Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@j.a.n.i1 píše:
@xacxa Školky jsou pokud vím vzdělávací zařízení pro děti a nikoliv odkladiště pro pracující matky.
A jak moc se tam dítě asi vzdělá, když tam chodí minimálně nebo vůbec? V tom případě skutečně jen zabírá místo - když chceš - jinému dítěti, které by se mohlo plnohodnotně vzdělávat.
My zacli ve trech na cely den, pravidlo skolky…prvni tyden dovnitr rodice nesmi, deti si zvykaji. Musim rict, ze Jim to funguje…ja tam pak vypomahala, ucitelka byly uzasne.
Já tedy nevím, jak to přesně funguje, ale přece když už je dítě přijaté, tak v té školce stejně „zabírá“ místo, ať už tam nechodí zatím vůbec anebo jen párkrát týdně.
Dcera nastoupila teď v září ve třech letech. Chodí denně, nespává tam. Mám tuto možnost do ledna, pak už bude muset spávat. Jsem ráda, že si může zvykat takhle, je spokojená, dle učitelek bez problémů, někdy ráno pár slziček. Její starší sourozenci měli to štěstí, že mohli do školky později, takže až od 4,5 let, spaní jsem nechala na nich. Jeden chtěl po půlroce spát a tak spával, druhý za celé dva roky ve školce nespal nikdy. Nevím jak v jiných školkách, ale u nás je program pro děti dopoledne, po spaní už je jen svačinka a buď jsou na hřišti, nebo si hrají spolu, malují si. Takže moc nevidím důvod, pokud to není nutnost, aby tam dítě za každou cenu spalo. Do školky mi u nás dítě nevzali, takže vozím jinam, kde zas naopak byl dětí nedostatek, tak to je, ať už děti spávají nebo ne, někde místa jsou, jinde ne. Při druhém dítěti jsem dokonce místo přenechala jiné mamince, jinak by prostřední dítě mohlo nastoupit v necelých čtyřech letech, ale nepotřebovala jsem ho, tak proč ne.
Děkuji za všechny příspěvky.
To že chci začít postupně a pomalu že proto, že dceru znám, začnenění kamkoliv jí trvá déla, a pokud se na ní spěchá, snadno se „zradí“. Vám které jste mohly mít dítě ve školce celodenně hned to přeju, a pokud bude dcera chtít tak se jejím přáním budu řídit, ale vím proč chci začínat tak jak chci.
Pro moralistky - v dané školce je ještě několik míst volných, loni navyšovali kapacitu která se nezaplnila, nikomu tedy místo nezabírám.
Ale pokud dcera stejně musí už od ledna chodit celodenně ať chce nebo ne, tak stejně nechápu to moralizování, to ji mám prostě nacpat rovnou na celý den bez ohledu na její individualitu a potřeby, prostě jen proto aby byla školka co nejvíc využitá jo?
Nevím, jak to myslely všechny holky, ale myslím, že některé tím chtěly říct, že pro řadu dětí je užitečnější (pokud jsou v principu zdravé, ve světě ukotvené atd.) je „hodit do vody“, nechat je zvyknout si rychle a hned na plný režim, než to postupné vodění, zvykání, protahování, jestli to ještě zabere, apod.
A mně teda konrétně ve školičce říkali, že se jim víc osvědčilo, když dítě chodí na víc dnů v týdnu, protože pak mezi docházkou nejsou takové „prodlevy“, dítě „neodvykne“ a rychleji si zvykne na příchody bez slziček.
Navíc teda já bych se bála, pokud dcera nastoupí do té školky naplno fakt 2.1., že pokud nebude dostatečně zvyklá na celotýdenní docházku, tak že to bude stejně peklo. (Po vánočních prázdninách jsou maláči rozhození poměrně často; a čím míň byli zvyklí „předtím“, tím horší to je po těch dvou týdnech volna.)
@Slečna Ferka Tak u našich dětí se třeba nejvíc osvědčilo, když chodily 2× týdně na celý den, to školku braly jako příjemné zpestření a ne povinnost.
@xacxa píše:
@Hadumi A Vás maminka do školky doprovázela? nebo jste tam chodila jen jednou týdně?…Vždyť to je stupidita. Školky jsou od toho aby byli děti v kolektivu, zvykaly si na samostatnost a opravdu jsou mamminky, co se chtějí vrátit do práce, ale nemohou, jelikož jsou tam děti, co chodí do školky 3× týdně na 4 hodiny, ale s ohledem na hygienu školka prostě musí dodržet kapacitu. A ano, některé děti první dny ve školce řvou, ale co je pro ně lepší, kdyžbudou řvát 3 dny, nebo měsíc???
Hele, a co ty děti, co tam jsou den a pak 3 týdny doma nemocné? ty de facto taky zabírají místo dětem, které nemarodí a chodili by na 5×8.
A jinak mě s u obou dětí pozvolný nástup velmi vyplatil. Nikdy je z nás nikdo nemusel rvát násilím, což se o většině dětí, které nastoupí úderem třetího roku hned na plný úvazek říct nedá.
@smurfka píše:
Pokud už nepobíráš příspěvek tak může i celodenně. celodenně může od dvou let i kdyby si rodičák ještě pobírala.
Já žila v domnění, že rodičovský příspěvek nesmí být pobírán pokud nastoupí dítě do školky? Takže rodičák běží třeba do listopadu a od září může být dítě přijato do školky a rodičák se normálně dobere?
@libertado Ano, omezení je pouze u dětí mladších 2 let, ty smí do školky či jeslí maximálně na 46 hodin měsíčně.
@j.a.n.i1 píše:
@libertado Ano, omezení je pouze u dětí mladších 2 let, ty smí do školky či jeslí maximálně na 46 hodin měsíčně.
Teda, to je pro mě novinka
děkuju za informaci. ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.