Já umím šetřit
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Mě naučilo šetřit studium v Německu. Měla jsem k dispozici 400 euro, z toho 150 euro kolej, 50 euro pojištění a zbytek byl na jídlo, oblečení a pod. A ještě bylo 2× do roka 200 euro na semestrkarte. Takže díky tomu jsem se naučila šetřit a nemáme problém vyjít s přítelovým platem a mým rodičákem. Dělám to tak, že mám excelovskou tabulku, kam zapisuju veškeré výdaje a vidím, jaké výdaje máme za měsíc a mám přesně dané, kolik smím utratit za jídlo, kolik je splátka úvěru, kolik utratí přítel v práci, kolik je pojištění, výdaje na malou a snažím se nepřekračovat danou částku. Vím, kolik mi ještě zbývá do konce měsíce ( kolik ještě můžu v daném sloupci utratit ) a většinou se nám podaří i ušetřit
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My jsme se tento měsíc ani jeden nedívali průběžně na účty a neměli jsme tak představu kolik tam máme, jen tak zhruba a radši jsme tak moc neutráceli a když jsme před pár dny zkontrolovali stav peněz, tak jsme zjistili, že se tam (vzhledem k našim příjmům) najde celkem pěkná sumička.. ![]()
Taky je na šetření dobré dělat si rozpis za co se utrácí.. Pak se člověk hlídá, aby tam určité položky příliš nenaskakovaly..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě nebaví chodit po obchodech, sama ani s dětmi - když nemají nějaké kroužky, raději jdu s nimi ven na hřiště nebo na kolo, na brusle.Chci, aby si mohly volně hrát a lítat s ostatními dětmi a ne chytat bacily v obchodech a nákupních centrech. Nákupy děláme kompletní jednou za týden, hodně dopředu plánuju, co budeme vařit a co budeme jíst, takže opravdu dokupuju jen pečivo, když nezbyde(i to mám částečně v mrazáku) nebo máme chuť na určité pečivo z určitém pekárny a mám to zrovna po cestě. Mám to tak vychytané, že celý týden pro nic jiného nemusím.
A na internetu ráda čtu a diskutuju na emiminu..Celkově na netu chci trávit jen omezený čas, aby to nebylo na úkor dětí a rodiny(nemám PC zapnutý celý den jako „kulisu“ a neodbíhám od vaření), tak už mi nezbývá čas projíždět nějaké nakupovací servery, mmb nebo aukro. Zavítám tam jen, když něco potřebuju nebo před Vánoci apod.
Do obchodů všeho druhu chodíme jen, když potřebujeme - pro určité konkrétní, už předem promyšlené a často vybrané věci.
Co se týče nakupování pro děti - máme doma hotové hračkářství, nejmladší dcerka má většinu oblečení po té starší, sem tam něco dostanu od kamarádek..Je to trochu nespravedlivé, ale od té doby, co se narodila, tak dostala jen nový monitor dechu(ten po starších dětech už byl neopravitelný), pár kousků oblečení z bazárku, které chybělo, protože starší dcera měla v té sezoně jinou velikost a hračku na Vánoce, k narozeninám a k svátku - ne, že by to nutně potřebovala, ale k vůli starším dětem, poznaly by, že bychom oprášily hračky po nich.
Pro starší děti kupuju hračky, hry a knihy úměrně jejich věku, nejmladší to podědí, vždy bude trochu „tratit“ v tomto směru.
Nešetřím dětem na botech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mam plan, Kolik jsou nutne vydaje a kolik chci dat mesicne stranou. Jak Prijde vyplata, poplatim vse, co musim, odeslu odkladanou castku na sporici ucet a zbytek necham na karte. Z toho zbytku vim, Kolik potrebuji cca na jidlo a Jestli posledni cast utratim prubezne nebo se neudrzim a roztocim ji prvni den v mesici je jedno, ale vim, ze dalsi volne penize na utrazeni budou az za mesic.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je tedy mym nesvarem nakupovani na internetu. Do obchodu hodim Jen pro potraviny nebo z nejvetsi nouze nakupovat obleceni, zbytek kupuji na netu. A abych neutracela za hlouposti, tak kupuji treba uz od zari vanocni darky pro celou rodinu. Musela bych je koupit tak jako tak a je pri tom uspokojena ma vasen vybirat, porovnavat a nakupovat pres internet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tak já nakupuju na delší dobu abych nemusela často do krámu a nechodím do krámu s dětma už tím ušetřím, navíc peníze se nechávám jen na běžnou potřebu ty navíc jsou nedobytné v bance. Jinak je to hlavně o pevné vůli nekupovat zbytečné kraviny po 20-30 kč ono se jich za měsíc nastřádá třeba 100 a to už je dost znát
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@žabařka píše:
Ahojky všem,
pročetla jsem skoro všechny diskuze na téma šetření. Nyní bych chtěla poprosit ty z nás, které opravdu šetřit dovedou, aby nám tu napsali, jak že to vlastně všechno funguje. Myslím si, že to není ani tak o příjmu, jako o sebekontrole. Jak odoláte každodenním lákadlům, kdo vás k šetření vedl a podobně.
Z mojí vlastní zkušennosti: u nás se šetřit nikdy moc neumělo, nějaké příjmy byly, ale nepamatuju se, že bychom si něco pořídili za našetřené peníze. Spíše půjčky a přeplácení bankám…A to je velká škoda.
Děkuji za případné komentáře.
Ahoj.. na me fungovala jedina vec a to… setkavat se s tema spravnyma lidma… Lidi, kteri neco dokazali, tudiz si vydelat na vlastni bydleni apod, me dali silu a byli mym vzorem. Chtela jsem byt jako oni a ikdyz se samozrejme vyskytlo hodne prekazek, nenechala jsem se zastrasit. Myslim si, ze jsou i ruzne etapy zivota, kdy clovek nekam dospeje. Byly doby, kdy jsem treba chtela jednu fakt znackovou kabelku a temer jsem ani nejedla, abych na ni nasetrila, ted se tomu smeju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My šetříme tak, že si většinu věcí děláme doma - sýry, šunku, pečivo apod. Nakoupíme jednou měsíčně suroviny a pak už prakticky nenakupujeme, tím pádem nekoupíme spoustu kravin. Ale je fakt, že maso drůbež máme své. a jinak kupujeme v akcích ve větším balení.
Ale musím dodat, že kdybychom měli peníze nazbyt a sem tam vyjeli do města, tak to rozfofrujem.
Příspěvek upraven 10.10.13 v 21:44
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
V obchodě nakupovat se seznamem a toho se držet! nekoupit nic navíc.
Vařit
, žádné kupované hotové jídlo, doma připravovat i svačiny do práce. Když někam jedeme jídlo a pití s sebou, za to jsme vždycky utratili hodně peněz.
Když jedu do města vyřídit co nejvíc pochůzek abych neprojela zbytečně benzín.
Drogerie třeba z DM jejich značka je stejně dobrá jako znackova, ale o hodně levnější
Oblečeni ze sekáče nebo od Vietnamců, boty ve vyprodejích.
Omezit výdaje na zábavu, vyhledávat takovou, která nic nestojí.
Tak nějak se snažíme my doma. Snad ti to pomůže.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@rusovlaska.e
OT prosim te, Ty mas deti 5 mesicu tedy redukovane 6 mesicu od sebe? To je mozne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky z vaším laskavým dovolením se přidávám do Vaší diskuze
Už léta se snažím šetřit, ale jaksi mi to nejde.
Obdivuji Vás a hluboce smekám před těmi, kdo musí vyjít s málem a ještě z toho umí vykouzlit bezva jídlo
Vezmu si z Vás příklad ![]()
- Citovat
- Upravit
@anickadomnik píše:
@Cuddy je![]()
![]()
Jakto? To ta dvojcata byla pocata, kdyz to prvni bylo jeste v brise? Nebo spatne pocitam?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám chlamtavost vrozenou, takže si pokaždé rozmyslím, jestli penízky utratím, nebo si je raději nacpu do strožoku a budu se jimi kochat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit