Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, dneska jsem byla s malým na převážení u doktorky, malý se poslední dobou dost vztekal u kojení, to se už ale celkem upravilo. Začal zase trošku víc jíst, saje vždycky maximálně 10 minut, víc málokdy. Malý za 5 dní přibral jen 50 gramů, to se doktorce zdálo málo (mně teda taky), tak tam musím v pondělí znovu. Říkám si, jestli to ale nesouvisí s růstovým spurtem ve 3. měsíci. 1.11. měl dva měsíce, takže teď probíhá třetí měsíc. Nezdá se mi, že by jedl o tolik víc, jak většinou všude čtu. Mezi kojením vydrží pořád tak 3-4 hodiny. Bojím se, že pokud to příští týden nebude lepší, tak mě doktorka bude nutit do přikrmování, to se mi ale vůbec nechce, protože mlíčka mám dost, tak mi to přijde zbytečné. Nemáte někdo taky takovou zkušenost? Díky moc za radu ![]()
P.S. porodní váha 3100, váha ve dvou měsících 4970
Ahojky.Doktorka tě do ničeho nutit nemuže.je to jen tvoje rozhodnutí a já bych taky nepřikrmovala.estli malej nekřičí hlady a nechce jíst každou hodinu,tak hlad nemá.Každý dítě přibýrá jinak.Náš malej do 3 mesícu přibýral aspon kilo měsíčně a tet na kontrole ve 4 měsících přibral asi jen 300g a dr říkala že to je normální že kolem toho 3-4 měsíce se už přibýrá málo.držim palce.
mě přijde 50g za 4 dny dost
ahoj,
50gr za 5dni je dost…
nase mala pribirala kolem veku 3m za 6tydnu necelych 300gr…a byla spokojena,nervala hlady a tak jsem neprikrmovala…porad kojime…
musis na malem ty jako maminka vypozorovat,jestli je spokojeny a neni hladovy a jestli pekne cura…jestli to tak je,tak bud v klidu a do zadnych prikrmu se hnat nemusis…
jana
Kuki, zmer maleho na delku- Matej kolem tri mesicu taky pribiral uplne malinko, mel porad hlad- a pak jsme zjistili, ze behem 14 dni vyrostl o 3 cm
![]()
Kuji,
naše malá měla porodní váhu 3196 g a 4900 g měla až ve třech měsících a dle dr. prospívala dobře, tak nevím, co doktor, to názor…
Holky, díky moc za rady a vaše zkušenosti. Dneska jsem si dovezla od kamarádky váhu a týden budu vážit jako v porodnici, abych věděla, kolik si toho malej vytáhne. Jen nevím, kolik by to asi tak nějak přibližně v jeho věku (2 měsíce a 8 dní) mělo být. Pokud někdo víte, budu moc ráda.
Díky ![]()
Kuki , cca 150 ml/kg tělesné váhy a den, takže za 24 hod. u vás cca 750 ml. hodnotit to má smysl jen celkově za těch 24 hod., v různých denních dobách může vypít různě a jedno vážení před a po kojení není směrodatný vůbec, občas takhle pediatři váží „kontrolní kojení“, ale je to v podstatě na nic. A určitě nech měřit při každém vážení, ostatně ani v českých průkazech samostatné hmotnostní grafy nejsou, jen hmotnostně-délkové, takže nemůžeš sledovat vývoj.
My mame podobny „problem“, doteraz nasa mala Kristinka priberala celkom v pohode, ale teraz ma 5 mesiacov a je to na tej spodnej hranici. Dr nam poradila, ze mame davat uz na obed varenu a rozmixovanu mrkvu, alebo nemliecnu ryzu, no ale mam pocit, ze s toho asi velmi nepriberie. od narodenia len kojim, nic nikdy ine nemala, pri narodeni vazila 3 kg, a teraz v 5 mesiacoch ma 4,6 kg. Inak je spokojna, spinka aj celu noc, tak neviem, pomoze nam ta mrkva na vahe? Aky mate na to nazor? Skusali ste niektora, ci to ma vyznam, aby potom neodmietla kojenie… Chcela by som kojit az do ukonceneho 6 mesiaca, cize este mesiac, vydrzat, alebo dat uz tu mrkvu? Dakujem.
Licia: po rýžové kaši, nebo odvaru z rýže děti skutečně dobře přiberou ![]()
5,4 kg v 5 měsících se mi zdá skutečně málo, pokud jí tu kaši podáš lžičkou neměl by být s nějakým odmítáním kojení problém
Ahoj, náš Tobík je oproti ostatním taky drobek ![]()
porodní váha 3,6kg
3 měsíce 4,44kg
5 měsíců 5,6 kg
6 měsíců 6,1kg … důležité je, aby malý na váze nestagnoval, doktorka nikoho do příkrmů nutit nemůže. Pokud dost čůrá (má počůraných 6-8 plínek za den), tak je to v poho a mlíka má dost. Nám dělali pro jistotu odběry kvůli metabolickým poruchám, to bylo v pořádku. Takže dr. jen konstatovala, že bude drobný po nás a bylo to.
LUCIO, neboj, pokud je mala spokojená, tak je v pořádku
Pokud nepláče hlady, nepřikrmovala bych…
Lucia , kolik malá měří?? Celkem mě překvapuje, že vaše dr. nekomentovala dosavadní přibírání, za 5 měsíců přírůstek 1, 6 kg je dost dost málo (do 6 měsíců by měl být týdenní váh. přírůstek cca 112-225 g). Moji broučci měli porodní váhu 1,7 a 2,2 kg a v pěti měsících stejnou váhu, jako máte vy, a to nás všichni dr. pořád honí, jak málo přibírají. Sleduješ si růstový a hmotnostně délkový graf v průkazu? Neměla by se dostat mimo křivky a nebo se hodně propadat. Rozhodně při každém vážení měřit!!
Asi bych už o nemléčném příkrmu zauvažovala, nebo aspoň vysledovala za 24 hod., kolik vypije. Mělo by to být cca 150 ml/kg její váhy, takže cca 700 ml.
Hlady neplace, naopak, je spokojna… No ked jeme my, tak kuka na nas tak ze mam pocit, ze by chcela aj ona
Aby som nieco nepokazila, tak som sa radsej chcela poradit tu. Myslite ze radsej tu nemliecnu ryzu ako mrkvu? S cim ste zacali vy?
Tak sa mi uz konecne podaril metrik
Toto je nasa Kristinka.
A este sa mi snad podari aj galeria, aby tych obrazkov bolo viac… Ale to je asi na dlhsie.
LUCIO no ta je krásná
A jestli chceš začít s tím příkrmem, tak myslím, že by byla nejlepší nemléčná kaše rozmíchaná v MM. Po mrkvi mají docela často miminka problém s kakáním ![]()
Lucia:
ja bych asi porad kojila a pockala do tech 6m…pokud mala spi,neplace hlady,neni neklidna a pekne cura…
Nase Katuska mela porodni vahu 3,9kg a ted v 5,5m vazi 5,6kg … a horni podminky splnuje,neplace temer vubec,je to certik zvedavy,pohyblivy…tak neprikrmujeme…doktorka souhlasila,kdyz jsme si popovidali o cetnosti kojeni a dennim rezimu…
zpocatku taky pani doktorka zneklidnela,hlavne videla tu porodni vahu cca 4kg,tak cekala burtika…
grafy v prukazkach jsou sice dobra vec,ale cetla jsme v odbornych lekarskych casopisech,ze uz se polemizuje,jestli nejsou zastarale a ze to nejde zobecnovat na vsechny miminka …je treba prihlednout i k jinym ukazatelum…
tak uvidis,jak se rozhodnes..
Jana