Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Mě se osvědčilo přidávat jíšku do jídla když ho stáhnu z ohně, aby nebublalo, mouka musí být rozkvedlaná do hladka v trošce vody a tuhle kašičku přidat do jídla, které nevře, jak to dám do bublajícího jídla, tak se tam ty hrudky udělají
@anairda Ja se na to fakt vy… Mouku jsem měla rozkvedlanou, jak jen to šlo, do vrouciho guláše a samozřejmě, že tam ty hrudky jsou ![]()
@mesiah píše:
@anairda Že jsem se na to nevyprdla a neudělala něco, co umímZrovna je tady tchán, tak jsem chtěla udělat dobrý oběd a ono toto
Věřím, že to bude dobré i tak… ![]()
Navíc, jestli to není kuchař, ale normální strávník, tak mu určitě chutnat bude. Chuťově je dobrý ne?
@mesiah píše:
@anairda Ja se na to fakt vy… Mouku jsem měla rozkvedlanou, jak jen to šlo, do vrouciho guláše a samozřejmě, že tam ty hrudky jsou
To nechápu?
A míchala jsi?
No nemusel úplně vřít, jen se vařit - probublávat.
@Ignácie píše:
Nic nesplachuj. Mouku jsem taky dříve dávala. Chce to jíšku fakt důkladně rozkvedlat a pak čůrkem přidávat do omáčky a rovnou rozmíchávat. Jinak příště dej fakt hodně cibule, nebude už třeba zahušťovat.
Tak tak, nebo je ještě trik, že jíšku pořádně rozmícháš v trošce guláše a pak zamícháš do zbylého množství.
@mesiah píše:
@anairda Ja se na to fakt vy… Mouku jsem měla rozkvedlanou, jak jen to šlo, do vrouciho guláše a samozřejmě, že tam ty hrudky jsou
Vyber je lžící, aspoň ty velké.
@mesiah guláš je v podstatě jednoduchý, nic se neboj, příště budeš vědět. Ideální maso na něj je hovězí kližka - protože samo toto maso hezky guláš zahušťuje. Masa a cibule musíš dát stejné množství (pohledově, ne váhově) a osobně pražím zvlášť maso a zvlášť cibuli a pak to teprv dám dohromady. Pak přidám koření a po chvilce už vodu + ten protlak. Zhruba tak 3cm nad maso. A pomalu vařím - hovězí záleží na kvalitě, ale určo tak 2,5 hodiny, aby to bylo fakt měkké. Mezitím můžeš dokořenit, ochutnávat. To mne baví nejvíc, že si s tím hraju
No a někdy ke konci přidám česnek, aby byl taky hezky cítit… A pak máš hotovo:) Když to přeženu s vodou, dohustím strouhanou bramborou. Ale esli ho máš opravdu řídký moc, tak musíš dát mouku. A hlavně se neboj papriky - na jeden guláš mi padne dobře jeden balíček papriky, spíš ještě víc… ![]()
@mesiah Když děláš záklechtu, tak mouku dohladka rozmíchat ve vodě na jemnou řidší kašičku, stáhnout oheň, pomalinku lít do omáčky a míchat a míchat. Hrudky se neudělají
Vařit poté min. 10 - 15 minut, jinak je ta mouka cítit.
@anairda Ja to taky nechápu
Nicméně už začínám vařit jíšku, tak uvidíme, jestli pomůže nebo to zhorší ![]()
Do vroucího nééé, to jsem zažila 1000× musíš do nevroucího a míchat, jestli e ti udělá sem tam nějaká hrudka, ale asi tak 10% toho co ti vznikne, když to dáš do vroucího
P. S proto tam dávám tu bramboru, z tý se mi hrudky neudělají ani kdybych chtěla
@bartsch píše:
@mesiah Když děláš záklechtu, tak mouku dohladka rozmíchat ve vodě na jemnou řidší kašičku, stáhnout oheň, pomalinku lít do omáčky a míchat a míchat. Hrudky se neudělajíVařit poté min. 10 - 15 minut, jinak je ta mouka cítit.
Mně už se párkrát hrudky udělaly. Bylo to moukou. Nejspíš jí někde špatně skladovali.
@mesiah Jo a vůbec si z toho nic nedělej, že se ti to třeba nepovedlo. Když si vzpomenu na svou první masovou směs na pánvičce, musím se fakt smát - bylo to celé fialové
sem chytře dělala směs i s červeným zelím
chutné to taky moc nebylo. Nebo moje první pečené vepřové v troubě? bylo tvrdé jak skála - vysušené a ještě totál přepepřené
Takže fakt vtipné
zajímavé, že na obou jídlech si chlap pochutnal a neremcal ![]()
I tu jíšku dej radši do nevroucího guláše, pořádně rozmíchej a až pak zvyš teplotu, aby se to zavařilo
@loves Jojo, na guláš se nesmí spěchat
Taky zaliji 2 - 3 cm nad maso a dusím a dusím, dolévám postupně vařící vodu dle potřeby. Na konci vaření je gulášek jedna báseň, nádherně hustý i bez mouky s plnou silnou chutí. Česnek dávám 1/2 z celkového množství do základu a zbylou 1/2 na konci pro pikantnější chuť.
@loves píše:
@mesiah Jo a vůbec si z toho nic nedělej, že se ti to třeba nepovedlo. Když si vzpomenu na svou první masovou směs na pánvičce, musím se fakt smát - bylo to celé fialové![]()
![]()
sem chytře dělala směs i s červeným zelím
chutné to taky moc nebylo. Nebo moje první pečené vepřové v troubě? bylo tvrdé jak skála - vysušené a ještě totál přepepřené
Takže fakt vtipné
zajímavé, že na obou jídlech si chlap pochutnal a neremcal
přesně tak, když spočítám to obrovský množství vysušených pečených kuřat
chudáci kdyby věděli pro co vyrostli