Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Stella Maxian píše:
@Gracetheworld Ahojky, jee tedy vy si taky „užíváte“.Tak budu držet pěsti, ať to máte co nejdříve vyléčeno a můžete jít konečně do IVF nebo pokud by vyšlo nejdřív to IUI, tak by to bylo super.
![]()
Co se týče té genetiky embryí, tak nám jí taky kvůli věku (mně je už 39) doporučili. V listopadu jsem byla na prvním OPU a máme zamražená tři embrya, která jsou nakonec bez genetiky. Aby mohla embrya na genetiku, tak se musí udělat prodloužená kultivace a 5. den se dělá biopsie (odebírají část buňky embrya a tu posílají na genetiku). Když jsem tam ten 5. den volala, tak mi embryoložka řekla, že na genetiku je vhodné jen jedno embryo a že by mi neradila ho tam posílat (kor když oba máme genetiku úplně v pořádku), že to nemusí dát a že bysme mohli zbytečně přijít o zdravé embryo. Že by bylo něco jiného, kdybychom těch embryí měli více. Nakonec to do 6. dne dotáhla i ta zbylá dvě a máme tři krásná embrya zamražena, tak uvidíme. Jinak i když budete mít indikaci věku k vyšetření embryí, tak to pojišťovna nehradí celé, stejně musíte platit biopsii, což v našem případě bylo 15. tisíc. a je jedno jestli máte embryí 6 nebo 1.
Nakonec tedy máme ty tři mrazáčky (na začátku jsme měli 8 oplozených vajíček) a já jdu teď 20.12. na odstranění vejcovodů kvůli těm sactosalpingům. Jak jsi se ptala na tu rekonvalescenci, tak doktor říkal, že to je individuální, ale po šestinedělí cca bych mohla na KET, tak snad to vše půjde dobře.![]()
Jo, s tou genetikou bychom viděli kolik je embryí a jakých. Pokud by bylo dost, klidně bych je na tu genetiku poslala. U nás je jedinou indikací věk, já 35, manžel 42, jinak jsme geneticky oba OK. Tohle nechávám otevřené, je to možnosti, ale zařídíme se dle situace. Nám právě řekli že to hradí pojišťovna, nic dalšího nám neřekli, ale asi by mě nemělo překvapovat že je tam schovaný nějaký další poplatek.
No, jak říkám zařídíme se dle aktuální situace i výše poplatků.
@Lekycia s tou prací je to složitý… Já nemám práci nijak nebezpečnou, ale zato hodně stresovou. Dělám na permanentním HO a jen cedím u PC, takže fyzicky to náročné fakt není, ale dělám v supply chain, takže fakt velká zodpovědnost. Když udělám chybu, tak 20 lidí nemá práci a firma ztrácí ohromné peníze. Řeším kolikrát zakázky za miliony a tak. Plus se do toho teď přidává hrozná spousta nové ligislativy, zejména kvůli sankcím pro Rusko, je v tom bordel a je to náročný.
Jsem v práci už nějakou dobu dost na pokraji vyhoření, už mě to fakt neba a pokud mi doktor neschopenku nabídne, beru to všema deseti! A čert vem všechny moralistky z emimina, které by mě odsoudily za to že zneužívám stát k sosání dávek ![]()
Od státu jsem v životě nedostala ani korunu, na nemocenské nebyla ani den za celou dobu za pracuju, tak bych si klidně bez výčitek válela pár měsíců šunky a soustředila se na sebe a na miminko.
@Gracetheworld tak to chápu. Já dělám jen jednou ročně dotace pro nase chovatele a i tak jsem z toho ve stresu celý měsíc. Takovyhle permanentní stres bych taky dlouhodobě nedala. Určitě si pak tu neschopenku zkus zajistit a na to co kde řekne kašli… já si dřív taky říkala, že bych v těhotenství nebyla doma, jen pokud by to bylo nutné, ale jak to dlouho nevychází, člověk si uvědomí, že jsou priority a priority. ![]()
@Lekycia Já právě teď přes Vánoce chci dát dohromady nějaké návody na věci co dělám a kolegové neumí, a to je veškerá starost kterou tomu dám. Přímý nadřízený ví že se snažíme a přeje mi úspěch, tak tam problém nebude a vedení firmy mi je u zádele. Korporát na zaměstnance dost kašle, tak já na ně ohledy taky brát nebudu. Nehledě na to že po mateřské se tam vracet nebudu.
Já si právě umím představit být pár měsíců doma a nemuset pracovat. Mohla bych v klidu chodit na procházky, užívat si na jaře a v létě na zahrádce, konečně se dokopat k šití na které teď nemám nervy i když mě to baví, nachystat to doma pro miminko a tak. Jsem už totiž mentálně vyždímaná jak citrón, tak by to byl takový příjemný odpočinek před kolotočem který bude až se to narodí.
@Gracetheworld já myslím že s neschopenkou nebudeš mít problém. Aspoň mě v centru říkali že dávají když si žena řekne, že nechávají to rozhodnutí na ní. Že s tím nemají žádný problém ![]()
Ahojky, jak jsem psala v predesle skupince, ze jsme se rozhodli po roce a pul neúspěchu pro IUI a jak jsem doufala, ze by to mohlo vyjit uz tento měsíc, tak to to vyšlo! Zitra nas ceka prvni a doufam, ze i posledni IUI. Ve středu jsem byla na ultarzvuku, sliznice krasna a folik 14mm. Vysledky krve včetně imunologie dopadli v poradku.😌
Vcera jsem si jeste pichla Ovitrelle a dnes jsem zkousela OT (vim, ze ho muze nebo vlatně ovlivňuje) a byl pozitivni, carka uplne zářila. A ja mam strach, ze kdyz nad tim nemam kontrolu, tak bude zitra pozde. Vajecnik me uz take poboliva… Vedela by jste nektera? Ja verim, ze je to naplanovali s lekari dobre, ale….
@madla90 Když měl ve středu teprve 14mm, tak se neboj roste tak 1-2mm/den, takže dnes má tak 16 a v pátek 18, takže dneska určitě nepraskne a kdyby praskl zítra tak to stačí a obvykle se IUI dělá v den ovu. Většinou je ovulace cca 36-48h od ovitrellu, ale záleží na velikosti folíku. Mě píchali 1.IUI při velikosti 22mm a to si myslím bylo pozdě, praskl druhý den a ob den od injekce iui. Teď mi to přišlo načasované správně píchala jsem při velikosti folíků 16 a 18, druhý den pozitivní ot a ovu přišla ob den jak bylo plánované IUI. Takže neboj načasování je správné a budu držet palce ať ještě do konce roku II objevíš ![]()
Já už z toho asi magořím
mám pocit, že dneska tam vidím stín…jako není to ani duch… takže už si to tam asi jen představuju, ale byla i vyšší teplota, tak tam asi chci něco vykoukat
Ale holky v prosincové skupině taky něco vidí, tak možná si to moje hlava nevymýšlí 🙏
Folík z IUI je 14dpo, ale ten druhý co (jsme pojistili) praskl o pár dní později je teprve 10 (možná i 9dpo), tak na ten je ještě docela brzy to by se mohlo teprve něco rýsovat.
Už mi to fakt leze na mozek po 4,5letech
navíc zítra se mám vidět s kamarádkou co má půlroční mrně a přes vánoce hned s několika.
Už jsem se i na příští týden objednala na psychoterapii ať ty vánoce a 3.ivf zvládám lépe.
@Ardilera já na tom z dneška taky něco vidím.
Zatím nezbývá než čekat, myslím že v neděli, nejpozději v pondělí budeš mít jasno. Ale něco tam je, tak bych se naděje zatím nevzdávala na tvém místě.
@Betuska88 No nakonec nic. V ten pátek cca 10dpo druhého folíku jsem viděla náznak ducha ráno a odpoledne i trochu lépe… ale o víkendu už jsem nic nevykoukala
takže buď falešňáci/rysky o čemž pochybuji, protože testuju fakt dlouho a nic takového jsem ještě nevykoukala a nebo se sice zahnízdil, ale pak se přestal vyvíjet, stejně jako všechny naše embryjka u 1.IVF. ![]()
Dnes tedy vysazuji progesteron a čekám na ms. Teď musíme přeléčit atb tu ureaplasmu, v pátek mám úvodní psychoterapii ať to aspoň trochu líp snáším. Nasadím detox po těch 3 měsících clostíku, akupukturu a fyzioterapii a tak v březnu půjdeme na 3.IVF, což znamená pokud bude nějaké embryjko transfer až květen (kvůli pgt), takže miminko nejdříve začátek roku 2025
![]()
Ale tak snad v roce 2024 budu alespoň těhotná 🙏, už mě to po 4,5 letech fakt nebaví. ![]()
@Ardilera Tak to mě mrzí, moc jsem ti přála aby vám to tentokrát konečně vyšlo. Časově na tom budeme tedy asi podobně, my léčíme ureaplasmu teď, pak 6 týdnů čekání a až pak po kontrolní moči, spermiogramu a imunologii se budeme bavit co dál. Doufám že se spermio zlepší aby šlo alespoň IUI, ale pořád jsem tak nějak rozhodnutá nečekat a jít klidně hned do IVF, ale to bude nejdříve v březnu, takže fakt nastejno s tebou. S PGT uvidíme, sice jsme oba geneticky v pořádku, ale jsme oba už starší, tak pokud nám to nabídnou a měli bychom dost embryí, tak bychom do toho šli, takže v tom budeme spolu.
Sice toho nemáme za sebou tolik co vy, ale snad se nám konenčně poštěstí, Kde jsou ty doby kdy jsem si říkala že bych nechtěla miminko narozené na Vánoce, teď už se jen modlím aby nějaké bylo, i kdyby se mělo narodit na Štědrý den.
Ahoj, já mám 5 dni od iui. Přítel spermiogram úplně ukázkový.. já mám zvýšený prolaktin, ale zatím na něj nic neberu. Lékař mě poslal na endokrinologii, ale tam mě vezmou až v dubnu.
Tak uvidíme jestli se první iui povede nebo ne ![]()
@Ardilera to mě moc mrzí že to nevyšlo. Věřila jsem že to vyjde.
já teď taky čekám co bude dál… momentálně bezsnažící období…
@Gracetheworld @Betuska88 Díky holky, no nedá se nic dělat, prostě se musím zaměřit na sebe a začít se zase plně věnovat rozvíjení businessu ať přijdu na jiné myšlenky… už několik let si říkám, že to nemá smyl, že budu brzo těhotná, tak že na to bude čas pak na mateřské, no a roky ubíhají mimčo nikde a práce zaseknutá na mrtvém bodě. ![]()
@Gracetheworld jojo to na tom budeme tak podobně s tím IVF. No mě je teprve 31 a muži 36 a genetika v pořádku, ale říkali, že i tak bude pgt na pojišťovnu, myslím, že kvůli té špatné morfologii a AMH. Akorát před těmi 2 lety zbylo jen 1 embryjko, tak to bylo zbytečné, tak snad jich teď budeme mít víc a něco se z toho dozvíme. Znám spoustu lidí z okolí, kterým se povedlo hned 1.IVF, takže určitě je veliká naděje ![]()