Já umím šetřit
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Mně naučilo šetřit až to, když mi týden před výplatou zbylo 200,– Kč a to opakovaně
dřív jsem nikdy šetřit nemusela, v místě původního bydliště jsem měla nadprůměrný plat a naši mě k tomu taky nijak nevedli, i když se asi snažili, ale minulo se to účinkem ![]()
Myslím, že hospodařit s penězi se člověk nejlépe naučí až když stojí na vlastních nohou a zároveň jich má nedostatek. To si pak uvědomí, jaké blbiny kupuje a kolik to dohromady všechno stojí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983 píše:
Mě šetřit naučila nouze - také neumím takové to, teď si budu dávat tři tisíce každý měsíc bokem…
Prostě, když se snížily příjmy, ale výdaje zůstaly a nebo se zvedly, tak jsme se uskromnili, ale jinak to taky moc neumím.Nyní potřebujeme našetřit malýmu nějakou korunu na pokojíček, co máme v plánu z jara. A jak to děláme? No pořídila jsem nedobytnou kasičku (budu jí muset zničit otvírákem na konzervy), a když mám v peněžence dvoustovku, kterou aktuálně nepotřebuju, tak jí tam prostě bez rozmyslu šupnu, to samé, když vyndám chlapovi z kalhot drobný (20 a 50,–), tak je taky hned nasypu tam.
A pak už to nejde vzít zpátky![]()
velmi správně. ![]()
- Citovat
- Upravit
@žabařka píše:
Omites Já už vydělávám a myslím, že docela slušně, nemyslím si ani, že jsem chudá, nicméně mě mrzí ty peníze, které se rozkutálí a člověk vlastně ani neví kam. tak bych si ráda s děvčaty pohovořila o jejich kutálení a tak![]()
Ty ale já si zase říkám, když máš kačky navíc proč si za ně něco nedopřát? Žijeme jen jednou no ne?
![]()
- Citovat
- Upravit
@Nejhodnější píše:
Ty ale já si zase říkám, když máš kačky navíc proč si za ně něco nedopřát? Žijeme jen jednou no ne?![]()
Pokud mas tech kacek navic hodne a mas dostatecne velkou rezervu, tak procby ne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuddy já mám peníze taky hodně rozpočítané, když uhradím pravidelné platby, tak toho mnoho nezbyde. Ale já to mám bohužel tak, že když mi na jídlo a spol. zbyde např 6000.- (což je takový průměr), tak dva dny před výplatou mám v peněžence vyvětráno, ale když mám 4000,– tak je to stejné a když mám 8000,– tak taky.
Prostě nakupuju tak, jak zrovna mám, a když mám trochu víc, tak automaticky přejedu na kvalitnější a tím pádem i dražší potraviny, naopak, týden před výplatou jsem schopná nakoupit za tři stovky a hlady nepadnout.
Takže já když ty dvě kila hodím do kasičky, tak mi vlastně až tak moc nechybí…jestli mi rozumíš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak já šetřím na jídle asi nejvíc. Když potřebuju něco koupit dětem, většinou oblečení a botky, dárky na Vánoce, tak šetřím na jídle.
Mám 7000,– na měsíc. Z toho kupuju jídlo, drogerku, hračky, oblečení pro mě i děti a boty.
Hodně mi i pomáhá prodávat věci po dětech. Kupuju kvalitní boty - superfity, ecco a oblečení HM, Next, Lindex, Benetton. Když koupím drahou věc, tak ji pak i dobře prodám. Loni jsem koupila bundu Benetton za 1000,– a letos jsem ji za 900,– prodala. Takže všehovšudy mě stála 100,– kč a udělala parády!
Stejně tak superfity, koupím zimní boty za 1800,– a prodám je za jednu sezonu za 1100,– Dítě má nejlepší botu na trhu za 700,– kč, za to koupíte boty leda v druhořadé kvalitě, které za rok můžete tak akorát vyhodit do koše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to mám tak, že když prohlídnu lednici, spíž a mrazák (pultovej), tak když to vezmu kolem a kolem, tak bych dokázala ušetřit na jídle docela dost peněz, na poměry spousty lidí si celkem debužírujem, ale nemůžem si pomoct ![]()
Já se uklidňuju tím, že si říkám, že kdyby to šlo ještě víc do prd… tak je ještě kde brát ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Mar__tanka1983 asi rozumim. Ja je tam totiz hodim rovnou na zacatku mesice, to je asi ten rozdil. Na jidlo si necham vzdy stejnou castku a kapesne take. Pokud je vetsi vyplata, treba premie, tak i tak si nechavam vzdy stejnou castku na utratu a o to vic odlozim stranou. Maximalne si z tech premii dam urcitou cast k dispozici jako za odmenu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Malou rezervičku mám, ale ta je na stavebním spoření a na to budu moct sáhnout až za 4 roky. já jsem svobodná, bezdětná, průměrný příjem v ČR, jeden dluh z mládí. Teď se mi daří i proto, že žiju u přítele, který se stará o všechno spojené s bydlením a já se starám o jídlo a drogérii - což je mnohem levnější než si platit vlastní podnájem. No, nejhorší je, že nemám zadní vrátka, a proto bych si chtěla udělat finanční rezervu, kdyby se něco semlelo, abych měla kam jít. ![]()
snad jsem to popsala aspon trochu srozumitelně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuddy píše:
Pokud mas tech kacek navic hodne a mas dostatecne velkou rezervu, tak procby ne
No jo hodně
to je širokej pojem
Každý bere pojem hodně jinak… Někdo bere hodně 5tis, někdo 15tis, někdo 700korun třeba
![]()
Mě právě není líto utratit peníze za dobré věci
asi právě proto s tím šetřením (spíš nešetřením) bojuju
Spořím a odkládám bokem to ne že ne(jsem sysel a rezerva je pro mě samozřejmostí),ale výlety a pod si odpustit nedokážu
A asi bych to ani tak nechtěla… jen cpát pod polštář a nic si nedopřát…
- Citovat
- Upravit
No a jinak teda hodně ušetřím na drogerii, oblečení, botech.
Já si koupím dvoje boty za pět let, kvalitní (většinou když dostanu od táty k narozkám), k tomu nějaký ťapky za stovku od vietnamců a vystačím si. Oblečení kupuju, až když nemám co na sebe…pár kousků v mém šatníku pamatuje rok tak 2005 ![]()
A na malýho se mi zatím daří nakupovat 95% věcí z druhé ruky. Šampon mám na půl roku, sprcháč a pod. taky na dlouho a nekupuju nic drahého.
Na kosmetiku, šminky a krémíky mě neužije, řasenka a tužka stačí.
Jediné, co si neodpustím je každý měsíc kadeřnice (a tu jsem si sehnala šikovnou a levnou).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cuddy píše:
@Mar__tanka1983 asi rozumim. Ja je tam totiz hodim rovnou na zacatku mesice, to je asi ten rozdil. Na jidlo si necham vzdy stejnou castku a kapesne take. Pokud je vetsi vyplata, treba premie, tak i tak si nechavam vzdy stejnou castku na utratu a o to vic odlozim stranou. Maximalne si z tech premii dam urcitou cast k dispozici jako za odmenu.
no a to je přesně ten systém, co jsem psala v prvním příspěvku, že neumím…
ale teď se o to také začínám pokoušet, minulý měsíc jsem šupla na spořící účet trojku. Uvidíme, jak bude vypadat výplata tenhle měsíc, co bude nad propočítaný rozpis, zkusím zase ulejt a uvidíme, jestli vydržím do toho nehrábnout ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No, tak já začnu teda s šetřením už zítra. Ráda bych si koupila podzimno-zimní bundičku. Chtěla jsem, aby se nová vešla do 1000Kč. ALE…pže mám zítra volno, zkusím objet pár místních sekáčů a třeba si vyberu nějakou tam. No a rozdíl šoupnu hned do šetřící kasičky
zítra napíšu, jak to celé dopadlo ![]()
Jen pro vysvětlení, rozhodla jsem se si každý měsíc udělat něčím radost. Předtím to byla kosmetika, potom boty, teď bunda. Vždy si určím částku, do které se chci vejít a vyrazím… jaké radosti si dělate vy, ženy? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AngelLilly píše:
tak já s dovolením taky koukám a prd vidím![]()
pomoooc…
má ve spodním metříku dvě postavičky ženské s třemi dětmi ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit