Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
NEčetla jsem teda příspěvky, ale já jsem vrozeně anemická a ještě navíc moc neholduju červenému masu. Ale celkem nejvyšší obsah železa mají játra, vajíčka jsou potřebná k dobrému vstřebávání železa (mají vysoký obsah B12), brokolice, nejvyšší obsah železa mají červené fazole! O mnoho větší než cokoli jiného. Veliký pozor si dej na to, abys doplňovala pořádně vápník a céčko, protože pokud je v těle tohle chybějící, pak tělo železo téměř nevstřebává a můžeš se ho ládovat jak chceš. Takže jez hodně máku, sýr eidam, protože to má nejvyšší obsah vápníku (pozor na mléko a jogurty, odvápňují, dospělé tělo je neumí vstřebávat) a céčkové ovoce, brambory, citrusy.. při dostatečné spotřebě těchto potravin se začne železo v těle srovnávat.
Mne aktiferin nikdy nezabral, som celiak a so zelezom mam velke problemy ale velmi dobre mi zabralo http://www.pharmasuisse.cz/…ocento1.html dokonca mi nerozhodilo travenie, ziaden prujem ci zacpa, proste ideal, neviem ci je volnopredajny alebo na predpis, mne ho davala priamo dr..
pripadne este docela obstojne zabreal captafer
V lékarně by se mělo už zase dát sehnat víno s vysokým obsahem železa
Já i švagrová bereme Maltofer a nedělá nám to žádné problémy… na rozdíl od Aktiferinu a nebo Sorbiferu…
Železité víno (koupíš v lékárně tuším), potom řepa červená a mě jako jediné tabletky vyhovoval Tardyferon, tak jsem zobala ten a dobrý, ovšem je na předpis ![]()
V DM mají ovocný sirup s železem v dobře vstřebatelné formě. Nevzpomenu si na název, ale najdeš ho tam mezi vitamíny.
Ferretab- tablety na recept, na trhu patří mezi nejšetrnější a vysoká vstřebatelnost
Ferrogreen- přírodní preparát ve formě sirupu, taky je dost dobrý
B12, vit C a kyselina listová - to vše je potřeba dodávat.
Řasy, řepa, žloutek (samotný)
Vápník naopak snižuje vstřebatelnost železa, stejně tak káva apod. Tak že s minimálně 2 hodinovým odstupem.
Přečetla jsem diskusi, zakladatelka si už určitě vybrala, přesto přidám svou zkušenost. Jsem chudokrevná a dcera byla taky. Dcerka brala - s odporem - železné kapky, ale nebylo to k ničemu. Pak jsem to konzultovala s homeopatkou a ta mi doporučila Pherum fosforicum. Po dobrání první tuby byl krevní obraz v pořádku! K tomu se ale musí jíst potraviny s obsahem železa, meruňky, borůvky, protože homeo nedodává železo, jen řekne tělu, že ho má víc vstřebat z potravy. Píšu z auta, dávkování teď nevím, napíšu večer.
@rychnov3 píše:
Přečetla jsem diskusi, zakladatelka si už určitě vybrala, přesto přidám svou zkušenost. Jsem chudokrevná a dcera byla taky. Dcerka brala - s odporem - železné kapky, ale nebylo to k ničemu. Pak jsem to konzultovala s homeopatkou a ta mi doporučila Pherum fosforicum. Po dobrání první tuby byl krevní obraz v pořádku! K tomu se ale musí jíst potraviny s obsahem železa, meruňky, borůvky, protože homeo nedodává železo, jen řekne tělu, že ho má víc vstřebat z potravy. Píšu z auta, dávkování teď nevím, napíšu večer.
Moc děkuji za radu, zkusím neprve železo doplnit bez homeo (já osobně homeo moc nevěřím a tak na mě zatím nic homeo moc nefungovalo
- ale kdyby nezabralo, zkusím i to).
Nemám funkční problém, jen zhoršený krevní obraz po velké krevní ztrátě v únoru - nic patologického, naštěstí. ![]()
@beruškaa82 píše:
Ferretab- tablety na recept, na trhu patří mezi nejšetrnější a vysoká vstřebatelnost
Ferrogreen- přírodní preparát ve formě sirupu, taky je dost dobrý
B12, vit C a kyselina listová - to vše je potřeba dodávat.Řasy, řepa, žloutek (samotný)
Vápník naopak snižuje vstřebatelnost železa, stejně tak káva apod. Tak že s minimálně 2 hodinovým odstupem.
Ojoj, bez kávy ani ránu
Ale tablety beru na noc, s velkým odstupem od posledního i prvního kafíčka ![]()
V tom letáčku co mi dávala gyndr v těhotenství bylo napsáno, že nejvíc železa obsahuje mák, kokos a kakao. (Určitě ještě něco, ale tohle mi utkvělo v paměti). Tak si třeba něco dobrýho upeč ![]()
Rád bych se s vámi podělil o své zkušenosti s nedostatkem železem. Jelikož jsem dlouhodobý dárce krve a krevních destiček, tak mam velký ztráty železa. Minulý odběr se mi stalo, že jsem měl málo železa. Což mě udivilo, Jelikož beru každý den „Sorbifer Durules“. Nicméně tento měsíc byly větší vedra a více aktivit
. Místo masa jsem si dával více zeleniny na úkor masa, jsem si říkal tak beru prášky, ne
. Nicméně jsme s paní doktorkou hledali příčinu tohoto výpadku a narazily jsme na prášky. Bylo mi řečeno, že tablety(prášky všeho druhu) NIKDY nenahradí přísun železa v potravinách a mimochodem se Vám to ukládá v játrech a poté budete mít zase problémy s něčím jiným.
Takže výsledek toho je ten že jsem do své stravy zakomponoval více červených potravin(játra, maso, ovoce červené, špenát)
Radím Vám totéž, prážky jsou dobré nicméně většinu železa stejně doplní potraviny
Hodně železa je v luštěninách, hrách, čočka, fazole, v oříšcích, mandlích nebo v mase a to především v játrech kuřecích, vepřových.
Zdravim vsechny. Dcera mela delsi dobu nizke zelezo v krvi, dr nam nacpala vzdy aktiferin. Po nem se sice zelezo zvedlo, ale jen trochu a bylo nutne to brat dlouhodobe. Ovsem negativni ucinky- jako u kazde chemie- zacpa atd. Kamaradka, ktera ma celiakii a zelezo ma proto nizke skoro porad (spatne se ji vstrebava), mi doporucila Ferrogreen plus, prirodni doplnek zeleza- koupite na internetu, je to ve forme sladsiho sirupu. Stoji kolem 350 Kc. Udelala jsem nasledovne- dceri dala uzivat dve flasticky za sebou, pak pul roku pauza a na krev. Vysledky uzasny- nejvyssi hodnota pro dite jejiho veku zeleza v krvi je 24, ona mela 23, coz NIKDY predtim nemela. Pak dalsi, ale uz jen jedna flasticka a po pul roce dalsi odber- zelezo porad OK. Doporuceni lecitele, od ktereho kamaradka dostala tip na Ferogreen. Kazdy- hlavne tehotne zeny, ale samozrejme chudokrevni, ale i zdravi lide- 2× do roka si dat preventivne tento doplnek stravy, takovou udrzovaci davku. Napr. jednu flasticku na jare, druhou na podzim. Obsahuje to i vitaminy, nejde jen o zelezo. Jsem s tim velmi spokojena, protoze je to prirodni a zadne vedlejsi ucinky!