Já umím šetřit

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8781
10.10.13 22:28
@Mar__tanka1983 píše:
má ve spodním metříku dvě postavičky ženské s třemi dětmi ;)

díky :hug: já pořád zkoumala ten vpravo nahoře :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31278
10.10.13 22:30

@žabařka jsem skromná jako Lenin, mě udělá radost i včera koupená Margotka v Kaufladnu za osm kaček :P

Hihi, nééé…
já si dělám pravidelnou radost tou kadeřnicí každý měsíc (i když s krátkým účesem je to i nutnost) a v poslední době jsem u nás objevila super sekáč s anglickými hadříky a tam pokaždé, když vlezu, tak něco ulovím, na sebe, pro malého, naposledy podzimní bundu pro babičku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.13 22:34

Mám motivaci šetřit. Na nové auto, na studium a na malý byteček, kde budu pracovat.
Taky chci udělat debordelizaci domácnosti a už jsem na tom hodně zamakala tento týden. Paní na úklid jsem dala několik obr tašek se všemi možnými krámy.
A až ta debordelizace bude hotová, tak doufám, že mi bude líto zasírat si domácnost krámy.
Dětem nakupuju v sekáčích nebo na ebay. Nové věci kromě bot jsou v období školky a batolete podle mne zcela na nic. Hraček máme :roll: Vánoce už mám nakoupené. A ted jen sleduju, jak mi přibývají peníze na účtu (pracuji) a mám radost.
Chystám se koupit si zimní bundu, z té staré vypadávám. Taky se ale chystám tu starou prodat, byt za pakatel. Stejně tak prodávám věci po dětech, které už nepotřebují-hrací deka, kolotoč, lehátko…A tím přibyde pár šušníků do peněženky a já nemusím tak často vybírat.

• Citovat
  • Upravit
17630
11.10.13 08:20

Já se teda přiznám, že šetřit neumím :? Umím perfektně vyjít s penězi, co mám na měsíc k dispozici, ale neumím nic dát bokem. Ráda počítám, takže mám peníze na domácnost rozdělené do čtyř týdnů a do toho se každý měsíc vejdu. Pak mám ještě své „kapesné“ pro sebe a děti na oblečení, kosmetiku, dárky a jiné potřebnosti a to mám kolikrát na celý měsíc rozpočítané ještě než peníze přijdou :oops: Pro mě jsou mor eshopy :zed: Za věci pro děti utratím hodně a v drtivé většině objednávám, takže pak to podle toho vypadá. Ale inspirovala jsem se tady s tím prasátkem a asi si tak začnu šetřit třeba na mobil, protože takhle se mi na něj pořád nedostává.
Jinak s tím kapesným to mám tak, že si předem napíšu co kdy koupím tak, aby to bylo každý týden něco a pak se toho snažím držet. No musím být na sebe tvrdá, protože ty eshopy jsou u mě už závislost :oops: Nicméně, mám ji snad pod kontrolou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
357
11.10.13 08:36

My s manželem děláme každý měsíc rozpočet, kolik jsme na účet dostali, co z toho musíme zaplatit a co s tím zbytkem…máme účet na domácnost, zábavu a benzín, Vánoce, dovolenou a splacení/vybavení bytu (vše bez poplatku), měsíčně tam posíláme peníze a čerpáme jen na konkrétní věci, na které je účet určen a jen do té výše, na poslední účet šetříme nejvíc a je to naše železná rezerva (měsíčně tam posíláme cca 12 tisíc). Každému na naše výdaje zbyde ještě cca 6 tisíc, já z toho nakoupím něco málo pro malou a zbytek našetřím do své rezervy a manžel si z toho kupuje jídlo v práci, případně nějaké oblečení apod.. Někomu to přijde trochu „komunistické“, ale tím, že plánujeme, nepůjčujeme si a nečerpáme nad rámec svých možností nemáme žádné problémy s šetřením…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30952
11.10.13 08:36

@Antonie Bolavá Pro me jsou eshopu take mor. Ale tak nejak jsem prisla na to, ze mne nejde o to, kupovat veci pro sebe, ale proste neco porovnavat, vybirat a v posledni rade tedy kupovat. Takze kdyz vim, ze se blizi vanoce (napr. uz v zari), tak zacnu postupne kupovat pro vsechny z rodiny darky, ktere bych tak jako tak koupila, ale treba az v prosinci. Takze penize navic nevyhazuji za zbytecnosti, protoze bych je stejne pozdeji musela vydat. Nebo jen co se vratime ze zimni dovolene, uz zacnu vybirat veci na letni, ktere bychom take pak ve spechu patrne koupili.

Vyhoda eshopu je, ze maji zbozi ne sezonne ale celorocne, takze i v unoru sezenu veci k mori a vetsinou jeste za lepsi cenu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30952
11.10.13 08:42
@milai píše:
My s manželem děláme každý měsíc rozpočet, kolik jsme na účet dostali, co z toho musíme zaplatit a co s tím zbytkem…máme účet na domácnost, zábavu a benzín, Vánoce, dovolenou a splacení/vybavení bytu (vše bez poplatku), měsíčně tam posíláme peníze a čerpáme jen na konkrétní věci, na které je účet určen a jen do té výše, na poslední účet šetříme nejvíc a je to naše železná rezerva (měsíčně tam posíláme cca 12 tisíc). Každému na naše výdaje zbyde ještě cca 6 tisíc, já z toho nakoupím něco málo pro malou a zbytek našetřím do své rezervy a manžel si z toho kupuje jídlo v práci, případně nějaké oblečení apod.. Někomu to přijde trochu „komunistické“, ale tím, že plánujeme, nepůjčujeme si a nečerpáme nad rámec svých možností nemáme žádné problémy s šetřením…

Presne, zaklad je plan. My tedy nemame uctu tolik, partner je proti uctum, takze mame skatulky zvlast na jidlo, zabavu, vydaje co se plati v prubehu roku (pojistky, revize…) a rezerva. Jakmile prijdou vyplaty, poplati se, co se musi, naplni se krabicky, rozda se kapesne a je to. Ja z toho sveho kapesneho tedy rovnou poslu cast na sporici ucet (ja proti uctum nejsem) a zbytek klidne rozhazim. Vypada to take divne, ale funguje to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
šetřivější
11.10.13 09:02

Šetření je jako hubnutí, dokud to opravdu nechci JÁ SAMA, a dokud nevím PROČ to mám dělat, tak se to nedaří, je to otázka MOTIVACE, a ta musí být vždycky zevnitř, nikdy zvenku. Takže motivy jako „měla bych“, „maminka říkala“ nebo „ostatní to umí“ nefungují, ale třeba „já se nikdy nedostanu do ponížené situace, že bych si musela říct rodičům o peníze“, „už nikdy nedopustím, abychom neměli na dva nájmy dopředu“, „moje dítě vždycky bude mít na školu v přírodě nebo na kroužky, pokud mu něco půjde“ můžou být prvotní impulsy, kdy si člověk řekne, proč by měl šetřit. Pro mě osobně je důležitá ta SVOBODA a HRDOST, být nezávislá na státu a nepodléhat konzumu kolem nás. A co mi konkrétně nejvíc pomáhá šetřit?

• běžné nákupy neplatím kartou, ale hotově (u mě prokazatelná úspora okolo 30%, protože utratím jen to, co si dám do peněženky, a nutí mě to už mezi regály odolávat akčním nabídkám)
  • poté, co mi přistanou peníze na účtu, okamžitě min. 10% posílám na spořící, ke kterému nemám kartu, ze zbytku rozpočtu na domácnost vyberu 80% a ty si rozdělím na týdny (těch 20% tam nechávám na případný nákup po internetu, nečekané výdaje třeba za léky apod.)
  • kovové 50,– zásadně do prasátka :)
  • s manželem máme každý stejné „kapesné“ - peníze na drobné radosti, dárky apod., není nic horšího, než frustrovaná ženská na mateřské, která z peněz na domácnost marně hledá na holiče, ale její chlap si dopřává hospůdky, sport, časopisy, sladkosti na benzínce apod. (v tomhle je potřeba si to doma nastavit spravedlivě)
  • oddělené účty (vím, že je tu většina pro společný, ale můj manžel má mnohem větší tendenci utrácet, takže mi měsíčně posílá částku a máme rozdělené platby, já z toho ušetřím často víc, než mám, kdyby to on viděl, tak má tendenci to utratit za blbosti, ale přitom je pak mile překvapený, jaké máme rezervy - a oddělené účty rozhodně nejsou to samé jako oddělené finance, průběžně se informujeme o stavu na účtech, já vím, kolik bere, o všem se radíme, pro sebe si „ulíváme“ jen z toho kapesného, jinak jsou peníze samozřejmě společné)
  • nákup se seznamem, a u všeho mimo seznam se snažím položit si otázku „Jak moc to potřebuju, jak moc to chci, jak moc to využiju, nemám doma něco podobného?“ a často zboží do regálu vrátím, protože mi dojde, že je to jen rozmar, nebo že mi červená fakt sluší, ale už mám doma tři podobné kousky (nebo že ty jogurty jsou fakt levné, ale v lednici teď máme a hrozí, že je nestihneme sníst)
  • když jdu do obchodu jen pro pár drobností, zásadně si neberu košík, u pečiva nebo zeleniny si utrhnu pytlíky a máslo nebo jogurty dám do nich, pak je záruka, že nepoberu všechna ta lákadla kolem
  • min. 1× ročně děláme inventuru financí, kontrolu pojistek, plateb za energie, auto apod., zjistíme, jestli bychom neměli něco dělat jinak a vždycky si nastavíme, o kolik vyšší rezervu bychom chtěli mít na konci roku - ale je potřeba být realistický a nerozplánovat všechny finance, vždycky se najdou částky, které zvýší rozpočet - stejně jako např. u rekonstrukcí

Jo a taky je potřeba se s nikým nesrovnávat (taky jsem si jednou vyslechla, že přeci beru dost na to, abych si dokoupila kabelky k botám - abych měla vždycky sladěnou kabelku a boty - dotyčná nepochopila, že to není o tom, jestli na to mám, ale jestli to považuju za prioritu, no jakmile ji kopl přítel do zadele, tak si musela u rodičů půjčovat na kauci bytu, ale hlavně že měla vždycky sladěnou kabelku s botama :roll: )

A poslední bod mého románu: Šetřit neznamená být škrt a pravidlo „nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci“ má taky občas něco do sebe.

• Citovat
  • Upravit
1521
11.10.13 09:12

Ahoj, přečetla jsem zatím jen tuto stranu, snad nevadí že se vtírnu :kytka: zajímalo by mně, jak vysoké máte to kapesné. Předpokládám že třeba antikoncepci, kontaktní čočky atp co potřebuji jen já, byste do toho nepočítaly? Jde tedy o kávičky, šminky a oblečení které není nezbytnou potřebou, tedy druhé zimní boty třeba, jo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radsej anonymne
11.10.13 09:14

Vidite, ja zas neviem minat - niekedy mi za to manzel nadava :-D Mam 23 rokov, setrim od 15tich, dokazala som si odlozit peniaze z brigad, narodenin, dokonca diety zo skolskych sutazi a pod. Nikdy som si nic drahsie nekupila bezhlavo a len tak pre radost, mna tesi setrit prave na zmysluplne veci. Momentalne s manzelom mame spolocny prijem 1500 eur - 38000 Czk, 700 eur okamzite posleme na sporiaci ucet a v ziadnom pripade na ne nesiahneme, 150 eur je hypoteka na 3izbak, 150 eur su energie a najom, 100 eur benzin, 20e internet a mobily, 30eur charita Dobry anjel a okolo 350 nam ostava na vsetky ostatne vydavky. Nakolko sme zatial len dvaja a maly drobec, dokazeme si za ne kupit kvalitne potraviny, odskocit na vylet, kupit oblecenie. Takto rocne usporime 8400 eur, co je cca 215000 Czk. Lenze nie je to nasa zasluha, keby sme mali minimalny prijem v zivote nic neusetrime. Asi je to aj vychovou, nikto v zivote nam s manzelom nic nedal, ani k svadbe, ani na zaciatok, ani ked sme boli mladsi a tak sme si poradili sami:) Teraz mame dostatocnu rezervu ak by sa nieco stalo, pomerne nove auto, dovolime si letnu dovolenku a snad za 10 rokov nasporime na dom:) To je pre mna vacsia priorita ako nejake hovadiny :roll: Pred kazdym rozhodnutim proste rozmyslam, nepreplacam zbytocne na nicom, hypoteka je optimalizovana na najvyssiu moznu mieru, s manzelom sme si nedopriali ani luxus denneho studia na VS ale obaja sme dokoncili Ing. externe a ja som uz statnicovala aj s malou:)

• Citovat
  • Upravit
30952
11.10.13 09:20
@smutnalucy píše:
Ahoj, přečetla jsem zatím jen tuto stranu, snad nevadí že se vtírnu :kytka: zajímalo by mně, jak vysoké máte to kapesné. Předpokládám že třeba antikoncepci, kontaktní čočky atp co potřebuji jen já, byste do toho nepočítaly? Jde tedy o kávičky, šminky a oblečení které není nezbytnou potřebou, tedy druhé zimní boty třeba, jo?

Vyse kapesneho zavisi na ekonomicke situaci. Treba ted je to 5 tis. to je pro me castka, ktera me umozni si koupit zbozi v kvalite, kterou pozaduji. Pripadne pokud chci neco drazsiho- tablet apod, tak na to padnou 2 mesicni kapesne. Az pujdu na materskou, bude ta castka mensi, napr. 2,5 tis. A kupuji si za to napr. obleceni, boty, telefon, kdyz jdu sama do hospody apod. Jsou to veci, ktere „nepotrebuji“ a nebo je napotrebuji v takove kvalite. Kontaktni cocky a antikoncepci by se u nas platila z rocnich prubeznych vydaju (napr. vim, ze antikoncepci si kupuji 4× za rok, bryle 1 x za 2 roky apod).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
11.10.13 09:22
@šetřivější píše: Šetření je jako hubnutí, dokud to opravdu nechci JÁ SAMA, a dokud nevím PROČ to mám dělat, tak se to nedaří, je to otázka MOTIVACE, a ta musí být vždycky zevnitř, nikdy zvenku. Takže motivy jako „měla bych“, „maminka říkala“ nebo „ostatní to umí“ nefungují, ale třeba „já se nikdy nedostanu do ponížené situace, že bych si musela říct rodičům o peníze“, „už nikdy nedopustím, abychom neměli na dva nájmy dopředu“, „moje dítě vždycky bude mít na školu v přírodě nebo na kroužky, pokud mu něco půjde“ můžou být prvotní impulsy, kdy si člověk řekne, proč by měl šetřit. Pro mě osobně je důležitá ta SVOBODA a HRDOST, být nezávislá na státu a nepodléhat konzumu kolem nás. …

Člověče, ty to máš teda vážně dobře zmáknuté! Respekt! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
šetřivější
11.10.13 09:31

@smutnalucy
Kapesné máme každý 3000,–Kč, já z toho platím svůj telefon, dárky, nadstandardní kosmetiku (šampon nebo tampony beru jako běžnou drogérku, ale třeba make-up nebo dražší krém si kupuju z tohohle), oblečení, občasné posezení se známými, různé věci na tvoření a záliby (ráda peču, maluju na trička apod., tak si občas koupím např. nové formičky, barvy, štětce), kadeřnici, prostě věci, které jsou jen pro mě. Manžel svoji část většinou utratí za alkohol (já z peněz na jídlo žádný alkohol nekupuju, takže když si chce dát pár piv, koupí si je), hospůdky s kamarády, knížky, časopisy… Princip je, že tyhle peníze si navzájem zásadně nevyčítáme (já si třeba myslím, že za alkohol utrácí zbytečně moc, ale když to jde z jeho kapesného, držím pusu, kdyby to šlo z našich společných peněz, asi bych remcala a zbytečně bychom se mohli chytnout). Co se týče např. nutnosti koupit dražší zimní bundu apod., tak to většinou dotujeme buď z finančních darů (např. mi naši k narozkám něco podstrčí, tak si to schovám a přispěju si na něco většího) nebo příjmů, se kterými nepočítáme (např. přijdou vrácené daně nebo roční bonus, tak se dokoupí, co je potřeba)

• Citovat
  • Upravit
30952
11.10.13 09:34
@šetřivější píše:
"Princip je, že tyhle peníze si navzájem zásadně nevyčítáme

Presne, to je u nas dulezity duvod, proc to kapesne mame.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
perfect day
11.10.13 10:07

Nemame auto…kolo a nohy..to je velka polozka
je mi lito prilis penez projist..takze seznam
Sporici ucet bez karty-paradni vec
Hadry a boty kupuju naopak co nejkvalotnejsi, vydrzi pekne dyl a nejvalitni boty a obleceni jsou proste poznat.

No a co takhle usetrim, pak s klidnym svedomim necham za vikendy s kamarady, vecirky, dovolene a prodlouzene vikendy)))))

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat