Jak dlouho trvá odplenkování? dítě 2,5 roku

Anonymní
9.9.23 23:00

Jak dlouho trvá odplenkování? dítě 2,5 roku

Jak dlouho mám vydržet, než to vzdám?

Syn má necelých 2,5 roku. Zkusila jsem ho odplenkovat před létem, ale nervově a energeticky jsem to nedala (1.trimestr). Teď se blíží konec léta, tak jsem se chopila poslední šance ho nechat běhat nahatého a snažit se odplenkovat.

Proti nočníku na čůrání nic nemá, když mu řeknu, většinou si tam v pohodě sedne a pokusí se vyčůrat, většinou úspěšně. Ale sám od sebe tam nejde, to se fascinovaně kouká, jak moč teče na podlahu a vůbec mu to nevadí. Spíš naopak, protože taková louže je přece moc zábavná na šlapání, projíždění autíčky atd.. Venku ve stoje se taky klidně vyčůrá. Jenže když jsem mu dnes nasadila kalhoty, aby si neodřel kolena, kdyby spadl s kola, tak když se počůral, tak mi to sice ukázal, ale nijak ho to netrápilo a šel si dál hrát i s mokrými kalhotami (což ale chápu, v létě má dost často mokré oblečení od hraní si s vodou, tak v tom není moc rozdíl). Takže ho to nijak nemotivuje se snažit se nepočůrat.

S kakáním je to ale uplně naopak. V sedě to kategoricky odmítá, chce jen ve stoje. A pak se tváří vyděšeně, co to z něj vypadlo. Dnes máme za sebou 5. den „indiánské metody“ a už mi připadalo, že už ho to tolik neděsí jako na začátku. Ale stále je tu ten problém, že si nechce sednout. Naštěstí kakal doma na podlahu jen 1.den a nehoda měla takový rozsah, že doma už to drží a hodí bobek na zahradě. Jenže za pár dní u nás skončí teplé dny a už nebude moct si jen tak pobíhat polonahatý venku.

Tak přemýšlím, jak dlouho tomu dát, než to vzdám. Nerada bych měla 2 děti v plenkách a taky mě trápí ekologické hledisko.

Jak probíhá úspěšné odplenkování indiánskou metodou? Pomalu se to zlepšuje a nebo dítěti najednou docvakne a je to?

Děláme třeba i to, že když jedeme autem, tak mu každou půl hodinu zastavíme, vyndáme ven a povolám manžela, aby čůral vedle něj. A já pro změnu čůrám doma do nočníku, aby chtěl být jako máma a táta :lol:
Chytnu se mezi nohama a říkám "Jejda, mamince se chce čůrat, co má dělat, kde se má vyčůrat? " A on jde a ukáže na nočník a má z toho radost, že se tam pak vyčůrám :lol:

Tak já už nevím, co víc dělat :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
69117
9.9.23 23:18

Dokud jsem se snažila já, byly pokroky nula, prostě dítě bylo v počůraném, čůralo po bytě a nijak ho to nevzrušovalo. Když se rozhodlo dítě, sundalo plenu a bylo prakticky hned bez nehod, podobný věk. Druhé dítě začalo o hodně dřív, tomu být v mokrém vadilo hodně, ale stejně to trvalo měsíce, než to vypilovalo bez nehod zcela, noční plenu jsme sundali až o rok později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
10.9.23 00:13

Indiánská metoda je blbost a trápení dítěte i rodiče. Až bude dítě zralý na nočník, tak ho začne používat. Do té doby je to akorát o pokáleným dítěti i bytě. Obě moje děti ho začaly používat ze dne na den a pak už prakticky bez nehody. Dítě musí dozrát, jen na to rodiče často nemají dost trpělivosti.

• Citovat
  • Upravit
77385
10.9.23 00:29
@Janli píše:
Indiánská metoda je blbost a trápení dítěte i rodiče. Až bude dítě zralý na nočník, tak ho začne používat. Do té doby je to akorát o pokáleným dítěti i bytě. Obě moje děti ho začaly používat ze dne na den a pak už prakticky bez nehody. Dítě musí dozrát, jen na to rodiče často nemají dost trpělivosti.

přesně tak, tohle nechápu, jak si spousta maminek nechá kadit a čurat dítě po bytě :zed: :zed: :zed: kdo tuhle zhovadilou metodu vymyslel :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3958
10.9.23 02:21

Vždycky to nejde podle našich představ. Moje dítě začalo chodit čůrat na nočník ve 2,5 letech (a od té doby bylo tedy přes den bez plen), ale kadilo pak do kalhotek ještě víc jak půl roku :think: Ikdyž jsem na ní viděla, že začíná “tlačit”, nenechala se posadit na nočník ani si sundat kalhoty, tak jsem jí nechávala vykadit se do kalhotek, protože jinak by z toho mohla mít psychický blok a začala by to třeba zadržovat. Pleny jsem jí kvůli tomu nechávat nechtěla, protože už od mala chodí na velkou jen 1× za 2-3 dny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva2610
10.9.23 06:14

Nedělej nic a vrat mu pliny. Až bude zralej, bude chodit na nočník. Když jsem v té roce a půl dcery zkoušela tuhle metodu, bylo jí to úplne jedno, takže za dva dny dostala znovu pliny. O půl roku později byla bez plen během tří dnů. Bez toho, že bych musela čůrat do nočníku a podobně. Nech dítě, ať k tomu dospěje. Ušetříte si oba spoustu času i nervů.

• Citovat
  • Upravit
9040
10.9.23 06:28

Takovou metodu neznám a asi je to dobře. Mě nejvíc u obou dětí pomohlo ranní čůrání. Dítě se vlastně většině případů vyčurá chvíli po probuzení. Takže jakmile se posadily v postýlce, hned jsem je fikla na nočník. Vyčítaly se opravdu hodně. Takže chválení a nechal jsem cca hodinu bez pleny. Pak zkusit posazovat jak to přišlo. Pak je dobré vysledovat, jak se dítěte chová než začne kadit do pleny. Většinou se nějak utiší nebo soustředí a nebo tváří divně :mrgreen: takže opět pasadit na nočník a sednout si k němu. Klidně mu dát do ruky knížku a ukazovat mu něco, aby tam vydrželo. A do toho mu vyprávět, že hned až se vykaká, půjdeme ven nebo za babičkou nebo cokoliv, co máte dítě rádo. Praktiku posazení na nočník jsem praktikovala i po poobědním spaní. Výsledky byly velmi uspokojivé. A děti se naučily čůrat i kadit rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2075
10.9.23 06:31

Mám stejně starého syna. Dala jsem si “cíl”, že do 3 let bude bez plinek, protože v rodině je pár expertek, kterým se “sami odplenkovali v roce” a věřila jsem tomu, že jde o moje selhání. Zkoušela jsem to nespočetněkrát, ale teprve až přišel sám, sundal si plinku a ukazoval na břicho, se to zlomilo. Nechtěl ji, vadilo mu to a chtěl konat jinam. Něco mu v té kebuli dozrálo a fakt se rozhodl, že je velkej kluk a už chce slipy. Může to přijít i u tvého - zítra, za měsíc :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
960
10.9.23 06:37

Dcera asi 4. den už byla úplně bez nehody. Ale chtělo to ze začátku opravdu připomínat. Občas se děcko prostě zabere do jiné činnosti. S tou „velkou“ potřebou, ale fakt nevím. Na zahradu asi chodit v zimě nebudete. Ale opičky typu že budu chodit před deckem chodit na nočník bych nedělala. On chápe, že ty máš „velkej nočník“a on svůj vlastní. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2595
10.9.23 06:53

Mně indiánská metoda jako blbost nepřijde. Dcera byla do dvou let bez plen. Ale ano, je to o počůraných podlahách a praní kalhot. Po spaní hned na nočník, pořád nabízet čůrání, pozorovat dítě, kdy se začne divně kroutit atd. Je to práce. První týden jsme museli být jen doma a řešit jen čůrání, a do měsíce byla bez nehod. Samozřejmě kromě občasných, třeba ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.9.23 07:42
@stinga píše:
přesně tak, tohle nechápu, jak si spousta maminek nechá kadit a čurat dítě po bytě :zed: :zed: :zed: kdo tuhle zhovadilou metodu vymyslel :zed:

Taky nechápu. Já jsem sice děti tak od roku zkoušela vysazovat na nočník, a když bylo jasné, že alespoň chápou, co se po nich chce a po posazení se vyčůraly, když bylo co, tak jsem je pravidelně vysazovala, což ušetřilo pliny a dítě si zafuxovalo, ze normální je čůrat a kakat na nočník/do záchodu. Na to, aby si rikaly spolehlivě samy, musel dítěti dozrát mozek.
Ale doma ani na zahradě jsem je teda nikdy jen tak naostro a klidně chodit nenechávala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.9.23 07:47

@mokkk Moje dcera byla pres den bez plen ve 20 měsících, ve dvou letech i na noc. I bez indiánské metody, nutnosti být týden doma nebo louzicek po byte.
Kluk si byl okolo toho roku a půl teprve ochotný na nočník sednout, jakž takž takz spoleh, ze si začal říkat na něj byl až ve dvou a pul, na noc ve trech.
Je to primárně o diteti-jak je zralé a jak nic mu nočník a vůbec věnovat pozornost vyměšování přijde zajímavé a podstatne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14313
10.9.23 07:54
@Anonymní píše:
Jak dlouho mám vydržet, než to vzdám?

Syn má necelých 2,5 roku. Zkusila jsem ho odplenkovat před létem, ale nervově a energeticky jsem to nedala (1.trimestr). Teď se blíží konec léta, tak jsem se chopila poslední šance ho nechat běhat nahatého a snažit se odplenkovat.

Proti nočníku na čůrání nic nemá, když mu řeknu, většinou si tam v pohodě sedne a pokusí se vyčůrat, většinou úspěšně. Ale sám od sebe tam nejde, to se fascinovaně kouká, jak moč teče na podlahu a vůbec mu to nevadí. Spíš naopak, protože taková louže je přece moc zábavná na šlapání, projíždění autíčky atd.. Venku ve stoje se taky klidně vyčůrá. Jenže když jsem mu dnes nasadila kalhoty, aby si neodřel kolena, kdyby spadl s kola, tak když se počůral, tak mi to sice ukázal, ale nijak ho to netrápilo a šel si dál hrát i s mokrými kalhotami (což ale chápu, v létě má dost často mokré oblečení od hraní si s vodou, tak v tom není moc rozdíl). Takže ho to nijak nemotivuje se snažit se nepočůrat.

S kakáním je to ale uplně naopak. V sedě to kategoricky odmítá, chce jen ve stoje. A pak se tváří vyděšeně, co to z něj vypadlo. Dnes máme za sebou 5. den „indiánské metody“ a už mi připadalo, že už ho to tolik neděsí jako na začátku. Ale stále je tu ten problém, že si nechce sednout. Naštěstí kakal doma na podlahu jen 1.den a nehoda měla takový rozsah, že doma už to drží a hodí bobek na zahradě. Jenže za pár dní u nás skončí teplé dny a už nebude moct si jen tak pobíhat polonahatý venku.

Tak přemýšlím, jak dlouho tomu dát, než to vzdám. Nerada bych měla 2 děti v plenkách a taky mě trápí ekologické hledisko.

Jak probíhá úspěšné odplenkování indiánskou metodou? Pomalu se to zlepšuje a nebo dítěti najednou docvakne a je to?

Děláme třeba i to, že když jedeme autem, tak mu každou půl hodinu zastavíme, vyndáme ven a povolám manžela, aby čůral vedle něj. A já pro změnu čůrám doma do nočníku, aby chtěl být jako máma a táta :lol:
Chytnu se mezi nohama a říkám "Jejda, mamince se chce čůrat, co má dělat, kde se má vyčůrat? " A on jde a ukáže na nočník a má z toho radost, že se tam pak vyčůrám :lol:

Tak já už nevím, co víc dělat :think:

Syn necelé 2roky si v létě sundal plinu a když zjistil to pohodlí už ji nechtěl zpět :D…nanic jsem mu ji dala další půl rok ale stalo se kolikrát během dne že zapomel že ji má ale to bylo párkrát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24403
10.9.23 07:55

Dej mu čas. Úplně není ani potřeba aby běhal nahatý. Když bude připravený, tak bude skoro bez nehod a počasí bude fuk. Mě se kluci odplenkovali až po 2,5 letech. Prvního jsem nutila a akorát byla hromada pocůraných kalhot. Kdybych počkala tři měsíce, tak bych si práci ulehčila. Druhý krásně vše chápal, ale nechtěl se vzdát plenky. Až teď je čtrnáct dní bez ní. Tři mu budou v prosinci. Zničehonic to šlo - hlavně se s ním dalo domluvit. A chodí rovnou na záchod. Nočník vůbec nechce. S bobkem je zatím lehce problém. Jde to na něj rychle. Takže kaká i venku, ale doma už se do záchodu taky provedlo. Občas to nevyjde a hodí bobek do kalhot, ale prostě chápe, že je to blbě. Když mi teď v týdnu pár dní nešel, tak jsem dala po koupání plenku, aby si došel. A došel si. U toho kakání je třeba trochu opatrnost, aby si neudělali blok.

Obě děti jsem se neúspěšně pokoušela odplenkovat v těhotenství. Prostě to nešlo a já ani neměla energii. Tři měsíce po porodu to najednou vždy šlo. Hlavně teď u druhého vidím, že je to i super v tom smyslu, že má pozornost. ;) Takže nežárlí ;) jen prostě chvíli byli dvě děti na plenkách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2048
10.9.23 08:01

Ja tyhle pokusy delala mockrat a vzdy jsem to vzdala - mala se pocurala na podlahu a brecela kvuli tomu, uklouzla po louzicce a spadla, pocurala gauc. Proste efekt nula a jen same mrzeni. Zkousela jsem ruzny veci, mela jsem plan, ze v lete ale nikam to nevedlo, tak jsem to trochu prestala resit.

Pak jednou na zahrade na navsteve u mych rodicu mela nacucanou plenku (a jeste jsme tam meli blby plenky, co ji byly velky) a ja byla lina jit pro suchou, tak jsem ji sundala s tim, ze ted curala. No a za chvili holcicka dosla s tim, ze „chci curat“ Behem 2 tydnu byla bez plen. Respektive behem tech 2 tydnu se stalo par nehod - vetsina z nich, kdyz jsme odjeli na chalupu, byly jsme na detskem cviceni nebo dojela navsteva - proste kdyz bylo neco jinak, ale proste si uz rikala. Ted jsme ve fazi, ze davam plenku na spani a je to tak 50:50 ( posledni dny uz je spis sucha, ale je to jeste kratka doba). Jo a vek 2 roky a tri ctvrte :lol:

Jeste teda s kakanim jsme problem nemeli nikdy. Uz tak od 16m jsem na ni poznala, ze se ji chce a posadila. Od necelych 2 let si rikala sama, ale jeste tak v 2,5 letech se nam obcas stala kakaci nehoda treba venku, kde nebyl nas nocnik. Ted ale uz zvlada i venku nebo na cizim wc.

Nijak jsem teda neporadila. Jen proste pisu jak je to u nas.
Jestli budu mit druhy ditko, tak se asi tolik snazit a vymyslet nebudu. Proste si k tomu musi dojit sami a nekdo driv a nekdo pozdeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

LOCKIG

• (4.9) + 8 recenzí

Nočník žabka

• (4.5) + 2 recenze