Já umím šetřit
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Ahoj holky,
moc děkuji za tipy a rady. teda,,šetřivější" to má opravdu zmáklé, moc se mi líbí tvůj příspěvek a snad si z něj dokážu něco vzít. Já siprávě myslím, že mi ta finanční nezávislost hrozně chybí a asi v mém případě to není jen o šetření na telefon, ale mít kam sáhnout v případě, že člověk onemocní, nebo přijde o práci, popřípadě se rozejde s chlapem, u kterého bydlí, a nebude mít na kauci. Ale hlavně že potáhne plnej náklaďák značkového oblečení, botiček a kabelek. Přeci jen debetní karta s penízkama je o něco lehčí hihi
![]()
krásný pátek všem
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak ja usetrim hlavne na jidle- kupuji věci v akci, a neresim vareni vecere tak, ze když chci udelat spagety, tak pro ne musim jit do obchodu…proste jsou doma a i vse ostatní…mam plnou „spižírnu“ a varim na co je zrovna chut, nebo napad…pravdou je ze byt sama usetrim daleko vic, ale pritel je na maso
…ale varim na 2-3 dny dopredu-něco zamrazim a ostatní mame třebas 2× po sobe to same…to same polevky delam do velkého hrnce a naleji do sroubovacich sklenicek a dam do lednice- vydrzi 14 dni -az mesic(nelevam je vrouci),beru si je do práce k obedu a staci mi to… obleceni kupuji občas v sekaci-trebas dziny, nebo kabat, jinak koukam na akce-třebas 50%vyprodeje po sezone…boty kupuji nove, ale kvalitni, aby vydrzeli…kosmetiku pouzivam je sporadicky- většinou dostanu něco na vanoce a pak celkem vydrzim přes rok…za auto jsem ted ušetřila -zavolala jsem do kooperativi, ze chci nižší pov. ruceni a ejhle -hnedka mi dali 30% dolu… jinak co je potřeba vyhledam na netu za nejnizsi cenu a bez postovneho s osobním odberem a pak nejsem lina pro to doject…tak asi tak ![]()
- Citovat
- Upravit
@žabařka Díky, budu mít radost, když o těch věcech bude někdo alespoň přemýšlet. I já se musela nejdřív spálit, chlapům jsem vždycky plnila ledničky a oni si spláceli svoje bydlení, takže když pak ženská odchází, její investice vidět nejsou, chlap si za to soužití třeba splatí část své hypotéky, ale ženská odchází s holou řití, protože její peníze se projedly (bohužel těchto případů kolem sebe vidím hrozně moc, když je v tom ještě dítě, většinou ženská o něco bojuje, ale když je to vztah bez dětí, ženská často sklopí hlavu a odchází opravdu bez ničeho). Já naštěstí tuhle lekci dostala včas, takže jsem se ještě stihla postavit na svoje nohy než jsem potkala svého úžasného manžela, díky tomu je náš vztah mnohem vyrovnanější, já jsem mohla zaplatit rekonstrukci bytu, který on koupil, máme jasno v tom, kdo co by dostal, kdyby se náhodou něco podělalo, a proto nemáme tendenci něco tajit, ale užíváme si teď „naše peníze“.
A ve finanční gramotnosti mi ještě hodně pomohlo, že jako personalistka jsem viděla ty kupy půjček a exekucí, a to i u lidí, kteří berou velmi nadprůměrné příjmy (ale u nich s jídlem roste chuť, takže si naberou šílené hypotéky apod.), takže my jsme bez půjček, a i když v malém bytě čekáme na příchod mimina, chceme tu co nejdéle vydržet a ještě šetřit, než půjdeme do něčeho většího.
Tak držím palce!
- Citovat
- Upravit
@šetřivější
jako bys mi mluvila z duše. Opravdu většina páru to tak má, chlap si vezme hypotéku, a platí si svoje a žena většinou platí to okolo, jídlo, domácnost atd a pak když to po pár letech neklapne, tak ji borec řekne, tak se sbal a běž.
Je dobré si uvědomit, kolik toho chci do vztahu investovat. Já věřím na lásku a na partnerský vztah, nicméně člověk by tím neměl ztratit vlastní identitu a nezávislost. A o těch nadprůměrných příjmech něco vím. Můj chlap bere 2,5 krát víc než já, ale když poplatí co musí, zbude mu méně než mě. to je o tom, když člověk neví, co je nezbytnost a co je rozmanilost.
Taky nemám ráda, když vzdycky roztočí zbytek výplaty za 14 dní, a pak další dva týdny kouká do kalendáře…no toto je mimo jiné i trošku můj problémek, ale tentokrát si už nenechám zkazit měsíc tím, že jsem,,finančně negramotná"
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@žabařka píše: @šetřivější
jako bys mi mluvila z duše. Opravdu většina páru to tak má, chlap si vezme hypotéku, a platí si svoje a žena většinou platí to okolo, jídlo, domácnost atd a pak když to po pár letech neklapne, tak ji borec řekne, tak se sbal a běž.Je dobré si uvědomit, kolik toho chci do vztahu investovat. Já věřím na lásku a na partnerský vztah, nicméně člověk by tím neměl ztratit vlastní identitu a nezávislost. A o těch nadprůměrných příjmech něco vím. Můj chlap bere 2,5 krát víc než já, ale když poplatí co musí, zbude mu méně než mě. to je o tom, když člověk neví, co je nezbytnost a co je rozmanilost.
Taky nemám ráda, když vzdycky roztočí zbytek výplaty za 14 dní, a pak další dva týdny kouká do kalendáře…no toto je mimo jiné i trošku můj problémek, ale tentokrát si už nenechám zkazit měsíc tím, že jsem,,finančně negramotná"![]()
Toto uz bude osetrovat novy obcansky zakonik (pokud budou manzele).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud budou manželé tak je to super novinka.
Jenže spousta žen v dnešní době, stejně jako já, žijí bez manželství. V tom případě si to hold musíme ohlídat samy
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@žabařka píše:
Pokud budou manželé tak je to super novinka.
Jenže spousta žen v dnešní době, stejně jako já, žijí bez manželství. V tom případě si to hold musíme ohlídat samy![]()
Teda asi si to budu muset taky začít hlídat
Chlap má na sebe hypo i byt, ale já mu dávám 6tis měsíčně na hypo, + jsem nakoupila veškerý nábytek, spotřebiče atd. do bytu ![]()
Příspěvek upraven 11.10.13 v 22:47
- Citovat
- Upravit
No, to mu dáváš docela dost na hypo. On podle mě stačí i nějaký papír. Vím, že ve vztahu se to většinou neřeší, ale je to škoda. Jako něco ve stylu, platím s přítelem hypotéku půl na půl, nebo přispívá mě, ročně to dělá cca tolik a tolik a v případě rozchodu je on mi povinnen dát tolik a tolik.
Sice jsem to jetě nikde neviděla, ale jen mě to teď tak napadlo
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@žabařka píše:
No, to mu dáváš docela dost na hypo. On podle mě stačí i nějaký papír. Vím, že ve vztahu se to většinou neřeší, ale je to škoda. Jako něco ve stylu, platím s přítelem hypotéku půl na půl, nebo přispívá mě, ročně to dělá cca tolik a tolik a v případě rozchodu je on mi povinnen dát tolik a tolik.
Sice jsem to jetě nikde neviděla, ale jen mě to teď tak napadlo![]()
tady je to s temi manzely. v pripade nesezdanych partneru minimalne schovavat vypisy z uctu, ale papir je papir.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Loudy píše:
Pomohlo mi také plánovat dopředu na celý týden, co budu vařit. K ruce si vezmu letáky a podle toho, co mají zrovna ve slevě plánuju jídelníček. Dřív se mi stávalo, že jsem něco nakoupila, sdělala půlku a na tu druhou než došlo, tak se to zkazilo. Je taky dobré brát si sebou všude vlastní svačinu z domova, hlavně na výlety - protože koupit pak jídlo pro čtyři lidi se docela prodraží. Za levno se dají uvařit hlavně luštěniny. Koupim pytlík čočky nebo fazolí za pár kaček a jíme to na několikrát. Ovoce a zelenina sezonní, jablka a mrkev moc nestojí a kolik to má vitamínů (teď jsem dostala chuť na mrkvový salát) a před nedávnem jsem začala vařit hodně polévky, dětem překvapivě moc chutnaji a je to za málo peněz hodně muziky. Jinak o přesný rozpis našich výdajů jsem se taky několikrát pokoušela, ale nedala jsem to dohromady. Manžel má svůj účet, nahlásit kdy si kupuje naftu a za kolik prostě nezvládal. Já popravdě taky moc ne. Jednou ta tři týdny dělám velký nákup, ale musí to být bez dětí a hlavně BEZ CHLAPA - ten je kolikrát horší jak děcko a kupoval by blbiny.
Kdo to máte také tak, že kupovat s chlapem je děsná útrata navíc a uvařit z toho nejde? já se hlásím,–)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nejhodnější píše:
Teda asi si to budu muset taky začít hlídatChlap má na sebe hypo i byt, ale já mu dávám 60tis měsíčně na hypo, + jsem nakoupila veškerý nábytek, spotřebiče atd. do bytu
a co delas v diskuzi o setreni? Podle me 60 klacku za mesic se usetrit proste neda, to se musi umet vydelat ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AniNevim píše:
![]()
a co delas v diskuzi o setreni? Podle me 60 klacku za mesic se usetrit proste neda, to se musi umet vydelat
Já jsem debil
jsem se přepsala
To bych mu dala celou výplatu
Dávám mu 6 ku měsíčně, jelikož hypo máme jenom 10
chtěla jsem víc, ale jeho byt, jeho pravidla. Jinak platím veškeré jídlo, zábavu, většinu dovolených
pán by chtěl svatbu, ale já se tomu zuby nehty bráním ![]()
- Citovat
- Upravit
@no.to.mi.pověz píše:
Kdo to máte také tak, že kupovat s chlapem je děsná útrata navíc a uvařit z toho nejde? já se hlásím,–)
My to máme opačně
potřebuju tohle tohle a ještě támdleto, bez toho to nejde
Chlap jde pro tři věci a tři věci donese. Já plnej nákupní koš ![]()
- Citovat
- Upravit
@Nejhodnější píše:
pán by chtěl svatbu, ale já se tomu zuby nehty bráním
to se vubec nedivim, snad to ustojis… na ocet nezustanes, ja s tebou klidne budu zit i bez svatby ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AniNevim píše:
to se vubec nedivim, snad to ustojis… na ocet nezustanes, ja s tebou klidne budu zit i bez svatby
No něco tak pěknýho jsem už dlouho neslyšela
![]()
- Citovat
- Upravit