Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kaj.maňačka píše:
@ol030124 Kyselina listová je základ. Ale má více forem, z nichž některé jsou lépe vstřebatelné.
Nevím, jakou máte metodu oplodnění vajíček ale nám byla doporučena metoda ICSI, kvůli manželově spermiogramu. V takovém případě je prý dobré brát myo-inositol. Vajíčka jsou potom prý pružnější a při vpichu jehy pak nepraskají a neničí se.
Mám ještě balení Inofolic Premium, tam je kyselina listová, tak to bude stačit? Máme antagonistický protokol, Puregon, Meriofert, Orgalutran, FP, ICSI + PK Timelaps a pak buď PGTA a KET a nebo přímo ET. Záleží co se podaří získat a vyroste.
Spermio máme taky špatné, jsou v poho, ale je jich málo…
@ol030124 Já beru Verra komplex pro plodost a těhotenství. Má to vše podobné složení. Já jsem (údajně) zdravá a mladá, takže mě to stačí.
Nevím, jakou „diagnózu“ máš ty, ale asi by ti opravdu víc poradila @Ardilera .
Na spermiogram manžel dostal od androloga ty prášky na prokrvení malých cév a množství z 60 mil. je na 155 mil. za necelé 3 měsíce. On teda i sportuje a zobe vitaminy a snaží se pro to dělat maximum. U nás je problém morfologie a aglutinace ve spermatu kvůli imunologickým protilátkám.
@Kaj.maňačka píše:
@ol030124 Já beru Verra komplex pro plodost a těhotenství. Má to vše podobné složení. Já jsem (údajně) zdravá a mladá, takže mě to stačí.
Nevím, jakou „diagnózu“ máš ty, ale asi by ti opravdu víc poradila @Ardilera .
Na spermiogram manžel dostal od androloga ty prášky na prokrvení malých cév a množství z 60 mil. je na 155 mil. za necelé 3 měsíce. On teda i sportuje a zobe vitaminy a snaží se pro to dělat maximum. U nás je problém morfologie a aglutinace ve spermatu kvůli imunologickým protilátkám.
Podle dr. jsem zdravá, hormonálně i fyzicky funguji jako o nejméně 10 let mladší ženy, AMH mám 2,4 zásobu dostatečnou, sliznici v pohodě, žádné cysty…takže můj problém je zřejmě jen věk.
Partner má tedy málo spermií, pohyblivost i morfologie je ok. Genetika taky bez problémů.
Proto jsem ani žádné doplňky moc neřešila.
Ted jsem se dívala, Verra má navíc i jiné vitamíny, Inofolic má víc myoinositolu. Listovou stejně. Tak to asi doberu a domluvím se v centru jak pojedu na ultrazvuk.
Ahoj holky, konecne jsem sebrala odvahu a jdu se k Vam pridat.
Loni v lete jsme byli na 1. IVF, vysel hned prvni fresh ET a ja byla poprve tehotna, nemohla jsem tomu uverit. Hned na zacatku se mi ale projevil pozdni hypersrimulak, v 8. tydnu se mi pridalo krvaceni a hematom, to jsme taky zvladli. Celou dobu jsem se o miminko hrozne bala, ale po screeningu v 1. trimestru jsem si dovolila zacit verit, ze bude vse v poradku. No a nebylo. V 17. tydnu mi uprostred noci ve spanku praskla voda a v nemocnici mi rekli, ze mimi nepujde zachranit, bylo moc male. Museli mi vyvolat porod. Maly se narodil na zacatku listopadu, mel 20 cm a asi 130g, do vanoc jsem mela sestinedeli. Bylo to to nejhorsi, cim jsme si v zivote prosli. Jeste ted se z toho psychicky dostavame.
Kazdopadne, nadeje umira posledni a my se opet budeme snazit, spis ale tak brezen/duben, ale uz na to pomalu zacinam myslet a tesit se.
Chtela bych Vam poprat hodne stesti, at vse vyjde bez komplikaci a dockate se zdraveho miminka. Budu se tesit na Vase pozitivni testiky! 🍀
@ol030124 K te menstruaci, me v CARu rikali, ze pokud prijde dopoledne nebo po obede, tak pocitat ten den jako 1 DC, pokud by dosla po 16. hodine nebo nekdy vecer, pocitat az ten nasledujici den jako prvni.
K doplnkum - beru femibion, omega 3, vitamin C, selen, zinek, vitamin D, inofolic premium a jod. A taky obcas zelezo. Je dobre mit zasoby, v 1. trimestru se vse hodne vycerpa, nebo aspon me hodne poklesly hodnoty, kdyz mi brali krev.
@ol030124 Jak píše Blackcattt u ms počítat 1.dc až první den červené krve do max 16h. Špinění ani večerní rozjetá ms se nepočítá. Před druhým ivf jsem byla taky zmatená protože se mi ms rozjela na pár hodin a pak zase zastavila
tak jsem to v CAR raději konzultovala ![]()
K vitamínům - momentálně beru Nosifol (2denně - listovka+inositol), Ubiquinol, omega 3, C, D, E, alpha-lipoic acid, hořčík a aswagandha (kvůli štítce). Vše ve vysokých dávkách s dobrou vstřebatelností, takže proto nás to stojí ranec. Naordinováno podle knihy It starts with the Egg co mi tu holky v diskuzích doporučili.
Chlap bere folandrol, maca, ubiquinon (jiná forma CoQ10), kotvičník, omega 3, C, D,E… a dle urologa je vidět pomalé zlepšování spermigramů.
Jinak u obou by se vitamíny měli jíst alespoň 3 měsíce, aby to mělo nějaký vliv.
Ale před prvním IVF jsem brala jen tu listovku (myslím femibion) a zkoušela max klasiku (drmek, gynech, kontryhel - ty se ale nemůžou při stimulaci), jinak kontryhel je dobrý v první půlce cyklu mezi IVF a KET, aby se tělo zregenerovalo od té nálože hormonů. Spoustu center už od čerstvého trasferu upouští právě kvůli riziku OHSS a nedostatečně připravené sliznici, pro tělo je přirozenější KET v přirozeném cyklu.
Po tom 1.IVF mi doporučili fertipronu/inofolic, to jsem brala asi rok a teď od léta zkouším tu kombinaci hrsti vitamínů a nevím jestli je to tím, ale AMH se mi zvýšilo z 1,17 na 1,73 což už je v normě a dle doktorů může jen klesat, takže já věřím, že mi to pomáhá. ![]()
Jaký vliv bude mít psychoterapie, akupunktura a fyzioterapie zatím nevím, protože tento měsíc začínám, ale vše má zvyšovat šanci na úspěch… takže já do toho 3.IVF chci dát maximum toho co jsme ještě nevyzkoušeli, aby to konečně už dopadlo
Při tom 1-2 ivf jsem to ještě tolik nehrotila
takže hlavně v klidu ![]()
@Kaj.maňačka píše:
@SlečnaMarie Tak to byl asi celkový výpadek no. Právě říkali, že se ani do e-mailů nedostanou.
Já čekám MS až v neděli. Ale už mám PMS, tak uvidím, kdy se dostaví.
Tak budu držet pěsti, ať jsou kvalitní vajíčka a pak hodně embryek. Pak dej vědět, jak zvládáš hormony. ☺️
Ahoj, ahoj, tak dneska ultz. U jineho lekare. A uz me videli i v systemu. A podle vseho si mam pichat 187jednotek Puregonu 5.1.-10.1. pak kontrola. Prvni injekce za mnou. Nic nepocituju
nastesti. Jak zacnes, tak dej vedet ![]()
Příspěvek upraven 06.01.24 v 09:58
@Blackcattt To mě moc mrzí, že to takhle dopadlo
. Čím později to je tím to musí být těžší
vůbec si to neumím představit. Přeji hodně sil a ať se podaří znovu co nejdříve a hlavně ať je zdravé. Zbývají vám ještě nějaká embryjka, nebo půjdete do dalšího ivf?
Tak to budeme společně v druhé vlně i s @Gracetheworld
taky vidím 3.ivf na březen/duben.
Holky moc všem děkuji za rady.
![]()
Všechny chceme samozřejmě udělat to nejlepší co je v našich silách, aby to tentokrát vyšlo a občas si připadám jako hlupák, že se vlastně ptám na uplné maličkosti…když těch info je na netu tolik a mnohdy jdou proti sobě… Že centra upouští od ET a spíše jdou do KET jsem četla taky, ale asi záleží na tom kolik embryek se podaří a v jaké kvalitě. My jsme domluvení spíše na PGT-A a KET, ale sam dr. říkal, že pokud by bylo např. jen jedno, ale kvalitní, které by se nedalo testovat, tak by se nebál ho dát rovnou…Že to, že by nezvládlo odběry na testy neznamená, že je špatné a nekvalitní…(omlouvám se, nepamatuji si ty správné výrazy, tak snad mi rozumíte)
@SlečnaMarie picháš si ode dneška? A sama? Nebo partner?
@Blackcattt Moc mě to mrzí…Moc ti přeji, aby se to tentokrát podařilo ![]()
@Ardilera Dekuji, bylo to fakt neskutecne silne, hlavne ten porod. Mrzi me, ze nezname pricinu, pry blba nahoda, podle pitevniho protokolu naprosto zdrave miminko. Ale uz je to za nami a verim, ze kdyz to vyslo jednou, vyjde to zase
nastesti mame jeste 2 zmrazene embryjka (5-6 denni blastocysty), tak snad nam na jare bude prat stesti 🍀a vy se taky snazite o prvni nebo uz nejake deti mate?
@Blackcattt tak to je super, že můžeš jen na KET tak snad vyjdou ⛄️ a na další ani nebudeš muset.
My se snažíme o první už skoro 5let
a máme za sebou 2 ivf, 2iui a celkově jen 1 embryjko k trasferu, které nevyšlo. Takže teď nás čeká 3.ivf. Manžel morfologie pod 4% jinak ok a u mě byl problém AMH a štítná žl. rak to se snad už zlepšilo a doufáme, že do třetice už se dočkáme.
@Ardilera Do tretice uz to musi vyjit, budu moc drzet palce, at pekne zareagujes na tu stimulaci a budete mit krasne embryjka 🙏🏻 ta morfologie je blba, ale verim, ze se da prekonat temi placenymi metodami vyberu spermii.
My jsme prave oslavili 5 let snazeni tim IVF loni v lete, predtim jsme meli 3 IUI, ktere nevysly. Ale manzel ma taky spatnou morfologii (dokonce 0%) a ja navic vytvarim protilatky na ty jeho mrzacke spermie. Vy jste asi taky meli nejake vysetreni z reprodukcni imunologie, ze? Mi ted po tom potratu CAR dela rozsireny panel te imunologie na nejaky MBL deficit, tak jsem zvedava, co z toho vyjde. Jestli dobre, tak dame ten KET na jare ![]()
@ol030124
Ano, ja. Mam na to Puregon pen.
A uplne pohodicka ![]()
Ja si kdysi x mesicu po sobe pichala Ovitrelle. A ta byla vetsi a byla to klasicka injekce. Ale tedka mam to pero. Vypada to jak na inzulin. A to je uplne pohodicka. Naucili me u dr jak s tim manipulovat, davat jehlicky a napl a pohodicka. Uplne jednoduche
a jehlicka je mala, nejde to ani citit.
@Blackcattt U té morfologii jsme zjistili, že když je spermiogram po 5 a více denní abstinenci tak má i pod 1%, ale pokud jen 2-3 denní tak se drží kolem těch 4%. Akorát se trochu snížilo množství a koncentrace (ty mají opačný trend), ale s tím problém nemá takže to pořád bylo nad normou. Vyčetla jsem to nedávno i v nějaké studii, tak to můžete zkusit.
Ten výběr spermií jsme dopláceli, ale podle mě byl hlavně problém v kvalitě vajíček skrz nesmyslně vysoké dávky gonalu.
Jo z té alergie na spermie jsem měla taky strach (měla ji i mamka), takže teď po těch 2ivf jsem si ji vydupala a naštěstí vše v pořádku. Imunita mi ničí jen štítnou žlázu, ale ta se lékama teď drží na tsh mezi 1-2 což je pro otěhotnění ideální.
A tobě vychází štítka jak? Ono bohužel norma je klidně do 4,5, ale i ty hodnoty nad 2 už můžou způsobovat potraty nebo i to, že se vůbec nechytají.
@SlečnaMarie Tak MS přišla dneska po 16h, takže zítřek beru jako první den a v pondělí začínám píchat. Na kontrolu bych měla jít pak v sobotu. Co ty, zatím dobrý? 😇