Jak dlouho před koncem RD řešit práci?

Anonymní
23.4.21 08:58

Jak dlouho před koncem RD řešit práci?

Ahoj, jak dlouho před koncem RD jste řešili se zaměstnavatelem návrat do práce? A kdy jste začali řešit případně hledání nové práce? Bude mi končit RD začátkem listopadu, smlouvu mám na neurčito, ale podle toho jak jsem se s manažerkou bavila loni, to spíš vypadá, že me zpet chtít nebudou. Přemýšlím tedy kdy to začít se zaměstnavatelem řešit (já se vrátit chci) a kdy začít případně hledat novou práci.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
23.4.21 09:00

Řekla bych, že tak 3 měsíce před kontaktovat zaměstnavatele.. A dle toho řešit jak dál :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.4.21 09:03

Já bych se klidně zeptala už teď. Pokud se chceš vracet, projevíš včasný zájem a může to být plus. Pokud by tě zpět nechtěli, budou ti muset dát výpověď s klasickým odstupným a jelikož k tomu nejspíš nemají zákonný důvod, tak aspoň budou mít čas to nějak vymyslet a ty se můžeš poohlížet jinde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.21 09:13
@unuděná píše:
Já bych se klidně zeptala už teď. Pokud se chceš vracet, projevíš včasný zájem a může to být plus. Pokud by tě zpět nechtěli, budou ti muset dát výpověď s klasickým odstupným a jelikož k tomu nejspíš nemají zákonný důvod, tak aspoň budou mít čas to nějak vymyslet a ty se můžeš poohlížet jinde.

To je druhá věc, která mě napadá. Jak by mohli vymyslet tu výpověď, když ja se vracet chci. Ideálně tedy na zkrácený úvazek, ale to jim v první fázi nechci říkat, právě kvůli tomu, aby mi neřekli, že to z provozních důvodů nelze. (lze to, mám kancelářskou práci, a pár lidí nezkrácený úvazek má).

• Citovat
  • Upravit
37131
23.4.21 09:13

No záleží jaký obor :nevim: já končila v bývalé práci, tam bych nezvládla skloubit směny a dítě, takže to sem řešila 3 měsíce před koncem RD a pak sem řešila nástup do nové práce tak měsíc-dva předem, ale jde o zdravotnictví, tam se sežene práce prakticky kdykoliv a hned :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35645
23.4.21 09:15

Já bych se zajímala tak měsíc před koncem RD. Pokud by tě nechtěli tak ti musí dát normální výpověď s odstupnym a když bude výpovědní lhůta běžet až po konci RD tak by tě buď na ty 2 měsíce museli zaměstnat a nebo ti dát náhradu mzdy za tu výpovědní dobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.4.21 09:20
@JancaS84 píše:
Já bych se zajímala tak měsíc před koncem RD. Pokud by tě nechtěli tak ti musí dát normální výpověď s odstupnym a když bude výpovědní lhůta běžet až po konci RD tak by tě buď na ty 2 měsíce museli zaměstnat a nebo ti dát náhradu mzdy za tu výpovědní dobu.

To není moc chytré za předpokladu, že by to skončilo tak, že bude muset nastoupit. Píše, že by potřebovala zkrácený úvazek, což je logické s malým dítětem. Takže pokud by na ně šla takhle zákeřně, tak jí taky můžou říct „ok, nastup v tom listopadu, pracovní doba je 9-17:30, zbývají ti ještě 2 měsíce výpovědní lhůty“ :think: Za mě je lepší to řešit zavčasu a korektně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.4.21 09:21
@Anonymní píše:
To je druhá věc, která mě napadá. Jak by mohli vymyslet tu výpověď, když ja se vracet chci. Ideálně tedy na zkrácený úvazek, ale to jim v první fázi nechci říkat, právě kvůli tomu, aby mi neřekli, že to z provozních důvodů nelze. (lze to, mám kancelářskou práci, a pár lidí nezkrácený úvazek má).

Můžou dát výpověď z organizačních důvodů, ale nejsem si jistá, jak je to po rodičáku. Protože čistě teoreticky by ti měli držet místo (ne pozici).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.21 09:32
@unuděná píše:
Můžou dát výpověď z organizačních důvodů, ale nejsem si jistá, jak je to po rodičáku. Protože čistě teoreticky by ti měli držet místo (ne pozici).

Ano z organizačních důvodů. Ale v našem oddělení žádné pracovní místo nezaniklo. Pokud se budu řídit, že mi mají přidělit práci dle pracovní smlouvy, pak jiné možnosti ve firmě nejsou, další pozice jsou odborné (IT).

• Citovat
  • Upravit
53190
23.4.21 09:39
@Anonymní píše:
Ano z organizačních důvodů. Ale v našem oddělení žádné pracovní místo nezaniklo. Pokud se budu řídit, že mi mají přidělit práci dle pracovní smlouvy, pak jiné možnosti ve firmě nejsou, další pozice jsou odborné (IT).

To tě nemusí trápit, pokud tě tam nechtějí, tak si musí nějaký důvod vymyslet ;) Ono třeba nakonec to místo bude :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.21 09:42
@unuděná píše:
To tě nemusí trápit, pokud tě tam nechtějí, tak si musí nějaký důvod vymyslet ;) Ono třeba nakonec to místo bude :mavam:

Jo díky. Mě jde spíš o to, aby mě nějak „neosidili“ na případném odstupném. Ano vím, že je zákonný nárok na 2+ dle odpracovaných let. Ale to mi přijde docela nefér, když se žádná pozice neruší a to, že „nemají“ místo je jen protože tam místo mě dosadili známé. Jedná se o velkou firmu.

• Citovat
  • Upravit
53190
23.4.21 09:44
@Anonymní píše:
Jo díky. Mě jde spíš o to, aby mě nějak „neosidili“ na případném odstupném. Ano vím, že je zákonný nárok na 2+ dle odpracovaných let. Ale to mi přijde docela nefér, když se žádná pozice neruší a to, že „nemají“ místo je jen protože tam místo mě dosadili známé. Jedná se o velkou firmu.

No oni ti to musí nějak zdůvodnit a prokázat, že tvoje pozice zanikla. Takže pokud to neudělají, máš docela dobrý manévrovací prostor pro vyjednávání. Teď nechci říct, že jim máš vyhrožovat, ale jemně naznačit, že jednají protiprávně nemůže uškodit :mrgreen: Ale dobře zvaž, zda ti to za to stojí, pokud by pak nakonec kývli na tvůj nástup, tak bys asi neměla moc příjemné pracovní prostředí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.21 10:05
@unuděná píše:
No oni ti to musí nějak zdůvodnit a prokázat, že tvoje pozice zanikla. Takže pokud to neudělají, máš docela dobrý manévrovací prostor pro vyjednávání. Teď nechci říct, že jim máš vyhrožovat, ale jemně naznačit, že jednají protiprávně nemůže uškodit :mrgreen: Ale dobře zvaž, zda ti to za to stojí, pokud by pak nakonec kývli na tvůj nástup, tak bys asi neměla moc příjemné pracovní prostředí…

To je mi jasné :lol: ale oni tam další pozici jen tak snadno nevytvoří, vše podléhá schválení u matky v zahraničí. No dobře ohledně odstupného uvidím. Myslíš, že není trapné poptat se na návrat tedy už teď víc jak půl roku předem?

• Citovat
  • Upravit
53190
23.4.21 10:08
@Anonymní píše:
To je mi jasné :lol: ale oni tam další pozici jen tak snadno nevytvoří, vše podléhá schválení u matky v zahraničí. No dobře ohledně odstupného uvidím. Myslíš, že není trapné poptat se na návrat tedy už teď víc jak půl roku předem?
Úplně klidně, já se ptala dokonce rok předem. Bylo to tedy hlavně proto, že jsem chtěla na pár měsíců NV (kvůli školce) a mezitím jsem tam dělala na DPP. Ale zaměstnavatel to hodnotil velmi pozitivně, že se zajímám včas.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.4.21 10:12
@unuděná píše: Úplně klidně, já se ptala dokonce rok předem. Bylo to tedy hlavně proto, že jsem chtěla na pár měsíců NV (kvůli školce) a mezitím jsem tam dělala na DPP. Ale zaměstnavatel to hodnotil velmi pozitivně, že se zajímám včas.

Já se také zajímala už linie, když byly dítěti 2 roky. Měla jsem původně nahlášeny 2 roky RD, ale oni si prý do systému napsali 3 roky. Tak mi napsala, že v současné době není místo. V té době jsem to nechtěla řešit, hlavně v souvislosti se situaci s covidem. Tak proto jsem zvědavá co mi řekne letos.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat