Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, velké rádkyně.
Chtěla bych Vás poprosit o radu, jak zahájit přikrmování. Dceři bude půl roku a plně kojím. Chtěla bych ji zpestřit jídelníček, ale nevím čím začít, jestli večer kaší ne bo obědem a jak to bude s kojením.
Jak to skloubit dohromady! Dr. je taková bez názoru a taky malá u ní většinou řve, tak kolikrát ani neslyším co pořádně říká.
Poraďtě jak jste začínaly vy?
Děkuji předem Jana
Ahojky, dovol mi rici, ze me mrzi, jakou mas lekarku. Urcite je spousta rad a voditek, ktere ti mela poskytnout, protoze musi mit praxi a zkusenost. No, na druhou stranu, ja mam taky doktora pekneho blba, takze clovek si nevybere. ![]()
K zacatku prikrmovani.......nekdo zacina ve 4 mesicich, nekdo v pul roce, ja v osmi mesicich, protoze mam doma atopika/exematika a navic alergika. Ale vseobecne se muzes ridi tim, ze kdyz mimi prestane pri dotyku na tvaricku vyplazovat jazycek/ nebo kdyz uz samo pevne sedi/nebo kdyz minimalne zdvojnasobilo svou porodni vahu/nebo kdyz zacina projevovat o jidlo zajem, sleduje te kdyz jis sama nebo se po tom natahuje.........tak by melo byt mimi ready. ![]()
Cim zacit je taky ruzne u ruznych miminek...........hlavne necim, co je co nejlepe stravitelne a nasladle svou chuti. Muzes zacit ryzovou kasickou, rozmixovanou podusenou mrkvi, nebo nejakou jinou nedrazdivou zeleninkou (uvarenou na pare a rozmixovanou). Hlavne zadnou sul, ale to asi vis. Asi je nejvhodnejsi zacit pres den, kdy je prcek cily, ma zajem a nema hlad. Prvni lzicky jsou jenom tak pro zabavu, aby to zkusil a seznamil se s novinkou. Vetsinou deti sni 2-3 lzicky behem prvnich dnu. Nekdy to vsechno vyplivnou a nechcou o jine strave nez MM ani slyset. V tom pripade si das tyden pauzu a zkusis to znovu. Jen u nas to bylo tak, ze mi maly napoprve snedl naposezeni misku mrkvicky a teta se mi malem uvalela smichy, kdyz jsem ji to rekla.......pry to byl zazrak, ze jsem ho nezabila a maly se mi neuprdel k smrti. Kazdopadne zacinej pozvolna a sleduj reakci, jenom jedna nova potravina po 3-4 dny a pokud nenastane alergicka reakce, tak muzes zaradit novou. Ja zacinala s prvnim papanim v poledne a potom jeste normalne nakojila. V prvnim roce zivota ma stejne mleko slouzit jako hlavni prisun zivin. Nez se dopracujes na takove davky, aby ti to ubiralo na kojeni, to si jeste pockas. Moc a moc doporucuji sladky brambor (batat). Je krasne oranzovy, upouta tak svou barvou a kdyz ho upeces v troube a potom rozmixujes, tak ma tak super sladkou chut, ze se mi po nem mohl maly utlouct. ![]()
To by tak asi bylo vse, mej se a preji mnoho radosti s prikrmovanim. Hlavne si nacvakej spoustu fotecek, ja na to zapomnela a pak mi to bylo lito. Ty ksichtiky a grimasy jsou k nezaplaceni.
Marketa
Mrkni na www.kojeni.net je tam „navod“ jak zacit s prikrmy a take prehled vhodnych potravin.
Verveve
https://www.emimino.cz/…s/story/5377
stačí se kouknout do Manuálu k dítěti například…
plus tu byla o tomto spousta diskusí i deníčků…
osobně doporučuji vše nové-zeleninu i kaše-vyzkoušet během dne-kdyby pak dítě mělo bolení bříška, tak ti neprořve noc.Až když se přesvědčíš, že je to ok-hlavně na kaše pozor, ty často způsobují bolení-tak můžeš bez obav dát něco večer.
Ahojky Jani,
mám taky skoro půl ročního synáčka a chystáme se na přikrmování, jestli chceš pošli mi na jana.skircakova@seznam.cz tvůj email a přepošlu ti cca 8 stran jak nejlépe na to, jak začít, čím, co ano a co ne, atd… jsou tam i recepty. Všechno jsem si stáhla z netu a udělala ucelený seznam
Móóóóc se mi to hodilo při prvním synovi (4 roky). Mějte se všichni fajn
Jana ![]()
Ahoj Janis, tak to máme podobný problém, moje Karolínka bude mít půl roku až za měsíc, ale i tak už přemýšlím o tom jak budu pak přikrmovat, prostě jak začít, přesně jak ty píšeš, teď stále plně kojím. Zaujala mě odpověď Jany/Anonymní co ti nabízí, že ti o tom přepošle několik stran na mail, tímto bych ji poprosila zda se jí můžu ozvat, aby mi ty informace také poslala, pokud jí to nebude dělat problémy. Mějte se hezky a děkuji Petra
Ahojte holčiny, děkuju moc za rady. Snad do toho přikrmování vpadneme a nebudou žádné problémy. ![]()
Mějte se moc krásně Jana
![]()
Ahoj,
doporučuju sehnat si knížku Polévky a kašičky pro nejmenší od Mudr. Judity Hofhanzlové. Má tam skvělý recepty a hlavně rady, kdy, co dávat.
Markéta
Ahoooj! Tady Renča. Mám půlroční holčičku a taky nemám ponětí s čím začít, co by bylo nejlepší. Můžu poprosit o zaslání toho super seznamu? ![]()
@Anonymni píše:
Ahojky Jani,
mám taky skoro půl ročního synáčka a chystáme se na přikrmování, jestli chceš pošli mi na jana.skircakova@seznam.cz tvůj email a přepošlu ti cca 8 stran jak nejlépe na to, jak začít, čím, co ano a co ne, atd… jsou tam i recepty. Všechno jsem si stáhla z netu a udělala ucelený seznamMóóóóc se mi to hodilo při prvním synovi (4 roky). Mějte se všichni fajn
Jana
Mohla bych taky poprosit na mejl: monika. umbro@post.cz