Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ardilera Tak jak to s tebou vypadá?
Dneska jsi tuším 13 dpo? Držím pěsti.
My včera byli v Repromedě. Já na odběry na imunologii a manžel na diagnostickém spg. No a jsem z toho taková rozpačitá… Jednak mi teda nebyli schopni odebrat dostatek krve na všech asi 7 zkumavek, takže vyšetření na lupus prostě neudělají a „když by na tom dr. trvala, tak prostě příště..“ Ale budiž, se mnou má problém většina sester. Nemůžou nikdy napíchnout žílu. Ale zase se mi nikdy nestalo, že by prostě krev ze mě nedostali, nebo já nebylo dost…
Přitom jsem pila den předem i ráno si myslím dost… Ale jak říkám, budiž. Tak příště. Nicméně výsledky z PANDY budou na konci ledna, ale volné místo pro nás měli až 27.2. a to jsme si nic nevymýšleli a bylo nám to úplně jedno. Když to spočítám, tak na první konzultaci od objednání to bylo přes měsíc, teď budeme čekat zase o měsíc déle, než je nutné… A tak si říkám, že jestli to takhle půjde dál, tak na IVF se dostaneme možná v létě a to ještě se štěstím. Taky mi může vyjít špatně imuno a bude se třeba zbytečně čekat s nějakou léčbou o měsíc déle. Nebo taky dokotorka v únoru řekne, že ten lupus je potřeba a budem čekat zase na výsledky… Nemyslím si, že jsem nějaká nedočkavá hysterka a vím, že IVF je prostě o čekání, ale když jim tam člověk v jeden den nechá 20k (platili jsme tu PANDu a SPG) jen za vyšetření a následně po vydání faktury jim s úsměvem oznámí- uvidíme se za 2 a půl měsíce, dřív na vás nemá nikdo čas… No prostě jen takový povzdech…
Možná je to i tím, že jsem dlouho váhala mezi Repromedou a jiným CARem, tak si říkám, jestli v tom druhém by toto nebylo lepší a rychlejší… ![]()
@Lekycia My chodíme do Reprofitu. Začátkem června jsem nás objednávala, první konzultace byla v polovině července. Hned na to odběry na spg a genetiku a dlaší konzultace probíhala po e-mailu a něco se začalo dít až v polovině září. Takže je to asi všude stejné. Akorát my tam teda nenechávali tolik peněz zezačátku
.
První osobní konzultace od té vstupní proběhla až v listopadu. V říjnu jsme byli na prvním IUI a na první IVF půjdmeme (snad) v lednu.
@Kaj.maňačka Ono to tak asi prostě je no… Ani mě to až tak neštve kvůli případnému IVF, ale to čekání na všechny výsledky bude šílené… Obzvlášť když budu vědět, že už to mají vyhodnocené, ale budeme ještě měsíc muset čekat.
![]()
@Lekycia To čekání je na tom všem to nejhorší no. Já jsem hrozně doufala, že už bychom na IVF mohli třeba teď v prosinci ale bohužel nic. Tak snad alespoň v tom lednu.
Ani nevím, jestli nás předtím taky třeba ještě nepošlou na nějaké testy. Ale jediné, co nám chybí jsou pohl. nemoci a imunologie. Takže myslím, že na to už nás teď posílat nebudou.
@Ardilera jak to s tebou vypadá? Co test, jak se to vyvíjí?
@Lekycia Ono to bude asi všude podopbné, viz naše martyrium v Gennetu.
Objednávala jsem nás začátkem září po tom co jsme zjistili že spermiogram je opravdu hodně mizerný. Na první konzultaci jsme šli v půlce října. Tam nám vzali krev na genetiku a řekli že máme někdy donést ranní moč, plus já někdy na odběry na imunologii a při MS na HP.
Moč jsme odevzdávali v půlce listopadu, kdy jsem tam šla na odběry na to imuno. Kontolu jsme měli teď 7.12. kdy nám řekli že moč musíme dát znovu že zamněli udělat testy na ureaplasmu a mykoplasmu. No, ureaplasma nám vyšla pozitivní, tak teď oba ATB a pak 6 týdnů čekačka než budeme moct na kontrolní odběr a až pak když to bude OK, tak znovu SPG a u mě imunologie a až pak na další kontrolu, takže my si taky počkáme.
Jinak souhlasím že tohle plonkové čekání je nejhorší, člověk má pocit že se nic neděje a že se vlastně vůbec neposouvá dál a o to je to horsí.
@Gracetheworld asi se s tím nezbývá než smířit.
Na čekání jsem byla připravená, ale naivně jsem si myslela, že nám ty výsledky sdělí co nejdřív, teď budu jak na trní. A třeba o moči, nebo testech na pohl. choroby u nás nepadlo ani slovo… A zrovna ta ureaplasma není až tak neobvyklá, co jsem tak viděla na různých diskuzích. Tak se jich na to asi v únoru aspoň zeptám.
Tak to nám to možná ve výsledku vyjde podobně časově. Budu držet palce, ať to po zaléčení vše dopadne dobře a můžete jít na to.
U nás záleží s čím v únoru vyrukují.
No nic. Měla jsem strach, jestli nám úspory budou stačit/stihneme došetřit, protože jsme přes podzim měli hodně výdajů, tak aspoň bude víc času vydělat a ještě něco našetřit… Musím to brát pozitivně. A taky budu muset v práci oznámit, že mají hledat náhradu za mě. Tak aspoň na to bude mít šéfová víc času a třeba ani nedostane tik v oku. Letos jí na mateřskou odešly už 2 holky a horko těžko někoho sháněla. Ten jeden zástup nejspíš brzy uteče… No možná, že ten tik v oku přeci jen dostane. ![]()
@Lekycia Třeba tu Ureaplasmu má prý 60-80% populace. Minimálně bych tam zavolala a zeptala se, aby vám v únoru neřekli že ještě potřebují testy na toto a pak jste nebyli jak my a čekali dalších skoro 8 týdnů.
Ty máš nějakou práci kde to musíš oznámit hned? Já už toho mám v práci plný zuby a potřebovala bych změnu, ale kvůli plánování těhotenství zatím nechci nic měnit a doufám že to tu do mateřské už nějak doklepu. Asi bych se ani nebránila nějaké neschopence.
My na to právě už peníze máme bokem, tak jsem doufala že k IVF dojde co nejdřív a ono se to pořád oddaluje.
@Lekycia @Betuska88 13dpo a stále sněhobílo
ale ještě je naděje, že se chytí to druhé vajíčko, které prasklo o pár dní později a to má teprve 9dpo, tak to se ještě během víkendu může objevit.
@Lekycia Ureaplasmu nám v repromedě nedělali (na tu mi teď náhodou přišla dr na kontrole na gyndě) a odběry na pohl. nemoci až těsně před každým ivf, ale výsledky mi nikdy neřekli, tak ani nevím co testovali
imunologii jsem si sama vydupala až po 2.ivf. Jinak já volala někdy v květnu, červen odběry a 1.konzultace, někdy červenec/srpen výsledky Pandy, HP, spermiogramu a na ivf jsme šli v říjnu (teoreticky jsme mohli stihnout září). KET byl v prosinci
ale druhý ivf hned v únoru jen se přerušilo, tak na KET ani nedošlo. Je to hrozný to čekání, jestli budeme muset do toho 3.ivf v březnu, tak KET bude v květnu a mimčo tímpádem nejdřív leden/únor 2025. Hrozně to letí ![]()
@Gracetheworld Raději tam zkusím zavolat a zeptat se alespoň… Díky.
A práci mám právě v zemědělství u zvířat, ač teda většinu času trávím u PC, ale prostě k nim musím téměř každý den. Takže si myslím, že i vzhledem k těm opakovaným potratům mě bude chtít v případě úspěchu nechat doktorka doma (a upřímně i já bych měla větší klid v duši). No a navíc je to dost specifická práce a dělám to tu jen já. Šéfovou vídám tak jednou měsíčně, když jí vezu podklady na fakturace, ale téměř pokaždé se tak taktně ptá, kdy plánujeme rodinu a ať jí to „proboha hlavně řeknu včas“… Je potřeba najít náhradu a tu zaučit. Šéfová by to zvládla, ale časovou kapacitu na to nemá a v praxi to asi taky nikdy nedělala…
@Ardilera Neztrácej naději.
Dokud se nerozjede MS, může to vyjít. ![]()
No tak teď nevím, jestli si nemám raději v mezičase zajít za svojí gyndařkou a poprosit jí, jestli by mě na tu ureaplasmu nevyšetřila… A v Repromedě jsi se na to neptala? To se dělají asi stěry, že? Ona mi nějaké stěry dělala po tom potratu v červenci, ale řekla mi jen, že vyšlo vše ok. Tak je možné, že to mám vyšetřené a nevím to, ale těžko říct… Asi prvně zavolám jí a pak kdyžtak do Repromedy. Přeci jen to máme 60 km, tak pokud to může udělat moje dr. tím líp pro mě. ![]()
A to čekání je děs. Zkoušíme to 2 roky, pokaždé si říkám, tak snad příští Vánoce budou s miminkem, nebo alespoň těhotná… Poslední 2 roky stálo za prd i léto, protože jsme se vzpamatovávali z potratu… A když si představím, že dřív jak v roce 2025 to pravděpodobně taky nebude, je mi z toho úzko. Obzvlášť když má okolo sebe člověk samá mimča a bubny. Ne že bych to někomu nepřála. ALE obzvlášť na těch vánočních rodinných slezinách mi to nějak nedělá dobře. Švagrová rodila v říjnu, musím ještě pořídit nějaký dárek pod stromeček pro miminko. Jenže to jde těžko, když nejsem schopná ani zajít v obchodech do sekce pro mimina, aniž bych si zkazila náladu minimálně na zbytek dne.
Ale to tu asi nemusím vykládat…
@Gracetheworld Jinak já tohle s prací řešila před půl rokem. Ne že by mě práce štvala, ale jsem tu už 5. rokem a nějak mám pocit, že jsem se zasekla na místě… Měla jsem možnost jít jinam, ale nechtěla jsem přesně odcházet, když plánujeme děti…
Kdyby tak člověk věděl, jak dlouho to ještě bude trvat. Hned by se mi líp dýchalo.
Asi záleží, co děláš za práci, ale myslím že po IVF by tě nechá doma na neschopence většina doktorů, pokud jim vysvětlíš situaci…
@Lekycia jojo na gyndě ti stěr na ureaplasmu vzít může. Tak jestli to máš blíž tak zajdi tam, můžeš třeba říct, že pociťuješ nějaké svědění, tak že chceš stěr jestli to není zánět nebo právě ta bakteriální ureaplasma.
Jinak úplně chápu ty rodinné sešlosti jsou peklo, u těch co jsou starší jsem si to ani nebrala, ale sestřenka je mladší a má teď taky čerstvé miminko. O víkendu se uvidím s kamarádkou co má půlroční… no už bych ty hračky chtěla nakupovat svým a ne pořád jen ostatním ![]()
@Ardilera super, zajdu ke své dr. Čím víc toho budeme mít vyšetřeného před tím líp. Alespoň budu mít pocit, že ten čas není úplně promarněný čekáním…
Já mám kamarádku, která mi posílala fotku testu (samozřejmě nevědomě) že se jim zadařilo prakticky na poprvé asi hodinu po tom, kdy mi doktorka volala výsledky krve s tím, že se opravdu jedná zase o potrat a hcg klesá a mám vysadit utrogestan… Měly bychom termín zhruba ve stejnou dobu. Já jsem ráda, že jí to vyšlo, ale kvůli tomuhle je obzvlášť bolestivé, když ode mě očekává, ač teď už ví vše, že budu jásat nad ultrazvuky a řešit s ní, jaké jméno vybrat. Někdy je to fakt na palici. Očekávám v březnu nebo dubnu pozvání: ať si přijedu malou alespoň pochovat. Když zatím svoje nemám…
Někdo má EQ holt nižší no… ![]()