Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj,
mám vonnou svíčku ve skle, teda už spíš jenom zbytek vosku a po stranách skleničky.
Skleničku bych ráda zachránila, ale poradíte mi, jak ten vosk dostat pryč?
Určitě nechci vyškrabávat nožem, nebo tak něco. ![]()
Děkuju za všechny rady.
Hezký den.
Ponoř ji do horké vody, vosk se rozputí a pak ho snadno vyleješ ![]()
Nahřála bych v hodně teplé vodě, vosk se teplem alespoň trochu nataví a půjde snad odloubat prsty. A zbytkové částice bych pak normálně to už napustila horkou vodou a po chvíli vzala hrubou stranou houbičky
Já nahřívala ohněm. Zapálila jsem špejli (tedy spotřebovala jsem jich více
) a nechala zbytek vosku vykapat. Byla to sice pakárna, ale sklenička se nepoškodila ![]()
Škrabkou na sklokeramickou desku.
Aha teď čtu, že je uvnitř - tak to ponořit do hrnce s vodou a pomalu zahřívat až se vosk rozpustí a vylít.
Příspěvek upraven 16.12.11 v 13:34
Nooo, to jsem teda talent
, nahřívat v horké vodě mě fakt nenapadlo a určitě by to bylo jednodušší než oheň
![]()
já strkám tyhle věci do mrazáku. za pár hodin to vyndáš, trochu do vosku dloubneš a je fuč
Jak jeddnoduchý…
Tak jdu na to… Hledala jsem v tom nějaký složitosti ![]()
Děkuju, holky.
koblizek8 píše:
a už mám těch skleniček (ikea) celý servis
Já dávám do myčky, ta to umyje. A asi to bude fungovat na tom způsobu horké vody ![]()
no jo, jenže tam většinou tohu vosku je docela dost plus je na dně přilepený ten plíšek s knotem.
Tak jsem uvařila vodu v konvici, zalila sklenicku varici vodou, ten vosk okamzite povolil, napichla jsem ho na vidlicku a celej v kuse letel do kose…
A sklo do mycky, parada!!!
Díky. ![]()
Ze skla se dá vosk odškrábnout odlamovacím nožem (pokud je to ploché sklo, třeba na okně.) Pokud jsou to skleničky, tak vyptat od chlapa opotřebenou dvojbřitou žiletku, Rozříznout tu umělou hmotu, která drží břity u sebe - a každý z těch břitů je ohebný, takže se dá vytvarovat podle profilu skleničky. Takže tím se dá oškrábnout. Ale chce to holt trpělivost při škrabání… Poškrábání skla není potřeba se bát, sklo je tvrdší než žiletka.