Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Já jsem dneska psala na Ministerstvo zdravotnictví, jak to teda je a co s tím hodlají dělat
![]()
Bananas, může být, to netuším, zkoumala jsem to tehdy sama za sebe a bylo mi řečeno, že když jsem začala 2008, nové změny se mě netýkají, ale já měla hned při prvním pokusu zavedená dvě.
JayLee, sama jsem byla rok a půl čekatelkou na darovaná vajíčka a i když se to nakonec zázračně povedlo s vlastníma, mám k tomuhle ohromný respekt a jakýkoliv registr a speciální evidence, do kterých by měl přístup každej druhej ouředník, mě nadzvedává ze židle. Stejně jako argumentace, že chtějí zamezit incestu. Dle různých statistik je prý 1/10 až 1/3 dětí potomkem někoho jiného než kdo je uveden v RL. Plus tisíce dětí, které v RL ani žádného otce nemají, tam se incestu nikdo nebojí, ale u těch pár desítek dětí, které se v celé republice ročně narodí díky dárcovskému programu, tam je najednou potřeba je ocejchovat ![]()
@Bananas píše:
Já jsem dneska psala na Ministerstvo zdravotnictví, jak to teda je a co s tím hodlají dělat![]()
![]()
Já jim psala už včera. A na VZP taky. A dneska tam volali z Gennetu - a tvrdili jim, že nestimulované IUI se do těch 4 pokusů fakt nezapočítává, stimulované stejnýma lékama jako IVF jo. ![]()
@JayLee volali do VZP, však to píšu. A u té stimulace opravdu mluvili vyloženě o gonadotropinech - tzn. clostilu by se to týkat nemělo.
I když ono celé to omezování pokusů stejně vzniklo hlavně kvůli stimulovaným IUI, kdy na rozdíl od IVF doktoři vůbec nemůžou ovlivnit, kolik z těch x vytvořených vajuch se nakonec oplodní a přistupovalo se k redukcím počtu plodů až v okamžiku, kdy už bylo vidět, že jsou v děloze opravdu 3 nebo 4 nebo i víc normálně se vyvíjejících plodů.
Ačkoliv média tvrdošíjně opakovala, že je to kvůli IVFkům.
Ahoj holky, vyjádření z RBP!
Vážená paní Jůvová,
odpovídám na Váš dotaz týkající se úhrady v rámci IVF - právní výklad JUDr. Libuše Šmehlíkové.
Podle právní úpravy ustanovení § 3 zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, Revírní bratrská pokladna, zdravotní pojišťovna pro rok 2012 a 2013 nezahrnuje do počtu pokusů umělého oplodnění umělou inseminaci.
Výkon umělé inseminace není přenosem lidského embrya, jak je definováno v ustanovení § 15 zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, v platném znění.
S pozdravem
MUDr. Jana Suchánková
v. z. vedoucí odboru zdravotní péče
Super!
Jinak co se financí týče, já si to hodně sleduju a pravidelně kontroluju, co kdy za mě pojišťovna zaplatila. IVF a IUI se skládají z ceny samostatného výkonu a z ceny léků. Ty částky se trochu mění, ale u IVF je cena hrazených léků hodně orientačně cca 15 000, pojišťovna hradí na cyklus (nebo platí část, dle zvolených léků) až 2250 IU FSH plus GNRH analoga. U nestimulovaného IUI to nemusí být nic, u stimulovaného maximálně pár stovek a u stimulovaného FSH to bude maximálně pár tisíc, protože na IUI se dávají pochopitelně výrazně nižší dávky - zatímco u IVF je to klidně 200 IU denně, u IUI 50-75, protože se snaží vystimulovat mnohem míň vajíček.
Ceny za samotný výkon jsou u IVF cca 26 500 a u IUI cca 1 500.
Takže pokud to sečtu výkon + léky, hodně orientačně (!!!) mi vychází, co hradí pojišťovna:
nestimulované IUI - 1 500
IUI stimulované Clostilem - 2 000
IUI stimulované FSH - 7 000
IVF - 42 000
A oni se snaží dávat IUI včetně stimulace FSH na stejnou finanční úroveň jako IVF? ![]()
@JayLee píše:
@ugluk no me ta pani dneska rikala, ze nejakej rejpal se do toho vlozil ale oni teka resi slovo mimotelni oplodneni …ze je jedno cim je kdo stimulovanej ale to slovo mimotelni, tak zda se to tyka jen IVF nebo i IUI ze se tak bude brat pac pak kdyby IUI se brala jako mimotelni oplodneni, tak je to tim padem o pokus min na IVFTakze cena IUI s closíkem je cca 2000 kč tedy jak to čtu ju?
![]()
No v tom zákoně je totiž psáno umělé místo mimotělní a tím pádem se to týká o IUI, já jsem včera psala na MZ, který „skvělý“ úředník to vymyslel a co s tím hodlají dělat. Stejně ale bude záležet na každé pojišťovně, jak se k tomu postaví.
Holky, já taky nechápu, jak můžou stavět IUI na stejnou úroveň jako na IVF..
Já psala na svou pojištovnu (ZPMA) a prý berou do pokosů IVF pouze stimulované IUI… akorát nevím, zda berou i stimulaci clostíkem nebo ne… tam ještě na odpověd čekám… Mám za sebou dvě IUI, jedno s pomocí clostíku, druhé jen s pregnylem, třetí pokus již dvakrát nevyšel (jednou jsem nemohla termínově, podruhé už jsem měla po ovulaci) a ted jsem za to ráda, kdoví jak to bude… ted už budu řešit IVF a vlastně nevím, kolik pokusů mám…
Ale fakt nechápu, jak můžou srovnávat IUI s IVF… at už finančně tak i zásahy do organismu je to úplně někde jinde
![]()
@JayLee teda to je něco ![]()
Maj v tom neskutečnej bordel, prostě co by neudělali, aby ušetřili pár stovek, když je pacient ochotnej si to uhradit ze svýho ![]()
Ale teda dle mýho mimotělní je mimo tělo, zatímco při IUI dojde k oplodnění ve vejcovodu ![]()
Jinak ty ceny, co jsem psala, jsou opravdu dost orientační, ony se ty úhrady každou chvíli mění, já teď ani nemám představu, kolik se třeba doplácí za Clostil, Pregnyl, Utrogestan… léčila jsem se od roku 2006 a za tu dobu byly tyhle léky na střídačku plně hrazené, s párkorunovým doplatkem a někdy se doplatek vyšplhal i na stovky. Jednou mi místo Utrogestanu dali Crinone a nedoplácela jsem nic, podruhé jsem si o něj aktivně řekla sama a chtěli po mně za totéž v téže lékárně doplatek 1000 Kč.
Jinak mě už se to defakto netýká, dcera je na čtvrtý IVF, takže mám vyčerpaný, co se dalo, ale zajímá mě to, protože mám ve svým okolí pár lidí, kterých se to týkat začíná.
Tatranko - píšeš, co jsi doplácela ty, ale píšeme tady o tom, co za tebe uhradila pojišťovna ![]()
@ugluk píše:
@JayLee teda to je něco
Maj v tom neskutečnej bordel, prostě co by neudělali, aby ušetřili pár stovek, když je pacient ochotnej si to uhradit ze svýho
Ale teda dle mýho mimotělní je mimo tělo, zatímco při IUI dojde k oplodnění ve vejcovodu![]()
Jinak ty ceny, co jsem psala, jsou opravdu dost orientační, ony se ty úhrady každou chvíli mění, já teď ani nemám představu, kolik se třeba doplácí za Clostil, Pregnyl, Utrogestan… léčila jsem se od roku 2006 a za tu dobu byly tyhle léky na střídačku plně hrazené, s párkorunovým doplatkem a někdy se doplatek vyšplhal i na stovky. Jednou mi místo Utrogestanu dali Crinone a nedoplácela jsem nic, podruhé jsem si o něj aktivně řekla sama a chtěli po mně za totéž v téže lékárně doplatek 1000 Kč.
Jinak mě už se to defakto netýká, dcera je na čtvrtý IVF, takže mám vyčerpaný, co se dalo, ale zajímá mě to, protože mám ve svým okolí pár lidí, kterých se to týkat začíná.
Tatranko - píšeš, co jsi doplácela ty, ale píšeme tady o tom, co za tebe uhradila pojišťovna
Jak píšu, v zákoně je „umělé“ ne „mimotělní“
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2011-373
@Bananas tak to jo, já reagovala na ten pojem „mimotělní“ v jednom z příspěvků výše. Ale stejně jsou to hajzlové, jak se chytnou prvního slovíčka, kterým to dokážou obejít, co?
@ugluk Naprostý souhlas, jen by mě ještě zajímalo, když jsem ty IUI jen s clostilem měla loni, tudíž před tím zákonem a IVF letos v dubnu, jak to budou brát, už jsem jim psala dotaz, ale zatím mi nikdo neodpověděl