I. trimestrální screening a triple test

252
20.11.12 18:10

I.trimestrální screening a triple test

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o vaše zkušenosti a rady ohledně I. trimestrálního screeningu a triple testu. Máte některá z vás zkušenosti s tím, že by první screening dopadl dobře, triple test poté špatně a daná vada se následně odběrem plodové vody potvrdila? Jde mi o to, že se nyní rozhoduji, zda stačí podstoupit pouze první screening nebo raději oba dva testy. Při prvním těhotenství jsem byla pouze na prvním screeningu. Ten dopadl dobře a tak mě Dr. už na triple neposílal. Narodila se nám krásná zdravá holčička. Nicméně při druhém těhu jsem neměla možnost první screening absolvovat a tak jsem šla alespoň na triple test. Ten dopadl špatně na DS a odběr plodové vody to potvrdil. Následovalo UPT na konci 23.týdne. Teď jsem opět těhotná a řeším jak postupovat, abych byla klidná, že se mimčo tentokrát narodí zdravé. Četla jsem hodně o tom, že je triple test zastaralý, vysoká falešná pozitivita, atd., ale v mém případě test falešně nevyšel. Za jakékoliv vaše zkušenosti a rady budu moc vděčná. Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8071
20.11.12 18:15
@Catalya píše:
Dobrý den, chtěla bych vás požádat o vaše zkušenosti a rady ohledně I. trimestrálního screeningu a triple testu. Máte některá z vás zkušenosti s tím, že by první screening dopadl dobře, triple test poté špatně a daná vada se následně odběrem plodové vody potvrdila? Jde mi o to, že se nyní rozhoduji, zda stačí podstoupit pouze první screening nebo raději oba dva testy. Při prvním těhotenství jsem byla pouze na prvním screeningu. Ten dopadl dobře a tak mě Dr. už na triple neposílal. Narodila se nám krásná zdravá holčička. Nicméně při druhém těhu jsem neměla možnost první screening absolvovat a tak jsem šla alespoň na triple test. Ten dopadl špatně na DS a odběr plodové vody to potvrdil. Následovalo UPT na konci 23.týdne. Teď jsem opět těhotná a řeším jak postupovat, abych byla klidná, že se mimčo tentokrát narodí zdravé. Četla jsem hodně o tom, že je triple test zastaralý, vysoká falešná pozitivita, atd., ale v mém případě test falešně nevyšel. Za jakékoliv vaše zkušenosti a rady budu moc vděčná. Děkuji.

Vyšel mi špatně NT screening a hledala jsem info na netu, našla jsem dvě kauzistiky, kdy NT vyšel dobře, triple špatně a plodovka to bohužel potvrdila. :( Ale ty NT taky nevyšly úplně v pohodě, byly na hraně.
Jinak, já jsem teď byla na testu Prenascan, to je test jen z krve matky, takže je bezpečný pro dítě. Nevýhoda je, že se musí platit a stojí zatím 13,950, -. V budoucnu, až se to rozšíří a bude testovat v našich laboratořích, bude snad levnější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11117
20.11.12 18:17

Ja jsem tehotenstvi prozila ve Spanelsku. Mela jsem ten luxus, ze jsme chodili do spickove nemocnice a tam se delal jenom screening a zadny tripple test se ani nenabizel. Myslim, ze to je opravdu zastaraly test a ve vetsine evropskych zemich se uz nepouziva vubec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
20.11.12 18:17

Podle mě pokud to má vyjít špatně tak to špatně vyjde. Když to má vyjít dobře, tak to z těch 65% dobře vyjde a zbytek je ta falešná pozitivita. Osobně na triply nejdu, odmítám podstupovat ten šílenej stres, kterej by při falešné pozitivitě trval minimálně do toho ultrazvuku v 2.trim. Samozřejmě pokud by mě dr poslal a měl pro to důvod, např. věk, špatný první vysledky atd, tak bych šla. Takhle když vyloženě řekl klady a zápory, tak jsem ráda, že mě tam neposílá :) svojí dávku neštěstí sis už určite vybrala a teď to dopadne jak má :kytka: držím palce!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
47759
20.11.12 18:30

Mě čeká první screening za týden, pokud dopadne dobře, tak trippl testy nehodlám absolvovat, už mě těmi výsledky vystresovali v druhém těhotenství a kluk je naprosto v pořádku :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1715
20.11.12 18:33

Holky chci se jen zeptat, screening mi vysel negativni, ale muj dr mi stejne krev na tripple testy vzal (ne ze by se mu neco nezdalo, ale proste to dela u vsech pacientek). Na kontrolu jdu az za 4tydny ve 20tt, kdyby ale testy vysly spatne, nevite jestli by mi zavolal driv nebo mi to rekl az na kontrole? Na to jsem se ho zapomnela zeptat, tak jestli jste se s tim nahodou nektera nesetkala. Dekuji za odpoved

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15674
20.11.12 18:38
@Lenule15 píše:
Holky chci se jen zeptat, screening mi vysel negativni, ale muj dr mi stejne krev na tripple testy vzal (ne ze by se mu neco nezdalo, ale proste to dela u vsech pacientek). Na kontrolu jdu az za 4tydny ve 20tt, kdyby ale testy vysly spatne, nevite jestli by mi zavolal driv nebo mi to rekl az na kontrole? Na to jsem se ho zapomnela zeptat, tak jestli jste se s tim nahodou nektera nesetkala. Dekuji za odpoved

Mně řekli (Gyncentrum Praha), že kdyby ty výsledky byly špatné, volali by hned, tj nečekali by do další kontroly/UZ. Jinak uváděli lhůtu na výsledky cca 4 týdny, ale prý kdyby to bylo špatně, tak laboratoř volá hned.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14733
20.11.12 19:26

Mě screening vyšel dobře, tripl špatně 1ku30 Down, plodová voda vyšla v pořádku. Narodil se nám naprosto zdravý chlapeček.
Teď jsem znovu těhotná a ze zkušenosti již vím, že tripl nechci.
Takže já ted půjdu jen na screening a potom si nechám udělat genetický UTZ pro jistotu. Tj něco jako velký UTZ, ale dělá ho genetik a zaměřuje se na možné vývojové vady více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
20.11.12 19:34
@Cuarentena píše:
Vyšel mi špatně NT screening a hledala jsem info na netu, našla jsem dvě kauzistiky, kdy NT vyšel dobře, triple špatně a plodovka to bohužel potvrdila. :( Ale ty NT taky nevyšly úplně v pohodě, byly na hraně.
Jinak, já jsem teď byla na testu Prenascan, to je test jen z krve matky, takže je bezpečný pro dítě. Nevýhoda je, že se musí platit a stojí zatím 13,950, -. V budoucnu, až se to rozšíří a bude testovat v našich laboratořích, bude snad levnější.

Tak o testu Prenascan jsem neslyšela, takže jdu „googlit“ :) Díky za info!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
20.11.12 19:38
@Seizdra píše:
Podle mě pokud to má vyjít špatně tak to špatně vyjde. Když to má vyjít dobře, tak to z těch 65% dobře vyjde a zbytek je ta falešná pozitivita. Osobně na triply nejdu, odmítám podstupovat ten šílenej stres, kterej by při falešné pozitivitě trval minimálně do toho ultrazvuku v 2.trim. Samozřejmě pokud by mě dr poslal a měl pro to důvod, např. věk, špatný první vysledky atd, tak bych šla. Takhle když vyloženě řekl klady a zápory, tak jsem ráda, že mě tam neposílá :) svojí dávku neštěstí sis už určite vybrala a teď to dopadne jak má :kytka: držím palce!!

Moc děkuji. Taky si říkám, že svoje jsem si už vybrala a tentokrát to dopadne dobře. Ale ten zážitek z přerušení je pořád nějak čerstvý, tak se to na mojí nervozitě asi o to víc odráží…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
20.11.12 19:46

Slunečnička : já měla riziko DS 1:95 a bohužel se to potvrdilo. Na UTZ, o kterém se zmiňuješ jsem tehdá taky byla a Dr. si pochvaloval, že je vše OK. Takže po zkušenostech tomuto UTZ už bohužel nemůžu přikládat žádnou váhu :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14733
20.11.12 19:57
@Catalya píše:
Slunečnička : já měla riziko DS 1:95 a bohužel se to potvrdilo. Na UTZ, o kterém se zmiňuješ jsem tehdá taky byla a Dr. si pochvaloval, že je vše OK. Takže po zkušenostech tomuto UTZ už bohužel nemůžu přikládat žádnou váhu :(

Hm, to je zajímavé slyšet. Děkuji
Při riziku mín jak 1:150 bych stejně šla raději na plodovku.
Nad 150 bych dala jen UTZ asi.
Dofám, že nám to tentokrát vyjde v tisících :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21848
20.11.12 20:25
@Slunečnička píše:
Dofám, že nám to tentokrát vyjde v tisících :lol: :lol: :lol:

1:95 v 1.trim nebo na tripl? :O

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
20.11.12 21:35
@Slunečnička píše:
Dofám, že nám to tentokrát vyjde v tisících :lol: :lol: :lol:

Určitě výjde! Jinou možnost už tentokrát nepřipouštím :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
252
20.11.12 21:38
@Seizdra píše:
1:95 v 1.trim nebo na tripl? :O

1:95 na tripl. Na I. screening jsem bohužel neměla možsnost jít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí