Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, doktorka mi řekla, že už bych vzhledem ke své váze měla přestat kojit. Naše zlatíčko už mělo rok a už to prý nemá smysl. Všechny potřebné látky dostane v běžné stravě. Mám se na kojení vykašlat? Jak dlouho jste kojily?
ahoj,
kojila jsem 8 měsíců a odstavovala jsem kvůli své váze(49kg) a bolestem kloubů.
R.
Ahoj,
můj doktor taky tvrdí, že po roce už to je skoro zbytečné. Záleží ale na mamince, jak to cítí. Pro dítě by to opravdu nemělo znamenat nějaké strádání nebo odebrání něčeho životně důležitého.
Já jsem prvního kojila do 11 měsíců a druhé uvidíme, ale déle asi ne.
M.
Já bych nad tím rozumně zauvažovala, protože z vlastní zukšenosti musím říct, že později se to hůř odnaučuje. Dcera má nyní 20 měsíců a snažíme se od listopadu skončit s kojením. Zatím bez úspěchu.
I když musím říct, že už je to na dobré cestě, přesto ale vyhráno ještě nemáme.
Sice okolí neustále bombarduje kojit, kojit, kojit,ale jak přestat to už nikdo neporadí!
Takže pokud k tomu máš ještě nějaké zdrav.problémy,asi bych se nerozmýšlela. I když vím, že je to i pro maminku nesnadné rozhodnutí (pokud je s kojením všechno v pořádku a nekojí milionkrát v průbějhu celého dne)
Ahojky
tak pokud máš nějaké zdravotní problémy,tak je to asi na tobě. já ještě kojím, malé je 16 měsíců a jsem ráda.Já si myslím že i po roce dostává v tom mléku stále vitamíny (dokonce to ted i říkali v sama doma), takže dle mě je to dobré.ale je to každého věc.ovšem kdyby to mělo mamince způsobovat nějaké zdravotní problémy,tak to asi nemá cenu.maminka musí být také zdravá.
Ahoj, ja jsem kojila rok, a pak jsem prestala a malej behem par dnu vubec nevedel co kojeni je.
pepi80 píše:
Ahoj, doktorka mi řekla, že už bych vzhledem ke své váze měla přestat kojit. Naše zlatíčko už mělo rok a už to prý nemá smysl. Všechny potřebné látky dostane v běžné stravě. Mám se na kojení vykašlat? Jak dlouho jste kojily?
Nu, není obecný návod. Jsou dvě věci, na které je třeba brát ohled - to, co vyhovuje mamince a dítku a pak to zdraví.
Pokud jsou potíže se zdravím (ale samotná váha by asi nebyla ten důvod), pak to vidím jako velký důvod k ukončení kojení. Nemyslím si totiž, že je v pořádku obětovat své zdraví proto, abych měla pocit, že jsem kojila dlouho. Ale jak jsem psala, nevím, jestli samotná váha je zdravotní indikace.
Co vyhovuje mamince a miminku je druhá věc. Pokud jim to vyhovuje, proč přestávat, pokud jiný důvod není.
Asi píchnu do vosího hnízda, když řeknu, že si myslím, že roční dítě z kojení už nemá žádný prospěch na to, aby muselo být kojené. Nerazím názor, že úderem 6měsíce se má odstavit, že nemaj nárok a tak. Ale už tam nastává čas na přechod na jinou stravu a pomalé odstavení. Protože se z toho později stává zlozvyk, dítko se hůř odstavuje.
Kojení mu nahradí pití, ale už to podle mě nemá vyšší hodnotu než jiné pití a popravdě řečeno ty děti pak maj často i problém s tím piřjmout cokoliv jiného.
Sama jsem odstavovala od cca 10měsíce postupně do roka, ne nárazově. Důvodem bylo, že malé rostly zoubky, kousala, pro mě to bylo nepříjemné. A zhruba to splňovalo moje představy o kojení.
Takže bych to probrala v hlavě, jak to vidíš sama - jak to zdraví, tak tvůj názor na kojení a tak a uvidíš.
Někdo nekojí vůbec, někomu se dítě odstaví samo, někdo odstaví sám v různém věku, a pak jsou i ti, kteří neodstaví a nakonec s tím mají potíže (v deníčku nám psala jedna mamina, že má známou, která byla v 6letech dítěte u psychologa, jak ho odstavit - to už je samozřejmě extrém).
Za sebe říkám, že to nejdůležitější už jsi dítěti dala a když přestanete, není důvod mít výčitky.
Gabča, Bára a miminko
PS: po odstavení mi kojení chybělo, moc. Fyzicky i psychicky. Ale jen chvilku a nikdy jsem nelitovala toho rozhodnutí. Ale k odstavení je třeba přistoupt tehdy, když se odhodláš a budeš o tom přesvědčená, že to tak má být.
Kojení je určitě pro dítko super věc, ale s váhou mám spíše opačné problémy, každého kilča se ráda zbavím. Pokud ale dostatečně jíš (vyváženě, dost mléka vitaminů.....), tak jsi si s tím kojením snad tak neublížila. Ale je fakt, že patříš asi k menšině maminek, které to vydržely až do roka, což jsi pro dítě udělala dost, má slušný základ.
no, já jsem postupně odstavovala defacto od těch 6 měsíců. v 11M jsme byly na dvou kojeních za den (ráno a večer) a končily jsme s večerním kojením. v 15 M jsem zrušila i ranní kojení a nemyslím si, že by Klárka strádala. podle mě je kolem roka optimální doba, kdy to dítě v pohodě přijme. později je z něj už pěkný závislák
spíš jsme narazily na jiný problém - Klárka mi absolutně odmítla UM, takže má jenom sýry a jogurty. ale ty zbožňuje a tak myslím nestrádá. co jsem tak studovala, tak se tohle u dlouho kojených dětí dost často stává.
důležité ale je i mít všechno srovnané v hlavě a být pevně rozhodnutá. jakékoliv psychické zaváhání ti mrňousové vycítí a zneužijí ![]()
no tak já mám 50 kilo a nikdo mi o tom, že bych měla odstavit, vzhledem ke své váze neříkal, ani se necítím kojením nijak vysílená, malej má téměř dva roky a je pravda jak už tady kdosi psal,že teď mám spíš problém jak ho odstavit, ale snad to zvládnem, viz diskuze jak odstavit závisláka ![]()
pokud máš zdravotní problémy, asi bys měla odstavit, protože skutečně důležíté měsíce si už prokojila, takže se říď čistě jen svými pocity.
hodně štěstí a hodně zdraví
Kojila jsem 11 měsíců a pokud bude další mimčo, tak se mi to zdá optimální, ale: Až po ukončení kojení jsem mohla přejít na dvousložkovou antikoncepci, což mělo za následek, že mi konečně přestaly padat vlasy, vrátila se mi chuť na sex a tak všeobecně jsem se „dole“
cítila trošku líp (vlhkost atd). Což teda nevím, jestli je vliv antikoncepce, nebo kojení, nicméně to šlo ruku v ruce. Čili jestli Tě trápí něco z výše uvedeného, o ukončení kojení bych uvažovala.
Tak já se hlásím také ke špagetkám (42kg). Pravda je, že jsem byla s mojí váhou i u doktora, aby mi jí pomohl dát do mé původní cca (50kg).
Ale frajer se jen zasmál - udělal mi několik rozborů.
Vše vyšlo v poho a tak ani nic nedoporučil(jen Pangamin - pivovarské kvasnice). Říkal akorát, že se to snad napraví až přestanu kojit.
Malému byl teď jeden rok a chci také přestat kojit. Vím, že přes den to bude v pohodě, ale bojím se noci. Stále se mi probouzí po 3 hodinkách na kójo. A hlavně ani sám neusne v postýlce. Usíná u prsa a ani ho nemusí cumlat (stačí když si pije těch pět minutek a je hotovej)
Nemáte někdo radu. Jak tedy odbourat noční kojení??? Fakt mám s toho hrůzu, protože Honzík je stašnej hysterák. ![]()
Gabinka:
Ahoj,
tak já si vůbec nemyslím, že kojení by mimču bránilo v příjmání jiné stravy. Synovi jsou skoro dva roky a stále kojíme. (dva dny už se snažíme přestat - ale pořád si nejsem stoprocentně jistá, nechci mu brát to, co má tak rád a na co je zvyklej.. ale, už je velikej, a se závislostí by to bylo jen horší..)
Ale co jsem chtěla napsat je to, že na polévkách a příkrmech je od 5ti měsíců a vše ok!
Chci se zeptat:kojí někdo déle jak 3 roky? ráda bych to s někým „probrala“.díky