Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@verusak.berusak ne nepřijde mi to normální. Starší syn do 3,5 let 2× vodová rýma. Vysoká nemocnost začala až s nástupem do školky. Mladší 17m do roku 1× vodová rýma, od nástupu bráchy asi za podzim a zimu 2× rýma a kašel, ale ne zelená bez léků. Starší syn je zvýšeně nemocný taky kvůli zvětšené nosní mandli, tu má syn v pořádku?
@HankaHK Mám podezření na tu zvětšenou nosní mandli, ale nejsme schopni dojít na ORL, protože má skoro pořád akutní rýmu.
Jinak on tu rýmu má vždy jen virovou, nikdy jsme neměli zelenou, žlutou. Vždy dva dny vodová, kdy ale má nudli opravdu nonstop, pak ucpaný nos. Nikdy jsme neměli ani žádné komplikace s tím spojené, jako třeba zánět středouší, průdušky, atp.. Ten kašel na konci taky není nic hrozného. Ale i když to nemá asi žádnej komplikovanej průběh, tak je z toho ty první 3-4 dny prostě úplně hotovej. Antibiotika máme teď poprvé na tu spálu.
Doktorka mi řekla jen zkontrolovat ty mandle (a to jsem navrhla spíš já), jinak to taky moc neřeší, protože je to pořád „jen rýma“.
@verusak.berusak Mám 22m syna a ještě nikdy nebyl nemocný. Když tedy neberu asi 3× vodovou rýmičku, kterou jsme vždy čajíkama zahnali. Přikládám to nevím čemu, možná tomu, že je to můj malý, odolný šikula ![]()
Malé budou dva a za celou dobu měla jednou rýmu, a asi dvakrát teplotu na dva dny. Taky bych zkoušela něco na posílení imunity.
@verusak.berusak tak zkontrolovat mandle jde i s rýmou. Teď naposledy na podzim, když jsem tam byla právě pro žádanku na odstranění, tak syn měl dokonce žlutou rýmu a v pohodě se podívala zhodnotila a napsala zprávu. Jen syn školkáček má bohužel opakovaně hnisavé rýmy. Jestli malej má jen vodové, tak bych možná zkusila i alergo. Manžel je alergik na chlad a v zimě má často vodovou rýmu, trochu mu pomáhají antihistaminika.
Jestli dýchá pusou, tak určitě zkontrolovat mandli. Mladší to kontrolovali s mírnou rýmou, ale říkali, že problém je, že při rýmě je mandle zvětšená vždy, takže pak nelze rozlišit, zda je to vlivem virozy nebo setrvalý stav. A dělali mu někdy stěry z nosu a v krku? Pokud ne, poprosila bych dr., u nás dělá i dětská. Může tam něco mít, i když rýma není zelená.
No, právě, to mi taky říkali, že pokud tam půjdeme s rýmou, tak ta mandle bude zvětšená vždy a nebudou schopni říct, zda je to setrvalý stav nebo právě jen tou probíhající rýmou. Ale teď zastupující doktorka mi taky říkala, že to jsou schopni zkontrolovat i s rýmou, jen nesmí mít akutní virózu, tak ho objednám. Teď máme rekord, jsme možná měsíc bez rýmy, ale týden má tu spálu a jsme jen doma, takže asi taky proto
. Ty stěry z nosu a alergo nikdy neměl, zeptám se na to.
Ahoj, tak pokud bude někdo řešit podobný problém - po dnešní kontrole na ORL, skutečně to bude zřejmě problém způsobený zvětšenou mandlí (vel. II - III.), nateklý neprůchodný nosohltan (a to jsme min 14 dnů bez rýmy, téměř dva týdny jen doma kvůli spále). Jinak ale zatím bez doporučení k vyndání, že na to je ještě poměrně malý a nemáme zatím komplikace typu záněty středouší. Dostali jsme Aerius na oplasknutí, pak kontrola, zimu musíme nějak přežít a po létě se uvidí.
Syn je tařka chronicky zdravý. Dcera od října do března kašel kombinovaný s rýmou. Letos poprvé NE. Začali jsme prolévat dutiny konvičkou(z lékárny) a i to co není schopna vysmrkat, z ní vyteče. Od podzimu byla nachlazená jen jednou.
Nevím jestli ve 2letech toho budete schopni. Vyzkoušej. Ukaž mu to nejprve na sobě(pro dospělé to příjemné moc není, ale vidím, že děti všechny zvládají dobře)
Opravdu na konvičku nenechám dopustit, protože vidím, že už se netrápí nějakou rýmou a smrkáním.
Někomu pomůže vytrhnutí nosní mandle, jestli ještě k tomu chrápe, tak určitě.