Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o radu nebo vysvětlení /povzbuzení. V porodnici se panu doktorovi nelíbila jedna kyclicka, takže po šestinedělí kontrola u ortopeda. Při kontrole nam rekl, ze ta jedna se mu pořád nelíbí, kontrola ve 4 měsíci. Kyclicky byly v pořádku, ale pro změnu nebyly jadyrka. Kontrola v půl roce. Nyní máme jadyrka na jedné nozicce, na druhé ale ne, a kontrola za další dva mesice. Mame dávat plenku přeloženou na třetinu (stále) a vitamín D. Je možné, ze to těm jadyrkum tak trvá? A kdyby jsme měli kycle v porodnici v pořádku, tak by se na ty nevyvinuty jadyrka ani nepřišlo, ne? ![]()
Moje dite melo jadyrka az v roce, pry se to obcas stava. My jsme meli kycle v poradku, sledovaly se jen ty jadyrka. Dite je zcela zdrave. Neboj, urcite to bude i vas pripad ![]()
@kalie děkuji za povzbuzení
a do roka jste to nijak neresili?
U nas se chodi s kazdym ditetem na preventivni vysetreni kycli. Vetsina ma jadyrka pri 3. kontrole cca v pulroce, nekdo uz pri 2. cca ve 3 mesicich. Jakmile jsou jadyrka a kycle jsou v poradku, prestava se chodit na kontroly. Takze u nas by se na chybejici jadyrka prislo, i kdyz nikdo v porodnici neupozorni na stav kycli.
My byly extrém. Byly jsme i na genetice s holkou, vše ok a jadyrka až v 15 mes.
@Oblecenikl píše:
@kalie děkuji za povzbuzenía do roka jste to nijak neresili?
Neresilo se to, jen jsme chodili co ctvrt roku na UZV, je fakt, ze doktor se uz tvaril docela znepokojene, kdyz v 9 mesicich stale nebyly. Jenom mi rikal, ze by bebylo dobre, aby se dite bez jadyrek stavelo…no pozde
, protoze ditko mi uz v te dobe obchazelo nabytek…
Ale přišli by na to. Normální jsou 3 kontroly - první hned v porodnici po narození, druhá po 6 týdnech od porodu a třetí ve 3 měsících. Pokud kdykoliv v té době najdou něco co se jim nelíbí, tak hned objednávají na další kontroly.
@Virgina123 píše:
My byly extrém. Byly jsme i na genetice s holkou, vše ok a jadyrka až v 15 mes.
Jo, moje děti je taky měly podobně pozdě… ale tedy u nich se zjistilo dodatečně opoždění růstu, takže je jasné, proč byla jadérka pozdě.
@j.a.n.i1 píše:
Jo, moje děti je taky měly podobně pozdě… ale tedy u nich se zjistilo dodatečně opoždění růstu, takže je jasné, proč byla jadérka pozdě.
A to vám prosím, zjistily kde a jak? Předpokládám, ze to by na genetice zjistili, ne? Máme tedy jen základní, že ta stačila.
@Virgina123 píše:
A to vám prosím, zjistily kde a jak? Předpokládám, ze to by na genetice zjistili, ne? Máme tedy jen základní, že ta stačila.
Genetiku jim nikdo nedělal a předpokládám, že by se to na ni nepoznalo. Jinak se na to přišlo z kolečka vyšetření pro malý vzrůst, vyloučila se celiakie, nedostatek růstového hormonu a přišlo se na to, že podle kostí jsou jakoby mladší, tedy je předpoklad, že porostou déle.
@j.a.n.i1 tak hlavně aby byly v pořádku. Dcera je velikostně průměrná s vrstevníky, tak snad..
Mam 3 deti, prvni jaderka v 9 mesicich, druhy jaderka ve 13 mesicich, 3. jaderka ve 3 mesich, vubec jsem nemohla u posledni uverit tomu, ze uz nemusime chodit na kontroly. ![]()
Ja jsem mela jaderka az v roce (mela jsem trminky snad do 9 mesicu), jsem zdrava. Syn trminky kvuli kyclim do 4 mesicu (a to z porodnice odchazel bez podezreni) a jadyrka potvrzena az na kontrole v roce, to uz chodil samostatne. Dnes skoro 2 a pul a zdravy kluk. Nikdo nam tedy nezminil nic o tom, ze by si nemel stoupat. No ale co bych s tim nadelala. (ale ted to zacnu urcite googlit) Dcera kycle v poradku, jadyrka ve 4 mesicich. Proste je to ruzne, a neboj, dorostou…