Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, chtěla bych se vás zeptat, jak jste chovali nebo chováte a přenášíte své děti cca od 3měsíců (když už prostě nejsou úplná miminka) do doby než se sami posadí? Vím že děti se nesmí nosit ve svislé poloze. Nosíme v klubíčku nebo na tygříka, ale nějak si nedokážu představit, že až bude malé třeba 6měsíců že budu chovat stále jen v těchto polohách
. Myslíte že svislá poloha je vhodná až od té doby, kdy se mimi samo posadí a nebo o něco dříve? : ![]()
Já vše do podrobna studuji jak se to má a nemá dělat správně a pak sem stoho šílená abych něco právě nedělala špatně
![]()
Na tohle jsem ale odpověď zatím nenašla, tak budu ráda za vaše rady a poznatky ![]()
@MufTynka píše:
Ahoj maminky, chtěla bych se vás zeptat, jak jste chovali nebo chováte a přenášíte své děti cca od 3měsíců (když už prostě nejsou úplná miminka) do doby než se sami posadí? Vím že děti se nesmí nosit ve svislé poloze. Nosíme v klubíčku nebo na tygříka, ale nějak si nedokážu představit, že až bude malé třeba 6měsíců že budu chovat stále jen v těchto polohách. Myslíte že svislá poloha je vhodná až od té doby, kdy se mimi samo posadí a nebo o něco dříve? :
Já vše do podrobna studuji jak se to má a nemá dělat správně a pak sem stoho šílená abych něco právě nedělala špatně![]()
Na tohle jsem ale odpověď zatím nenašla, tak budu ráda za vaše rady a poznatky
kojence je dobré držet v takovém předhozu, jedna ruka podpírá hrudník a druhá je pod kolínky, nebo na tygříka ruku pod tělíčkem od hlavy k nožičkám,
zkus si někde půjčit knihu o manipulaci např. Něžná náruč rodičů nebo něco podobného
@MufTynka Svislá poloha logicky je přijatelná, když se v ní dítě samo udrží - má dostatečně posílené svaly, aby samo sedělo, nebo se vzpřímilo u překážky. Těžko ho pak přesvědčíš, aby nebylo svisle. Je to u každého dítěte jinak.
Já jsem nosila v přizpůsobeném klubíčku - opřené dítě o hrudník, případně v takové poloze že dítě sedí na jedné dlani a druhou mu podepíráš hrudníček, je zády k tobě - záda jsou jakoby šikmo dopředu (je to jako pasení ve vzduchu). Je to také v té knížce od Kiedroňové.
@smurfka píše:
Normálně..
Presna tak. Hlavne me nenapadlo to nejak resit
. Proste jsem ji capla a sla jsem. Tak doufam, ze jsem ji nejak neuskodila…
@vertunka píše:
Presna tak. Hlavne me nenapadlo to nejak resit. Proste jsem ji capla a sla jsem. Tak doufam, ze jsem ji nejak neuskodila…
no jo..za těch pár minut denně - z ní bude kvasimodo.. ![]()
v Británii nemají snad ani hluboké kočárky, děti od narození jezdí ve vajíčku místo hluboké a tady se řeší přenášení z postele na zem nebo jinam ![]()
Čatso v klubíčku, také na tygříka a nebo přes rameno tak, že obě ručky měl nad mým ramenem, jako by na něj naléhal hrudníčkem, jednou rukou jsem dítě držela pod paží, druhou jsem držela skrčenou nožku - dělala pevnou oporu. Pokud jde o chvilkové přenesení, klidně bych i do svislé polohy dala. Vždycky jsem pažema obtáhla tělíčko, že spíš držel „přivázaný“. Někteří naopak měli paži pod zadečkem a druhou rukou jen hlídali, aby se malý nezhroutil dozadu. Že jde vlastně o pasivní sed odmítali pochopit a když šlo jen o chviličku, mávla jsem nad tím rukou.
@MufTynka píše:
Ahoj maminky, chtěla bych se vás zeptat, jak jste chovali nebo chováte a přenášíte své děti cca od 3měsíců (když už prostě nejsou úplná miminka) do doby než se sami posadí? Vím že děti se nesmí nosit ve svislé poloze. Nosíme v klubíčku nebo na tygříka, ale nějak si nedokážu představit, že až bude malé třeba 6měsíců že budu chovat stále jen v těchto polohách. Myslíte že svislá poloha je vhodná až od té doby, kdy se mimi samo posadí a nebo o něco dříve? :
Já vše do podrobna studuji jak se to má a nemá dělat správně a pak sem stoho šílená abych něco právě nedělala špatně![]()
Na tohle jsem ale odpověď zatím nenašla, tak budu ráda za vaše rady a poznatky
Jak sama píšeš, moc to řešíš. Pak máš z toho akorát nervy. Holky doporučují správně, já se přidávám, trochu zvolni, jinak ti brzo cvakne ![]()
Pri druhym a tretim ditku jsem potrebovala mit druhou ruku volnou, tak jsem nosila na tygra- ruka pod brichem ditete a dlan mezi nozkama nebo jsem mela mimco v takovym predklonu, zadek opreny o muj pas.
Zrovna před pár dny jsem narazila na článek o nošenína chování dětí, tak se inspiruj: https://www.vanickovani.cz/…eni-miminka/
Jinak já osobně přenáším i chovám hlavně tak, abych měla pocit, že dítě držím dost pevně a zároveň mě z toho nebolely ruce a záda. Na klubíčko mám malý vzrůst a krátké ruce, prostě se mi tam to dítě nevejde. Přenáším v podobné poloze, ale čelem dopředu, zády opřené o svůj hrudník a rameno, rukou ho držím pod stehny. Někdy taky na tygříka a když už bezpečně drží hlavu, tak i svisle s podsazeným zadečkem. Za ty dvě minuty, než dojdu z ložnice do koupelny nebo z koupelny do obýváku se mu páteř nezhroutí.
A když chovám, tak si vždycky podkládám buď dítě nebo svoje ruce třeba polštářem, v nouzi aspoň vlastní nohou, abych nemusela celou jeho váhu aktivně držet. I tak mám ruce jak opice a dost mě bolí.
Dodržovala jsem metody E. Kiedroňové, připadá mi šetrnější. Ale stalo se, že syna vzal někdo jiný a držel „nesprávně“. Dokud sám neseděl a trochu nechodil, snažila jsem se to dodržet. ![]()
@MufTynka
Myslím, že svislá poloha je cca na 9 měsících ok. To už je páteř dostatečne silná udržet „těžkou“ hlavu.
@Russet ano taky se snazim jet podle ní a vsechny furt kontroluji a „peskuji“ aby malou drzeli správně a maj me asi za blázna
ale me to prijde opravdu docela důležité pro další psychomotoricky vyvoj a aby dítko nemělo v pozdějším věku nějaké potíže se zády
váhala jsem jen, kdy se svislou polohou mohu začít, a je vlastně logické, že opravdu až bude mimi sedět samo, protože v takové poloze vlastně taky sedí, akorat te na ruce no ![]()
Děkuji všem za odpovědi a rady, také chováme v klubíčku a nebo na tygřika, a budem v tom tedy pokračovat, než bude sama sedět
zdravým zádům našich zlatíček zdar
![]()