Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@barbora5ivf právě že ano, máme otestované embryo a mělo by být úplně v pořádku podle posledních informací
jsme ve Ferticare. Říkala jsem si že se nebudu zbytečně stresovat, třeba je to fakt preventivně 🙂
@Luci377 kdyby vas trapilo, muzete pozadat o konzultaci s jejich embryolozkou, to by vam meli hned zaridit, treba po telefonu, meli by vanlm to vysvetlit, abyste vedeli co to vubec znamena, ceho se to tyka, jak casto se ten vysledek u nich vyskytuje, jaka je prognoza, a meli vetsi klid..
@barbora5ivf děkuji za radu, počkám těch 14 dny jak dopadne test a pak budu případně zjišťovat 🙂
@Luci377
Ahoj Luci, moc děkuji za přání a přeji Ti jen a jen štěstí a ať to konečně dopadne 🙏🏼 🍀 ❤️.
Možná je to teď nějaká “novinka” v centrech. Myslim si, že teď tuším nějaký screening neni úplně povinny, tak možná z jejich strany nějaké krytí, že Te edukovali, že máš jít…
Mam takový dojem, že byla nějaká kauza, že si stěžovala maminka, že měla geneticky vyšetřené embryjko a že se prokázalo, že miminko je nemocné, postižené. Už tedy nevím, jak to dopadlo a zda se soudila. Ale ono bohužel genetika embrya také nezajistí nic jiného, než že těch pár buněk, co odeberou je v pořádku. Za mě ma daleko větší smysl a význam potom neinvazivní genetika a testování v těhotenství. To ma vypovídající hodnotu. Embryjko označené za “v pořádku”, je v pořádku z těch pár buněk, ale problém muže nastat pak i vlivem toho oslabení po odběru, nebo bohužel vlivem a podmínkami v děloze.
Možná je to teď nový postup 😇, aby se centrum krylo v případě problému.
Držím palce, ať to klapne a hlavně ať jste zdravé, zdraví ❤️ 🍀 🙏🏼. To je nejvíc
.
@Lucinta @Luci377 taky si myslim, ze to mozna bude nejaky novy postup ☺️ protoze nam taky pred PGT dali podepsat papíry a vlastne tam se to pise, ze to neni 100%, a chce to urcite podstoupit všechny dalsi vyšetření… A 100% vlastně neni nikdy nic… protoze vývojové vady se tim vůbec nekontroluji a dalších tisíce genetických vad taky ne, a to ani pak v tehotenstvi, nikdy bohužel nejde odhalit vše, takové testy neexistují a staly by asi majlant…. proto je asi lepší se tim ani nestresovat… je to v podstatě jen ten základ… ale každý test navíc, dobrý test 👍 me třeba nakonec dělali i NIPT, i když embryjko bylo po PGT A….Si i myslim, ze jinak by embryjko nebylo označené za vhodné k transferu, kdyby uz ted se jim tam něco nezdálo… takze bych si z toho taky nedělala hlavu a jeste se popřípadě poptáš
držím moc pěsti, at embryjko zůstane a je vše v nejlepší pořádku ![]()
PGT A odhalí hlavně zda má embryo v pořádku chromozomy, chromozomální vady jsou pak v podstatě vyloučené, ale je i spousta genetických vad a ne vše se dá prozkoumat na embryjku.
@Anonymní píše: Více
Přesně tak, zkontroluje počet chromozomu zda nějaký nepřebývá nebo nechybí… ale neni to taky schopné odhalit úplně vzdycky vadu třeba jen části chromozomu…
@Jane486 Kazdopadne jen zase na uklidneni k pgta, embryjka jsou dokonce schopna se sama „opravit“ v prubehu tehotenstvi, a to dokonce i nektera aneuploidni, a po porodu se to muze i dal spravovat, kamaradka mela holcicku se srdecni vadou a do par mesicu po narozeni se to srovnalo, nemusela ani na operaci. Spousta mensich vad se dnes resi operativne pred porodem a je to ok… Predesle viz https://www.nytimes.com/…cy-test.html
Ahoj holky tak jsem dneska 4dpt a od soboty cítím že mi začíná nějaký zánět, začala jsem tedy progesteron zavádět rektálně ale beze změny tak jsem dnes volala do car a dostala jsem Macmiror na zavádění, tak snad to bude všechno ok. Pamatuji si že po ketu minulý rok jsem to taky tak měla, ale myslela jsem že to je z progesteronu a neresila jsem to, ale teď už nechci nic podcenit. Máte někdo zkušenost?
Ja jsem taky trpela na zanety po transferech, ve smyslu bolesti a nafouklyho bricha, ten posledni pokus jsem brala po transferu Aspirin, muzes se jich zeptat, jestli by to doporucili.. ale nejaka forma zanetu je normalni, ta implantace je zanetlivej proces. Hlavne se tim nestresovat a zkusit fungovat vicemene normalne, i kdyz je to tezky.(jen cviceni jsem si odpustila). Drzim palce ![]()
@barbora5ivf aspirin beru už od přípravy na ket 🙂 jinak bolesti a nafoukly břicho vůbec spíš svědění a výtok
Ahoj holčičky, jdu Vás pozdravit po dnešní kontrole. Sliznice po estrofemu na 10.DC skoro 11mm, to mi teda přijde celkem masakr, ale možná za to může i minulý měsíc HSK a scratching na vzorky, tak doufám, že když mi teď znova budou brát scratch na era test, že se to třeba ještě opět podpoří na případný transfer… Jinak nechci se rouhat, samozřejmě jsem rada, ale člověk tak nějak čeká, že se třeba někde něco nejlépe snadno řešitelného objeví a ono nic… Po HSK histologie v pořádku, CD 138, CD 56 i CD 16 negat, normální stav… takže ani chronická endometritida, ani uterinni NK buňky problém nejsou…
Tak ještě uvidíme co tedy ukáže ERA/Gert test a odběry na hormony a jejich hladiny v pomyslný den transferu, to je naplánováno za týden v úterý… A když ani tam nebude zakopaný pes, tak to bude asi o to těžší se smířit s tím, že je to jen a jen věkem a že prostě jen nemáme tolik štěstí, aby to vyšlo podruhé a holt to budeme muset tedy zkusit, zda se smůla neunavila a když nevyjde ani jeden sněhuláček, tak už si budu muset přiznat, že jsem asi boj s časem… prohrála
… Jen mě trochu děsí, že dr mi říkala, že výsledky Era/Gertu tak za 2-3tt, sestřička mi říkala, že ale spíš 4tt. To by asi znamenalo, že se transfer stejně nestihne v dubnu a zase další čekání… No, co bych nadělala, nic…
Asi mi ten Estrofem ladí náladu “do blba”…
Ale přiznávám, že mi z toho začíná být z toho všeho za poslední roky smutno
.
@Lucinta to je dobra zprava! ja kdyz jsme zjistila, ze nove testy ok a neni uz problem v nk bunkach a posichrovala jsem to tou Hsk rovnou dvakrat, hezky mi i tehdy narostla sliznice, a nechala jsem to osudu.. a poprve u toho uspesneho pokusu jsem mela pocit, ze uvidime, ale spis ne, a ze koncime, ze uz nemuzu a zkusili jsme vsechno.. a ono to tam bylo:). I jsem se tehdy min hlidala. Jen jsem dodrzovala ty zaklady jako zadne horke vany, necvicit moc na bricho ty prvni dny/spis ne sex.. jinak cokoli… Jestli mate z ceho zkouset, to je to nejdulezitejsi..
, kolik je Ti let?
@Lucinta nebuď smutna Lucinko
za mě jsou to dobré zprávy
věřím že to vaše mimi čeká, ten scratch tomu jistě jen prospěje
co se týká sliznice, taky jsem to tak měla ale ono to ještě padne do toho příštího týdne a bude to ideální, uvidíš
vím že to čekání je ubíjející, ale všechny na něco čekáme a víš jak se to říká, na dobrý věci se vyplatí počkat ![]()
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.