Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Lucynna jasne, staci. Vubec se ted vracim k „zakladnim“ cvikum, co se delaly vzdy na rozcvicku snad od skolky. Zjistila jsem, ze jsou nejvic efektivni, hlavne na oblast mezi lopatky (zamerne nepisu svalstvo) a krcni pater. To same i na pas.
Diky moc za obrazky, u tech nohou do 90° jsem uz byla vedla - pomyslne jsem je ohnula v koleni.
Opravdu ze zacatku postaci napravit drzeni - manzel me zacal napominat, ze se hrbim, nikdy jsem se nehrbila a ted si to ani neuvedomuji
Navic je vzdy poznat, kdyz nekdo se sebou zacne neco delat, at uz behat, chodit, plavat - jako prvni se vzdy propne a narovna ![]()
Jeste jednou moc dekuji ![]()
@AniNevim Není zač
Ono to držení těla taky dost trpí tím že se přád shýbáš za dětmi, nosíš děti a tím vniká i špatný stereotyp. A jak říkáš, ty cviky ze základky jsou na to nejlepší- oricvičí velkou skupinu svalů. Stačí i trošku cvičit, krátkou chvíli ale s dobrou technikou. Uděláš 20 správných dřepů že z tebe leje pot a nebo 50 a necítíš nic. Takže raději těch 20 pořádných, efekt mnohem větší ![]()
Jinak na ty fixátory lopatek úplně nejlepší cvik co se cvičí v ozdravovnách a je jednoduchý a komplexní: Lehnout na břicho, ruce do svícnu, a zvedat trup lehce nad podložku a přitom lehce přitáhnout lopatky k tělu - tím zaktivuješ vlastně kompletně celé záda - jak horní tak dolní. Pokud se chceš zbavit zhrbených zad, je nutné posilovat i spodní svalovou skupinu protože horní sice zpevněná bude, ale zůstane ti lordóza. Záda a břicho jsou komplex - pokud je jedna sv. skupina povolená, pak držení těla bude vždy špatné. Proto je třeba se zaměřit na transverzus abdm., přímý břišní sv., šikmé břišní svy., horní zádové a spodní zádové sv. a stačí na to opravdu jen ty školní cviky, posilka netřeba ![]()
Holky, tak snad už budu moc příští týden alespoň „rotopedovat“. Teď mám trombózu, takže můžu akorát tak kulový.
@Kate92 píše:
Já teď necvičím vůbec a to sport miluju. Často mě píchá v břiše, táhne mě to, jak se natahuje děloha a jsem ráda, že si lehnu. Taky nejsem zrovna hubená, ale říkám si, že teď musím myslet na miminko a hned jak porodím a přežiju šestinedělí, tak se vrhám na cvičení
Ty nejsi zrovna hubená, ale já už jsem pěknej tlouštík, víš? Při 160cm 70kg už je fakt hodně. ![]()
@pampalin no, pokud se nepřecpáváš, nejíš mekáče, bůček, čokolády apod., ale jíš relativně zdravě (zelenina, bílkovinná strava typu bílé maso, tofu, nízkotučné jogurty, celozrné výrobky), tak s tím nejspíš nic neuděláš. Mohou to být i hormony a na každého to působí různě. Já třeba chytla strašný akné v těhu ![]()
Pokud jsi přibrala z nesprávné stravy, tak to cvičením stejně neshodíš - největší fáma hubnutí je že to jde bez správné stravy „budu jíst klobásy, buček a všecko shodím v posilce“ - takhle to nefunguje. Svaly sice budou zpevněné ale nic nepůjde vidět pod vrstvou tuku.
Vzhledem k tomu, ale co píšeš odhaduji že jíš rozumně. Napadá mě spíše že můžeš zadržovat vodu a proto si připadáš objemnější. Když nebudeš pít tak se ale nic nevyřeší, jsou to hormony a to se upraví až po porodu. Pokud máš rizikové těhu a ještě k tomu trombózu (!) tak snažit se shodit cvičením v těhotenství je fakt velký risk. Vydrž to než bude miminko na světě, už po porodu půjdou kila dost dolů..
neriskuj, aby miminko nešlo zbytečně ven dřív, může to mít komplikace.
@Lucynna Díky, udělám to přesně tak, budu jen chodit ven na procházky, to by mělo stačit a chůze je vůbec absolutně nejpřirozenější pohyb, že? Takže od zítřka tady mám zase malou na hlídání, budu s ní chodit na procházky tak něco okolo hoďky a snad se budu cítit líp - teda jako z pocitu, že alespoň něco dělám.
@pampalin jo, to je přesně ideální v těhotenství.. určitě není dobré zanevřít na pohyb, ale jak říkáš, chůze je nejzdravější a nejpřirozenější pohyb. Trochu posilování se taky hodí, ať ta kondička úplně neutrpí, ale de facto posilováním se stejně nehubne, nebo opravdu minimálně. Jinak posilovat se dá pasivně - třeba zatínat zadek jak stojíš na zastávce, zatínat prsní svaly, pánevní dno a je to taky dost efektivní. Nejdůležitější je stejně pak vyvážená strava. V těhotenství to chce vlastně zvýšit příjem bílkovin (až od druhého trimestru), jinak je lepší jíst zdravě, v rámci možností.. rozhodně v těhu nehubnout dietami, maximálně jen ta zdravá strava. Užívej si mateřství teď máš právo aby se s tebou zacházelo jako s princeznou
v jakém jsi vlastně tt?
@Lucynna Jsem úplně na začátku, dnes bych měla být podle poslední MS 5+5tt.
Ahojky, myslím že kromě pohybu by pro Tebe byl fajn Pilates pro těhotné a Těhotenská jóga. Na nějaké velké posilování bych se teď rozhodně vyprdla, k porodu je nejlepší být pěkně měkká a vláčná. Pokud na kole běžně nejezdíš, tak myslím, že alespoň v začátku těhotenství není moc vhodné. Prostě si užívej, že jsi těhotná, těš se na mimi, jez přiměřeně, choď, dělej doma vše jako dosud a občas si zajdi na nějaké těhotenské cvičení. Ladit postavu zrovna v těhotenství není moc rozumné, na to bude jistě dost času i po porodu ![]()
@pampalin aha, tak to jsi na začátku, tak to bys ještě posilovat mohla, ale tím stejně nezhubneš. V těhu se fakt hubnout neradí, ledaže by to byl „vedlejší účinek“ zdravé racionální stravy. Jinak k porodu měkká a vláčná si osobně myslím že to taky není to nejlepší protože pak nemáš žádný břišní lis, tlačíš hodinu a trápíš se.. Ale teď už to asi nenaženeš, zvlášť pokud máš rizikové těhu, tak bych zejmnéna byla opatrná. To pilates třeba by mohlo být fajn, podle toho jak ti bude vyhovovat.. ideální jsou ty procházky, to nikdy neublíží ![]()
@Lucynna Pripomnela jsi mi moje skolni leta:-) Vysetrovacky, lecebna telesna vychova atd. Fuj, je to uz tak davno. Rehabilitaci nedelam uz 12 let. Ted jsem 13 tt, zatim nepribiram (160cm, 50kg) ale snazim se drzet tempo. Chodim do/z prace pesky, pesky do 4.patra, izometricky stahuji zadek i v praci, davam si pozor na spravne drzeni tela (od mala mam problemy s hyperlordozou)a delam squats pri cisteni zubu 2× denne 2 minuty, nejdu uplne dolu. Premyslim ze zacnu chodit na tehotenskou jogu, musela jsem pockat az budu mit po screeningu. Berou az od 12. tydne