letech sedačka měnit, protože stárne, plasty křehnou, ale i potah se roztrhá, nevydrží to.
Proto se doporučuje po vajíčku nejdříve sedačku 9–18, to má dítě do cca 4 let a poté 15–36 a ta mu vydrží do konce.
Nahoře jsem psal 4 sedačky 9-18 s isofixem, a mezi nejlepší 9-18 patří mezi isofixovými: Römer Safefix plus, Römer Duo plus, Besafe IZI Comfort X3 Isofix nebo Maxi-cosi Pearl s FamilyFix, a bez isofixu Römer King plus, Besafe IZI Comfort X3 nebo Maxi-cosi Tobi- všechny mají 4 hvězdičky z bezpečnosti, jsou to sedačky od 3 nejkvalitnějších značek, já nejvíce doporučuji Römera, nyní vychází mezi nimi nejlépe i cenově a má nejdelší 3 letou záruku, také největší výběr potahů i modelů. Používají je i moje děti.
předběžně jsem si vybrala Chicco Key 1 Isofix, ale jak se víc a víc nořím do info o sedačkách, dočetla jsem se, že bych musela mít v kufru ten třetí záchytný bod (oko). Máme Peugeot 407 r. výroby 2005 a Reanult Clio r. výroby 2001. Dá se někde zjistit, zda tahle auta ten bod mají?
Pokud ne, předpokládám, že bych musela jít do sedaček, které mají tu výklopnou nohu. Což by mi až tak nevadilo - ale zajímalo by mě, zda je pak ta noha součástí sedačky, nebo jde pak již o tu samostatnou bázi?
Peugeot 407 nemá oko TT, Renault Clio 2001 má oko TT, ale tro toho Peugeotu ji nepoužijete, takže nemá smysl kupovat sedačku s TT, kupte raději klasickou s nohou, Römer safefix plus, Besafe IZI Comfort isofix…, nebo jsou sedačky bez nohy i bez pásu Römer Duo plus.
ta noha je součástíí sedačky- v případě těch jmenovaných, nebo u sedaček kde je zvláště sedačka a základna tak je součástí základny, nemusí se dokupovat zvlášť noha.
znovu díky, budeme o tom celém přemýšlet. Mám třídvéřové auto (to Clio) a vůbec si neumím představit, jak tam se sedačkou mainipuluji z jedné a druhé strany. Dneska to viděla kamarádka, která před nedávnem kupovala právě Chicco - a říkala, že vůbec nechápe, jak tam chci sedačku prostrkávat
Nejlepší by bylo mít sedačky 4 - ale to si fakt nemůžeme dovolit ![]()