Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, čeká nás operace ledvin. Tkz. Reinplantace ledviny, je to otevřená operace. Po které bude dítě 2 dny na JIP. A poté převezeno na pokoj kde bude přivázáno k posteli. Mám z toho strašnou hrůzu. Naše dítě je velmi aktivní má 9 měsíců, takže mu ani nevysvetlim proč tam musí být přivázaný. A tak se chci zeptat jak to zvládli vaše děti? Čím ste je zabavili? Byli provázané po celou dobu hospitalizace?
Moc děkuji za odpověď ❤️️
Nemám zkušenost se synem, ale domnívám se, že jej budou tlumit, aby tolik energie neměl. O postupu pooperační péče jsi zatím neměla možnost s nikým mluvit? A čím zabavit? Upřímně asi nejvíc pohádkami. Ať už z knížek, nebo třeba tabletu. Ono toho asi moc vymyslet nepůjde, když bude malý fixovaný k posteli ![]()
Držím palce, ať to zvládnete co nejlépe.
@Kakika nemám zkušenosti s operací a tak, ale 9měsíční dítě asi ještě tablet a pohádky nazaujme
@stinga píše:
@Kakika nemám zkušenosti s operací a tak, ale 9měsíční dítě asi ještě tablet a pohádky nazaujme
V devíti měsících děti bavilo bourání komínů z kostek a dolování žížal z hlíny
V podstatě mě nic, co by zaujalo ležící dítě, nenapadá. V tomto věku chodili spát po jedné epizodě mrňousků, u toho tu chvíli vydrželi. Ale bavit ho celý den nebude vůbec nic. V sedmi měsících jsem kluka ve špitále bavila ukazováním všeho okolo, ale to jsem ho mohla nosit. ![]()
Dcera na tom byla. Na JIP byla hodně unavená a moc se nehýbala. K zabavení většinou úplně stačilo, že jsem ji držela za ruku. Pak když už jí bylo lépe, tak věci, se kterými si hraje doma. Chodit znova začala, až když byla doma. Takže celou dobu na posteli. Bylo to náročné, ale zase ona se fakt až tolik hýbat nechtěla.
Po takovem zakroku je dite vycerpane a unavene, daji mu urco i dithiaden…aby byl zklidnenej, ja bych se toho nebala, myslim, ze vetsinu prospi…
No až ho převezou na pokoj tak mu žádný uklidňující léky prý nedají, mám si vzít 10kg čokolády
super rada.
@Jannina98 píše:
No až ho převezou na pokoj tak mu žádný uklidňující léky prý nedají, mám si vzít 10kg čokoládysuper rada.
No, na běžném pokoji už dcera nic nedostávala, to je pravda. Ale pořád jí bylo dost blbě. Byla klidnější ještě i pak doma. Trvalo to asi měsíc, než byla, co se týče pohybu, na tom stejně jako před operací. Když jsem byla s dcerou v nemocnici v devíti měsících (v té době ne na operaci, ale taky byla samá hadička a nemohla se moc hýbat), tak největší zábava pro ni byla házet míčky na zem. Pak tam měla kostky, chrastítka, nějaký interaktivní blbinec, vkládačku a hodně knížek (zvukové, dotykové), stohovací kelímky, navlékání kroužků. No, měla tam toho dost, vždycky sebou beru do nemocnice hodně hraček a knížek, aby neomrzely. Vždy beru i něco úplně nového a před plánovaným pobytem v nemocnici ty hračky a knížky, které tam beru, na několik dní schován, aby byly v nemocnici neokoukané.
Ještě mám jeden dotaz, opravdu je dítě uvázáno k posteli 24 hodin po celou dobu hospitalizace? Cca 10 dní. To i vleže mu mám podávat jídlo přece jen mléko mu nestačí.
@Jannina98 píše:
Ještě mám jeden dotaz, opravdu je dítě uvázáno k posteli 24 hodin po celou dobu hospitalizace? Cca 10 dní. To i vleže mu mám podávat jídlo přece jen mléko mu nestačí.
Ne, dítě je uvázané, dokud se nesmí hýbat = má různé hadičky. S ubýváním hadiček přibývá pohyb. A ani ten první den nebyla dcera přivázaná pořád, když jsem byla u ní, tak jí sestra jednu stranu rozvázala. Jinak to připoutání bylo takové relativně volné, mohla se trochu hýbat. Na jídlo lze napolohovat postel. A jinak dcera už na JIP „chodila“ na nočník a jedla v židličce. Jen se musela u toho hlídat a muselo se opatrně.
Moc děkuji za informace, v úterý už jdeme na operaci tak nám držím pěsti ať to dobře dopadne