Já umím šetřit

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
81
10.10.13 21:03

já umím šetřit

Ahojky všem,
pročetla jsem skoro všechny diskuze na téma šetření. Nyní bych chtěla poprosit ty z nás, které opravdu šetřit dovedou, aby nám tu napsali, jak že to vlastně všechno funguje. Myslím si, že to není ani tak o příjmu, jako o sebekontrole. Jak odoláte každodenním lákadlům, kdo vás k šetření vedl a podobně.
Z mojí vlastní zkušennosti: u nás se šetřit nikdy moc neumělo, nějaké příjmy byly, ale nepamatuju se, že bychom si něco pořídili za našetřené peníze. Spíše půjčky a přeplácení bankám…A to je velká škoda.
Děkuji za případné komentáře. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22614
10.10.13 21:07

Tak já se s dovolením přidám a počkám na odpovědi.. taky by mě to zajímalo :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2235

Ja na setreni potrebuju motivaci. S pritelem radi a hodne cestujeme, takze on mi rekne koupil
jsem letenky a hotel tam a tam a ty musis nasetrit tolik a tolik a ja setrim. Na jidlo mame rozpocet a bokem penize za extra vydaje :nevim: kdyz zadny extra vydaje nemame, tak penize schovame na dalsi mesic. Pritel me kroti akorat co se tyka obleceni pro malou :D ale i on nekdy podlehne :D

Příspěvek upraven 10.10.13 v 21:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2282

Nejlepší je ty peníze nemít, to pak za nic neutrácíš :mrgreen: Ale jinak je dobré mít peníze ve velkých bankovkách, já vždycky pořádně rozmýšlím, jestli tu tisícovku už rozměnit nebo ne.. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16986
10.10.13 21:11

@žabařka take si myslim, ze jto o umeni zit pod uroven svych prijmu. Nevim, co zrovna myslis lakadlem… nejsem materialne zalozena, asi je to dane i vyrustanim s maminkou i babickou samozivitelkami… Jo, pro me bylo vzdy tezke odolat kupovani ctiva, takze pokud jsem se neudrzela a rozmazlila jsem se nejakym casopisem, tak jsem si odrekla nejaky pamlsek nebo zasila ponozky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3347
10.10.13 21:11

Nemit je u sebe. Vybiram jen co potrebuju + neco malo navic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
10.10.13 21:12

Co takhle uvědomit si ekologické hledisko šetření, nakupování v bazarech apod. To by mohlo pomoci. I kdybych peníze na rozhazování měla, tak tohle by mě docela spolehlivě brzdilo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14691
10.10.13 21:14
@AniNevim píše:
@žabařka take si myslim, ze jto o umeni zit pod uroven svych prijmu. Nevim, co zrovna myslis lakadlem… nejsem materialne zalozena, asi je to dane i vyrustanim s maminkou i babickou samozivitelkami… Jo, pro me bylo vzdy tezke odolat kupovani ctiva, takze pokud jsem se neudrzela a rozmazlila jsem se nejakym casopisem, tak jsem si odrekla nejaky pamlsek nebo zasila ponozky…

Na to je dobrá metoda - knihovny zadarmo nebo za korunu vyřazují knížky, spoustu blbostí, ale i hromadu pokladů. Jenomže pak zase dáš majlant za nové knihovny :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
315
10.10.13 21:14

@žabařka: Já poslední rok opravdu šetřím, na sebe jsem si krom jarních bot nekoupila opravdu nic. A jak to dělám? Prostě NEMÁM, tak mi nic jiného nezbyde. A dříve, byla jsem na tom finančně trochu lépe - vybrala jsem si hned po vejplatě z účtu 1000Kč a dala do prasátka. Časem se to nakupilo, prasátko bych musela rozbít, abych se na peníze dostala. Jinak já jsem naopak velký odpůrce jakkýchkoliv půjček, nikdy jsem žádnou neměla a doufám, že ani mít nebudu. Ale je fakt, že nebýt těch našetřených peněz, nevím, jak by to dopadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1497
10.10.13 21:15

Ja hodne setrim tim, ze nechodim nakupovat casto, treba jednou za mesic a pak uz jen pecivo a mliko (a i tak se snazim mliko mit do zasoby a pecivo treba na 14 dni v mrazaku, tim nemam lakadla na ocich)
varim vzdy aspon na 2 dny
pak co se mi vyborne osvedcilo, zalozila jsem si druhy ucet-bez poplatku, tam si kdyz mam neco navic preposlu penize. kartu a pin jsem znehodnotila, tak nemam jak vybrat a poslat to zpet na bezny ucet je mi lito. jo a nechavam si na nej posilat dane. tak jsem si ted za rok nasetrila na operaci oci 8)
jinak ja jsem hodne skromna.pro sebe i malou kupuju jen z druhe ruky (jen hracky nove :jazyk: ), ke kadernici chodime 2× rocne, nehty mit nesmim kvuli praci, takze na manikuru nechodim, barvim se doma

mozna me jeste neco napadne

edit:jsem samozivitelka, zijeme jen z me vyplaty a alimentu

Příspěvek upraven 10.10.13 v 21:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.zizi
10.10.13 21:16

Mame kde bydlet, mame co jist, nechodime v roztrhanem, starem, ci spinavem, takze nesetrim…a nesetrim hlavne na darcich pro sve blizke, protoze me proste bavi delat ostatnim radost… ziju jen jednou, takze si to chci uzit a ne prezivat…nekde eksnu a co s nasetrenymi penezi?… :mavam:

• Citovat
  • Upravit
15674
10.10.13 21:20

Ahoj. Mně k tomu vede nejspíš hlavně moje povaha a to, jak jsem byla vychovávaná. Prostě nemám potřebu mít nutně něco, co nepotřebuju. Jediné, na čem teda často ujíždím, je oblečení a hračky pro moje děti. To se občas skutečně neovládnu. Ale ovládám se aspoň do té míry, kam sahá výše mého (našeho) konta, to zas jo :lol:. Dokážu ušetřit i když to nutně nepotřebuju, ale je pravda, že když je finančně hůř, jde mi šetření líp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
951
10.10.13 21:20

No mne treba nemotivuje nic ani nikdo. Ja proste nemam potrebu utracet :nevim: Nekupuji si kosmetiku, nemusim mit plno novych satu, spoustu kabelek a bot. Ke kadernici jdu tak 3× do roka, nehty si delam sama. Necestuji, protoze manzel na to neni a ja nevim, s kym jinym bych jela. Jedine, co jsem musela na materske trochu zprehodnotit, jsou vydaje za jidlo. Driv jsme si kupovali ruzne drazsi syry, cokoladicky.. No, tak to uz ted proste neexistuje :D Na venkove chovame drubez, takze vajicka a maso jsou. No a treba lipanky ci lucinu delam domaci. Manzelovi davam obedy do prace atd. Na tom se da usetrit dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8781
10.10.13 21:23

@hkac já si třeba taky myslím, že jde hodně o povahu. Co znám z rodiny, tak moji rodiče vždycky šetřili a našetřili a vím, že kdyby ted oba přišli o práci, tak přežijí několik měsíců bez jediného příjmu. A přitom se jezdilo na dovolený, Vánoce byly super, jídlo nebylo nekvalitní apod. Jen prostě nikdy nekupovali hlouposti a zbytečnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.13 21:26

Tak to by mě taky zajímalo. Poslední dobou jsme měli mimořádné výdaje nad výši našich úspor a teď bych potřebovala nějakým způsobem ušetřit na splacení kontokorentu :?
Pro sebe si nic nekupuju, kosmetiku nepoužívám, vařím na 2 dny a ještě ne vždycky. Když odečtu pravidelné výdaje, zbývá nám z výplat cca 12tis na všechno a stejně je nám to málo :zed: :zed: :zed:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat