Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Hani74 Zkusenosti mam, jsem sice mladsi, ale ovarialni rezerva nic moc. Ta stimulace se mnou nic moc nedela. Pichala jsem si injekce, to neni moc zabavne, ale jinak nic. Zrovna zitra mam odber vajicek a citim se skoro normalne, jen lehky tlak v brise. Nekdo pry pribere, ale ja nepribrala (uz to zkousim podruhe). Cas je samozrejme nepritel. Tak zkuste tu stimulaci, vic vajicek, vic sanci, ze bude jedno dobre. Ale zadna hitparada to asi nebude, tak treba 3-5.
@Petra Star hodně štěstí zitra! Dekuju za sdílení zkušenosti, ze se nemusím tolik obávat te stimulace. Máme v pondeli konzultaci na embryologii, budu víc vedet, na co se ptát. Injekce by mi píchal muz, a snad by to tělo zvladlo. Necháte si je projít prediagnostikovanim PGD?
@Hani74 Ne, PGD delat nebudem, je mi „teprve“ 36, takze to sice uz hradi pojistovna, ale doplaci se za to cca 10 tisic a minule mi stejne zbylo jen jedno dobre embryo, zbytek nesel mrazit (po petidenni kultivaci). Tim PGS by se mi jen o mesic zdrzelo cekani. Takze kdyz budu mit 1-2 dobra embya, tak je proste otestuji v deloze.
Jinak mi uzralo 5 vajicek, jeste nevim, jak dopadlo oplodneni, ale z duvodu hormonalnich mi daji embryo az za mesic a zabytek (pokud bude co) zamrazi (takze by vlastne PGS nezdrzovalo, ale to uz je jedno). Po odberu jsem sla na odpoledne normalne do prace (ale nema se to - anestezie, a trochu me poboliva bricho). Mladym holkam hrozi OHSS, ale to neni muj pripad, mam navic malou ovarialni rezervu.
@Petra Star drzim palce at to dobre dopadne! Jsi statecna, ze jsi sla do prace, urcite bych to nezvládla. Kdyz ti daji embryjko az za mesic, tak to znamena, ze ho musí i tak zamrazit. Z ohss bych mela taky strach, ale s míjí nižší rezervou mi to zřejmě taky nehrozí. Je to težké se rozhodnout, jestli PGD by vedlo k početí nebo spis ztrátě. Ale uz jsme měli jednou downa tak mam stihu. Ve 14tt jsme přišli o mimi.
@Hani74 Já vím, s tím downem je v tvém věku už docela velká šance a pozná se to pak až později. Ale PGD na jedno embryo bych přesto asi riskla nedělat. Pokud jich bude více, tak už asi ano. Vyberou pak jen zdravá a zkrátí se proces. Dřív pak může začít další cyklus, hraješ o čas (ale je to také drahé). Ale já bych asi prostě šla do darovaného. Moc chceme víc dětí (3) a pokud se nám nebude dařit, tak to prostě zkusíme s darovanými buňkami (možná spermie, nebo obojí).
Statčná moc nejsem, mě prostě skoro nic nebylo a práce mě baví ![]()
@Petra Star ano, hrajeme o čas. Nezalezi kolik to stoji, ale abychom došli k tomu, ze vubec budeme mit miminko. U čeho víc ztratime času, jestli nativní bez PGD s rizikem, ze testování v děloze pri neúspěchu opět prodlouží proces (nutná revize, 3 měsíce čekání), nebo risknout to a zkusit jestli bude embryjko zdrave, nebo jit na „jistotu“ a pokusit se o stimulaci s PGD, jestli by alespon nějaké přežilo a zahnizdilo. Snažím se v tom vyznat. Máme uz jenom chvili, do května, rezerva mala a z darovaných jsme se s muzem dohodli, ze nebudeme plodit (chtěli bychom svoje vlastní). Takže snažení o oplodnění u nas bude brzo končit.
Ahoj holky, po ivf mi zbyl nový orgalutran, již nevyužiji, v případě potřeby písněte ![]()
Ahoj holky, mám po prvním neúspěšném IVF. Dlouhý protokol, stimulace, odsátí asi 12 vajíček, oplodněno 9. Ujalo se jich 6, po 6denni kultivaci stihla „dozrát“ dvě embrya. Ostatní to nestihla (možná mezi nimi bylo to mé zdravé, vhodné) vzorky z nich poslány na PDG PDS a dopadlo to špatně.
Své dítě nemám. Potřebuju dobít baterky… Já se strašně bojím, že třeba při druhé kultivaci nedozraje zrovna to zdravé, vhodné k transferu. Bez genetiky si ale na transfer netroufnu. Čtu si vás tady pořád a moc vám z celého
přeji zasloužené štěstí.
@Lištinka
To mě mrzí
Na druhou stranu, šance, že by mezi těmi pomalými bylo to zdravé je hodně mizivá, když se už od počátku opožďuje.. Říká se, že první stimulace je taková zkušební, já napoprvé skoro nereagovala (nakonec 6 vajíček, jen 1 blastocysta a nechytla se). Napodruhé bylo vajíček 15. Nevyšlo to ani tak, holt už jsou asi nekvalitní, takže zvažujeme darovaná.
Určitě ti to napodruhé vyjde.
@jezz1e moc Ti děkuji za milá slova ![]()
I já bych ráda zkusila druhý pokus, jen nevím, zda změnit kliniku, doktora, léčbu. Ale kam jít? Ke komu? Mohu prosím vědět, zda jsi byla na stejné klinice na obou IVF? Měla jsi stejný protokol- postup? Omlouvám se za zvědavost, ale Musím zvolit tu správnou cestu, aby jsem (kdyby se nezadařilo) mohla žít s pocitem, že jsem udělala opravdu maximum. Třetí pokus nemám, manžel už nechce. Darované vajíčko jsme zamítli oba…
Děkuji ještě jednou. Budu na Tebe moc moc myslet.
@jezz1e… ony ty šance s darovaným vajíčkem jsou velmi úspěšné, moje kamarádka tuto volbu praktikovala 2× a má krásné dvě zdravé holcinky. Tohle Ti vyjde, uvidíš
moc Ti to přeju.
@Lištinka Děkuji, určitě nám to všem jednou klapne.
Já měla napoprvé dlouhý protokol a to byla fakt tragédie, takže napodruhé bylo jasné, že to chce změnu. Krátký protokol byl co se týká reakce vaječníků téměř ideální (při stejné dávce léků) - 12 folikul v nich 15 vajíček, 12 oplodněno.. jenže postupně se zastavovaly a nakonec nebylo co poslat na PGS ![]()
Pevně věřím, že se u vás napodruhé zadaří.
Holky tak se k Vám bohužel přidávám, naděje malé…ale aspon budu číst Vaše příspěvky a snad mě to psychicky povzbudí, všem přeji moc štěstí ![]()
Zensky, mela nektera z vas u minimalky menopuru v davkach 300 ui + dalsi stimulanty? AMH mam ted asi 0.6 + je min 42. Mne to teda prijde jako konska davka.
Driv mi davali menopur v 150 ui davkach 8 dni + 3× denne clostilbegyt (prvnich 5 dni).
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.