Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Holky, stalo se některé z vás, že jste měly okolo 5 a více folikulu a z nich jenom 1 vajíčko? Je nějaká šance, že se vajíčko oplodní a udrží se?
@Vendy919 me odebrali přes 25 vajíček a do 5.dne se dožila 2 vajíčka!!! Z toho jedno jsme zavedli a mame jednovaječná dvojčata
A druhé se nechytlo. Takže jo, jedno kvalitní vajíčko, které se chytne, bohatě stačí na to mít vytoužené miminko ![]()
@Vendy919 Jaj, to je mi líto že z 5 folikulů byly všechny až na ten jeden prázdné, máš nízké AMH že tam byl takový nepoměr?
Jako jo, při troše štěstí se to jedno vajíčko oplodní, dotáhne to do 5. dne a pak se zavrtá a bude z toho miminko. Není to nic nemožného, ale nebudu ti tu mazat med kolem úst a říkat ti že to vyjde. Je totiž tolik vecí co nemusí jít podle plánu a nebude ani transfer.
Takže naděje je, ale být tebou tak se na to asi úplně neupínám a spíš počítám s tou horší variantou. Přeci jen, je lepší být pak příjemně překvapená, než na dně z nenaplněné naděje.
V každém případě držím všechno co mám aby to bylo to pravé vajíčko, ta pravá spermie a ty jsi za 9 měsíců měla v náruči zdravé miminko!
![]()
Jedno vajíčko mívají všechny ženy, když dělají nativy nebo minimální stimulace, mají velmi nízké AMH, vysoký věk atd… horší je pokud jsi měla poměrně dost folikulu a z toho jenom jedno vejce zisk, tam už se chce s doktorem zamyslet, proč tomu tak bylo. Někdy bývá problém ve spuštění dozrávání (chce to dvojitý trigger - ovitrelle + něco na jiném principu, někdy pomáhá prodloužit dobu od spuštění dozrání do odběru - klasicky z 36 udělat například 40 hodin, ale na to nemá každé centrum nervy, všichni se bojí brzké ovulace) další problém může být fakt, že se vajíčka neuvolní od stěny folikulu, potom to chce folikuly proplachovat, to jsem měla například já, kdy mi museli každý folikul proplachovat třeba až pětkrát než se vajíčko uvolnilo, ale ne každé centrum to dělá). Takže bych se určitě poptávala, pokud jsi měla hodně folikulů a jenom jedno vajíčko se získalo, nenechala bych to jen tak být, že je to náhoda… Samozřejmě i z jednoho vajíčka může být krásné embryo a můžeš hezky otěhotnět, takových příběhů je tu hodně
@Gracetheworld Já jsem prave měla všechny hodnoty v pořádku, přítel měl hodně špatné výsledky, po užívání Folandrolu se mu to abnormálne zlepšilo a me dozralo jen jedno vajíčko. Takže vůbec netuším, proč
Já už počítám s tím, že to nevyjde a ze půjdu za x měsíců na další kolotoč všeho, co jsem ted zažila 🤦♀️ Akorát se bojím, ze už pak nebudu mít žádný vajíčka, když ted je to takhle špatný ☹️
@Vendy919 já měla 3 folikuly a žádné vajíčko. Prý se to občas stane. Zajímavé je, že jsem byla na 5 nativech, vždy 1 folikul a vždy vajíčko. Pak jsme zkusili hormonální IVF a nic z toho.
@Abijoše Stimulaci jsem měla týden, pak hned odsati vajíček. Taky nejsem nejmladší, 35 let 🤷♀️ A za jak dlouho muzu opakovat cely ceremoniál s hormony atd?
@Vendy919 ve 35 letech jsi mladá
pokud by toto nevyšlo, tak hormonální stimulace jde opakovat klidně každý měsíc, nemusí tam být prodleva (pokud nebyl problém při odběru a nebylo 100 folikulů)… Každý cyklus je také úplně jiný, takže je možné, že příští cyklus budeš mít úplně parádní s velkým množstvím folikulů a získaných vajíček a embryí - je to vždycky strašně náhodný proces, takže za mě určitě je potřeba udělat těch cyklů víc… ale pokud by se mělo opakovat, že počet vajíček neodpovídá počtu dobrých a velkých folikulů, tak bych trochu podezřívala, že to je chyba toho lékaře a centra a možná bych uvažovala o změně
@Abijoše Doktorka říkala, ze na kvalitní vajíčka už jsem za věkovou hranici, ze po 35 roku rapidně klesají vajíčka. Každý mesic? Aha.. já všude ctu, ze muzu minimalne po 3 měsících 😳, ze tělo musí regenerovat z hormonu. Tak to by bylo fajn, kdyby to slo takhle rychle. Ale zase jsem si píchala hormony jen týden. To není zase taková doba, kamarádka měla x tydnu a nic z toho nebylo.
@Vendy919 tak samozřejmě, že už nemáme žádná z nás vejce jako ve 20, ale naopak právě proto není čas ztrácet čas - já jsem loni udělala asi 10 stimulačních cyklů za rok, některý měsíc i dvě stimulace a 2 odběry za 1 měsíc:-) pokud jsi stimulovala třeba jen osm dní, tak vůbec nevidím důvod proč bys nemohla jít znovu hned příští měsíc… Každý měsíc je také opravdu jiný, můžeš mít super cyklus, pak zase mizerný cyklus, je to třeba tlačit dopředu… Spíš tedy tvoje doktorka nezní, jako že by ti úplně věřila… to mi přijde smutné… měla jsem to podobně, změnila jsem centrum a musím říct, že potom to bylo super, protože jsem měla najednou doktorku, která o mých vaječnících vůbec nepochybovala
a díky ní jsme se dobrali k úspěšnému těhotenství ve 43
@Abijoše Děkuji za pozitivní nakopnutí 😊 Všichni mi říkají, ze musím 3 měsíce čekat a to se mi vážně nechce. Tak snad mi to povolí i doktorka a začnu s hormonama zase co nejdřív 😊
@Vendy919 a můžu se zeptat jaký jsi měla stimulační protokol? Je taky otázka, zda nezkusit něco jiného, pokud jsi s tímhle neměla nejlepší výsledek, tak třeba zkusit jiný typ léků na jiném principu… Prostě neopakovat furt jednu věc dokola…mě třeba moc hezky fungoval pergoveris místo klasického menopuru atd… těch možností je hodně, podle toho samozřejmě jaký máš problém
Odebrali mi nějakých 18 oocytů (vajíček víc). Oplodnilo se 6 a z těch 6 to do 5. dne, kdy se mrazí, vydrželo jedno… Teď každým dnem čekáme, že se narodí.
@Anonymní píše: Více
Gratuluju, jsou to nervy, obzvlášť s jedním embryem
a v kolika letech jsi měla odběr?
@Abijoše Puregon. Začínala jsem s 300 jednotkami a končila se 150, prednison 5mg 1,5 tbl denně. Měla jsem 5 folikulu, ale jenom 1 vajíčko.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.