IVF srpen 2024

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1753
21.9.24 11:42

@Duncanseth s priateľom sme tak uvažovali že dám vložiť ešte jedno z tých netestovanych a keby to nevyšlo pôjdeme pre toho v Brne. Medzitým si dorobím vyšetrenia ktoré sú možné ale fakt nájsť a špecializovanú laborator na to tu je fakt problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
21.9.24 11:52

@Wuhu85 myslím, že je to správný postup. Udělala bych to stejně. Věřím, že vám to vyjde. Doufám tedy, že dřív, ať se tu s tebou můžeme radovat a být u toho.

Těžké na tom všem je i to, že to člověka, ať chce nebo ne, změní. A do určité míry i oddělí od blízkých přátel, kteří nic podobného neprožili. Proto jsou asi moc fajn tyhle skupinky, kde se člověk může otevřít a diskutovat své i jiné příběhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1753
21.9.24 11:57

@Duncanseth áno určite sú dobre diskusie ale sú aj nebezpečné. Je tu kopec názor a nie sme vôbec lekári aby sme vedeli čo je správne. Ja som pred tým mala tendenciu radiť ale na to vôbec nemám kompetenciu. A samozrejme po transfere je najlepšie si vypnúť diskusie lebo potom sa začne zbytočne skoro testovať a sú z toho akurát nervy. Takže ja som sa poučila žiť svoj normálny život a neizolovat sa od ľudí ani tých čo majú deti. Nemôžu za môj problém. Môj partner aj ma syna tak teraz ho mám ignorovať? To sa nedá…ale sú fázy keď mi je fakt ťažko a zaletieť do jaskyne z ktorej ma chlap vykope :D asi tak, ešte že ho mám fakt. :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
22.9.24 00:05

Zase neúspěšný KET

Ahoj, holky.
Asi píšu jenom tak ze zoufalství… Měla jsem Ket 19.09, embryjko po PGT + Zóna free (odstranění obalu) a nic nepomohlo. Nově mám zjištěno pozitivní protilátky proti obalů vajíček, intralipid a medrol nepomohli… Už nevím co dál, půjdu do Car za týden, asi udělám poslední 4 IVF na pojišťovnu ze svými + darovanymi vajíčky. Už začínám zjišťovát informace o náhradním mateřství, je to všechno neskutečná hrůza. Mám za sebou 6 neúspěšných KET.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1753
22.9.24 00:13

@TinkaLeen je mi to fakt ľúto a neviem si predstaviť tu bolesť a zúfalosť. Niektoré ženy píšu že kortikoidy berú dosť dlho pred vkladom mala ste tiež tak? Inak pgt niekedy môže aj to embryjko oslabiť. Ja som mala teraz biochemko a vôbec netuším prečo…inak niekde som čítala že na imunitu môžu pomôcť aj probiotika alebo wobenzym tiež. Asi znižujú zápal v tele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
22.9.24 08:04

@TinkaLeen je mi to moc líto. Zdá se, že řešíš velmi specifický imunologický problém. Nevím, odkud jsi a kdo je tvůj imunolog. Ale všeobecně v Čechách je považována za špičku reprodukční imunologie paní doktorka Karin Černá (dříve Malíčková). Tuším, že aktuálně ordinuje ve dvou CAR v Praze (Gennet Letná, druhý by asi šel dohledat). Možná ji již znáš, ale jen, aby zazněla možnost, s kým nejzkušenějším lze poslední medikaci a průběh konzultovat. Moc držím palce, abys znovu našla sílu a konec tohohle všeho byl šťastný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
22.9.24 12:25
@Wuhu85 píše: Více

Ahoj, moc děkuji. Už jsem slyšela o Wobenzymu, ale nebyl tehdy na trhu, asi ho objednám, díky. Probiotika beru. Kortikoidy jsem brala půl roku, 4, 8 a 16 mg. Mám 6 kilo náhoru a 3 embrya po PGT se neuchytili. Taky si myslím, že možná nepřežili ten odběr buněk. Poradím se s doktorem, už asi PGT nechci. Jednou jsem taky měla ET neúspěšně, tehdy mi to vysvětlovali, že jsem asi po OPU nebyla ještě úplně v pořádku. Přeji abychom tobě už dobře všechno dopadlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
22.9.24 12:37
@Duncanseth píše: Více

Ahoj, jsem z Prahy a byla jsem u paní doktorky Černé v Gennetu. Protilátky se mi zvýšeli asi po IVF a podlé ní bych to mělo narovnat se samo, mám doporučení na odstranění obalů embrya - Zóna free. Mockrát ti děkuji za podporu, tobě taky přeji hodně štěstí a už žádné problémy, jenom dobrou náladu, ať tě nic nerozhodí :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
22.9.24 13:08

@TinkaLeen @Wuhu85 Holky zaujaly mě vaše zkušenosti s PGT. Všude jsem četla, že tato metoda nemá embryo oslabit. Ale je pravda, že je prostě velmi invazivní. No, do ivf jsme po dlouhých měsících rozvah a diskuzí šli právě kvůli pgt. Když jsme se dokázali znovu nadechnout a sebrali odvahu. No, máme aktuálně 5 embryi z 5 zralých vajíček, teprve dva dny. Uvidíme, kolik jich vydrží do 5.dne a jak proběhne pgt. Doufám, že tam mezi nimi bojovníček je. Je zajímavé, jak jsme každá jedinečná a každá máme zcela specifické potíže. Můj příběh je zas úplně jiný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1753
22.9.24 13:56

@Duncanseth PGT je super vec. Vyradí tie embrya, ktore nie sú vhodné a ušetríš si vklady ktoré tiež nie sú zadarmo a nehovoriac o psychickej zaťaží. Podľa mňa väčšina embryii to dá aj po tom testovaní. Vývojovú vadu to ale nevylučuje aj tak takže to nemusí byť prosperujúce tehotenstvo. Ja mám tiež dilema čo mám robiť so svojimi dvoma netestovanými lebo to posledné biochemko tiež nebola príjemná vec. Ale či to bolo embryom alebo tým čerstvým transferom tak to neviem. 2 deň je ešte málo. Az po tom 4-5 dni sa ukáže, že ako, ale určite budeš mať dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
22.9.24 14:03

Já vlastně nevím, jestli to někoho zajímá, kazdy má své bolesti. Ale potřebuji to napsat.

Je mi 38. Těhotná jsem byla 6×, přirozeně. Otěhotněla jsem vždy během 1-2 měsíců. Přijímala jsem to s vděkem. Nikdy jsem tyto věci nebrala jako samozřejmost.

První těhotenství 31. Bezproblémové, porod snů, a mám nádherné, zdravé dítě. Nikdy nepřestanu být vděčná a ono mě drželo při všech bolestech, co pak přišly, nad vodou.

V mých 34 další pokus. Těhotenství. Radost. Zástava srdeční akce v 10tt. Šok, beznaděj, dno. Dva týdny čekání na potrat. Všechny pocity, co popisovala Wuhu (mám v sobě mrtvé dítě - poznání po 5 dnech šoku a odmítání, najednou přijetí dítěte, vděk, že je se mnou, že se s ním mám čas rozloučit a že je mi to líto). Potrat nepřišel. Nutná kyretáž. Díky času na smíření to bylo snesitelnější. Pro jistotu vždy probíhá dvojí až troji kontrola lékaři, zda skutečně srdeční akce není, než provedou zákrok. Pohled na to tělíčko, ručičky, nožičky (když už víte, jaký zázrak to je, jaké úžasné dítě to mohlo být), nemohla jsem ani dychat. Jen mi tekly při každém pohledu tiché slzy. Navíc komentáře typu, ano, plod již v počátečním rozkladu. Když jsem začala vnímat. Velmi mi pomohly zkušenosti jiných a uklidnění, že se to bohužel stává. Ujištění lékařů i v příbězích, že se to neopakuje.

Odvaha, odhodlání, víra. Dva cykly a přišlo duhové těhotenství. Vše se vyvíjelo dobře. V hloubi duše obavy, které jsem se snažila si nepřipouštět. Překročili jsme 10tt. A já se začínala potichu těšit. Týden před screeningem gynekoložka u utz ztuhla, podezření na hydrops plodu. Snad se mi zastavilo v tu chvíli srdce. Viděla jsem to na utz. Miminko krásné hopkalo, ale vrstva tekutiny kolem bříška. Nemohla jsem ten obrázek vymazat z hlavy. Celý týden jsem hledala informace, abych porozuměla, co to vlastně může znamenat. Prošla jsem si za ten týden celou škálou pocitu. Popření. Zoufalství. A najednou uvolnění a naděje, že to bude dobré. Další den si vařím čaj a něco se stalo. Nejde to popsat. Něco bylo jinak. Ano, v tu chvíli se to stalo. Dva dny na to screening. Velmi necitlivý lékař, utz 3 vteřiny. Vypnul. Suše oznámil. Není srdeční akce. Nůž v srdci. Tma. Nechtěl zodpovědět žádnou otázku. Jděte si dolů objednat genetiku a genetik a lékařka vám řeknou co dál. Dva týdny čekání. Mé tělo nechce děti dát. Opět přijetí, smíření, rozloučení. Kyretáž. Vyšetření embrya potvrdilo náhodnou genetickou vadu. Nechala jsem si říct pohlaví :srdce: pro mne velkou útěchou v bolesti. Vím, kdo jsi byl. Párová genetika zcela v pořádku. Zjištěna leidenská mutace. Odborný závěr. Černý Petr. Nebojte se. Tohle se neopakuje. Odpočinute si. Za půl roku zkuste znovu. Od pozitivního TT péče endokrynolokoga, hematologa Clexane. A bude to dobré.

Po třičtvrtě roce jsme sebrali odvahu. První cyklus. Těhotenství. Pokora, zázrak. Naděje. Spontánní potrat den před prvním utz v 8tt. Alespoň si tělo poradilo samo. Už lékařům náhody nevěřím. Vyšetření reprodukční imunologie. Vše v pořádku, drobný nález. V dalším těhotenství doporučen Clexane, něco málo na štítnou zlazu a v malé davce medrol.

Po dalším třičtvrtě roce jsem se nadechli a sli zabojovat znovu. Třetí MS nepřišla. Vděčnost, pokora, zázrak, obavy, strach, víra. Těhotenství prosperovalo. Holky, vždy první trimestr snáším velmi zle. zvracení ve dne, v noci. Všechna ta těhotenství mě devastovala. Bez té radosti na konci. Tentokrát to bylo ještě horší. Ale vše vypadalo v pořádku. Každá další kontrola mě zjišťovala, že tentokrát je medikaci vše zajištěno, miminku se daří. Bude to dobré. Byla jsem plná lásky a nadeje. A současně jsem nějak vnitřně cítila, že tohle je jiné, že to bude určitě druhé pohlaví. Mám schovaná videa, jak miminko hopsa, kope nožičkama, mává ručičkama. Manžel začal věřit. Na první screening šel poprvé se mnou. Pan doktor nám jej udělal nádherný. Prošel celé tělíčko, prsticky, orgány, nožičky, miminko nám zamavalo ručičkou. Klid, láska, manželova ruka. Střih. Závěr šokující. Vyšší NT - riziko Down 1:3. Doporučen odběr z placenty. Termín za pár dní. Byl víkend, 4 dny čekání na výsledek. Bože, opakuje se to. Snažím se stále něčeho držet. Pondělí, modlím se, aby zvonil telefon. Přes den volají výsledky sestry z ordinace. Jsou to ty dobré vysledky. Byla jsem toho svedkem. Nikdo nevolá. Asi ještě nejsou a budou volat v úterý. Šest večer. Telefon. Zastavilo se mi srdce. Špatne zprávy. Down potvrzen. Termín konzultace s genetikem. Další vady, opět náhodné. Zvracim. Tma.

Další týdny jsou jen noční můra. Po konzultacích, diskuzích, informacích odcházím do porodnice. Verdikt ukončení těhotenství pro VVV. Vím pohlaví. Mluvím s dítětem. Zvracim z HCG, zvracim ze sebe, co tady jdu udelat?!!! Hledám odpovědi na otázky. Zajímá mě pouze dítě, jeho konec, jak to probíhá, co s ním bude. Je to vůbec humánní? Jaké mám jiné možnosti. Dala jsem si v porodnici 2 dny. Lékaři to brali jako jasnou věc. Neřešili etickou stránku. Jsou profesionálové. Poslední noc krize. Nejhlubší propast. Tma. Našel mě anděl. Nejsem věřící, ale našla jsem útěchu u věřící. Držela mě za ruku. Pomodlila se. Dovolila mi říct nahlas co se děje, jak se cítím, co si vyčítám a z čeho mám největší obavy. Pomodlila se se mnou za mě děťátko. Přišla úleva. Druhý den zavedeny tabletky. Konec v 16 TT.

Tma. Mé první dítě - Slunce. Vděk. Hluboká bolest.

Uzavření etapy druhého dítěte. Po mesicich zjištěno, že to nejde. Nemohu od toho utéct a smířit se, že jsem nezkusila i poslední možnost. IVF s PGT. Asi jsme staří. Máme evidentně vadná embrya. Tohle by mohlo pomoci. Pokud ne. Dokážu se smířit. Dokážu se smířit s myšlenkou, že jsem bojovala.

Všechny děti mám u sebe. pozitivní testy, jednotlivé Utz, videa. Nemohu je zatím nechat jít. Až to uzavru. S druhým dítětem, ci bez. Pak najdu způsob, jak jim poděkovat, rozloučit se a nechat je jít. Všichni jsou mí :andel: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
22.9.24 14:16

@Wuhu85 Děkuju Wuhu. To startovní číslo je nízké. Velmi doufám, že alespoň jedno zdravé to dokáže. Vím, že pgt není záruka. Ale je to maximální možnost, co dnes u nás medicína nabízí, jak vyloučit opakování té hrůzy. Na nic jiného nemáme už odvahu. Současně s mužem ale nechceme zbaběle utéct a nechat se zahnat strachem. Stát se může cokoli. Věříme a jdeme čelit osudu.

Příspěvek upraven 22.09.24 v 14:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1753
22.9.24 14:17

@Duncanseth Ale nie je mi to fakt ľúto za tvoje strachy ani si to neviem predstaviť. Ja sa tiež práve bojím tých netestovanych embrii práve z tohto dôvodu. Biochemko je luxus ale dávať si preč dieťa neskôr je strašné. Ďakujem za inšpiráciu a zajtra pri konzultácii sa ich opýtam na názor. Ja vôbec nechápem ako som sa nechala nahovoriť na to netestovanie. Problém pri vyššom veku je práve to že treba fakt viac pokusov aby sa zo ženy vypadlo to zlaté vajíčko. A samozrejme musia vybrať super spermiu. Robili vám fragmentáciu? U nás práve skrátením pohlavnej abstinencie sa zlepšili parametre spermií. Budem držať aby boli embryjka po genetike ok. Netestované by som v tvojom prípade nedávala. Práve ja tiež sa cítim všelijako pri tomto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1753
22.9.24 14:20

@Duncanseth nie je to vôbec nízke číslo. Mala som ale známu cez diskusie ktorá mala cez 40 už a mala veľmi veľa embryii a žiadne nebolo vhodné. Mala vždy opakovane biochemické prirodzene. Ja prirodzene vôbec neotehotniem. Asi kvôli horšiemu spermiogramu. Lebo som pri predposlednom cykle mala embryjko zdravé po pgt. Bohužiaľ teraz z tých 4 mám iba dve bioptovane slabšie ešte bez výsledkov a 2 vôbec netestované. A fakt začínam mať pred tými netestovanymi rešpekt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
155
22.9.24 14:45

@Wuhu85 vše jsou to ztráty, žádná nemá menší hodnotu. Stejně tak s velkou pokorou si uvědomuji, jaké horší ztráty a příběhy potkaly zase jiné. Každý máme svou bolest. Bojujeme se svým strachem. A můžeme si být oporou. Nebo jen vyslechnout. Já čtyři roky čtu diskuze. Napsala jsem poprvé až teď, vlastně díky tobě. Pomohlo mi za tu dobu číst všechny ty příběhy plné pádů a dalších pokusů, o odvaze a mnoho šťastných konců. Chci bojovat stejně jako vy. Moct si rict. Jo, zazilas to. Byla jsi u toho. Bojovala si. Buď si k nám dítě najde cestu a nebo to budu muset přijmout. Ale budu se mít ráda a budu vděčná, že jsem tu možnost měla a zkusila to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Recenze center asistované reprodukce na eMiminu

Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?

Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.

Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku

Ikona - Kateřina Veselá

MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.